open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 600/7347/21-а

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Анісімов О.В.

Суддя-доповідач - Гонтарук В. М.

26 жовтня 2022 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Гонтарука В. М.

суддів: Матохнюка Д.Б. Білої Л.М. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 05 липня 2022 року (ухвалене в м. Чернівці) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування протоколу, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

в грудні 2021 року позивач звернувся до Чернівецького окружного адміністративного суду із позовом до Вашківецької міської ради Вижницького району Чернівецької області, в якому просив суд:

- визнати протиправним та скасувати протокол №3 засідання конкурсної комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа» від 07.12.2021 р. в частині визнання переможцем ОСОБА_2 ;

- зобов`язати конкурсну комісію з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа» визнати переможцем кандидатуру ОСОБА_1 , що відповідає кваліфікаційним вимогам посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа».

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 05 липня 2022 року в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати, прийняти постанову про задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до неповного з`ясування обставин справи і, як наслідок, невірного вирішення справи та прийняття необґрунтованого рішення.

Відповідач своїм правом, передбаченим ст.ст. 300, 304 КАС України не скористався та не подів відзив на апеляційну скаргу.

Сьомий апеляційний адміністративний суд ухвалою від 26 серпня 2022 року, з урахуванням ч.3 ст.296, п.1 ч.1 ст. 311 КАС України, вирішив розглядати дану справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

За таких умов згідно з ч. 4 ст. 229 КАС України при розгляді справи в порядку письмового провадження фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін, виходячи з наступного.

Як вірно встановлено судом першої інстанції та підтверджено під час апеляційного розгляду неоспорені факти про те, що рішенням Вашківецької міської ради від 31.03.2021 року №243-5/21 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради» затверджено Положення про проведення конкурсу на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради.

19.10.2021 року Вашківецька міська рада оголосила конкурс на заміщення вакантної посади Директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», що підтверджується оголошенням Вашківецької міської ради, розміщеним на офіційному веб-сайті міської ради.

В оголошенні зазначені наступні кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу: посаду керівника закладу «Мистецька школа» може обіймати особа, яка має фахову вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, володіє державною мовою та здатна за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов`язки.

05.01.2021 року ОСОБА_1 подано заяву про допуск до участі у конкурсі на заміщення вакантної посади Директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», а також до заяви долучено наступні документи: особова картка, автобіографія, копія паспорту, копія документів про освіту, копія трудової книжки, довідка про відсутність судимості, мотиваційний лист і перспективний план розвитку закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа» на один та п`ять років; дві фотокартки, що підтверджується описом, документів поданих претендентом ОСОБА_1 .

Однак, як стверджує позивач, та не заперечує представник відповідача у відзиві на позовну заяву, під час телефонної розмови з секретарем конкурсної комісії ОСОБА_3 , йому було повідомлено про недопущення до участі у конкурсі на заміщення вакантної посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», у зв`язку з відсутністю відповідного педагогічного стажу.

24.11.2021 року ОСОБА_1 було повторно подано заяву про допущення до участі у конкурсі на заміщення вакантної посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецькі школа». Окрім поданих раніше документів до заяви також долучено роз`яснення про педагогічний стаж, Постанову Кабінету Міністрів України №963 від 14 серпня 2000 року та витяг з наказу №547-П від 03.10.2014 року Національного педагогічного Університету імені М.Т. Драгоманова про прийняття Мороза на роботу за сумісництвом.

Згідно оприлюдненого 01.12.2021 року на офіційному веб-сайті оголошення Вашківецької міської ради, протоколу №1 від 22 листопада 2021 року, протоколу №2 від 29.11.2021 року, конкурсною комісією по відбору кандидатів на заміщення вакантної посади директора позашкільного закладу Вашківецької міської ради «Мистецька школа», до участі у конкурсі допущено: ОСОБА_2 , ОСОБА_1 . Також зазначено, що конкурс відбудеться 07.12.2021 року о 10 год.00 хв. у приміщенні відділу освіти, культури та молоді та спорту Вашківецької міської ради за адресою: вул. Шевченка, 22, м. Вашківці.

Рішенням Конкурсної комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», яке оформлене протоколом від 07.12.2021 року №3, за результатами співбесіди з кандидатами на посаду ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , вирішено, що кандидатура ОСОБА_2 відповідає кваліфікаційним вимогам посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа».

Не погоджуючись із вказаним рішенням, позивач звернувся до суду для його скасування.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонам, колегія суддів зазначає наступне.

Як було зазначено вище, рішенням Вашківецької міської ради від 31.03.2021 року №243-5/21 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради» затверджено Положення про проведення конкурсу на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради.

Вашківецька міська рада 19.10.2021 року оголосила конкурс на заміщення вакантної посади Директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», що підтверджується оголошенням Вашківецької міської ради, розміщеним на офіційному веб-сайті міської ради.

В подальшому, рішенням Конкурсної комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», яке оформлене протоколом від 07.12.2021 року №3, за результатами співбесіди з кандидатами на посаду ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , вирішено, що кандидатура ОСОБА_2 відповідає кваліфікаційним вимогам посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа».

Враховуючи положення законодавства, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що конкурс на заміщення вакантної посади Директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа» проведений із дотримання необхідних до його процедури вимог. При цьому, позивач, обґрунтовуючи неправомірність прийнятого відповідачем рішення Конкурсної комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», яке оформлене протоколом від 07.12.2021 року №3, жодних зауважень щодо процедури проведення конкурсу також не зазначив.

Так, апелянт, як на протиправність спірного рішення вказує на те, що Конкурсною комісією з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа» порушено норми закону, а саме Наказу Міністерства культури України №686 від 09.08.2018 року «Про затвердження положення про мистецьку школу» та Закону України «Про позашкільну освіту» в тій частині, що у ОСОБА_2 немає необхідної вищої освіти, а тому її безпідставно допущено до участі у конкурсі та визнано такою, що відповідає кваліфікаційним вимогам посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа».

Даючи оцінку вказаним доводам, колегія суддів зазначає наступне.

Як вбачається з Положення про проведення конкурсу на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради, затверджене рішенням Вашківецької міської ради від 31.03.2021 року №243-5/21 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради».

Зокрема, у відповідності до пункту 1.2 даного Положення керівником мистецької школи Вашківецької міської ради може бути особа, яка має фахову вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, володіє державною мовою, відповідає встановленим кваліфікаційним вимогам та здатна за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов`язки.

Згідно підпункту 2.7.3 пункту 2.7 Положення в оголошенні про проведення конкурсу зазначаються кваліфікаційні вимоги до керівника школи відповідно до Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», абзацу 2 пункту 3 Положення про мистецьку школу, затвердженого наказом Міністерств: культури України від 09 серпня 2018 року № 686.

Статтею 1 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 року № 2145-VIII (далі Закон № 2145, в редакції чинні на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що рівень освіти - завершений етап освіти, що характеризується рівнем складності освітньої програми, сукупністю компетентностей, які визначені, як правило, стандартом освіти та відповідають певному рівню Національної рамки кваліфікацій; спеціальні закони - закони України "Про дошкільну освіту", "Про повну загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про професійно-технічну освіту", "Про вищу освіту".

Згідно частини 2 статті 21 Закону № 2145 мистецька освіта передбачає здобуття спеціальних здібностей, естетичного досвіду і ціннісних орієнтацій у процесі активної мистецької діяльності, набуття особою комплексу професійних, у тому числі виконавських, компетентностей та спрямована на професійну художньо-творчу самореалізацію особистості і отримання кваліфікацій у різних видах мистецтва.

Положення про заклади спеціалізованої мистецької освіти затверджуються у порядку, визначеному спеціальними законами.

У свою чергу, Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 року № 1556-VII (далі Закон № 1556, в редакції чинні на час виникнення спірних правовідносин) визначає вищу освіту - сукупність систематизованих знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, інших компетентностей, здобутих у закладі вищої освіти (науковій установі) у відповідній галузі знань за певною кваліфікацією на рівнях вищої освіти, що за складністю є вищими, ніж рівень повної загальної середньої освіти.

Згідно частин 1,2 статті 5 Закону № 1556 підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми програмами на таких рівнях вищої освіти: початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти; перший (бакалаврський) рівень; другий (магістерський) рівень; третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень.

Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти: 1) молодший бакалавр; 2) бакалавр; 3) магістр; 4) доктор філософії/доктор мистецтва.

Статтею 1 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 року №1841-III (далі Закон №1841, в редакції чинні на час виникнення спірних правовідносин) визначено також такі поняття: заклад позашкільної освіти - складова системи позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров`я вихованців, учнів і слухачів; заклад спеціалізованої позашкільної освіти - заклад позашкільної освіти, що надає спеціалізовану освіту мистецького, спортивного, військового або наукового спрямування; мистецької школи - заклад спеціалізованої мистецької освіти: музична, художня, хореографічна, хорова, школа мистецтв тощо, який надає початкову мистецьку освіту.

Керівництво закладом позашкільної освіти здійснює його директор (частина 1 статті 11 Закону №1841).

Положення про заклади спеціалізованої позашкільної освіти затверджуються центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у відповідній сфері. Положення про спеціалізовані заклади позашкільної освіти є підставою для розроблення статутів таких закладів (частина 3 статті 13 Закону №1841).

Наказом Міністерства культури України 09.08.2018 року № 686 затверджено Положення про мистецьку школу (далі Положення № 686).

Пунктом 2 Розділу І Положення № 686 визначено, що мистецька школа є закладом позашкільної освіти сфери культури і здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», «Про культуру», інших законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства культури України, рішень засновників мистецьких шкіл, у тому числі місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, прийнятих в межах їх повноважень, визначених законами України, а також цього Положення і власного статуту.

Згідно пункту 1 Розділу ІІІ Положення № 686 управління мистецькою школою в межах повноважень, визначених законодавством та статутом, здійснюють: засновник (засновники); керівник (директор); колегіальний орган управління (педагогічна рада); колегіальний орган громадського самоврядування; піклувальна рада (у разі створення); інші органи, передбачені Законом України «Про позашкільну освіту» та/або статутом мистецької школи.

Пунктом 3 Розділу ІІІ Положення № 686 визначено, що безпосереднє управління мистецькою школою здійснює її керівник - директор. Директор забезпечує освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність мистецької школи.

Директор представляє мистецьку школу у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без доручень у межах повноважень, передбачених законом та статутом мистецької школи.

Директор призначається засновником мистецької школи відповідно до статті 26 Закону України «Про освіту» та статуту з числа претендентів, які вільно володіють державною мовою та мають вищу освіту. Додаткові кваліфікаційні вимоги до директора та порядок його обрання (призначення) визначаються Законом України «Про позашкільну освіту» та статутом мистецької школи.

Так частиною 3 статті 21 Закону №1841 визначено кваліфікаційні вимоги до керівника державного та комунального закладу позашкільної освіти, а саме посаду керівника державного та комунального закладу позашкільної освіти може обіймати особа, яка є громадянином України, має вищу освіту та стаж педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню посадових обов`язків.

Як було зазначено вище, аналогічні кваліфікаційні вимоги до керівника мистецької школи Вашківецької міської ради визначено пунктом 1.2 Положення про проведення конкурсу на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради, затверджене рішенням Вашківецької міської ради від 31.03.2021 року №243-5/21 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради».

Водночас, колегія суддів звертає увагу, що відповідачем до відзиву додано копію диплому молодшого спеціаліста (за спеціальністю хорове диригування) ОСОБА_2 серії ЗЛ №030227 від 28.04.1994 року (реєстраційний №5097).

Дійсно, ступінь молодшого спеціаліста не визначено серед ступенів вищої освіти, які зазначені у частині 2 статті 5 Закону № 1556.

Однак, підпунктом 4 пункту 2 Розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1556 установлено, що після набрання чинності цим Законом диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

Оскільки ні Законом №1841, ні Положення № 686, а також ні Положенням про проведення конкурсу на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради, затверджене рішенням Вашківецької міської ради від 31.03.2021 року №243-5/21 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника мистецької школи Вашківецької міської ради», не визначено вимог до ступеня вищої освіти для зайняття посади директора мистецької школи, а також враховуючи, що диплом молодшого спеціаліста ОСОБА_2 прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра, то суд першої інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що ОСОБА_2 в цій частині відповідає кваліфікаційним вимогам, необхідним для зайняття посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа».

Таким чином, колегія суддів наголошує, що Рішення Конкурсної комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», яке оформлене протоколом від 07.12.2021 року №3, яким за результатами співбесіди з кандидатами на посаду ОСОБА_2 та ОСОБА_1 вирішено, що кандидатура ОСОБА_2 відповідає кваліфікаційним вимогам посади директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», прийнято у відповідності до положення чинного законодавства та в межах наданих Конкурсній комісії повноважень з дотримання критерії законності рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. На розвиток зазначених положень Конституції України частиною 2 статті 2 КАС України визначені критерії законності рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, яким є відповідач.

Колегія суддів зазначає, що докази і доказування - один із найважливіших інститутів адміністративного права. Адже саме з допомогою доказів суд з`ясовує дійсні правовідносини сторін, обставини, що мають значення для справи.

Суд зауважує, що докази це будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність оспорюваних обставин. Тобто доказом є не факт, не обставина, а фактичні дані.

Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у справі, та інших обставин, які мають значення, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Достатність доказів визначається як наявність у справі такої сукупності зібраних доказів, яка викликає у суб`єкта доказування внутрішню переконаність у достовірному з`ясуванні наявності або відсутності обставин предмету доказування, необхідних для встановлення об`єктивної істини та прийняття правильного рішення у справі.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність вказаних вище доказів окремо, а також достатність і взаємний зв`язок цих доказів у їх сукупності, колегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанції, що відповідач, приймаючи рішення, що оформлене протокол комісії з питань відбору директора закладу позашкільної освіти Вашківецької міської ради «Мистецька школа», яке оформлене протоколом від 07.12.2021 року №3, діяв на підставі Конституції та законів України, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 308 КАС України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

З огляду на викладене, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що рішення суду першої інстанції ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, викладених у зазначеному рішенні, у зв`язку з чим підстав для його скасування не вбачається.

Інші доводи апеляційної скарги встановлених обставин справи та висновків суду першої інстанції не спростовують та не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

За змістом частини першої статті 316 КАС суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки судове рішення ухвалене судом першої інстанції з додержанням норм матеріального і процесуального права, на підставі правильно встановлених обставин справи, а доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, то суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а оскаржуване судове рішення - без змін.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 05 липня 2022 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст.ст.328, 329 КАС України.

Головуючий Гонтарук В. М. Судді Матохнюк Д.Б. Біла Л.М.

Джерело: ЄДРСР 107009859
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку