open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2022 р. м. Чернівці Справа № 600/2407/22-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Брезіної Т.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "СОЮЗ АГРО 2007" про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Описова частина

Короткий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

У поданому до суду адміністративному позові Головне управління ДПС у Чернівецькій області (далі - позивач) просить суд винести рішення, яким стягнути податковий борг з Товариства з обмеженою відповідальністю "СОЮЗ АГРО 2007" (далі - відповідач) за рахунок готівки та з рахунків платника податків у банках у сумі 28339,54 грн. до місцевого бюджету.

В обґрунтування позовних вимог, податковий орган зазначає, що за відповідачем обліковується податковий борг, який виник на підставі несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов`язань по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнювала або перевищувала 75% (далі - єдиний податок) у сумі 27340,28 грн. та по нарахованій пені на борг минулих років у сумі 999,26 гривень, який у добровільному порядку відповідачем не був сплачений. У зв`язку з цим, позивач просить стягнути вказаний податковий борг у судовому порядку.

Рух справи у суді

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 07.07.2022 р. відкрито спрощене позовне провадження.

Відповідача було повідомлено 12.10.2022 р. про відкриття провадження у справі належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, проте, відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався.

У зв`язку із цим, суд керуючись положеннями частини 6 статті 162 КАС України, вирішує справу за наявними у ній матеріалами.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Відповідач зареєстрований як юридична особа, код ЄДРПОУ - 35453692, с. Котилеве, Новоселицький район, Чернівецька область, 60340 та перебуває на обліку у Новоселицькій Державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Чернівецькій області як платник податків та зборів. (а.с. 7-11).

Уповноваженою особою Новоселицького відділу податків і зборів Головного управління ДПС у Чернівецькій області проведено камеральну перевірку щодо несвоєчасності сплати узгоджених податкових зобов`язань по єдиному податку, за наслідком якої складено акт про результати камеральної перевірки від 14.12.2021 року № 5517/Ж5/24-13-18-09/35453692 (далі - акт перевірки).

За результатами проведеної перевірки встановлено порушення відповідачем п. 57.1 та п.п 295.9.2 п.295.9 ст. 295 Податкового кодексу України в частині несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов`язань по єдиному податку. (а.с. 19-21).

На підставі акту перевірки контролюючим органом було прийнято та надіслано відповідачу податкове повідомлення-рішення форми «Ш» від 30.12.2021 року № 00000/10194/ж10/24-13-18-09 та розрахунок штрафних санкцій, яким відповідачу нараховано штрафну санкцію у розмірі 27340,28 грн. за порушення граничних строків сплати податкового зобов`язання по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників. (а.с. 15-18).

Відповідно до облікової картки платника податків у відповідача рахується заборгованість із несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов`язань по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнювала або перевищувала 75% у сумі 27340,28 грн. та по нарахованій пені на борг минулих років у сумі 999,26 гривень. (а.с. 12-13).

Податковим органом було прийнято та надіслано відповідачу податкову вимогу форми "Ю" від 15 листопада 2019 року № 54468-53 на суму податкового боргу 38276,13 грн., однак, заборгованість у добровільному порядку відповідачем сплачена не була. (а.с. 6).

Згідно розрахунку податкового боргу відповідач має узгоджений податковий борг за порушення граничних строків сплати податкового зобов`язання по єдиному податку у розмірі 27340,28 грн. та нарахованої пені на борг минулих років у сумі 999,26 гривень. (а.с. 5).

Мотивувальна частина

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Відповідно до пп. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нарахування пені розпочинається при нарахуванні контролюючим органом податкового зобов`язання у встановлених цим Кодексом випадках, не пов`язаних з проведенням перевірки, або при нарахуванні контролюючим органом грошового зобов`язання, визначеного за результатами перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків такого зобов`язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

Згідно з п. 131.1 131.3 ст. 131 Податкового кодексу України нараховані контролюючим органом суми пені самостійно сплачуються платником податків.

При погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов`язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл такої суми у порядку, визначеному цим пунктом.

Суми пені зараховуються до бюджетів, до яких згідно із законом зараховуються відповідні податки.

Судом встановлено, що за відповідачем обліковується податковий борг, який виник у зв`язку із несвоєчасною сплатою узгоджених податкових зобов`янь по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнювала або перевищувала 75% та по нарахованій пені на борг минулих років, який у добровільному порядку не був сплачений та підлягає стягненню у судовому порядку.

Згідно п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податковим органом відповідачу надсилалась податкова вимога, в якій визначено податковий борг відповідача та яка у добровільному порядку сплачена не була. Також позивачем надсилалось податкове повідомлення-рішення та розрахунок штрафних санкцій щодо несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов`язань.

Згідно пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби наділенні повноваженнями звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.3 та п. 95.4 ст. 95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, оскільки у добровільному порядку податковий борг відповідачем не був сплачений, то податковий борг підлягає стягненню в судовому порядку з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, що належить платнику податків та за рахунок готівки.

Висновки за результатами розгляду справи

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Позивач довів суду правомірність заявлених вимог, а тому позов підлягає задоволенню повністю.

Судові витрати

У відповідності до ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки позивач не поніс витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, суд не вирішує питання про стягнення на користь позивача судових витрат.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 9, 14, 72, 73, 77, 90, 241, 250, 263 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідачльністю "СОЮЗ АГРО 2007" податковий борг за рахунок готівки та з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, у сумі 28339,54 грн. до місцевого бюджету.

Згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його складання.

Повне найменування учасників процесу:

Позивач - Головне управління ДПС у Чернівецькій області (вул. Героїв Майдану, 200-А, м. Чернівці, 58013, код ЄДРПОУ - 44057187);

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "СОЮЗ АГРО 2007" (с. Котелеве, Новоселицький район, Чернівецька область, 60340, код ЄДРПОУ - 35453692).

Суддя Т.М. Брезіна

Джерело: ЄДРСР 106984597
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку