open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 702/698/22

Провадження № 2-о/234/22/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2022 року м.Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області

у складі: головуючого судді Нейло І.М.

за участю секретаря судового засідання Прилуцької О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Монастирище цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Монастирищенський відділ ДРАЦС в Уманському районі Черкаської області Центрального Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту смертічоловіка, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнавши датою його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 та місце смерті Україна, Донецька область, Мар`їнський район смт Старомихайлівка. Свої вимоги обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 60 років на території тимчасово не підконтрольній Україні, помер її чоловік ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить лікарське свідоцтво про смерть № 7126 від 01.11.2021, видане бюро судово медичної експертизи м. Донецьк та свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 02.11.2021 Кіровським відділом ЗАГС Донецького сіського управління юстиції Міністерства юстиції ДНР. Вона не може у встановленому законом порядку зареєструвати факт смерті чоловіка, тому що отримане нею свідоцтво видане органами, що діють на непідконтрольній Україні території, не має на території України юридичної сили, а тому з метою захисту законних прав та інтересів вона змушена звернутися до суду. Встановлення факту смерті необхідноїйдля здійснення реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану фактусмерті чоловіка.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася. Про дату час та місце розгляду справи повідомлена у встановленому законом порядку. На адресу суду надала заяву про розгляд справи у її відсутність, заяву підтримує та просить її задоволити.

ПредставникМонастирищенський відділ ДРАЦС в Уманському районі Черкаської області Центрального Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) в судове засідання не з`явився.

Враховуючи, що розгляд справи відбувається у відсутності сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Перевіривши викладені у заяві по суті справи обставини та безпосередньо дослідивши письмові докази, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

Згідно п.2 ч. 1ст.17Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

У відповідності з п.8 ч. 1ст.315ЦПК України у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, встановлення такого факту вирішується в судовому порядку.

Згідно ч.3ст.2 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв`язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, які додаються відповідно до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи.

Розділом 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерстваюстиції України№52/5від 18.10.2000 передбачено, що підставою для державної реєстрації смерті є: - лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/130234; - фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/130234; - лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; - рішення суду про оголошення особи померлою; - рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Частиною 1 ст.317ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є чоловіком заявниці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 виданого відділом реєстрації актів громадянського стану виконкому Павлоградської міської ради народних депутатів Дніпропетровської області 04.03.1994.

Як вбачається з свідоцтва про смерть № 2603 від 02.11.2021 виданого Кіровським відділом ЗАГС Донецького міського управління юстиції Міністерства юстиції ДНР ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер у віці 60 років ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Старомихайлівка Мар`їнський район Донецької області.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 знаходився в смт. Старомихайлівка Мар`їнський район Донецька область.

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 всмт. Старомихайлівка Мар`їнського району Донецької області, Україна.

Згідно зіст. 319 ч.2 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

За наведених обставин, вимоги заявника, є обґрунтованими, оскільки надані заявником докази достовірно свідчать про смерть ОСОБА_2 у певний час і за певних обставин.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідно заявнику для державної реєстрації смерті.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, що надасть можливість отримати свідоцтво про смерть видане відповідним державним органом України.

Згідно ч. 4 ст.317ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,315-319 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Монастирищенський відділ ДРАЦС в Уманському районі Черкаської області Центрального Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народилась в с. Жерденівка Гайсинського району Вінницької області, громадянина України, визнавши датою його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , місцем смерті смт. Старомихайлівка, Мар`їнський район Донецька область, Україна.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.М. Нейло

Джерело: ЄДРСР 107925943
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку