open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

22.11.2022 Справа № 752/13299/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

22 листопада 2022 року Вишгородський районний суд Київської області в складі: головуючого судді Свєтушкіної Д.А., за участі секретаря Андрєєвої О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вишгород в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Київського національного університету імені Тараса Шевченка до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

До Вишгородського районного суду Київської області за територіальною підсудністю з Оболонського районного суду м. Києва надійшла цивільна справа за позовом Київського національного університету імені Тараса Шевченка до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості. В обґрунтування своїх позовних вимог зазначає, що в 2009 році ОСОБА_2 було зараховано на перший курс факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за денною формою навчання на контрактній основі. У зв`язку з відсутністю можливості своєчасно та в повному обсязі оплачувати освітню послугу, між ОСОБА_1 та Університетом, відповідно до Порядку надання молодим громадянам пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти у вищих навчальних закладах за різними формами навчання незалежно від форм власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2000 року № 844, було укладено угоду №3 від 24.12.2009 р., згідно з умовами якої, відповідачу було надано кредит на навчання її доньки, на загальну суму 15 000,0 грн. на 2009-2010 навчальний рік. Пунктом 16 Порядку та п. 3.3 Угоди передбачено, що одержувач кредиту повертає протягом 15 років всю суму наданого Університетом кредиту та три відсотки річних за користування кредитом після закінчення навчання. Також в п. 6.1 Угод зазначено, що одержувач кредиту, починаючи з 12-го місяця після закінчення Університету, повертає до 31 грудня кожного року 1/15 частину від загальної суми одержаного кредиту та 3% річних за користування ним, протягом 15 наступних років. У червні 2013 року, у зв`язку із закінченням навчання, ОСОБА_2 була відрахована з університету. Тобто університет зі свого боку виконав взяті на себе зобов`язання, надав освітню послугу доньці відповідача. Всю суму отриманого кредиту має бути погашено відповідачем до кінця 2028 року. Проте, за період з 2018 по 2020 рр., відповідач не виконала взяті на себе зобов`язання за Угодою, внаслідок чого станом на 30.04.2021 року утворилась заборгованість в розмірі 6 019,09 грн., у тому числі основний борг за кредитом - 4 000,00 грн., відсотки за користування ним - 1 620,00 грн. та пеня - 399,09 гривень.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 11 червня 2021 року цивільну справу за позовною заявою Київського національного університету ім. Тараса Шевченка до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості для розгляду за територіальною підсудністю направлено до Оболонського районного суду міста Києва.

Ухвалою Оболонського районного суду міста Києва від 12 листопада 2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Оболонського районного суду міста Києва від 02 лютого 2022 року цивільну справу за позовною заявою Київського національного університету ім. Тараса Шевченка до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості для розгляду за територіальною підсудністю направлено до Вишгородського районного суду Київської області.

04 серпня 2022 року відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вказану цивільну справу передано судді Свєтушкіній Д.А для розгляду.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 30 серпня 2022 року цивільну справу прийнято до свого провадження за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав клопотання, в якому просить проводити розгляд справи без участі представника позивача на підставі наявних у суду матеріалів, вимоги позовної заяви підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, у тому числі шляхом розміщення оголошення на сайті суду, заяви про розгляд справи за її відсутністю до суду не надходило, своїм правом на подання відзиву не скористалась, а тому суд, відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, вважає можливим провести заочний розгляд справи та вирішити справу на підставі наявних доказів без участі відповідача.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що наказом № 2194-33 ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка від 30 липня 2009 року ОСОБА_3 було зараховано на перший курс факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за денною формою навчання на контрактній основі.

На підставі угоди № 3 від 24.12.2009 року про надання цільового пільгового державного кредиту для здобуття вищої освіти (далі Угода), укладеної між ОСОБА_1 та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, відповідачу було надано кредит на навчання її доньки, на загальну суму 15 000,0 грн. на 2009-2010 навчальний рік.

Відповідно до п. 3.3 Угоди передбачено, що одержувач кредиту зобов`язаний повернути протягом 15 років всю суму наданого університетом кредиту та три відсотки річних за користування кредитом після закінчення навчання.

Пунктом 6.1. Угоди зазначено, що одержувач кредиту, починаючи з 12-го місяця після закінчення університету, повертає до 31 грудня кожного року 1/15 частину від загальної суми одержаного кредиту та 3% річних за користування ним, протягом 15 наступних років.

Відповідно до п.4.2. Угоди університет має право стягнути в судовому порядку кредит та відсотки за користування ним з одержувача кредиту у разі ухилення від повернення кредиту.

У пунктах 7.1 та 7.2 Угоди зазначено, що за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цією Угодою сторони несуть відповідальність згідно із законодавством. У випадку ухилення Одержувача кредиту від повернення кредиту чи відсотків за користування ним Одержувач кредиту сплачує університету пеню у розмірі подвійної кредитної ставки Національного банку України від неповернутої строк суми.

ОСОБА_2 було відраховано з університету в зв`язку із закінченням навчання, що підтверджується наказом № 1449-33 від 27 червня 2013 року.

Згідно розрахунку наданого позивачем заборгованість відповідача за угодою № 3 від 24.12.2009 року, за період з 2017 ріку по 2020 рік включно, становить 6 019,09 грн., яка складається із заборгованості за кредитом - 4000,00 грн., відсотків за користування кредитом в сумі 1 620,00 та пені в сумі 399,09 грн.

Згідно ст.629ЦК України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Статтею 901 ЦК Українивизначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послуги, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплати виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно дост.526 Цивільного кодексу Українизобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору, актів цивільного законодавства.

Згідно положеньчастини першоїстаті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язані встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до положень ч. 1ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. (ч.1ст. 612 Цивільного кодексу України)

Одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання. (ч.2ст. 615 Цивільного кодексу України)

Згідно зі ст.ст.610,611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), а у разі порушення зобов`язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно ч. 1, 3 ст. 549ЦПК Українинеустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Встановлено, що ОСОБА_2 у 2013 році було відраховано із університету, у зв`язку із закінченням навчання, що підтверджується наказом №1449-33 від 27 червня 2013 року.

Від так, позивачем повністю виконано свої зобов`язання за укладеною угодою про надання освітніх послуг, а відповідач не виконав свої зобов`язання за угодою внаслідок чого, утворилась заборгованість за період з 2017 по 2020 роки в розмірі 6 019,09 грн., яка складається із заборгованості за кредитом - 4000,00 грн., відсотків за користування кредитом в сумі 1 620,00 та пені в сумі 399,09 грн.

Враховуючи наведені обставини, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі п.1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, слід покласти на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись 259, 263-265, 279, 280-282, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Київського національногоуніверситету іменіТараса Шевченкадо ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Київського національного університету імені Тараса Шевченка заборгованість в розмірі 6 019 (шість тисяч дев`ятнадцять) гривень 09 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Київського національного університету імені Тараса Шевченка судовий збір у розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вишгородського районного суду Київської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Позивач: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, код ЄДРПОУ: 02070944, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 64/13.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя Д.А.Свєтушкіна

Джерело: ЄДРСР 107507585
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку