open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 171/1974/22

3/171/1059/22

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 грудня 2022 року м. Апостолове

Суддя Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Хоруженко Н.В., розглянувши справу про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Новодонецьке, Донецької області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , місце служби та посада: військова частина НОМЕР_1 , старшина 3 роти охорони 1 батальйону охорони «головний сержант», за ч. 3 ст. 172-20 КУпАП,-

Встановила:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії № ДН/К-2/1251 від 18.11.2022 року встановлено, що 17-18.11.2022 року посадовими особами відділення ІНФОРМАЦІЯ_2 було проведено перевірку стану військової дисципліни та дотримання вимог Статутів Збройних сил України у військовій частині НОМЕР_1 , що дислокується у АДРЕСА_2 , під час якої виявлено, що у діях окремих військовослужбовців даної військової частини наявні ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 172-20 КУпАП.

Так встановлено, що з 27.04.2022 року на посаді старшина 3 роти охорони 1 батальйону охорони «головний сержант» по теперішній час головний сержант ОСОБА_1 проходить військову службу за мобілізацією у військовій частині НОМЕР_2 , Збройних Сил України, яка тимчасово дислокованої у АДРЕСА_2 . Будучи військовослужбовцем, відповідно до вимог ст. ст. 9, 11, 16, 125, 126 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України головний сержант ОСОБА_1 був зобов`язаний свято та непорушно додержуватися Конституції України та законів України, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, сумлінно вивчати військову справу, зразково виконувати свої службові обов`язки, бути готовим до виконання завдань, пов`язаних із захистом Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, бути хоробрим і дисциплінованим, не допускати негідних вчинків і стримувати від них інших військовослужбовців.

Проте, всупереч наведеним статутним обов`язкам, діючи умисно, всупереч інтересам служби, головний сержант ОСОБА_1 вчинив розпивання алкогольних напоїв за наступних обставин. Так, 17.11.2022 року близько 20.00 командир підрозділу виявив, що головний сержант ОСОБА_1 перебуває з ознаками алкогольного сп`яніння (запах алкоголю з ротової порожнини) та доставили близько 22.00 до КП «Криворізька багатопрофільна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради», де відмовився від проходження огляду на стан алкогольного сп`яніння.

Таким чином, головний сержант ОСОБА_1 , будучи військовослужбовцем, та проходячи її у військовій частині НОМЕР_1 , діючи умисно, протиправно, всупереч інтересам служби, на порушення своїх статутних обов`язків перебував на території військової частини при виконанні службових обов`язків перебував на території військової частини при виконанні службових обов`язків алкогольного сп`яніння в умовах особливого періоду, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.3 ст.172-20 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Факт вчинення за викладених вище обставин підтверджується наступними зібраними доказами:

-протоколом ДН №0905 про адміністративне затримання від 18.11.2022 року;

-висновком медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції від 17.11.2022року, згідно якого ОСОБА_1 перебуває у стані повного медичного обстеження згідно законодавства;

-письмовими поясненнями ОСОБА_1 від 18.11.2022 року;

-письмовими поясненнями ОСОБА_2 від 18.11.2022року;

-письмовими поясненнями ОСОБА_3 від 18.11.2022 року;

-копією військового квитка сері НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_4 ;

-копією постанови Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 05.12.2022 року про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 172-20КУпАП;

-наказом начальника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 №228 від 08.09.2017 року.

Дослідивши докази по справі, суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_1 правильно кваліфіковані за ч. 3 ст. 172-20 КУпАП як такі, що виразилися у виконанні військовослужбовцем обов`язків військової служби в нетверезому стані, вчинені в умовах особливого періоду.

Враховуючи характер вчиненого правопорушення, дані про особу , який проходить військову службу, ступінь його вини, суд вважає за необхідне накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу.

Згідно ст. 40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом. В той же час, відповідно до п. 12) ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: військовослужбовці під час виконання службових обов`язків. Таким чином, особа, щодо якої складено протокол, звільнений від сплати судового збору у провадженні по справі про адміністративне правопорушення, оскільки вчинив правопорушення, будучи військовослужбовцем під час виконання службових обов`язків.

Керуючисьст.ст.33,34, 51,268,283,284 КУпАП України,-

ПОСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним в скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.172-20 КУпАП та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 215 (двохсот п`ятнадцяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто в сумі 3655 (три тисячі шістсот п`ятдесят п`ять) гривень.

У відповідності із ст.307 та ч.2 ст.308КУпАП штраф має бути сплачений правопорушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня отримання копії постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження постанови - не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. У разі несплати правопорушником штрафу у вказаний строк, постанова про накладення штрафу надсилається в порядку примусового виконання та з правопорушника підлягає стягненню подвійний розмір штрафу, зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

Постанову може бути оскаржено протягом 10 днів з дня винесення постанови. Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду через Апостолівський районний суд Дніпропетровської області.

Суддя: Хоруженко Н. В.

Джерело: ЄДРСР 107788590
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку