open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 944/5685/22

Провадження №2-о/944/94/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2022 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Поворозника Д.Б.,

за участю секретаря судового засідання Климейко Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яворові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Яворівський Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області про встановлення факту смерті особи,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, у якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, військовослужбовця військової служби за контрактом, механіка-водія 3 танкового взводу 3 танкової роти таонкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 , яка настала 06 березня 2022 року у населеному пункті Новотроїцьке Волноваського району Донецької області, під час виконання бойового завдання із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних Сил Російської федерації н території Донецької області.

Заяву обґрунтовує тим, що Указом Президента України від 28 лютого 2022 року №741/2022 «Про використання Збройних Сил України та інших формувань», відповідно до Закону України «Про оборону України», постановлено застосування Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, для відсічі збройної агресії проти України. 06 березня 2022 року її син ОСОБА_2 військовослужбовець військової служби за контрактом, механік-водій 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 виконував бойове завдання у складі екіпажу танка № НОМЕР_2 на посаді механік-водій у населеному пункті Новоторїцьке Волноваського району Донецької області. Під час бою з російськими загарбниками танк був уражений кумулятивним снарядом, внаслідок чого виникла пожежа всередині така. Майор ОСОБА_3 допомагав командиру танка старшому солдату ОСОБА_4 , та навіднику танка солдату ОСОБА_5 залишити палаючу машину. Витягти водія-механіка можливості не було, у зв`язку з тим, що люк водія-механіка було зачинено «по бойовому» (без спеціального ключа зовні відкрити люк неможливо). Через кілька хвилин після ураження детонував боєкомплект танка. Територію, на якій знаходиться підбитий танк з тілом її сина з 03 березня 2022 року контролює противник. Для оформлення виплат їй необхідно свідоцтво про смерть сина, однак таке вона не може отримати, у зв`язку з відсутністю документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або оголошення її померлою. У зв`язку з відсутністю документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, вона змушена звернутися в суд із заявою про встановлення смерті сина.

Ухвалою Яворівського районного суду Львівської області від 16 листопада 2022 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

В судове засідання ОСОБА_1 не прибула, однак подала заяву у якій просить проводити розгляд справи за її відсутності, свою заяву підтримує та просить таку задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи Яворівського Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області не прибув, однак подав заяву про розгляд справи у його відсутності, за наявній у ній доказів. Одночасно зазначив, що в прохальній частині заяви не зазначено громадянство ОСОБА_6 , не зазначено вид населеного пункту місця смерті та місця народження, місця проживання померлої особи, які передбачені актовим записом про смерть.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України у зв`язку з неявкою у судове засідання учасників справи.

Частиною четвертою статті 268 ЦПК України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

У частині п`ятій статті 268 ЦПК України зазначено, що датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Отже, враховуючи наведені вище вимоги процесуального закону, датою ухвалення судом судового рішення в даній справі, призначеній до розгляду на 01 грудня 2022 року, є дата складення повного судового рішення 06 грудня 2022 року.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 , зважаючи на таке.

Відповідно до положень ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положень ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

ОСОБА_1 є внутрішньо переміщеною особою, що підтверджується довідкою №1329-7001512177 від 16 вересня 2002 року, виданою Виконавчим комітетом Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області.

Заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 22 лютого 2000 року народження, виданим Підгорівською сільською радою Старобільського району Львівської області.

ОСОБА_2 проходив військову службу за контрактом у Військовій частині НОМЕР_1 на посаді механіка-водія 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 , що підтверджується військовим квитком серії НОМЕР_4 від 08 лютого 2021 року.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 30 листопада 2020 року солдат ОСОБА_2 зрахований до списків особового складу Військової частини НОМЕР_1 .

Відповідно до журналу ведення бойових дій танкового батальйону військової частини НОМЕР_1 від 26 грудня 2019 року №1333, згідно з розпорядженням командира танкового батальйону від 25 лютого 2022 року солдат ОСОБА_2 , перебуваючи на посаді механіка-водія 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 знаходився на виконанні бойових задач у складі екіпажу танка АДРЕСА_1 .

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 06 березня 2022 року №158 призначено службове розслідування по факту смерті солдата ОСОБА_2 .

Відповідно до письмових пояснень майора ОСОБА_3 , він 06 березня 2022 року встановлював мінний шлагбаум в с.Новотороїцьке Донецької області. Під час проведення інженерної розвідки в с.Новотроїцьке було виявлено дві БМП з особовим складом ворога (російських окупантів). Вступивши в бій з ворогом на допомогу прийшов танк Т-64, бортовий номер 336, на третій хвилині бою танк підбили, ймовірно з РПГ, танк загорівся. Силами групи розмінування допомогли евакуюватися командиру та навіднику танка, механіка-водія витягти не вдалось через те, що люк був зачинений в бойове положення. Через деякий час здетонував бойовий комплект танка. Вони були вимушені відступити. Поранених командира та навідника танку передав командиру медичної роти військової частини в районі блокпосту Вугледар.

Відповідно до письмових пояснень головного сержанта 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 о 12:00 год. у складі екіпажу танка №336 виконував бойове завдання в населеному пункті Новотроїцьке Донецької області. Під час бою з російськими загарбниками танк був уражений кумулятивним снарядом. Невідомий військовослужбовець без розпізнавальних знаків допомагав командиру танка старшому солдату ОСОБА_4 , та йому залишити палаючу машину. Після потрапляння кумулятивної струї всередину машини він та командир танка отримали опіки рук та обличчя. Механік-водій залишився всередині машини. Після того як вони залишили машину здетонував боєкомплект.

Відповідно до акту про настання смерті №516 від 02 квітня 2022 року, засвідченого командиром групи інженерного забезпечення військової частини НОМЕР_1 майором ОСОБА_3 , головним сержантом - командиром танка 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону військової частини НОМЕР_1 солдатом ОСОБА_5 06 березня 2022 року військовослужбовець військової служби за контрактом, механік-водій 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 виконував бойове завдання у складі екіпажу танка № НОМЕР_2 на посаді механік-водій у населеному пункті Новоторїцьке Волноваського району Донецької області. Під час бою з російськими загарбниками танк був уражений кумулятивним снарядом, внаслідок чого виникла пожежа всередині така. Майор ОСОБА_3 допомагав командиру танка старшому солдату ОСОБА_4 , та навіднику танка солдату ОСОБА_5 залишити палаючу машину. Витягти водія-механіка можливості не було, у зв`язку з тим, що люк водія-механіка було зачинено «по бойовому» (без спеціального ключа зовні відкрити люк неможливо). Через кілька хвилин після ураження детонував боєкомплект танка. Територію, на якій знаходиться підбитий танк з тілом солдата ОСОБА_2 з 03 березня 2022 року контролює противник.

Відповідно до акту службового розслідування по факту загибелі солдата ОСОБА_2 від 19 серпня 2022 року вбачається, що в ході проведення службового розслідування встановлено, що солдат ОСОБА_2 перебуваючи на посаді механіка-водія 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 знаходився на виконанні бойових задач у складі екіпажу танка АДРЕСА_1 та внаслідок обстрілу з боку збройних сил Російської Федерації отримав травми, несумісні із життям. Смертельне поранення солдат ОСОБА_2 отримав під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщни та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних сил Російської федерації н території Донецької області.

Рішенням командира військової частини НОМЕР_1 за результатами службового розслідування за фактом загибелі солдата ОСОБА_2 , яке проводилося в період часу з 06 березня 2022 року по 21 вересня 2022 року вирішено вважати загибель солдата ОСОБА_2 такою, що настала під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності , відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних сил Російської федерації на території Донецької області.

Згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 в Україні введено воєнний стан.

Загальновідомим фактом, який не підлягає доведенню, є те, що станом на день розгляду справи, територія Донецької області є частково окупована, зокрема й смт.Новотроїцьке.

Відповідно до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 28 жовтня 2022 року № 248), станом на 05 жовтня 2022 року Волноваська міська територіальна громада є тимчасово окупованою територією.

Відповідно до інформаційного листа Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про окремі питання застосування Закону України від 04 лютого 2016 року № 990-VIII «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» звернуто увагу на те, що відповідно до абзацу 1 частини першої статті 257-1 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України може бути подана до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Водночас за змістом абзацу 2 частини першої 1 цієї статті заява про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України може бути подана за місцем проживання (перебування) заявника до суду за межами такої території України.

Відповідно до ст.17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, - не пізніше п`яти днів. Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

Згідно з п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до роз`яснень, наданих в п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Враховуючи той факт, що для проведення державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , існують об`єктивні перешкоди, з метою захисту законних прав заявника, суд дійшов висновку про задоволення вимог, викладених у заяві.

Згідно з п.21 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Відповідно до ч.4 ст.317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10, 19, 76, 77, 81, 263-265, 268, 273, 315 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с.Підгорівка Старобільского району Луганської області, був зареєстрований за адресою: Луганська область Старобілький район с.Підгорівка Старобілького району, військовослужбовця військової служби за контрактом, механіка-водія 3 танкового взводу 3 танкової роти танкового батальйону Військової частини НОМЕР_1 , яка настала 06 березня 2022 року в селищі міського типу Новотроїцьке Волноваського району Донецької області, під час виконання бойового завдання із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних Сил Російської федерації н території Донецької області.

Відповідно до ст.430 Цивільно процесуального кодексу України допустити негайне виконання рішення.

Роз`яснити заявнику, що рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду через Яворівський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 06 жовтня 2022 року.

Повне найменування сторін:

заявник - ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа - Яворівський Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Яворівському районі Львівської області, юридична адреса: Львівська область,м.Яворів, вул.Львівська, 2.

Суддя Д.Б. Поворозник

Джерело: ЄДРСР 107820410
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку