open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-п/803/1258/22 Справа № 197/881/22 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2022 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ:

судді-доповідача ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря

судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Широківського районного суду Дніпропетровської області про направлення матеріалів за поданням Криворізького районного сектору №2 філії державної установи Центр пробації у Дніпропетровській області про скасування звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_5 для відбування призначеного покарання для вирішення питання підсудності,-

в с т а н о в и в :

До Дніпровського апеляційного суду з Широківського районного суду Дніпропетровської області надійшли матеріали кримінального провадження з поданням Криворізького районного сектору №2 філії державної установи Центр пробації у Дніпропетровській області про скасування звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_5 для відбування призначеного покарання.

Суд першої інстанції зазначив, що штатна чисельність суддів Широківського районного суду Дніпропетровської області складає троє суддів, з яких одна посада судді вакантна з 20 жовтня 2016 року, суддя ОСОБА_6 перебуває у відпустці без збереження заробітної плати у зв`язку з воєнним станом, тривалістю 65 календарних днів: з 20 червня 2022 року до 23 серпня 2022 року включно або до іншої більш пізньої дати на час продовження строку дії воєнного стану в Україні чи на період оголошеного карантину, суддя ОСОБА_7 згідно наказів № 86-В від 29 серпня 2022 року, №91-В від 03 жовтня 2022 року, №93-В від 24 жовтня 2022 року перебувала у відпустці без збереження заробітної плати у зв`язку з воєнним станом з 12 вересня 2022 року по 02 жовтня 2022 року, з 17 жовтня 2022 року до 23 жовтня 2022 року та з 31 жовтня 2022 року по 06 листопада 2022 року, а з 21 листопада 2022 року на підставі наказу суду №97-В від 08 листопада 2022 року перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на період оголошення карантину.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали подання, апеляційний суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції.

Частиною 1 статті 34 КПК України визначено виключний перелік підстав для направлення кримінального провадження на розгляд до іншого суду.

Разом з цим, встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати кримінальне провадження щодо конкретного кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду.

При здійсненні апеляційного розгляду клопотання про визначення підсудності встановлено, що начальником Криворізькогорайонного сектору№2філії державноїустанови Центрпробації уДніпропетровській областіскеровано длярозгляду поданняпро скасуваннязвільнення відвідбування призначеногопокарання звипробуванням інаправлення засудженого ОСОБА_5 длявідбування призначеногопокарання до Широківського районного суду Дніпропетровської області.

Згідно подання розподіл справ між суддями від 02 листопада 2022 року не відбувся у зв`язку з відсутністю потрібної кількості суддів для розподілу справи.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя повинен додержуватися присяги, а за змістом ст. 57 цього Закону судді присягають українському народові, окрім іншого, чесно і сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов`язки судді.

Судові справи підлягають автоматизованому розподілу між суддями, які мають на момент автоматизованого розподілу судових справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

Апеляційним судом встановлено, що Широківський районний суд Дніпропетровської області на цей час працює у штатному режимі, його підсудність не було змінено у встановленому законом порядку, а також не вбачається неможливості здійснення цим судом правосуддя з об`єктивних причин.

Відповідно до Положення про автоматизований розподіл справ, Інструкції з діловодства в судах та ст. 35 КПК України матеріали кримінального провадження, скарги, заяви, клопотання та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, підлягають обов`язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду в день надходження таких матеріалів та підлягають автоматизованому розподілу між суддями.

Разом з тим, до наданих до апеляційного суду матеріалів не долучено звіт про розподіл справи чи неможливість його здійснення, а отже посилання суду у поданні на неможливість здійснити автоматизований розподіл даного провадження та утворити склад суду для розгляду не має підтвердження.

Одночасно апеляційний суд вважає за необхідне зазначити, що відпустка судді не є передбаченою законом підставою для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого і не повинна порушувати права громадян, передбачені ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в якій зазначено, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом. Надання відпусток у суді першої інстанції має здійснюватись таким чином, аби не створювати ситуацій повної неможливості розгляду судових справ внаслідок тривалої одночасної відсутності всіх суддів на робочих місцях.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов`язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

У справі Bellet v. France ЄСПЛ зазначив, що стаття 6 § 1 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві, особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

З урахуванням наведеного, колегія суддів приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні подання та повернення матеріалів до Широківського районного суду Дніпропетровської області для здійснення судового розгляду у встановленому законом порядку.

Керуючись ст. ст. 34, 405 КПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в :

Подання Широківського районного суду Дніпропетровської області залишити без задоволення.

Матеріали кримінального провадження за поданням Криворізького районного сектору №2 філії державної установи Центр пробації у Дніпропетровській області про скасування звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_5 для відбування призначеного покарання повернути до Широківського районного суду Дніпропетровської області для здійснення судового розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді

________________ _________________ ________________

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 107741869
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку