open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПОСТАНОВА

іменем України

15 грудня 2022 року справа 160/10428/22

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючий суддя Суховаров А.В.

судді Головко О.В., Ясенова Т.І.,

при секретарі Діденко Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпрі апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.09.2022 (суддя Єфанова О.В.) в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради про призначення допомоги на проживання

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 13.07.2022 звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, в якому просить визнати протиправною відмову у призначенні допомоги на проживання внутрішньо переміщеній особі; зобов`язати з травня 2022 року призначити, нарахувати і виплачувати допомоги на проживання відповідно до пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022; зобов`язати подати звіт про виконання судового рішення (т1ас1,22).

У відзиві на позовну заяву Лівобережне управління соціального захисту населення вказувало, що відповідно до абзацу 7 пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022, допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022 у регіонах, що не включені до переліку, зазначеному в абзаці 1 пункту 2 цього Порядку, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Оскільки позивачка облікована як внутрішньо переміщена особа до 24.02.2022, вона не має права на призначення допомоги на проживання (ас27).

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.09.2022, прийнятому в спрощеному провадженні, в задоволенні позову відмовлено. Суд погодився з доводами відповідача, викладеними у відзиві на позовну заяву (ас38).

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_1 просить рішення суду скасувати та позовні вимоги задовольнити. Посилається на те, що судом першої інстанції неправильно застосовані положення Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022 (ас42).

Переглядаючи справу, колегія суддів виходить з наступного:

Згідно довідки Лівобережного управління соціального захисту населення №1239-630738 від 09.10.2018, ОСОБА_1 взята на облік як внутрішньо переміщена особа. Зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 . Фактичне місце проживання: АДРЕСА_2.

ОСОБА_1 27.05.2022 звернулась із заявою про надання допомоги відповідно до пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022.

Повідомленням №11735 від 08.06.2022 відмовлено в призначенні допомоги оскільки переміщення з території проведення бойових дій відбулось раніше 24.02.2022 (ас21).

Відповідно до статті 2 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі Закон), Україна вживає всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, щодо запобігання виникненню передумов вимушеного внутрішнього переміщення осіб, захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

Відповідно до частини 2 статті 7 Закону, Україна вживає всіх можливих заходів, спрямованих на розв`язання проблем, пов`язаних із соціальним захистом, зокрема відновленням усіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Відповідно до абзацу 7 частини 1 статті 9 Закону, внутрішньо переміщена особа має право на створення належних умов для її постійного чи тимчасового проживання.

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022 (далі Порядок), допомога надається особам, які перемістились з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м.Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженої розпорядженням КМУ №204 від 06.03.2022.

Відповідно до абзаців 1 - 4 пункту 3 Порядку, допомога надається щомісячно з місяця звернення до квітня 2022 року включно на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей 3000 гривень; для інших осіб 2000 гривень. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням.

Відповідно до абзацу 7 пункту 3 Порядку, допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022 в регіонах, що не включені до переліку, зазначеному в абзаці 1 пункту 2 цього Порядку, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до абзацу 8 пункту 3 Порядку, починаючи з травня 2022 року допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістились з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м.Севастополя, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних, бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, блокуванні, а також внутрішньо переміщеним особам, в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20.05.2022 заявку на відшкодування втрат, зокрема через єдиний державний веб портал електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження, знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Таким чином, з метою реалізації положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, розв`язання проблем, пов`язаних із соціальним захистом, створення належних умов для проживання, - Урядом прийнятий Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Розпорядженням КМУ №204-р від 06.03.2022 затверджений Перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка».

Абзацом 7 пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам передбачено, що така допомога не надається особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені до 24.02.2022 в регіонах, що не включені до цього Переліку.

Тобто, якщо особа перебуває на обліку як внутрішньо переміщена в регіоні, включеному до Переліку, вона має право на отримання допомоги на проживання незалежно від дати звернення за такою допомогою.

Дніпропетровська область включена до Переліку Розпорядженням КМУ №213-р від 11.03.2022. З цього приводу окружний суд зазначив, що позивачка станом на 24.02.2022 обліковувалась на території, не включений до Переліку.

Але сам Перелік був прийнятий після 24.02.2022 та якщо виходити з такої логіки Лівобережного управління соціального захисту населення і окружного суду, всі особи, які були обліковані як внутрішньо переміщені до 24.02.2022, не мають права на призначення допомоги на проживання.

Таким чином, суд першої інстанції застосував положення абзацу 7 пункту 3 Порядку всупереч принципам, закладеним в Законі України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», та в самому Порядку, який також був прийнятий, коли Дніпропетровська область вже була включена до Переліку.

Навпаки, включення Дніпропетровської області до Переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», - як раз надало право ОСОБА_1 , яка переселилась з територіальної громади в районі проведення воєнних дій, звернутись за отриманням допомоги на проживання, та відмова в призначенні такої допомоги є протиправною.

Відповідно до частини 1 статті 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Суд першої інстанції порушене право позивачки не захистив та прийняв рішення з неправильним застосуванням норм матеріального права.

В свою чергу, колегія суддів не вбачає підстав для встановлення судового контролю та зобов`язання Лівобережне управління соціального захисту населення подавати звіт адже на сьогодні відсутні об`єктивні дані що відповідач ухилятиметься від виконання судового рішення.

Керуючись статтями 241 - 245, 315, 317, 321, 322 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 задовольнити частково.

Скасувати рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.09.2022 та прийняти нову постанову.

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати протиправною відмову Лівобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради у призначенні ОСОБА_1 допомоги на проживання, викладену в повідомленні №11735 від 08.06.2022.

Зобов`язати Лівобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради з 01.05.2022 призначити, нарахувати і виплачувати ОСОБА_1 допомогу на проживання відповідно до пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ №332 від 20.03.2022.

Постанова набирає законної сили з 15.12.2022 та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повної постанови у випадках, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 328 КАС України.

Головуючий А.В. Суховаров

суддя О.В. Головко

суддя Т.І. Ясенова

Джерело: ЄДРСР 108235548
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку