open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.11.2022Справа № 910/4221/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Ковтуна С.А., розглянувши матеріали справи

за позовом Київського міського центру зайнятості

до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань

про стягнення 105020,38 грн,

Представники:

не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернувся з позовом Київський міський центр зайнятості до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань про стягнення 105020,38 грн.

Позовні вимоги мотивовані такими обставинами.

Департамент з питань виконання кримінальних покарань є правонаступником роботодавця (Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції) особи, яка поновлена на роботі за рішенням суду, тому повинен відшкодувати суму виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду.

Суд своєю ухвалою від 07.06.2022 відкрив провадження у справі № 910/4221/22 та постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач відхилив позовні вимоги, зазначивши, є неналежним відповідачем, оскільки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесено запис про припинення Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та про правонаступників останнього.

Розглянувши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти позову, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

ОСОБА_1 , який проходив військову службу в Центральному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, був звільнений зі служби 06.04.2020 (наказ Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції № 96/ОС-20 від 03.04.2020) у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів по п. 4 ч. 1 ст. 77 Закону України «Про національну поліцію».

Згідно з наказом Солом`янської районної філії Київського міського центру зайнятості від 21.04.2020 № НТ200421 ОСОБА_1 надано статус безробітного з 21.04.2020 по 06.05.2020, призначено допомогу по безробіттю та відкладено її виплату у зв`язку з отриманням компенсаційних виплат при звільненні з 21.04.2020 по 06.05.2020.

Відповідно до наказу Солом`янської районної філії Київського міського центру зайнятості від 07.05.2020 № НТ200507 ОСОБА_1 розпочато (поновлено) виплату допомоги по безробіттю з 07.05.2020.

З 09.08.2021 ОСОБА_1 припинено виплату допомоги по безробіттю у зв`язку з поданням особистої заяви про зняття його з реєстрації як безробітного у зв`язку з відмовою від послуг центру зайнятості (наказ Солом`янської філії Київського міського центру зайнятості від 09.08.2021 № НТ210809).

За період з 07.05.2020 по 02.05.2021 ОСОБА_1 виплачено допомогу по безробіттю на загальну суму 105020,38 грн.

18 вересня 2021 року Центральне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції видало наказ № 1/ОС-21 про поновлення ОСОБА_1 на посаді з 06 квітня 2020 року.

Цей наказ виданий на виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва № 640/9422/20 від 20.08.2021 .

Частиною 1 ст. 34 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі - Закон № 1533-ІІІ) передбачено, що Фонд загальнообов`язкового державного соціального страхування має право стягувати з роботодавця суму страхових коштів та вартість соціальних послуг, наданих безробітному в разі поновлення його на роботі за рішенням суду, а також незаконно виплачені безробітному суми матеріального забезпечення в разі неповідомлення роботодавцем Фонду про прийняття його на роботу.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону № 1533-ІІІ з роботодавця утримується сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду.

Позивач звернувся до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань з вимогою від 10.12.2021 про повернення 105020,38 грн.

Відповідач вимогу не задовольнив.

Згідно із статтею 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» до Єдиного державного реєстру вносяться відомості про перебування юридичної особи у процесі припинення, зокрема про дату реєстрації рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи; дату публікації у виданні спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи; персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), її голову, дату обрання (призначення) або дату обрання (призначення) ліквідатора; реєстраційні номери облікових карток платників податків всіх членів такої комісії (або відомості про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця - для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

В Єдиному державному реєстрі повинні міститися дані про юридичних осіб правонаступників.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення

Згідно з ч. 2 ст. 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 107 Цивільного кодексу України).

Водночас механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, врегульований Порядком здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 № 1074.

Суд встановив, що, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на момент подачі позовної заяви до суду, запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи - Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (код 40867327), не внесено, зазначено статус юридичної особи - в стані припинення. Так само, як і відсутні відомості щодо правонаступників юридичної особи - Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (код 40867327).

Таким чином, наразі роботодавцем, в розумінні Законів України «Про зайнятість населення та «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», є Центральне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

За таких обставин позовні вимоги до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань не обґрунтовані та задоволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 248 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Відмовити Київському міському центру зайнятості у позові до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань.

Покласти судові витрати на Київський міський центр зайнятості.

Відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя С. А. Ковтун

Джерело: ЄДРСР 107475426
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку