open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 727/11501/22

Провадження № 2/727/160/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2023 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Смотрицького В.Г.

при секретарі Орлецькій Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці в порядку спрощеного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення часток у спільній сумісній власності, -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення часток у спільній сумісній власності посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті чоловіка відкрилась спадщина на належне йому майно та приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Холоменюк О.І. заведено спадкову справу № 52/2021.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом № 1818, виданого 28.07.2022 року на її ім`я, спадщина складається із 2/5 часток житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Право власності на вказане майно зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Решта часток по 1/5 будинку АДРЕСА_1 належить їй та її синам - відповідачам ОСОБА_3 , ОСОБА_2 .

Також,до складуспадщини входитьземельна ділянка,що розташованаза адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 0,1000 га, кадастровий номер 7310136300:15:003:0318, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка, згідно державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ №800530, належить на праві спільної сумісної власності їй, померлому чоловікові, та її синам - ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , які відмовилися від прийняття спадщини.

Вона як спадкоємець звернулася із заявою до приватного нотаріуса Чернівецького міського нотаріального округу Холоменюк О.І. про видачу на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на частку вищезазначеної земельної ділянки, проте постановою № 42/02-31 від 28.07.2022 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що частка померлого чоловіка ОСОБА_4 на земельну ділянку не визначена у праві спільної сумісної власності, і що вчинення такої нотаріальної дії суперечить законові.

Договір про поділ майна, що є спільною сумісною власністю, за життя її чоловіка укладено не було, а тому єдиним способом визначити частки у праві спільної сумісної власності є звернення до суду з даним позовом.

Вважає, що якщо померлому ОСОБА_4 належало 2/5 часток житлового будинку АДРЕСА_1 , то відповідно йому повинно було б належати 2/5 часток земельної ділянки на якій цей будинок розміщений, і відповідно така частка підлягає спадкуванню.

Відповідно й частки інших співвласників земельної ділянки пропорційні їх часткам у праві власності на житловий будинок, тобто становлять по 1/5 частки.

Вона прийняла спадщину після померлого ОСОБА_4 та оформила своє право на спадщину на 2/5 (дві п`ятих) часток житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на земельній ділянці, право власності на яку оформлено державним актом на право приватної власності на землю, однак, отримати свідоцтво про право на спадщину на 2/5 часток даної земельної ділянки неможливо, оскільки частки співвласників земельної ділянки не виділені, у зв`язку з чим і виникла необхідність звернутись з даним позовом до суду.

А тому просила визначити розмір часток за померлим та співвласниками у спільній сумісній власності на земельну ділянку по АДРЕСА_1 , а також припинити право спільної сумісної власності на спірну земельну ділянку.

Відповідно до ч. 4 ст.19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст.274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 15 липня 2020 року було відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку спрощеного провадження з викликом сторін та надано відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження. Окрім того відповідачу було надано строк для подання відзиву на позовну заяву.

Позивач в судове засідання не з`явилася, звернулась з письмовою заявою, в якій просила суд справу розглянути у її відсутність, позовні вимоги підтримує.

Відповідач в судове засідання не з`явився, звернувся з письмовою заявою, в якій просив суд справу розглянути у його відсутність та не заперечував проти задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасниківсправичи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає, за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

За таких обставин суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

Суд, дослідивши надані позивачкою документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено,що відповідно до державного акту про право власності на земельну ділянку, земельна ділянка площею 0,1000 га, кадастровий номер 7310136300:15:003:0318, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), що розташована по АДРЕСА_1 належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 (17).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме: будинок та споруди і спірну земельну ділянку, що розташовані по АДРЕСА_1 .

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 є дружина позивач ОСОБА_1 та їхні діти: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 .

Приватним нотаріусомЧернівецького міськогонотаріального округуХоломенюк О.І.заведено спадковусправу №52/2021.Від прийняттяспадщиниОСОБА_3 , ОСОБА_2 . Відмовилися.

У відповідності до вимог ст. 1269 ЦК України позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину та їй було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на будинок та споруди по АДРЕСА_1 (а.с.14).

Крім того позивач ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Чернівецького міського нотаріального округу Холоменюк О.І. про видачуна їїім`я свідоцтвапро правона спадщинуза закономна часткуземельної ділянкиза адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 0,1000 га, кадастровий номер 7310136300:15:003:0318, проте постановою № 42/02-31 від 28.07.2022 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що частка померлого чоловіка ОСОБА_4 на земельну ділянку не визначена у праві спільної сумісної власності, і що вчинення такої нотаріальної дії суперечить законові (а.с.18).

Згідно зі ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Відповідно до ч. 2 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Частиною першою ст.1297 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за виданою йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до пунктів 4 та 6 глави 1 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину за законом чи за заповітом після смерті одного з учасників спільної сумісної власності лише після визначення (виділення) частки померлого у спільному майні. Тому при спадкуванні таких часток істотне значення має встановлення їх розміру, що може бути зроблено як за життя спадкодавців, так і після відкриття спадщини.

Статтею 1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом.

Приписами ч. 2 ст. 370 ЦК України визначено, що у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

У відповідності до ч. 1 ст. 86 Земельного кодексу України земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

Згідно ст. 89 Земельного кодексу України співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки. Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Відповідно до ст. 372 ЦК України, майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними, крім випадків, установлених законом. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється.

Відповідно до пункту 3.4 листа ВССУ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі. У разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності.

Згідно із пунктом 17 Постанови Пленуму ВССУ «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» №5 від 07.02.2014 р. частка суб`єкта права спільної сумісної власності визначається, зокрема, при відкритті після нього спадщини.

Відповідно до пункту 3.4 листа Вищого Спеціалізованого Суду України «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013р. №24-753/0/4-13 частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі. У разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності.

Згідно з пунктом 17 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» №5 від 07.02.2014р. частка суб`єкта права спільної сумісної власності визначається, зокрема, при відкритті після нього спадщини.

Статтею 81 ЦПК Українивстановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановленихцим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, розглянувши справу в межах заявлених вимог, суд вважає, що належить визначити, що розмір часток у спільній власності на земельну ділянку за кадастровим номером 7310136300:15:003:0318, загальною площею 0,1000 га з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована по АДРЕСА_1 , становить: за ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 2 5 (дві п`ятих) часток земельної ділянки; за ОСОБА_2 , у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки; за ОСОБА_3 у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки; за ОСОБА_1 у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки, а також припинити право спільної сумісної власності на земельну ділянку площею 0,1000 га по АДРЕСА_1 , задовольнивши позовні вимоги.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 355, 370, 372, 1218, 1225, 1226, 1297 ЦК України, ст.ст. 86, 89 ЗК України, листом Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13, Постановою Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» №5 від 07.02.2014 року, ст.ст. 4, 12, 13, 76, 81, 89, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд, -

Ухвалив:

Позов задовольнити.

Визначити, що розмір часток у спільній власності на земельну ділянку за кадастровим номером 7310136300:15:003:0318, загальною площею 0,1000 га з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована по АДРЕСА_1 , становить:

- за ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 2/5 (дві п`ятих) часток земельної ділянки;

- за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки;

- за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки;

- за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , у розмірі 1/5 (одна п`ята) частки земельної ділянки.

Припинити право спільної сумісної власності на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,1000 га, кадастровий номер 7310136300:15:003:0318, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Апеляційна скарга може бути подана протягом 30 днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 108443895
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку