open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 484/3643/22

Провадження № 1-кп/484/412/22 р.

Кримінальне провадження № 12022153110000286

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.2022 р. Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді - ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Первомайську Миколаївської області кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Первомайська Миколаївської області, громадянина України, має професійно-технічну освіту, не працює, проживає (без реєстрації) за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05 липня 2022 року ОСОБА_5 , нехтуючи навчанням у спеціалізованих закладах, з метою керування транспортним засобом всупереч встановленому законом порядку, шляхом використання підробленого офіційного документа, вирішив придбати підроблене посвідчення водія на своє ім`я.

Для реалізації задуманого, використовуючи інтернет-листування у соціальній мережі «Instagram», ОСОБА_5 домовився про оплатне замовлення і придбання підробленого офіційного документа (посвідчення водія) у невідомої особи, що являється користувачем профілю (сторінки) «Права офіційні та ОСОБА_6 ».

З метою усунення перешкоди на шляху вчинення кримінального правопорушення та досягнення очікуваного результату ОСОБА_5 за допомогою інтернет-листування у соціальній мережі «Instagram» надіслав вищезазначеній невідомій особі свої особисті анкетні дані (фотозображення паспорта громадянина України, інформації з мобільного додатку «ДІЯ» та власну фотокартку), чим сприяв вчиненню підроблення посвідчення водія на його ім`я, будучи пособником.

10 липня 2022 року ОСОБА_5 , користуючись послугами поштової доставки, отримав підроблене посвідчення водія на своє ім`я (серія НОМЕР_1 , номер НОМЕР_2 , видане 09 липня 2022 року ТСЦ № 8044) у відділенні № 4 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: вул. Вокзальна, буд. 5а, м. Первомайськ, Миколаївська область.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок передбачений за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України, а саме: пособництво у підробленні офіційного документа.

Крім того, 22 вересня 2022 року близько 15:30 год. на проїжджій частині, біля продуктового магазину, розташованого за адресою: вул. Голтянська, 146, м. Первомайськ, Миколаївська область, працівниками відділення реагування патрульної поліції Первомайського районного відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області зупинено транспортний засіб «ВАЗ-21093» із реєстраційним номером НОМЕР_3 , яким керував ОСОБА_5 .

Діючи в особистих інтересах, умисно, достовірно розуміючи, що посвідчення водія є підробленим, усвідомлюючи свої протиправні дії, а також розраховуючи, що правоохоронці не запідозрять його у використанні підробленого документу для посвідчення своєї особи та спеціального статусу у частинні підтвердження права на керування транспортними засобами, ОСОБА_5 пред`явив та надав для перевірки співробітникам поліції (за їх законною вимогою) завідомо підроблений офіційний документ, а саме посвідчення водія на своє ім`я серії НОМЕР_1 , номер НОМЕР_2 , видане 09.07.2022 ТСЦ № 8044, яке 10.07.2022 незаконно придбав через невстановлену особу.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» кожний громадянин, який досяг визначеного цим Законом віку, не має медичних протипоказань та пройшов повний курс навчання за відповідними програмами, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії. Право на керування транспортними засобами відповідної категорії підтверджується посвідченням водія транспортного засобу з установленим терміном дії. На території України відповідно до Конвенції про дорожній рух від 08.11.1968 діють національні та міжнародні посвідчення водія.

Порядок видачі, обміну та встановлення терміну дії таких посвідчень визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно постанови Кабінету Міністрів № 340 від 08.05.1993, якою затверджено положення «Про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортним засобом», посвідчення водія видається особі, яка пройшла медичний огляд у порядку установленому МОЗ, а також підготовку або перепідготовку відповідно до встановлених планів і програм та склала теоретичний і практичний іспити у Територіальному сервісному центрі МВС.

Відповідно до п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 340 від 08.05.1993 особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії, крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.

Окрім того, постановою Кабінету Міністрів України № 844 від 16.09.2020 «Про затвердження зразків бланків і технічних описів бланків національного та міжнародного посвідчень водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, тимчасового реєстраційного талона транспортного засобу та зразка розпізнавального автомобільного знака України та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» затверджено форму, реквізити та спосіб виготовлення посвідчення водія.

Таким чином, посвідчення водія є офіційним документом, оскільки може бути використане як документ докази у правозастосовчій діяльності, що складається та видається повноважними (компетентними) особами органів державної влади та складене з дотриманням визначених законом форм та містить передбачені законом реквізити.

Посвідчення водія, яке ОСОБА_5 пред`явив працівникам поліції, не відповідає встановленому зразку аналогічного бланка посвідчення водія, що перебуває в офіційному обігу на території України, так як виготовлений не у відповідності до вимог, які пред`являються до даного виду документа, внаслідок чого ОСОБА_5 використав завідомо підроблений офіційний документ, а саме посвідчення водія.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, а саме: використання завідомо підробленого документа.

На стадії досудового розслідування 26.10.2022 року ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 , з одного боку та прокурор Первомайської окружної прокуратури ОСОБА_3 з іншого досягли угоди про визнання винуватості, підписали її, при цьому ОСОБА_5 беззаперечно визнав свою винуватість у вчинені кримінальних правопорушень за вищевикладених обставин, між ним і прокурором була досягнута домовленість про призначення ОСОБА_5 покарання за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) гривень; за ч. 4 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначити покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) гривень.

Обвинувачений в судовому засіданні заявив, що він цілком розуміє наслідки угоди і уклав її добровільно.

Суд розглядаючи справу відповідно до вимог ст.ст. 473, 474 КПК України, переконався у добровільності укладання обвинуваченим угоди, і що вона не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені угодою.

Узгоджені обвинуваченим та прокурором вид і міра покарання є такими, що відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення та даним про особу обвинуваченого.

Оскільки умови угоди не суперечать вимогам КПК України, відповідають інтересам суспільства, не порушують права, свободи і інтереси сторін та інших осіб, угоду слід затвердити, визнавши ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, та призначити йому покарання визначене угодою.

Крім того, відповідно до вимог ч. 2 ст. 124 КПК України слід покласти на підсудного судові витрати по справі, які складаються із вартості проведеної під час досудового слідства (дізнання) експертизи.

Речові докази слід знищити на підставі ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 368, 373, 374, 392-396, 473, 474, 475 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості укладену між ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 , з одного боку та прокурором Первомайської окружної прокуратури ОСОБА_3 з іншого - затвердити.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України та призначити йому покарання:

за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) гривень;

за ч. 4 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначити покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) гривень.

На підставі ч. 2 ст. 124 КПК України стягнути з обвинуваченого ОСОБА_5 на користь держави в рахунок відшкодування судових витрат з вартості проведеної по справі судової технічної експертизи 1887 (одну тисячу вісімсот вісімдесят сім) грн. 80 коп.

Речові докази бланк офіційного документа посвідчення водія серія НОМЕР_1 , номер НОМЕР_2 , видане 09 липня 2022 року ТСЦ № 8044 на ім`я ОСОБА_5 знищити.

На вирок протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 107325880
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку