open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/10312/22

провадження № 1-кс/753/1695/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2022 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 на постанову слідчого про зупинення досудового розслідування,

ВСТАНОВИВ:

14 вересня 2022 року адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_5 , звернувся до Дарницького районного суду міста Києва зі скаргою на постанову слідчого Слідчого відділу Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві від 25 лютого 2022 року про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022100020000215 від 20 січня 2022 року.

Обґрунтовуючи скаргу, скаржник зазначає, що постанова про зупинення досудового розслідування є безпідставною та незаконною, а тому підлягає скасуванню, оскільки визначена постановою підстава для зупинення досудового розслідування не була передбачена КПК України станом на день прийняття постанови і стаття 615 КПК України, на яку посилався слідчий, не містила відповідних підстав та повноважень для зупинення досудового розслідування; оскаржувана постанова не містить жодної з передбачених ч. 1 ст. 280 КПК України підстав для зупинення досудового розслідування; постанова всупереч вимогам ч. 4 ст. 280 КПК України прийнята слідчим без погодження з прокурором.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав та просив її задовольнити з підстав у ній наведених.

Прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні заперечував щодо задоволення скарги, вказуючи, що оскаржувана постанова є законною та обґрунтованою, не порушує прав підозрюваного, а відтак відсутні правові підстави для задоволення скарги.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Як встановлено судом, у провадженні слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у місті Києві перебуває кримінальне провадження №12015100000000758, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 2 вересня 2015 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У цьому кримінальному провадженні 29 грудня 2021 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 91 КПК України.

20 січня 2022 року прокурор Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 прийняв постанову про виділення матеріалів досудового розслідування щодо ОСОБА_5 в кримінальне провадження №12022100020000215.

20 липня 2022 року підозрюваному ОСОБА_5 та його захиснику адвокату ОСОБА_3 повідомлено про завершення досудового розслідування та відкрито для ознайомлення матеріали кримінального провадження.

Водночас, 25 лютого 2022 року слідчим слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві винесено постанову про зупинення досудового розслідування, якою досудове розслідування по кримінальному провадженню №12022100020000215 від 20 січня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 К України, зупинено у зв`язку з введенням воєнного стану на території України та неможливістю звернення до суду з обвинувальним актом.

Приймаючи вказану постанову, слідчий послався на введення з 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в України», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ, неможливість встановити місцезнаходження потерпілого, провести всі необхідні слідчі дії та звернутися до суду з обвинувальним актом.

Главою 26 КПК України визначено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржено рішення слідчого, дізнавача, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Як передбачено ч. 1 ст. 5 КПК України процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положеннями цього Кодексу, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення.

Підстави та порядок зупинення досудового розслідування після повідомлення особі про підозру визначені статтею 280 КПК України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 280 КПК України (в редакції, чинній на дату прийняття оскаржуваної постанови) досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру у разі, якщо:

1) підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком;

2) оголошено в розшук підозрюваного;

2-1) слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування;

3) наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Статтею 281 КПК України визначено, якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України чи за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий, прокурор оголошує розшук такого підозрюваного. До оголошення підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов`язаний вжити заходів щодо встановлення його місцезнаходження.

При цьому, частиною другою цієї статті встановлено, що про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до положень, закріплених в ст.110 КПК України, процесуальні рішення слідчого приймаються у формі постанови, мотивувальна частина якої повинна містити відомості про зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови, мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу (п. 2 ч. 5 ст. 110 КПК України).

Водночас оскаржувана постанова слідчого не містить посилання на передбачені статтею 280, 281 КПК України підстави для зупинення досудового розслідування і наявності таких підстав, зокрема перебування підозрюваного на тимчасово окупованій території України чи за межами України, викликів підозрюваного органом досудового розслідування та його неявки на такі виклики, його тяжкої хвороби, під час розгляду скарги слідчим суддею не встановлено.

Відповідно до ч. 4 ст. 280 КПК України досудове розслідування зупиняється вмотивованою постановою прокурора або слідчого, дізнавача за погодженням з прокурором, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Копія постанови надсилається стороні захисту, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які мають право її оскаржити слідчому судді.

Як свідчить зміст оскаржуваної постанови, вона винесена слідчим без погодження з прокурором.

З постанови слідчого від 25 лютого 2022 року також слідує, що досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022100020000215 від 20 січня 2022 року зупинено у зв`язку з введенням воєнного стану на території України та неможливістю звернення до суду з обвинувальним актом. При цьому як на нормативну підставу прийняття такого рішення слідчий посилається на ст. 615 КПК України.

Так, статтею 615 КПК України (в редакції, чинній на дату прийняття оскаржуваної постанови) було передбачено, що на місцевості (адміністративній території), на якій діє правовий режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у разі неможливості виконання у встановлені законом строки слідчим суддею повноважень, передбаченихстаттями 163,164,234,235,247та248цього Кодексу, а також повноважень щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб до осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, передбаченихстаттями 109-114-1,258-258-5,260-263-1,294,348,349,377-379,437-444Кримінального кодексу України, ці повноваження виконує відповідний прокурор.

Водночас, 3 березня 2022 року Верховною Радою України прийнято закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про попереднє ув`язнення» щодо додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів в умовах воєнного стану» №2111-ІХ, яким статтю 615 КПК України викладено в новій редакції, згідно з якою у разі введення в Україні або окремих її місцевостях (адміністративній території) воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України та якщо відсутняоб`єктивна можливістьзвернення досуду зобвинувальним актом - строк досудового розслідування у кримінальному провадженні зупиняється та підлягає поновленню, якщо підстави для зупинення перестали існувати. До зупинення досудового розслідування прокурор зобов`язаний вирішити питання про продовження строку тримання під вартою (п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України в новій редакції).

Відповідно до загальнодоступної інформації, яка розміщена на офіційному сайті Верховної Ради України (режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2111-20/card4#Future), вказаний закон набрав чинності 8 березня 2022 року.

Отже, на дату прийняття слідчим оскаржуваної постанови КПК України не передбачав таких підстав зупинення досудового розслідування, на які посилався слідчий у постанові.

З урахуванням зазначених обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що скаржником доведено, що постанова слідчого про зупинення кримінального провадження від 25 лютого 2022 року не відповідає вимогам процесуального закону, так як у мотивувальній частині не містить відомостей про зміст доведених обставин, які стали б підставою для рішення про зупинення досудового розслідування, та була прийнята за відсутності правових підстав, оскільки зміни, внесені в КПК України щодо підстав для зупинення досудового розслідування, на які посилався слідчий, набрали чинності лише 8 березня 2022 року, а тому є незаконною та підлягає скасуванню.

Керуючисьстаттями 2, 5, 7, 280, 303, 306, 307, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 задовольнити.

Скасувати постанову слідчого Слідчого відділу Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 від 25 лютого 2022 року про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022100020000215 від 20 січня 2022 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 107578155
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку