open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2022 р. № 400/7337/21 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Мельника О.М., розглянув в письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом:ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ,

до відповідача:Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020,

про:визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївський області (далі - відповідач, ГУПФ України в миколаївській області), у якому просила:

визнати неправомірними дії Головного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області, що полягають у невірному застосуванні норм закону при проведеннi iндексацiї пенсiї ОСОБА_1 .

зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України Миколаївської області здiйснити перерахунок (iндексацiю) пенсiї Жук Ганнi Миколаївнi з 01.03.202 l року iз застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено cтрахові внески за 2016 piк, 20l7 piк в cyмі 5377,90 грн. та яка була застосована при обчисленні пенсії, та коефiцієнту збільшення показника заробітної плати 1,441557.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що з червня 2018 року отримує пенсію за віком. У березні 2021 року позивачу зроблено, але після перерахунку основний розмір пенсії збільшено лише на 17 грн. Листом від 19.07.2021 року зазначено, що 01.03.2021 року позивачу здійснено перерахунок у зв`язку з індексацією згідно до законодавства, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2014-2016 роки (3764,40 грн.).

Відповідач подав відзив на позов, в якому просив відмовити в задоволенні вимог позивача, та зазначив, що оскільки показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який враховується для обчислення пенсії після перерахунку з 01.03.2021 р. (5426,60 грн) перевищує показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який врахований при призначенні пенсії позивача (5377,90 грн.), тому з 01.03.2021 р. позивачу був проведений перерахунок пенсії відповідно до Постанови № 127 (3764,40 грн х 1,17 х 1,11 х 1,11 = 5426,60 грн). Враховуючи те, що починаючи з 2019 року кожен наступний перерахунок у зв`язку із збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, проводиться з урахуванням збільшеного у попередніх роках показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, тому відсутні підстави для врахування при перерахунку пенсії з 01.03.2021 р. показника середньої заробітної плати, який був врахований при призначенні пенсії. Крім того, позивачем пропущено строк звернення до суду.

Відповідно до ст. 263 КАС України, суд розглядає справу в порядку письмового провадження. Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складання повного судового рішення (ч. 5 ст. 250 КАС України).

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає таке.

Позивач перебуває на обліку ГУПФУ в Миколаївській області та отримує пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

У березні 2021 року рішенням від 01.03.2021 року №140500000300 позивачу здійснено перерахунок пенсії, індексація.

Розмір становив 2360,93 грн. (основний 1922,80 грн. + доплата за понаднормовий стаж 101,64 грн.+ 336,49 грн. підвищення згідно ч.З ст.29 Закону № 1058.)

При цьому перерахунку застосовано показники:

Середня заробітна плата - 3764,40 грн. - за 2014-2016 роки

помножених на *1,441557 - коефіцієнт збільшення показника середньої з/плати

Коефіцієнт стажу - 0,37583

Коефіцієнт з/плати -0,94297

09.07.2021 року позивач звернулася до відповідача із заявою, в якій просила привести у відповідність до закону пенсійну справу та здійснити перерахунок (індексацію) пенсії з 01.03.2021 року із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016 рік, 2017 рік та яка була застосована при обчисленні пенсії, тобто 5377,90 грн. та коефіцієнту збільшення показника заробітної плати 1,441557.

Відповідач, листом від 19.07.2021 року зазначив, що 01.03.2021 року позивачу здійснено перерахунок у зв`язку з індексацією згідно до законодавства, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2014-2016 роки (3764,40 грн.)

Не погоджуючись з зазначеним, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Приймаючи рішення у справі, суд виходить з такого.

Відповідно до частини третьої статті 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно з частиною першою статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 1 частини першої статті 8 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон № 1058-IV) встановлено, що право на отримання пенсії та соціальних послуг із солідарної системи мають громадяни України, які застраховані згідно із цим Законом та досягли встановленого цим Законом пенсійного віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому законодавством порядку і мають необхідних для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж, а в разі смерті цих осіб члени їхніх сімей, зазначені у статті 36 цього Закону, та інші особи, передбачені цим Законом.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону № 1058-IV в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: 1) пенсія за віком; 2) пенсія по інвалідності; 3) пенсія у зв`язку з втратою годувальника.

Пунктом 1 частини першої статті 73 Закону № 1058-IV встановлено, що кошти Пенсійного фонду використовуються на виплату пенсій, передбачених цим Законом.

На підставі ч. 2 ст. 40 Закону № 1058 заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою:

Зп = Зс х (Ск : К), де:

Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначеної заробітної плати затверджується Пенсійним фондом України за погодженням з центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної фінансової політики, державної політики у сферах економічного розвитку, статистики. Тимчасово, з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року, заробітна плата (дохід) для призначення пенсії визначається із середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016 та 2017 роки;

Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзn );

К - страховий стаж за місяці, які враховано для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Відповідно до ч. 2 cт. 42 Закону України № 1058 для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено cтpaxoві внески, та який враховується для числення пенсії.

Показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

У разі відсутності дефіциту коштів Пенсійного фонду для фінансування виплати пенсій у солідарній системі розмір щорічного збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, передбачений абзацом другим цієї частини, може бути збільшений, але не повинен перевищувати 100 відсотків показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

При призначенні позивачу пенсії застосовано показник середньої заробітної плати за 2016 та 2017 роки, що становив 5377,90 грн.

Посилання відповідача на постанови Кабінету Міністрів України щодо застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати суд відхиляє, оскільки норми Закону № 1058 мають вищу юридичну силу, ніж підзаконні нормативно-правові акти, якими є постанови КМУ.

Отже, вірною є позиція позивача, що збільшенню підлягає показник за 2016-2017 роки 5377,90 грн, а не 3764,40 грн.

Таким чином, відповідач протиправно при перерахунку позивачу пенсії з 01.03.2021 р. застосував показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2014-2016 роки.

Згідно з ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідач не довів правомірності своїх дій, що є підставою для задоволення позову.

Згідно з ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020, ідентифікаційний код 13844159) задовольнити.

2. Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області що полягають у невірному застосуванні норм закону при проведенні індексації пенсії ОСОБА_1 з 01.03.2021 р.

3. Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області здійснити перерахунок (індексацію) пенсії ОСОБА_1 з 01.03.2021 р. із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено cтрахові внески за 2016 piк, 20l7 piк в cyмі 5377,90 грн. та яка була застосована при обчисленні пенсії, та коефiцієнту збільшення показника заробітної плати 1,441557 з виплатою суми різниці.

4. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54020, ідентифікаційний код 13844159) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) судові витрати в розмірі 908,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Суддя О.М. Мельник

Джерело: ЄДРСР 107271851
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку