open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

28 листопада 2022 року м. Ужгород№ 260/3890/22 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Плеханова З.Б

при секретарі Грин-Лумей В.Г.

представника відповідача - ОСОБА_1

позивач та його представник - не зявилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( НОМЕР_1 прикордонний загін ) ІНФОРМАЦІЯ_2 про визнання протиправним та скасування рішення про відмову в перетинанні державного кордону України, який досяг 16-ти річного віку.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( НОМЕР_1 прикордонний загін ) ІНФОРМАЦІЯ_2 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Позиції сторін.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що начальником 2 групи інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (тип А) відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (тип Б) ст. лейтенантом ОСОБА_3 13 вересня 2022 року було винесено Рішення про відмову в перетинанні державного кордону громадянину України, який досяг 16 - річного віку стосовно позивача, у зв`язку з відсутністю постав на право перетинання державного кордону так як не надав на паспортний контроль належні документи, що підвереджують (надають) підставу для виїзду за кордон. Вважає, що рішення про відмову незаконне та підлягає скасуванню. Зазначає, що з метою перетину державного кордону України для виїзду за межі України уповноваженим службовим особам відповідача було надано низку документів, які підтверджують факт навчання позивача за кордоном, а саме здобуття вищої освіти за денною формою навчання (студент) у Вестфальському університеті в м. Реклінгсхаузен (Німеччина), зокрема довідку про зарахування на зимовий семінар, квитанцію про сплату навчання за сесію, та довідку для виїзду за кордон здобувача фахової передвищої та вищої освіти підписану начальником ІНФОРМАЦІЯ_4 . В якій зазначено, що ОСОБА_2 , 1996 р.н., відповідно до ст. 17 п.9 ЗУ «Про військовий обов`язок та військову службу» має право на відстрочку від призову на військову службу за призовом під час мобілізації. Заперечень, щодо його виїзду з України у встановленому порядку для продовження навчання за кордон не має.

18 жовтня 2022 року, від представника НОМЕР_1 прикордонного загону ( АДРЕСА_1 ) ІНФОРМАЦІЯ_2 надійшов відзив на позов, відповідно до якого НОМЕР_1 прикордонний загін позовні вимоги не визнає в повному обсязі у зв`язку з тим, що вони є безпідставними та необґрунтованими, такими що не відповідають чинному законодавству України. Так зазначає, що громадянин України ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 під час проходження паспортного контролю на виїзду з України в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ужгород», 13 вересня 2022 року надав пакет документів для здобувачів освіти за кордоном, як такий, що поступив на навчання після введення в Україні воєнного стану. Однак, у відповідності до Листа Головнокомандувача ЗСУ від 24.03.2022 року № 300/1/С/962, щодо громадян України, які навчаються у закладах освіти за кордоном та на час оголошення мобілізації перебували на території України та не можуть в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання, отже ОСОБА_2 не являвся здобувачем освіти до введення в Україні воєнного стану.

Обставини встановлені судом.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є громадянином України, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією паспорта громадянина України № НОМЕР_2 виданий 16.07.2021 року .

Судом встановлено, що о 21:40 13.09.2022 року на виїзд з України прибув громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ..

Під час паспортного контролю на виїзд з України в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ужгород» 13.09.2022 року, Позивачем було подано:

-паспорт громадянина України для виїзду закордон НОМЕР_3 вид. 25.02.2015 року$

- посвідчення про приписку до призовної дільниці з відміткою про відстрочку згідно п.9 ст.17 ЗУ «Про військову службу та військовий обов`язок»;

- «Довідку для виїзду за кордон здобувачів фахової передвищої та вищої освіти асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти» № 246/1775-н від 06.09.2022 року;

- довідку з навчального закладу «Вестфальський Університет» в м. Гельзенкірхен про зарахування на навчання з 01.09.2022 року.

За наслідками проведеного паспортного контролю, начальником 2 групи інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (тип А) відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (тип Б) ст. лейтенантом ОСОБА_3 13 вересня 2022 року, у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ужгород», громадянину України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 було винесено Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, згідно п. 3 Указу Президента України від 24.02.2022 року № 64/20/22 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадян, зокрема, передбачені статтею 33 Конституції України

Вказану відмову аргументовано тим, що:

" на підставі Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», а також Закону України "Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні від 24.02.2022 р.» громадянина України ОСОБА_2 тимчасово обмежено у праві виїзду з України з відсутністю підстав на право перетинання державного кордону, так як вищезазначений громадянин не зміг надати на паспортний контроль належні документи, які дають право для перетену ДКУ.»

Другий примірник вказаного рішення отримано позивачем особисто 13.09.2022, про що свідчить його підпис на наявній у матеріалах справи копії оскаржуваного рішення.

Відповідно до довідки з навчального закладу «Вестфальський Університет» в м. Гельзенкірхен про зарахування на навчання на зимовий семестр 2022/2023 р. видана 16.08.2022 року, зазначено про початок навчання з 01.09.2022, видана ОСОБА_2 .

У довідці ІНФОРМАЦІЯ_6 та посвідченні про приписку до призовної дільниці зазначено наявність права на відстрочку від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (на строкову військову службу згідно пункту 9 ст. 17 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Як вбачається з посвідчення про приписку №172, такий містить відмітку про прийняття на облік 15.02.2013, а також містить запис «надано право на відстрочку згідно ЗУ «Про ВО і ВС» ст.17 п.9».

Мотиви та норми права застосовані судом.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади, їх посадові особи повинні діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові основи здійснення прикордонного контролю, порядок його здійснення, умови перетинання державного кордону України визначає Закон України від 05 листопада 2009 року № 1710-VI «Про прикордонний контроль» (далі Закон № 1710).

Згідно з частинами 1, 2 статті 2 Закону № 1710 прикордонний контроль державний контроль, що здійснюється Державною прикордонною службою України, який включає комплекс дій і систему заходів, спрямованих на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, транспортними засобами і переміщення через нього вантажів.

Згідно з частиною 1 статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Очевидним є те, що наведені норми обумовлюють те, що конституційне право особи вільно залишати територію України може бути обмежене законом. При цьому, відповідний державний орган повинен діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" від 05.11.2009 №1710-VI (в редакції на час виникнення спірних відносин) іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в`їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах 1, 3 статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв`язку з відсутністю документів, необхідних для в`їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв`язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05:30 год 24.02.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України від 14.03.2022 №133/2022 на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", внесено часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, та продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05:30 год 26.03.2022 строком на 30 діб.

Крім цього, відповідно до пункту 2 Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" уповноважено військове командування (зокрема, Державної прикордонної служби України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Пунктом 3 Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" постановлено, що у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30, 34, 38, 39, 41, 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною 1 статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Таким чином, під час правового режиму воєнного стану може бути обмежено право, передбачене статтею 33 Конституції України, а саме - кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом а також статтею 53 Конституції України - Кожен має право на освіту.

Частиною 1, статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

Пунктом 6 частини 1 передбачено: встановлювати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, особливий режим в`їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Пунктом 1 Порядку встановлення особливого режиму в`їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 №1455 визначено, що цей Порядок визначає процедуру встановлення заходів особливого режиму в`їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або її окремих місцевостях, де введено воєнний стан (далі - особливий режим), що здійснюються військовим командуванням разом з військовими адміністраціями (у разі їх утворення) самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (Далі по тексту - Порядку 1455).

Згідно з пункту 8 Порядку встановлення особливого режиму в`їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 №1455 (у редакції на час виникнення спірних відносин), перетинання державного кордону в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на території, де введено воєнний стан, здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених законодавством.

Так, у зв`язку з викладеним, з метою забезпечення обороноздатності України під час бойових дій з агресором - російською федерацією, забезпечення здійснення заходів щодо збереження територіальної цілісності та недоторканості України а також забезпечення захисту громадян України з метою збереження життя та здоров`я, Головою Державної прикордонної служби України було прийнято рішення щодо заборони виїзду за кордон громадян України віком від 18 до 60 років у період здійснення в Україні заходів правового режиму воєнного стану від 24.02.2022 №23- 6122/0/6-22-Вих «Про Указ Президента України».

Головою Державної прикордонної служби України, у розпорядженні щодо заборони виїзду за кордон громадян України віком від 18 до 60 років у період здійснення в Україні заходів правового режиму воєнного стану від 24.02.2022 №23-6122/0/6-22-Вих «Про Указ Президента України» зазначено наступне (далі - дослівно): «Пунктом 3 Указу Президента України від 24.02.2022 №о 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану, тимчасово на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, зокрема, передбачені статтею 33 Конституції України.

З метою забезпечення оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості, проведення своєчасної та повної мобілізації, заборонити, на період дії правового режиму воєнного стану, виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60років.»

Розпорядженнями Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного від 24.03.2022 №300/1/С/962 та від 03.04.2022 N« 300/1/0/1079 , направлених на адресу Голови Держприкордонслужби України, зазначено наступне зокрема:

«Водночас окремі громадяни, які навчаються у закладах освіти за кордоном та на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не можуть в установленому порядку виїхати за межі України для проведення навчання.

З метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку ІНФОРМАЦІЯ_7 стосовно призовників та військовозобов`язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9, 15 статті 17 Закону України «Про військовий облік і військову службу» та абзацу 18 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у військово - облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон

Розпорядженням Голови Державної прикордонної служби України №23-7913/0/6-22- Вих від 03.04.2022, надісланого на адресу органів Держприкордонслужби України, зокрема зазначено наступне:

право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 Правил, також мають інші військовозобов`язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

За моїм рішенням обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що підтверджено документально;

Здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів - стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордонному за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

в решті питань для прийняття рішень доповідати мені через заступника директора департаменту - начальника управління організації прикордонного контролю.

Інформуємо, що розпорядження Адміністрації Держприкордонслужби Украл викладені у листахвід 17.03.2022 №23-6855/0/6-22-Вих. застосовувати».

Таким чином, з метою захисту територіальної цілісності та недоторканості України від збройної агресії Російської федерації, військовим командуванням в особі голови Держприкордонслужби України генерал майора ОСОБА_4 та Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного, у відповідності до компетенції, було видано розпорядження від 24.02.2022 №23-6122/0/6-22-Вих, від 03.04.2022 №23-7913/0/6-22-Вих та від 24.03.2022 №300/1/С/962 та від 03.04.2022 №300/1/С/1079 відповідно які являються законними, на даний час діючим не скасованими жодним судовим рішенням та (або) розпорядженням військового командування - і як наслідок являються обов`язковими до виконання у період дії воєнного стану всіма без виключення як гілками влади так і суб`єктами владних повноважень.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну прикордонну службу України (далі - Закон) на Державну прикордонну службу України покладаються завдання щодо забезпечення недоторканності державного кордону та охорони суверенних прав України в її прилеглій зоні та виключній (морській) економічній зоні.

Статтею 2 Закону, з поміж іншого зазначено, шо однією із основних функцій Державної прикордонної служби України є здійснення в установленому порядку прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України та до тимчасово окупованої території і з неї осіб, транспортних засобів, вантажів, а також, виявлення і припинення випадків незаконного їх переміщення.

Порядок перетинання державного кордону України громадянами України визначено Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57 (зі змінами) (далі - Правила).

Пунктом 2.6 Правил визначено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов`язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Згідно з статтею 23 Закону №3543-ХІІ не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, зокрема, здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлює правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, визначає засади організації цієї роботи, повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також обов`язки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності (далі - підприємства, установи і організації), повноваження і відповідальність посадових осіб та обов`язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів, а від так, не врегульовує питання перетину державного кордону України та виконання основних функцій Державною прикордонною службою України.

Так як ця категорія громадян зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», то дана категорія не має права виїжджати за кордон згідно Правил.

Підсумовуючи вищевикладене, відповідно до листів Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного (№ 300/1/С/962 від 24.03.2022 та № 300/14/С/1079 від 03.04.2022 - військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто ПРОДОВЖУЄ навчання (а не починає) в іноземних вишах на момент початку мобілізації, а прикордонники - зразок довідки щодо виїзду з України у встановленому порядку для продовження навчання військовозобов`язаного (призовника).

На офіційному сайті Держприкордонслужби міститься роз`яснення щодо перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану різними категоріями громадян. Один з пунктів передбачає перетинання кордону студентами- чоловіками, які навчаються за кордоном, зокрема зазначено:

«Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною Формами здобуття осіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізіації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхат за межі України для продовження навчання - мають право на виїзд з України у разі наявності:

- студентського квитка або студентської візи;

- перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

- довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.»

Відповідно до статті 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 23.02.2022 №154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань з поміж іншого, ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів, а також облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, ветеранів війни та військової служби, та інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов`язаним та резервістам.

Військовозобов`язаних осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, вносять до відповідних обліків, відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921, із проставленням відміток про це у військово- облікових документах військовозобов`язаного, що передбачено Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу а також Положенням про військовий квиток офіцера запасу, затверджених Указом Президента України від 30 грудня 2016 року № 582/2016 (Із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 189/2020 від 19.05.2020).

Так, зокрема. Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921, передбачено наступне:

Пункт 2. Військовий облік є складовою змісту мобілізаційної підготовки держави та полягає у цілеспрямованій діяльності державних органів, підприємств, установ та організацій щодо фіксації, накопичення та аналізу військово-облікових даних призовників і військовозобов`язаних із відображенням їх у військово-облікових документах, а також здійснення контролю за дотриманням призовниками і військовозобов`язаними, посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій встановлених правил військового обліку.

Пункт 3. Військовий облік ведеться з метою забезпечення повного та якісного укомплектування Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, особовим складом у мирний час та особливий період.

Пункт 4. Завдання військового обліку:

- утворення військового резерву людських ресурсів для забезпечення здійснення заходів щодо переведення Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, на організацію і штати воєнного часу, а також для доукомплектування їх особовим складом у мирний час та в особливий період;

- проведення аналізу кількісного складу та якісного стану призовників військовозобов`язаних для їх ефективного використання в інтересах оборони та національної безпеки держави;

- документальне оформлення військово-облікових документів призовників військовозобов`язаних;

- бронювання військовозобов`язаних на період мобілізації та на воєнний час;

- здійснення контролю за виконанням призовниками і військовозобов`язаними посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій встановлених правил військового обліку.

Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого Указом Президента України від 30 грудня 2016 року №582/2016 передбачено наступне:

Пункт 1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинській складу (далі військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов`язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов`язку.

Пункт 2. Військовий квиток є єдиним для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинській складу Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України та інших військових формувань, створених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту а також для військовозобов`язаних.

Пункт 4 поряд з іншим, визначає, що на шістнадцятій і сімнадцятій сторінках військового квитка вносяться записи про дозвіл на носіння зброї, вісімнадцятій сторінці - відомості про щеплення, дев`ятнадцятій - двадцять першій сторінках- записи про видачу та вилучення мобілізаційних розпоряджень, а на двадцять другій - двадцять п`ятій сторінках - відмітки про військовий облік.

Положенням про військовий квиток офіцера запасу, затверджених Указ» Президента України від 30 грудня 2016 року № 582/2016 визначено наступне:

Пункт 1 Військовий квиток офіцера запасу (далі - військовий квиток є документом, що визначає належність його власника до офіцерського складу запасу та виконання ним військового обов`язку.

Пункт 3 поряд з іншим, визначає, що на двадцяту і двадцять першу сторінки військового квитка призначено для внесення окремих відміток, двадцять другу сторінку - відомостей про сімейний стан офіцера запасу, двадцять третю - двадцять сьому сторінки - для відміток про постановку офіцера на військовий облік та зняття з обліку, двадцять восьму сторінку - про виключення офіцера запасу з військового обліку.

У випадку, якщо особою під час перетину державного кордону надано встановлений чинним законодавством України військово-обліковий документ, із зазначенням наявності інформації щодо неї у обліках військовозобов`язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, або інші обставини передбачені Правилами, питання щодо пропуску особи через державний кордон України розглядається уповноваженою службовою особою Державної прикордонної служби України під час перетину нею державного кордону України, оскільки згідно з вимогами Закону України «Про прикордонний контроль» повноваженнями щодо надання особам, у тому числі й громадянам України призивного віку, дозволу на перетинання державного кордону України, надані уповноваженим посадовим особам, які здійснюють прикордонний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України.

Слід звернути увагу, що згідно із статтею 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» посадові особи Державної прикордонної служби України наділені повноваженнями щодо перевірки у осіб, які прямують через державний кордон України, документів на право виїзду з України, з`ясування підстав для перетинання державного кордону України та у випадках, передбачених законодавством, мають право приймати рішення про відмову у перетинанні державного кордону України.

Враховуючи викладене у даному пункті, слід прийти до висновку, що ідентифікація осіб як таких, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, які обґрунтовують наявність підстав описаних статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», здійснюється виключно на підставі відповідних записів, здійснених у військово - облікових документах, зокрема для військовозобов`язаних - у військовому квитку або тимчасовому посвідченні військовозобов`язаного.

Посилання позивача на наявність у нього права для перетину кордону на підставі пункту 2.6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57 (у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов`язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».) та абз. 2 ч. 3 ст.23 «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації» Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є не обґрунтованим, оскільки:

- у довідці РТЦК та СП та посвідченні про приписку до призовної дільниці зазначено наявність права на відстрочку від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (на строкову військову службу) згідно пункту 9 ст. 17 Закону України «Про військовий обов`язок і військль службу». Разом з тим такої підстави для виїзду з України під час дії воєнного стану у розумінні пункту 2.6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57 - не має.

Як вбачається з посвідчення про приписку №172, такий містить відмітку про прийняття на облік 15.02.2013, а також містить запис «надано право на відстрочку згідно ЗУ «Про ВО і ВС» ст.17 п.9».

Проте, відсутня відмітка про зняття з військового обліку, як це передбачено абз.4 п.2 ч.5 ст.37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (абзац 4: в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України; пункт 2: з військового обліку військовозобов`язаних; частина 5: Зняттю з військового обліку призовників військовозобов`язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов`язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов`язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України.).

Суд зауважує, що з моменту введення в Україні воєнного стану 24.02.2022 у позивача було відсутнє право на відстрочку від призову під час мобілізації із зазначених підстав, оскільки, довідка для виїзду за кордон здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти видана 06.09.2022, якою не заперечується щодо його виїзду з України у встановленому порядку для продовження навчання за кордоном, тобто продовжене навчання яке ще фактично не розпочиналося, оскільки матеріали справи містить тільки електронне підтвердження зарахування позивача на навчання.

Підсумовуючи встановлені при розгляді справи обставини та надану їм оцінку, суд доходить висновку, що оскаржене Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку від 13 вересня 2022 року відносно позивача є правомірним та скасуванню не підлягає. При ухваленні цього рішення відповідачем враховано статус позивача, правовий режим введеного в Україні воєнного стану та правильно застосовано приписи Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану в Україні», Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та Правил перетинання державного кордону громадянами України затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 57 від 27 січня 1995 року.

Суд оцінює докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів). (ст. 90 КАС України).

Відповідно до статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Оцінивши кожен доказ, який є у справі щодо його належності, допустимості, достовірності та їх достатності і взаємного зв`язку у сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів учасників справи, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності свого рішення та докази надані позивачем - суд дійшов висновку, що обґрунтування на які посилається позивач, не дають суду підстав для висновків, які б спростовували доводи відповідача, а тому відсутні підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 242-246 КАСУ, суд

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_2 до НОМЕР_1 прикордонного загону ЗРУДРСУ, третя особа : ІНФОРМАЦІЯ_8 про визнання протиправним та скасування рішення про відмову в перетинанні державного кордону України, який досяг 16-ти річного віку - відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржено до Восьмого апеляційного адмінсуду протягом тридцяти днів з ня виготовлення повного тексту судового рішення.

СуддяЗ.Б.Плеханова

Повний текст рішення виготовлено та підписано 02 грудня 2022 року.

Джерело: ЄДРСР 107652891
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку