open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 350/1070/22

Номер провадження 1-кп/350/129/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2022 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР 15.07.2022 за №12022091220000081 про обвинувачення ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , з середньою освітою, одруженого, який має утриманні неповнолітню дитину, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України

з участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

суд, -

у с т а н о в и в:

ОСОБА_3 обвинувачується в умисному ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Згідно з обвинувальним актом, кримінальне правопорушення вчинено за таких обставин:

відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» від 25 березня 1992 року, Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в редакції від 13.05.1999 та згідно з Указом Президента України №69/2022 «Про загальну мобілізацію», на особливий період, а саме в період воєнного стану, введеного із 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України введено воєнний стан, який продовжено до 23.08.2022 відповідно до Указів Президента України №133/2022 та 341/22 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

В ході виконання вищезазначених законодавчих актів та здійснення заходів по мобілізації військовозобов`язаних, 10.07.2022 ОСОБА_3 повісткою був викликаний в ІНФОРМАЦІЯ_2 , що за адресою: АДРЕСА_2 , для проходження військово-лікарської комісії на предмет придатності до військової служби, яку останній пройшов 11.07.2022.

Згідно з довідкою військово-лікарської комісії №111/2100 від 11 липня 2022 року ОСОБА_3 було визнано придатним для проходження військової служби та цього ж дня, працівником ІНФОРМАЦІЯ_3 , йому вручено повістку про виклик у ІНФОРМАЦІЯ_3 на 05:00 год. 12.07.2022 для подальшого відправлення його у військову частину для проходження військової служби. При цьому, ОСОБА_3 вищевказаним працівником ІНФОРМАЦІЯ_3 було попереджено про кримінальну відповідальність за неявку до ІНФОРМАЦІЯ_3 у строк вказаний у повістці.

У подальшому, ОСОБА_3 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, реалізуючи умисел, спрямований на ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, достовірно знаючи про те, що 12.07.2022 йому необхідно прибути до ІНФОРМАЦІЯ_3 для подальшої відправки у військову частину для проходження військової служби за мобілізацією, без поважних причин не прибув у визначений у повістці час до ІНФОРМАЦІЯ_3 , і таким чином, він умисно ухилився від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю, підтвердив обставини вчинення кримінального правопорушення, викладені у обвинувальному акті, у вчиненому щиро розкаявся. Окрім цього, в судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за ст.336 КК України на підставі ст.48 КК України, про що подав суду письмове клопотання.

Прокурор Рожнятівського відділу Калуської окружної прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_5 не заперечив проти заявленого клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ст.48 КК України.

Ознайомившись із клопотаннями, заслухавши думку сторін кримінального провадження та вивчивши його матеріали, суд прийшов до таких висновків.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно з п. 1 ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 статті 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Як визначено в ч.3 ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За змістом ст.44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до ст.48 КК України, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

У відповідності до ст. 12 КК України, інкриміноване обвинуваченому ОСОБА_3 кримінальне правопорушення, передбачене ст. 336 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, передбачене ст. 336 КК України до категорії корупційних не відноситься.

Як встановлено у судовому засіданні та підтверджено довідкою, виданою начальником ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не підлягає призову на військову службу під час мобілізації відповідно до Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022 на підставі статті 23, частини1, абзацу 11 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи II групи).

Таким чином, оскільки ОСОБА_3 на даний час не підлягає призову на військову службу під час мобілізації відповідно до Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022, тому відбулись зміни обстановки вчиненого обвинуваченим ОСОБА_3 діяння та він, як особа перестав бути суспільно небезпечним.

Зазначене повністю узгоджується з правовою позицією Пленуму Верховного Суду України, викладеною у п. 7 Постанови від 23.12.2005 р. № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», згідно якої для застосування ст. 48 КК України необхідно встановити, що після вчинення певного злочину обстановка змінилася таким чином, що вчинене діяння вже не є суспільно небезпечним, а особу можна визнати такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнала таких змін, що унеможливлюють вчинення нею нового злочину.

При вирішенні заявленого обвинуваченим клопотання суд також враховує, що обвинувачений ОСОБА_3 вперше вчинив кримінальне правопорушення та повністю визнає свою вину у вчиненому за обставин, викладених в обвинувальному акті, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення. Окрім цього, обвинувачений ОСОБА_3 позитивно характеризується за місцем проживання, не перебуває на обліку в лікаря-нарколога та лікаря-психіатра КНП Рожнятівська багатопрофільна лікарня» РСР.

Таким чином суд приходить до переконання, що наявні всі обов`язкові підстави, передбачені ст. 48 КК України, для звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ст.336 КК України у зв`язку із зміною обстановки та закриття кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР 15.07.2022 за №12022091220000081.

Керуючись ст.48 КК України, ст.ст.284, 285, 286 КПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

клопотання обвинуваченого ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки та закриття кримінального провадження - задоволити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 КК України на підставі ст.48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки.

Кримінальне провадження №12022091220000081, відомості про яке внесені в ЄРДР 15.07.2022 про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 КК України - закрити.

Копію ухвали після її оголошення вручити сторонам кримінального провадження.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 107072751
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку