open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/28630/22

Провадження № 1-кс/761/16023/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2022 року м. Київ

Слідчийсуддя Шевченківськогорайонного судум.Києва ОСОБА_1 за участюсекретаря ОСОБА_2 розглянувши усудовому засіданніклопотання старшогодетектива другоговідділу детективівПідрозділу детективівіз захистуфінансів убюджетній сферіта міжнародноїтехнічної допомогиГоловного підрозділудетективів Бюроекономічної безпекиУкраїни ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромпершого відділупроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямта підтриманняпублічного обвинуваченняуправління наглядуза додержаннямзаконів органамиБюро економічноїбезпеки УкраїниОфісу Генеральногопрокурора ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 72022000120000002 від 26.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший детектив звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 72022000120000002 від 26.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

У клопотанні детектив вказує, що Головним підрозділомдетективів Бюроекономічної безпекиУкраїни проводитьсярозслідування кримінальногопровадження,внесеного доЄРДР за № 72022000120000002 від 26.05.2022 за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах службовими особами банківських установ, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ),

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_8 ) в період з 24.02.2022 по15.03.2022, в порушення вимог Постанови Правління Національного банку України № 18 від 24.02.2022, здійснили як суб`єкти господарської діяльності транскордонні перекази валютних цінностей з України під виглядом проведення підприємницької діяльності, нетипової для їх основного виду діяльності, з метою легалізації цих валютних цінностей в особливо великих розмірах.

Зазначена інформація та документи містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема щодо наявності/відсутності порушень банками свої обов`язків, про осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а тому вказані документи є доказами в розумінні статей 84, 99 КПК України.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю стосовно АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », шляхом їх вилучення.

Просить вказане клопотання розглянути без участі особи, у володінні якої знаходяться зазначені документи, у зв`язку із існуванням загрози зміни або знищення документів, що мають значення для кримінального провадження.

В судове засідання детектив не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності та підтримання клопотання в повному обсязі.

У відповідності до ч.2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення клопотання, здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що Головним підрозділомдетективів Бюроекономічної безпекиУкраїни проводитьсярозслідування кримінальногопровадження,внесеного доЄРДР за № 72022000120000002 від 26.05.2022 за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах службовими особами банківських установ, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації.

Відповідно з ч. ч.1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Положеннями до ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як вбачається з матеріалів клопотання інформація, речі та документи, які необхідні для проведення досудового розслідування, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_10 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 159, 160, 163-166, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати детективам Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , тимчасовий доступ до речей і документів (у паперовому та електронному вигляді), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_10 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх завірених копій, а саме, складені акти, доповідні записки з усіма наявними додатками, відносно:

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »:

- доповідна записка від 20.09.2022 № В/25-0014/75094/БТ про результати аналізу інформації, отриманої від банків (щодо заходів, здійснених стосовно фінансових операцій окремих клієнтів) (далі - Доповідна записка від 20.09.2022 № В/25-0014/75094/БТ).

- письмове застереження від 30.06.2022 року № 20/901-рк/БТ;

- накладення штрафу (рішення від 30.06.2022 року № 20/900-рк/БТ за порушення АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » вимог пункту 3 частини другої статті 8 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 № 361-ІХ в частині незабезпечення функціонування належної системи управління ризиками; за порушення пункту 2 частини другої статті 6 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 № 1702-УІІ, що полягає у неналежному виконанні обов`язку здійснювати вивчення клієнтів).

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »:

- акт від 30.03.2022 № В/25-0014/23742/БТ про результати безвиїзного нагляду за дотриманням вимог нормативно-правового акта Національного банку, яким запроваджені обмеження щодо проведення операцій, які мають на меті/порушують, сприяють або можуть сприяти уникненню/порушенню обмежень, установлених персональними спеціальними економічними та іншими обмежувальними заходами (санкціями);

- доповідна записка від 22.08.2022 № В/25-0014/65421/БТ про результати безвиїзного нагляду за дотриманням банками вимог постанови Правління Національного банку України від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану" (зі змінами) у частині дотримання порядку зупинення здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками фізичних осіб, які є резидентами російської федерації/республіки білорусь (далі - рф/рб), юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками (далі - КБВ) яких є резиденти рф/рб (пункт 15); здійснення будь-яких валютних операцій, учасником яких є юридична або фізична особа, яка має місцезнаходження (зареєстрована/постійно проживає) в рф/рб (пункт 17) (далі - Доповідна записка від 22.08.2022 № В/25-0014/65421/БТ);

- акт від 26.08.2022 № В/25-0014/66839/БТ про результати безвиїзного нагляду за дотриманням вимог постанови Правління Національного банку України від 24.02.2022 № 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану" (у редакції, яка діяла на дати вчинення порушень) зупинення здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками фізичних осіб, які є резидентами рф/рб), юридичних осіб, КБВ яких є резиденти рф/рб (пункт 15).

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »:

- доповідна записка від 20.04.2022 № В/25-0009/28920/БТ щодо аналізу можливих фактів порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу за інформацією, отриманою від Комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- Доповідна записка від 22.08.2022 № В/25-0014/65421/БТ.

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »:

- доповідна записка від 19.09.2022 № В/25-0014/74530/БТ про результати аналізу інформації, отриманої від банків (щодо заходів, здійснених стосовно фінансових операцій окремих клієнтів);

- доповідна записка від 20.09.2022 № В/25-0014/75094/БТ.

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »:

- доповідна записка від 13.09.2022 № В/25-0014/72724/БТ про не здійснення банківського нагляду за банком, у якому запроваджено тимчасову адміністрацію, (стаття 76 Закону про банки).

Відповідно до Рішення Правління Національного банку від 09.08.2022 року № 405-рш/БТ «Про віднесення АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА « ІНФОРМАЦІЯ_8 » до категорії неплатоспроможних» та Рішення виконавчої дирекції ІНФОРМАЦІЯ_11 від 09.08.2022 № 579 «Про запровадження тимчасової адміністрації в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку" ІНФОРМАЦІЯ_8 » віднесено до категорії неплатоспроможних та запроваджено тимчасову адміністрацію.

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »:

- Доповідна записка від 20.09.2022 № В/25-0014/75094/БТ.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні ухвали слідчий в порядку ч.ч. 2, 3 ст. 165 КПК України зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться документи, її оригінал і вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 108138943
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку