open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 24.11.2022

Справа № 334/1277/22

Провадження № 3/334/1025/22

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24листопада 2022року м. Запоріжжя

Суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя Ісаков Д.О., розглянувши адміністративний матеріал за фактом порушення митних правил відносно: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця Донецької області, м. Маріуполь, не працюючого, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_1 виданий 13 червня 2017 року органом 1435, ІПН НОМЕР_2 ,

за ст.471 Митного кодексу України (далі МК України), -

в с т а н о в и в :

10 лютого 2022 року о 12.10 годині в зоні митного контролю, за «приліт» міжнародного аеропорту м. Запоріжжя, під час оформлення у митному відношенні пасажирів авіарейсу №6482 «Шарм-Ель-Шейх - Запоріжжя» ОСОБА_2 самостійно обрав для проходження митного контролю «зелений коридор», де митний контроль здійснюється у спрощеному порядку. Після перетину громадянином «зеленої смуги» та після відповідного реагування (спрацювання) службового собаки «ДІАНА» на підставі положень п.4 ст.336 та ст.342 Митного Кодексу України, в якості використання однієї з форм митного контролю, співробітниками митниці було проведено усне опитування ОСОБА_1 . На запитання співробітника митниці щодо, наявності в його багажі предметів для декларування ОСОБА_1 повідомив, що не має з собою таких предметів. Під час проведення митного огляду встановлено, що дорожній валізі, серед особистих речей, без ознак приховування, знаходився лікарській засіб «1,2, 3» у кількості 20 (двадцять) блістерів по 10 пігулок в кожному, загалом 20 пігулок, які містять прекурсор «псевдоефедрин» 30 мг у кожній пігулці, сумарно вагою 6,0 грами. Зазначений прекурсор, віднесений до списку 1 таблиці IV Постанов Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року №770. ОСОБА_1 митну декларацію не заповнював, до інспекторів митниці з приводу декларування не звертався. На момент проходження митного контролю дозвільних документів на право переміщення через митний кордон України вищевказаних товарів (лікарських засобів) ОСОБА_1 не надав.

Таким чином, ОСОБА_1 порушив порядок проходження митного контролю зоні спрощеного митного контролю, а саме перемістив через «зелений коридор» товарі обмежені до переміщення через митний кордон України.

10 лютого 2022 року Запорізькою митницею у відношенні ОСОБА_1 було складено протокол про порушення митних правил №0034/11200/22 за ознаками, передбаченими ст.471 МК України.

В своїх письмових поясненнях ОСОБА_1 повідомив про те, що він не знав, що на лікарські засоби потрібні дозвільні документи.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, вислухавши пояснення представника Запорізької митниці та надані докази, суд дійшов наступного висновку.

Згідно п.5 ст.366 МК України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Відповідно до положень п.6 ст.366 МК України громадяни, які проходять (проїжджають) через «зелений коридор», звільняються від подання письмової митної декларації. Але, таке звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов`язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиць II і III Переліку, допускається для використання у медичній практиці за призначенням лікаря.

Відповідно до вищезазначених вимог законодавства, переміщення через митний кордон України лікарських засобів, що місять психотропні речовини, здійснюється за наявності рецепту на такі лікарські засоби, виданому на ім`я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров`я.

Такий рецепт ОСОБА_1 не оформлював.

Таким чином, ОСОБА_1 переміщуючи через зону спрощеного митного контролю «зелений коридор» препарати, що місять психотропні речовини, переміщення яких через митний кордон України є обмеженим, вчинив дії, які мають ознаки порушення митних правил, відповідальність за яке передбачена ст.471 МК України.

Товари, що є безпосередніми предметами порушення митних правил тимчасово вилучені та 10 лютого 2022 року передані на зберігання на склад митниці.

Вартість предметівправопорушення складає 279,80 гривень.

Згідно вимог ч.1 ст.520, ст.541 МК України витрати у справі про порушення митних правил відшкодовуються особою, щодо якої винесено постанову про накладання стягнення.

Санкція ст.471МК України передбачає накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів.

Керуючись ст.41 Конституції України, ст.ст.471, 527, 537 МК України, ст.ст.283, 289, 290 КУпАП України, суд,-

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,уродженця Донецькоїобласті,м.Маріуполь,не працюючого,зареєстрованого тамешкаючого заадресою: АДРЕСА_1 ,паспорт № НОМЕР_1 виданий 13червня 2017року органом1435,ІПН НОМЕР_2 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.471 Митного кодексу Українита накласти на нього стягнення у вигляді штрафу в доход держави в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень.

Конфіскувати у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,уродженця Донецькоїобласті,м.Маріуполь,не працюючого,зареєстрованого тамешкаючого заадресою: АДРЕСА_1 ,паспорт № НОМЕР_1 виданий 13червня 2017року органом1435,ІПН НОМЕР_2 в доходдержави медичні препарати «1,2,3» у кількості 20 (двадцять) блістерів по 10 пігулок в кожному, які було вилучено згідно протоколу про порушення митних правил №0034/11200/22 від 10 лютого 2022 року та знаходяться на зберіганні в Запорізькій митниці.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця Донецької області, м. Маріуполь, не працюючого, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_1 виданий 13 червня 2017 року органом 1435, ІПН НОМЕР_2 на користь держави судовий збір у сумі496,20 гривень.

Постанова може бути оскаржена доЗапорізького апеляційного суду протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Д.О.Ісаков

Джерело: ЄДРСР 107522761
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку