open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

625/16/23

Провадження № 1-кп/625/22/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" лютого 2023 р. с. Різуненкове

Коломацький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у селі Різуненкове Богодухівського району Харківської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 грудня 2022 року за №12022221010000929, щодо обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Шелестове Богодухівського району Харківської області, українця, громадянина України, маючого повну загальну середню освіту, не працюючого, не судимого, одруженого, військовозобов`язаного, маючого на утриманні малолітню дитину, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ст. 336 КК України,

в с т а н о в и в :

з 30 жовтня 2002 року по 15 квітня 2004 року ОСОБА_4 проходив військову службу у Збройних Силах України. На підставі наказу МО України від 15 жовтня 2004 року за № 216 звільнений (демобілізований) в запас по закінченню строку служби. Під час проходження служби ОСОБА_4 отримав військову спеціальність «кулеметник внутрішніх військ», звільнившись у запас із званням «старший солдат». З 20 квітня 2004 року перебуває на військовому обліку, як військовозобов`язаний у запасі в ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 13 травня 1999 року, Указу Президента України за № 69/2022 від 24 лютого 2022 року, затвердженого Законом України від 03 березня 2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», а також Указу Президента України за № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, з 24 лютого 2022 року на території України оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію. Указом Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» №341/2022 від 17 травня 2022 року строк дії воєнного стану в Україні з 25 травня 2022 року продовжено строком на 90 діб та Указом Президента України від 17 травня 2022 року «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» №342/2022 строк проведення загальної мобілізації продовжено на 90 діб. Указом Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» №574/2022 від 12 серпня 2022 року строк дії воєнного стану в Україні з 15 серпня 2022 року продовжено строком на 90 діб. Указом Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» №758/2022 від 07 листопада 2022 року строк проведення загальної мобілізації з 21 листопада 2022 року продовжено на 90 діб.

05 вересня 2022 року після відповідного обстеження та медичного огляду в медичному закладі КНП «Валківська центральна районна лікарня» визначено ступінь придатності ОСОБА_4 до військової служби, як «Придатний до військової служби» та сформовано довідку військово-лікарської комісії, в якій зазначено діагноз «здоровий». Після вивчення особистих облікових даних ОСОБА_4 та встановлення, що він є військовозобов`язаним, придатним до несення військової служби та підлягає призову за мобілізацією, 08 грудня 2022 року ОСОБА_4 доведені вимоги законодавства України з питань оборони та мобілізації, а також попереджений про відповідальність за порушення правил військового обліку та ухилення від призову за мобілізацією, про що ОСОБА_4 розписався у аркуші доведення вимог законодавства України з питань оборони.

Після чого ОСОБА_4 в присутності працівників ІНФОРМАЦІЯ_3 , вручена повістка про необхідність його явки на 09 годину 05 хвилин 09 грудня 2022 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 для направлення на військову службу за мобілізацією, а саме до команди НОМЕР_1 ВОС 101.

Таким чином, будучи військовозобов`язаним і придатним до військової служби, діючи умисно, усвідомлюючи свої дії, з метою ухилення від призову у зв`язку з оголошенням загальної мобілізації та призовом на військову службу у Збройні Сили України по мобілізації, не маючи права на відстрочку, без поважних на це причин, ОСОБА_4 , безпідставно не прибув у вказаний у повістці час до місця призову за мобілізацією, чим порушив порядок комплектування Збройних Сил України, статтю 65 Конституції України, Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою винуватість у вчиненні злочину, передбаченого ст. 336 КК України, визнав повністю та пояснив, що дійсно він є військовозобов`язаним і придатним до військової служби, і що з метою ухилення відпризову узв`язку зоголошенням загальноїмобілізації тапризовом навійськову службуу ЗбройніСили Українипо мобілізації він безпідставно не прибуву вказанийу повістцічас домісця призовуза мобілізацією для відправки до військової частини і подальшого призову за мобілізацією, при цьому обвинувачений щиро розкаявся.

Враховуючи повне визнання обвинуваченим ОСОБА_4 своєї вини у скоєному злочині та його щире каяття, заслухавши думку учасників кримінального провадження, за відсутності заперечень та сумнівів у добровільності їх позицій, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Таким чином, суд визнав за можливе розглянути вказану справу в порядку ч.3 ст.349 КПК України, обмежившись допитом обвинуваченого та дослідженням письмових доказів, що характеризують особу обвинуваченого та інших матеріалів, що стосуються речових доказів і судових витрат по справі.

При цьому, на виконання вимог ч.3 ст.349 КПК України, учасникам судового провадження роз`яснено про те, що вони будуть позбавлені права оскаржити визнані ними обставини в апеляційному порядку.

Допитавши обвинуваченого, суд вважає доведеною винуватість ОСОБА_4 у вчиненні злочину, і його дії кваліфікує за ст. 336 КК України як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

За результатами дослідження матеріалів, які характеризують особу обвинуваченого ОСОБА_4 з`ясовано, що він на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, одружений, має на утриманні одну малолітню дитину, раніше не судимий, не працевлаштований, на обліку як безробітний не перебуває.

У відповідності до ст.66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , суд визнає щире каяття у скоєному злочині та повне визнання ОСОБА_4 своєї вини.

Обставини, що обтяжують покарання для ОСОБА_4 , відсутні.

Призначаючи покарання ОСОБА_4 , суд виходить з положень ст.65 КК України та враховує характер і ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, який, згідно ст.12 КК України, є нетяжким злочином, наявність пом`якшуючих обставин та відсутність обставин, які обтяжують покарання, дані про особу обвинуваченого, у зв`язку з чим вважає необхідним і достатнім призначити йому покарання в межах санкції ст. 336 КК України у виді позбавлення волі.

Беручи до уваги те, що згідно ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, запобігання вчиненню нових злочинів, та не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність, а також врахувавши фактичну ступінь тяжкості злочину та його суспільної небезпечності, відсутність тяжких наслідків, особу винного, суд вважає, що виправлення ОСОБА_4 можливе без реального відбування покарання, в зв`язку з чим застосовує ст. 75 КК України із встановленням ОСОБА_4 іспитового строку та покладенням на нього на цей строк обов`язків, передбачених п. п. 1 та 2 ч.1 ст. 76 КК України.

Запобіжний захід ОСОБА_4 не обирався.

Речовими доказами суд вважає за необхідне розпорядитися в порядку, визначеному ч.9ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 124, 126, 349, 368, 370, 373, 374, 376 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ст.336 КК України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_4 від відбування покарання звільнити, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Згідно ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази: копію розписки від повістки про виклик на 09 грудня 2022 року о 09 годині 05 хвилин до команди НОМЕР_2 ; фотокопію картки обстеження та медичного огляду від 23 вересня 2022 року; фотокопію довідки військово-лікарської комісії від 23 вересня 2022 року; фотокопію військового квитка серії НОМЕР_3 ; фотокопію облікової послужної картки, що приєднані до матеріалів кримінального провадження, зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільними відповідно до положень ч.3 ст. 349 КК України.

В іншій частині вирок суду може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Коломацький районний суд Харківської області.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадженнямають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 108725120
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку