open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 559/2563/22

Провадження № 2/559/814/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2022 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Федорук О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Дубно справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Мирогощанської сільської ради, Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання права на завершення приватизації та виготовлення технічної документації із землеустрою та отримання правовстановлюючих документів на земельні ділянки у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду з позовом в якому просить суд визнати за нею право на завершення приватизації та виготовлення технічної документації із землеустрою та отримання правовстановлюючих документів на земельні ділянки у порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , який на день смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Вона та її сестра ОСОБА_4 є спадкоємцями першої черги за законом після смерті батька. Спадщину вони прийняли своєчасно, шляхом звернення із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Хомич О.С. Нотаріусом було відкрито спадкову справу №109/2021 та 18 червня 2021 року видано свідоцтво про право на спадщину за законом №575. Спадщина, на яку видане дане свідоцтво складається з житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім житлового будинку до складу спадщини увійшло право на земельні ділянкидля ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад площею 2, 5125 га (рілля) та 0, 0720 га (пасовище), зважаючи на наступне.

При проведенні розпаювання землі ДП «Мирогощанський державний іподром» ОСОБА_3 був включений за № 485 до списку громадян-працівників та пенсіонерів, яким надається дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад (додаток № 1 до розпорядження голови Дубенської районної державної адміністрації №620 від 09.08.2012 року).

Проте, коли вона звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на вищевказані земельні ділянки, їй було відмовлено та рекомендовано, як спадкоємцю, звернутися до суду для вирішення зазначеного питання в судовому порядку по тій причині, що правовстановлюючі документи на вищевказані земельні ділянки ОСОБА_3 за життя не оформив, оскільки процедура приватизації землі на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад була предметом розгляду в судах, внаслідок чого ДП «Рівненський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» не здійснював виготовлення технічної документації.

З огляду на вищевикладене слідує, що ОСОБА_3 набув право на земельну частку (пай) в ДП «Мирогощанський державний іподром», оскільки був включений у список (додаток №1 до розпорядження голови Дубенської районної державної адміністрації №620 від 09.08.2012 року), однак не встиг оформити правовстановлюючі документи, що зумовлює необхідність визнання права лише в судовому порядку. ОСОБА_4 відмовилась від своєї частки у праві на спадщину на вищевказані земельні ділянки на її користь.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 20.10.2022 відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого судового засідання.

Позивачка ОСОБА_1 просить справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує, про що зазначила у позовній заяві.

Відповідачка ОСОБА_4 , згідно поданої заяви, просить розгляд справи провести без її участі, позовні вимоги визнає.

Представники відповідачів: Мирогощанської сільської ради, Привільненської сільської ради, належно повідомлені про день та час слухання справи, в судове засідання не з`явились. Згідно поданих заяв, просять розгляд справи провести без їх участі, позовні вимоги визнають.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважає можливим провести судове засідання без участі сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі», … у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

Перевіривши фактичні обставини справи, наявні докази в їх сукупності та взаємозв`язку суд з врахуванням того, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 4).

У свідоцтві про народження позивачки батьками зазначені: ОСОБА_3 та ОСОБА_5 (а.с. 6).

Після одруження позивачка змінила прізвище на ОСОБА_1 , про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу НОМЕР_2 від 04.10.1973 (а.с. 7).

18 червня 2021 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Хомич О.С. видано свідоцтво про право на спадщину за законом №575 (спадкова справа №109/2021) спадкоємцям ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Спадщина, на яку видане дане свідоцтво складається з житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 9).

Як свідчить витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_1 належить на праві власності 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 8).

Згідно розпорядження голови Дубенської РДА від 09.08.2012 № 620 та витягу з додатку 1 до вказаного розпорядження, ОСОБА_3 був включений до списку громадян-працівників та пенсіонерів ДП «Мирогощанський державний іподром», яким надається дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад. Йому належало право на земельну частку (пай) на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад: у масиві 37 на ділянку № НОМЕР_3 площею 2,5125 га ріллі, у масиві 2 на ділянку № НОМЕР_4 площею 0,0720 га пасовищ (а.с. 11).

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області № 14296 від 31.08.2022, вартість земельної ділянки (паю) при розпаюванні земель ДП «Мирогощанський державний іподром» громадянам відповідно до розпорядження голови РДА від 09.08.2012 № 620 на території Мирогощанської та Молодавської сілких рад станом на 01.01.2022 року становить 98157, 56 грн.(а.с. 12).

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2015 №271 затверджено перелік об`єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, до якого включено ДП "Мирогощанський державний іподром".

В подальшому, постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 819 прийнято рішення приватизувати державне підприємство "Мирогощанський державний іподром" шляхом перетворення його у публічне акціонерне товариство за умови тимчасового залишення у власності держави пакета акцій розміром 75 відсотків плюс одна акція для подальшого продажу на конкурентних засадах.

На даний час, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП «Мирогощанський державний іподром» припинено, а утворено ПАТ "Мирогощанський аграрій".

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Хомич О.С. № 177/01-16 від 13.10.2022, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки, у зв`язку з відсутністю документів, які б посвідчували право власності спадкодавця ОСОБА_3 на земельні ділянки та рекомендовано звернутись до суду (а.с. 13).

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, виникла ситуація при якій, через смерть спадкодавця, який не виготовив правовстановлюючі документи на земельні ділянки та не зареєстрував за собою право власності на них, позивачка як спадкоємець не може набути право власності на це майно в порядку спадкування через нотаріальну контору.

Відповідачі позовні вимоги визнали. Реалізувати свої права на спадок в позасудовому порядку позивачка не може.

Згідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичних осіб, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, відповідно до статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до пункту «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав на земельні ділянки здійснюється, в тому числі шляхом визнання права.

Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

ОСОБА_3 розпочав процедуру приватизації земельних ділянок відповідно до чинного законодавства України, проте помер, не завершивши її та не отримавши правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Право на завершення процедури приватизації та отримання даних земельних ділянок у власність, яке належало померлому на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок його смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до позивача як спадкоємця померлого. Враховуючи ті обставини, що позивачка успадкувала право на одержання земельних ділянок у власність, яке мав спадкодавець, та в установленому порядку не може завершити процедуру приватизації і одержати правовстановлюючі документи на вказане майно, то успадковане право позивача підлягає захисту в судовому порядку.

Керуючись: ст.ст. 125, 152 ЗК України, ст. 346, 328, 1216, 1217, 1225, 1261 ЦК України ст.10, 60, 212, 213 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 ), Мирогощанської сільської ради (місцезнаходження: вул. Миру, 100, с. Мирогоща Друга Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385304), Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області (місцезнаходження: вул. Грушевського, 2, с. Привільне, Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385327), про визнання права на завершення приватизації та виготовлення технічної документації із землеустрою та отримання правовстановлюючих документів на земельні ділянки у порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації та отримання правовстановлюючих документів про право власності на земельну ділянку - рілля в масиві № НОМЕР_7 , ділянка № НОМЕР_3 , площею 2, 5125 га та на земельну ділянку - пасовище в масиві № НОМЕР_8 , ділянка № НОМЕР_4 , площею 0,0720 га, на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад, відповідно до розпорядження голови Дубенської районної державної адміністрації №620 від 9 серпня 2012 року "Про затвердження протоколу про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки", шляхом здійснення від свого імені всіх необхідних дій пов`язаних із виготовленням технічної документації із землеустрою на вказані земельні ділянки та подальшою державною реєстрацією права власності на своє прізвище - ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не булу вручену у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 107857335
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку