open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 січня 2023 року Справа№200/2278/22

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дмитрієва В.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження (в письмовому провадженні) справу за позовом ОСОБА_1 до Військової частини Національної гвардії України 3035 про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

8 лютого 2022 року ОСОБА_1 (далі позивач) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Військової частини Національної гвардії України 3035 (далі відповідач), в якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо невнесення до наказу командира військової частини Національної гвардії України 3035 (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року) періодів служби у пільговому обчисленні відповідно до Постанови КМУ № 393 від 17 липня 1992 року Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей;

- зобов`язати відповідача внести зміни до наказу командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), а саме: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів, замінити словами: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні - 14 років 05 місяців 15 днів;

- зобов`язати відповідача внести зміни до наказу командира військової частини Національної гвардії України 3035 (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), а саме: в абзаці 4 після слів: Приймав безпосередньо участь в проведення Антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності доповнити словами: у АДРЕСА_1 в період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що позивач проходив військову службу за контрактом, має статус учасника бойових дій, з рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі №200/8897/21 дізнався, що відповідачем неправильно здійснено обрахунок пільгової вислуги років. За заявою позивача, військовою частиною внесено зміни до наказу про звільнення, проте, на думку позивача, відповідачем порушено порядок обчислення пільгової вислуги років відповідно Постанови КМУ № 393 від 17 липня 1992 року, що стало підставою звернення до суду з даним позовом.

Відповідач позов не визнав, надав відзив на адміністративний позов за змістом якого просив відмовити у задоволенні позовних вимог. Відповідач вказав, що позивач, посилаючись на п. 3 Порядку № 393, неправильно провів розрахунок вислуги рокі на пільгових умовах, оскільки при розрахунку вислуги років згідно пункту 3 підпункту « а» - один місяць служби за три місяця, необхідно рахувати як один місяць календарної обчисленні, а останні два - як вислуга в пільговому обчисленні; згідно підпункту «в» - один місяць служби за півтора місяця, необхідно рахувати, як один місяць в календарної обчисленні, а 1/2 місяця -як вислуга в пільговому обчисленні. Відповідач вважає, що розрахунок вислуги років, здійснений позивачем, є помилковим та недостовірним доказом, який не може бути врахований при визначенні адміністративного спору. Також відповідач вважає, що позивачем пропущений строк звернення до суду з даним позовом.

Ухвалою судді Донецького окружного адміністративного суду Черникової А.О. від 21 лютого 2022 року відкрито провадження у справі вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, встановлено відповідачу строк для подання відзиву на адміністративний позов.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 20 липня 2022 року вирішено продовжити відповідачу встановлений строк для подання відзиву на позовну заяву та доказів, на 15 днів з дня вручення копії ухвали.

У зв`язку з відрядженням судді ОСОБА_2 , 19 вересня 2022 року здійснено повторний автоматичний розподіл справи №200/2278/22, за результатами якого справу передано для розгляду судді Дмитрієву В.С.

Ухвалою судді від 21 вересня 2022 року вирішено прийняти до провадження адміністративну справу №200/2278/22, розгляд справи провести суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Дослідивши докази та письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та відзив на нього, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни учасників бойових дій, що підтверджується копією посвідчення серія НОМЕР_2 від 30 березня 2015 року.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 Національній гвардії України від 28 січня 2019 року № 21 виключено зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення старшину ОСОБА_1 , звільненого відповідно до підпункту «к» пункту 2 частини 5 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Згідно з вказаним наказом вислуга років ОСОБА_1 на військовій службі складає у календарному обчисленні - 06 років 02 місяці 13 днів.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 Національній гвардії України від 11 січня 2022 року внесені зміни до Наказу від 28 січня 2019 року № 21 (щодо позивача), а саме слова: «Вислуга років на військовій службі складає: у календарному обчисленні - 06 років 02 місяці 13 днів», замінити словами: «Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів, у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів».

Листом від 12 січня 2022 року № 40/35/9/1-57/с-1 відповідач надіслав ОСОБА_1 наказ від 11 січня 2022 року.

Вважаючи, що відповідачем неправильно визначено вислугу років на військовій службі у пільговому обчисленні, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.2ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта Законами України.

Відповідно до положеньстатті 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» № 2232-XII від25 березня 1992 рокувійськова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, пов`язаній із захистом Вітчизни. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Частиною 6статті2Закону № 2232-XIIпередбачено види військової служби:

- строкова військова служба;

- військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

- військова служба за контрактом осіб рядового складу;

- військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

- військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);

- військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;

- військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

Відповідно до абз.1 п. 19ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-XII від22 жовтня 1993 рокуучасниками бойових дій є військовослужбовці (резервісти, військовозобов`язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

При цьому, основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей визначеноЗаконом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який також встановлює єдину систему їх соціального та правового захисту, гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей в економічній, соціальній, політичній сферах сприятливі умови для реалізації їх конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни та регулює відносини у цій галузі.

Відповідно до ст.ст.1,2Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» № 2011-XII від 20 грудня 1991 року(даліЗакон № 2011-XII) військовослужбовці користуються усіма правами і свободами людини та громадянина, гарантіями цих прав і свобод, закріпленими вКонституції Українита законах України, з урахуванням особливостей, встановлених цим та іншими законами.

У зв`язку з особливим характером військової служби, яка пов`язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації.

Умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України, та деяких інших осіб визначеноЗаконом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-XII(далі - Закон України №2262).

Відповідно до ст. 17-1Закону України №2262, порядок обчислення вислуги років та визначення пільгових умов призначення пенсій особам, які мають право на пенсію за цимЗаконом, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей затвердженоПостановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року №393(далі - Порядок №393).

Пунктом 1 Порядку №393 встановлено, що для призначення пенсій за вислугу років відповідно доЗакону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони, особам, зазначеним у пункті «ж» статті 1-2 такогоЗакону, до вислуги років зараховується:

військова служба в Збройних Силах, Державній прикордонній службі, Національній гвардії, Управлінні державної охорони, Цивільній обороні України, внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ та інших військових формуваннях, створених Верховною Радою України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації, Державній спеціальній службі транспорту;

служба в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній кримінально-виконавчій службі, податковій міліції на посадах начальницького і рядового складу, в Службі судової охорони на посадах молодшого, середнього і вищого складу, в Національному антикорупційному бюро, Бюро економічної безпеки на посадах начальницького складу з дня призначення на відповідну посаду;

служба як військових будівельників у військово-будівельних загонах (частинах);

час перебування на практичній льотній підготовці призваних на військову службу осіб, які навчалися на офіцерів запасу льотного складу у навчальних організаціях Товариства сприяння обороні України;

час виконання депутатських повноважень із залишенням на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, Національному антикорупційному бюро, Бюро економічної безпеки, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі;

час перебування під вартою, час відбуття покарання в місцях позбавлення волі та висилки військовослужбовців, безпідставно притягнутих до кримінальної відповідальності, безпідставно репресованих і надалі реабілітованих;

час роботи в судових органах та органах прокуратури осіб, які працювали на посадах суддів, прокурорів, слідчих і перебувають на військовій службі або службі в органах внутрішніх справ, Службі безпеки, Національній поліції, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі на посадах офіцерського та начальницького складу, в Службі судової охорони на посадах середнього і вищого складу, в Національному антикорупційному бюро, Бюро економічної безпеки на посадах начальницького складу;

дійсна військова служба у Радянській Армії та Військово-Морському Флоті, прикордонних, внутрішніх, залізничних військах, в органах державної безпеки та інших військових формуваннях колишнього СРСР, а також служба в органах внутрішніх справ колишнього СРСР та інші види служби і періоди роботи, які відповідно до законодавства колишнього СРСР зараховувалися до вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям, а також особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.

військова служба у Збройних Силах, органах безпеки держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав та інших військових формуваннях, створених законодавчими органами цих держав, Об`єднаних Збройних Силах Співдружності Незалежних Держав. Вислуга років (у тому числі на пільгових умовах) у цьому випадку обчислюється у порядку, встановленому законодавством держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, на території яких військовослужбовці проходили службу, якщо інше не встановлено відповідними міжнародними угодами;

служба в органах внутрішніх справ держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, за яку вислуга років обчислюється у порядку, встановленому відповідними міжнародними угодами;

час роботи в державних органах у разі переходу на військову службу в органи і військові формування Служби безпеки, Управління державної охорони, органи внутрішніх справ, Національну поліцію, Національне антикорупційне бюро, Державну службу спеціального зв`язку та захисту інформації, органи і підрозділи цивільного захисту, державну пожежну охорону, податкову міліцію, Бюро економічної безпеки або Державну кримінально-виконавчу службу на посади офіцерського та начальницького складу згідно з переліками посад, затвердженими відповідно Службою безпеки, Управлінням державної охорони, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національним антикорупційним бюро, Державною службою спеціального зв`язку та захисту інформації, центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах цивільного захисту, пожежної і техногенної безпеки, державної фінансової політики, виконання кримінальних покарань, а також у разі переходу на службу до Служби судової охорони на посади середнього і вищого складу згідно з переліком посад, затвердженим Головою Служби судової охорони;

час перебування на посадах службовців у виправно-трудових установах, в органах і установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях, інспекціях виправних робіт, підрозділах кримінально-виконавчої інспекції та невоєнізованої професійно-пожежної охорони, Національному антикорупційному бюро, які переведені в категорію посад, що заміщуються рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби, начальницьким складом Національного антикорупційного бюро за переліком посад і на умовах (в порядку), затверджених відповідно центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах виконання кримінальних покарань, цивільного захисту, пожежної і техногенної безпеки, та Національним антикорупційним бюро;

час роботи в органах державної влади у разі направлення (переведення) для подальшого проходження військової або державної служби до розвідувальних органів на посади, які передбачають використання знань і досвіду, набутих під час роботи в органах державної влади;

служба в Національній поліції;

служба у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

служба в Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації на посадах рядового і начальницького складу;

час роботи в органах державної влади, органах місцевого самоврядування або сформованих ними органах, на підприємствах, в установах, організаціях і в закладах вищої освіти із залишенням на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, Національному антикорупційному бюро, Бюро економічної безпеки, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі;

час перебування в полоні або заручником, якщо полонення чи захоплення заручником не було добровільним і особа, яка має право на пенсію згідно ізЗаконом УкраїниПро пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, перебуваючи в полоні або заручником, не вчинила злочину проти миру і людства.

При цьому, пунктом 3 Порядку №393 (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) визначено що, до вислуги років для визначення розміру пенсії особам, зазначеним вабзаці першомупункту 1 цієї постанови, зараховується на пільгових умовах:

а) один місяць служби за три місяці:

участь у бойових діях у воєнний час;

час перебування під вартою, час відбуття покарання в місцях позбавлення волі та висилки військовослужбовців, безпідставно притягнутих до кримінальної відповідальності, безпідставно репресованих і надалі реабілітованих;

час виконання робіт, пов`язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, до 1 січня 1988 року;

таємно;

час проходження служби військовослужбовцями Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, направленими у відрядження до Республіки Ірак з метою забезпечення в умовах посилення терористичних посягань безпеки дипломатичної установи України, її співробітників та членів їх сімей;

час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції;

період проходження служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

час проходження служби, протягом якого особа брала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

[…]

в) один місяць служби за півтора місяця, зокрема:

час проходження служби особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби в установах виконання покарань, призначених для тримання засуджених до довічного позбавлення волі, за переліком посад і в порядку, затверджуваних Міністерством юстиції;

час проходження служби військовослужбовцями внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ у підрозділах з конвоювання осіб, узятих під варту, осіб, засуджених до позбавлення волі, та охорони їх під час судового засідання запереліком посаді на умовах, що визначаються Міністерством внутрішніх справ;

час проходження служби в Національній гвардії військовослужбовцями, які виконують обов`язки з конвоювання осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, у тому числі під час їх екстрадиції, а також забезпечують охорону осіб, які тримаються під вартою, під час судових засідань у судах, за переліком посад і на умовах, що визначаються Міністерством внутрішніх справ.

При цьому, перелік посад затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України № 287 від 26 березня 2013 року.

Так, згідно з довідкою Центрального архівного відділу Національної гвардії України від 4 листопада 2021 року №1839 ОСОБА_1 дійсно брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районі проведення антитерористичної операції з 12 серпня 2014 року (наказ №61 дск від 1 вересня 2014 року) по 15 грудня 2014 року (наказ №156 дск від 15 грудня 2014 року) н.п. Топальське Харківської області. Зазначене також підтверджується витягами з наказів командира військової частини НОМЕР_3 №61, № НОМЕР_4 , що містяться в матеріалах справи.

Проте, в наказі командира військово частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 28 січня 2019 року № 21 щодо виключення позивача зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення не зазначено про безпосередню участь ОСОБА_1 в проведенні антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районі проведення антитерористичної операції з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року н.п. Топальське Харківської області.

Оскільки в наказі про виключення позивача зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення не зазначено про його безпосередню участь в проведенні антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районі проведення антитерористичної операції з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року н.п. Топальське Харківської області, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача внести зміни до наказу, вказавши про безпосередню участь ОСОБА_1 в проведенні антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районі проведення антитерористичної операції з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року н.п. Топальське Харківської області.

Стосовно визначення вислуги років в пільговому обчисленні.

Суд зазначає, що визначення вислуги років позивача на військовій службі у календарному обчисленні у наказі від 28 січня 2019 року № 21 не є спірним між сторонами та складає 06 років 02 місяці 13 днів, при цьому відповідачем здійснено такий підрахунок з урахуванням періодів служби ОСОБА_1 з 15 листопада 2012 року по 18 грудня 2014 року та з 19 грудня 2014 року по 28 січня 2019 року, що перевірено судом.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 23 листопада 2021 року по справі №200/8897/21 встановлено, що згідно з довідкою військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 10 листопада 2021 року №40/35/9/1-1898 вислуга років ОСОБА_1 на момент звільнення в календарному обчисленні складала - 06 років 02 місяця 13 днів, в пільговому обчисленні (без урахування календарної вислуги) - 07 років 02 місяця 16 днів, загальний страховий стаж для призначення пенсії (з врахуванням пільгового періоду) 13 років 04 місяця 29 днів.

В матеріалах справи 200/2278/22 міститься довідка ІНФОРМАЦІЯ_2 від 4 листопада 2021 року №1842, відповідно до якої ОСОБА_1 наказом №261 від 17 грудня 2012 року призначений стрільцем 3-го відділення 2-го стрілецького взводу 2-ої стрілецької роти (з конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних). Наказом №35 від 19 грудня 2014 року виключений зі списків особового складу частини, переміщеного наказом начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 від 8 грудня 2014 року №53 о/с у розпорядження командира військової частини НОМЕР_1 з 19 грудня 2014 року.

При цьому, як вже зазначалось вище у період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року позивач брав безпосередньо участь в АТО.

Таким чином, з урахуванням зазначеного вище та підпункту в) пункту 3 Постанови №393 час проходження ОСОБА_1 служби в Національній гвардії України щодо періоду конвоювання осіб, екстрадиції та охорони підсудних з 17 грудня 2012 року по 11 серпня 2014 року зараховується на пільгових умовах один місяць служби за півтора місяця.

Так, період служби з 17 грудня 2012 року по 11 серпня 2014 року складає в одинарному обчисленні 1 рік 7 місяців 25 днів, в кратному обчисленні один місяць служби за півтора місяця - 2 роки 4 місяці 15 днів (19 місяців *1,5).

Ураховуючи, що з кратного періоду у підрозділах конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних вже враховано в одинарному розмірі період 17 грудня 2012 року по 11 серпня 2014 року (1 рік 7 місяців 25 днів), тому для кратного обчислення зараховується 9 місяців 27 днів.

Стосовно участі в АТО та в ООС.

Як вже зазначалось вище, ОСОБА_1 у період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року брав безпосередньо участь в АТО, що в календарному обчисленні складає 4 місяці 4 дні, в кратному обчисленні один місяць служби за три 1 рік 0 місяців 4 дні.

Ураховуючи, що з кратного періоду вже враховано в одинарному розмірі період 4 місяці 4 дні, тому для кратного обчислення зараховується 8 місяців 00 днів.

Також, в матеріалах справи міститься довідка військової частини НОМЕР_1 від 28 січня 2019 року №22/164 про безпосередню участь ОСОБА_1 в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, відповідно до якої позивач дійсно приймав участь в АТО м. Рубіжне Луганської області у період з 19 грудня 2014 року по 1 березня 2015 року, з 27 березня 2015 року по 13 травня 2015 року, 15 травня 2015 по 31 травня 2015 року, з 12 червня 2015 року по 29 червня 2015 року, з 21 липня 2015 року по 7 січня 2016 року, з 28 січня 2016 року по 28 червня 2016 року, з 09 травня 2016 року по 30 червня 2016 року, з 11 липня 2016 року по 24 січня 2017 року, з 30 січня 2017 року по 28 лютого 2017 року, з 22 березня 2017 року по 26 березня 2017 року, з 31 березня 2017 року по 31 липня 2017 року, з 11 серпня 2017 року по 30 квітня 2018 року.

Довідкою військової частини НОМЕР_1 від 28 січня 2019 року №22/165 підтверджується участь ОСОБА_1 у здійсненні заходів забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення у період з 1 травня 2018 року по 2 вересня 2018 року, з 3 жовтня 2018 року по 28 січня 2019 року.

Тобто, безпосередня участь позивача в АТО та ООС у період військової служби з 19 грудня 2014 року по 28 січня 2019 року, з складає в одинарному розмірі 3 роки 7 місяців 21 день.

Таким чином, період перебування позивача на військовій службі в період з 19 грудня 2014 року по 28 січня 2019 року, що в календарному обчисленні складає 4 роки 1 місяць 10 днів, з них безпосередня участь в АТО та ООС складає в одинарному розмірі 3 роки 7 місяців 21 день, в кратному обчисленні один місяць служби за три 10 років 9 місяців 21 день.

Ураховуючи, що з кратного періоду вже враховано в одинарному розмірі 3 роки 7 місяців 21 день, тому для кратного обчислення зараховується 7 років 2 місяці.

Таким чином, розрахунок вислуги років військової служби у пільговому обчисленні становить: 9 місяців 27 днів (у підрозділах конвоювання) + 8 місяців (участь в АТО у період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року) + 7 років 2 місяці (участь в АТО та ООС у період з 19 грудня 2014 року по 28 січня 2019 року) = 8 років 7 місяців 27 днів.

Тобто, сторонами неправильно здійснено розрахунок вислуги років ОСОБА_1 на військовій службі в пільговому обчисленні та неправильно зазначено у наказі про виключення позивача зі списків особового складу.

Таким чином, суд вважає, що при обрахунку вислуги років позивача на військовій службі в пільговому обчисленні відповідачем ураховані положення Постанови КМУ № 393 від 17 липня 1992 року Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей, проте обрахунок здійснено неправильно.

Разом з тим, суд вважає обгрунтованими доводи представника відповідача про те, що вищевказаний Порядок регулює питання щодо виходу на пенсії і не можуть застосовуватися до спірних правовідносин. Однак, відповідачем внесено зміни до наказу в частині пільгового обчислення вислуги років позивача. При цьому, таких розрахунок здіснено не у відповідності із вказани Порядком, тому суд дійшов висновку про обгрунтованість заявлених позовних вимог та необхідность поновлення порушених прав заявника.

Стосовно тверджень відповідача щодо строку звернення до суду.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач зазначив, що про порушення своїх прав дізнався з рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі №200/8897/21 від 23 листопада 2021 року, що зумовило звернення до відповідача із клопотанням про внесення змін до наказу про виключення зі списків особового складу. Отримавши наказ від 11 січня 2022 року про внесення змін до Наказу від 28 січня 2019 року №21 позивач звернувся до суду з даним позовом.

Дослідивши матеріали адміністративної справи №200/8897/21 суд зазначає, що саме з довідки відповідача, що надана на вимоги ухвали суду, вбачається про обрахунок вислуги років позивача на військовій службі у пільговому обчисленні. Тобто, матеріалами справи підтверджується, що про обрахунок вислуги років на військовій службі у пільговому обчисленні, позивач дізнався з рішення Донецького окружного адміністративного суду по справі №200/8897/21 від 23 листопада 2021 року, та протягом трьох місяців позивач звернувся до суду з даним позовом. Таким чином, суд вважає, що позивачем не пропущено строк звернення до суду з даним позовом.

На підставі викладеного вище, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог шляхом визнання протиправними дії відповідача щодо зазначення у наказі командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), інформацію щодо вислуги років позивача на військовій службі у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів та зобов`язання відповідача внести зміни до наказу командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), а саме: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів, замінити словами: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні 8 років 07 місяців 27 днів та зобов`язати відповідача внести зміни до наказу командира військової частини Національної гвардії України 3035 (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), а саме: в абзаці 4 після слів: Приймав безпосередньо участь в проведення Антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності доповнити словами: у АДРЕСА_1 в період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року.

З огляду на наведене вище, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Визначаючись щодо розподілу судових витрат суд виходив з такого.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до закону, тому виходячи з положень ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України розподіл судових витрат не здійснюється.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Військової частини Національної гвардії України 3035 щодо зазначення у наказі командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року), інформацію щодо вислуги років ОСОБА_1 на військовій службі у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів

Зобов`язати Військову частину Національної гвардії України 3035 внести зміни до пункту 2 наказу командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року) у частині щодо звільнення старшини ОСОБА_1 , а саме, слова: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні 07 років 02 місяці 16 днів, замінити словами: Вислуга років на військовій службі станом на 28 січня 2019 року складає: у календарному обчисленні 06 років 02 місяці 13 днів; у пільговому обчисленні 08 років 07 місяців 27 днів.

Зобов`язати Військову частину Національної гвардії України 3035 внести зміни до пункту 2 наказу командира військової частини Національної гвардії України 3035 (по стройовій частині) № 21 від 28 січня 2019 року (зі змінами від 11 січня 2022 року) у частині щодо звільнення старшини ОСОБА_1 , а саме: в абзаці 4 після слів: Приймав безпосередньо участь в проведення Антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності доповнити словами: у н. п. Топальське Харківської області в період з 12 серпня 2014 року по 15 грудня 2014 року.

У задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Першого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя В.С. Дмитрієв

Джерело: ЄДРСР 108342333
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку