open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 202/5219/22

Провадження № 2/202/1966/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2022 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Михальченко А.О.,

секретар судового засідання Голобородько О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у Дніпрі у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №202/5219/22 за позовом

ОСОБА_1

до

Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Світанок Лошкарівки»

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог:

Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області

Дніпропетровський обласний центр зайнятості

Дніпровська районна філія Дніпропетровського обласного центру зайнятості

про припинення трудового договору

за участю:

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Білогруда Д.О.

представників

Дніпропетровського обласного центру зайнятості Маломан Л.В., Нємкіної А.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

23.08.2022 ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, який мотивувала тим, що в червні 2022 року вона звернулася для отримання статусу безробітної особи до Дніпропетровської районної філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості Державного центру зайнятості для постановки її облік для отримання статусу безробітної.

29.06.2022 р. вона отримала повідомлення від Центру зайнятості за № 404_382 про відмову у наданні статусу безробітної особи, в зв`язку з тим, що вона має не закриті трудові відносини з Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Світанок Лошкарівки». Такий висновок Центр зайнятості зробив на підставі того, що Позивач значиться в Єдиному державному реєстрі страхувальників (ЄДРС), як працівник Відповідача, СОК «Світанок Лошкарівки», станом на 2022 рік.

Однак, згідно відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела виплачених доходів та утримуваних податків станом на 23.06.2022 р. за № 0464-22-02581 вона мала цивільно-правові відносини з Відповідачем СОК «Світанок Лошкарівки» з 01.12.2014р. та по 4 квартал 2015р. включно. У відомостях зазначено джерело отримання доходів, в особі Відповідача, та суми отримуваних доходів Позивачем: у 4му кварталі, за грудень 2014 р. - сума отримуваного доходу складає 200,00 гри, у І-му кварталі -2015 р. - 400,00 грн.

Згідно довідки ОК-5 вона працювала у Відповідача за цивільно-правовим договором та СОК «Світанок Лошкарівки» у грудні 2014 р. з 01.12.2014 р. но 31.12.2014 р. нарахував суму заробітку для нарахування пенсії у розмірі 200,00 гри., а у І-му кварталі 2015 р. нарахував у січні - 200,00 грн та у лютому 200,00 грн.

Крім того, запис в трудову книжку про роботу за сумісництвом або цивільно- правовим договором у Відповідача СОК «Світанок Лошкарівки» не здійснювався, так як цивільно-правовий договір підпадає під діє Цивільного кодексу України, а не Кодексу законів про працю України, а запис про роботу за сумісництвом здійснюється за бажанням Позивача. На той час вона таке бажання не виявила.

На той час вона офіційно працювала на ПП ТД «Мушкетер» на посаді представника торгівельного (записи № 12-13 в трудовій книжці та який знаходиться у м. Дніпрі, тому працювати у Відповідача могла або за цивільно-правовим договором, як зазначено в Відомостях ДРФОПП або за сумісництвом, як робота найманого працівника без трудової книжки.

ЇЇ період роботи у Відповідача з грудня 2014 р. по лютий 2015 рік був короткотерміновим. Основне місце моєї роботи було підприємство «Мушкетер», згідно з даними трудової книжки (копія додається) був розпочатий з 01.10.2001 р по 17.06.2022 р., про що свідчать довідки ОК-5 з Пенсійного фонду України та Відомості з ДРФОПП.

Після отримання відповіді Центру зайнятості про те, що вона досі має не закриті трудові відносини, та/або цивільно-правові відносини, вона поїхала до місцезнаходження Відповідача з заявою про припинення трудового договору та зняття її з Єдиного реєстру страхувальників (ЄДРС), але з`ясувалося, що підприємство вже давно не працює, так як померли два засновника цього кооперативу та головний бухгалтер.

Таким чином, станом на серпень 2022 сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Світанок Лошкарівки» припинив фактично свою діяльність і існує лише на папері.

Враховуючи викладене та посилаючись на ст.ст. 24, 36, 38, 232 КЗпП України просила суд встановити юридичний факт припинення трудового договору 28.02.2015 р., укладеного з 01 грудня 2014 року між ОСОБА_1 та Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Світанок Лошкарівки». Зобов`язати Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області внести відповідні зміни до Єдиного реєстру страхувальників (ЄДРС) про припинення трудового договору ОСОБА_1 та повідомити про це Дніпропетровський обласний центр зайнятості та Дніпровську районна філія Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

26.08.2022 по справі відкрите спрощене позовне провадження.

09.09.2022 третя особа Дніпропетровський обласний центр занятості надав письмові пояснення щодо позову у яких зазначив, що вважає вимоги ОСОБА_1 обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, про що і просив суд.

У судовому засідання позивач та її представник позовні вимоги підтримали та наполягали на їх задоволенні.

Повідомлений належним чином відповідач до суду не з`явився, відзив на позов не подав, що у відповідності до ст.223 ЦПК України не перешкоджає розгляду справи по суті.

Представники Дніпропетровського обласного центру зайнятості Маломан Л.В., ОСОБА_2 у судовому засіданні не заперечували проти задоволення позовних вимог, так як іншого способу встановити факт припинення трудових відносин не існує.

Представник ГУ ДПС у Дніпропетровській області у судове засідання не з`явився, про час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Будь-яких заяв до суду не надав.

Заслухавши учасників судового розгляду, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Взаємовідносини громадянина і роботодавця можуть виникати як на підставі трудового, так і на підставі цивільно-правового договору. При цьому сторони цивільно-правової угоди укладають договір в письмовій формі згідно з вимогами статті 208 ЦК України. Такі угоди застосовуються для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення зазначеної мети вважаються виконаними і дія їх припиняється.

Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, хоча і може бути з ними ознайомлений, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик, працівник не зараховується до штату установи (організації), не вноситься запис до трудової книжки та не видається розпорядчий документ про прийом його на роботу на певну посаду.

Отже, трудовий договір - це угода щодо здійснення і забезпечення трудової функції. За трудовим договором працівник зобов`язаний виконувати роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт».

З копії трудової книжки ОСОБА_1 НОМЕР_1 випливає, що вона не містить запису про роботу ОСОБА_1 у СОК «Світанок Лошкарівки».

Згідно відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела виплачених доходів та утримуваних податків станом на 23.06.2022 р. за № 0464-22-02581 ОСОБА_1 мала цивільно-правові відносини з Відповідачем СОК «Світанок Лошкарівки» з 01.12.2014р. по 4 квартал 2015р. включно. У відомостях зазначено джерело отримання доходів, в особі Відповідача, та суми отримуваних доходів Позивачем: у 4му кварталі, за грудень 2014 р. - сума отримуваного доходу складає 200,00 гри, у І-му кварталі -2015 р. - 400,00 грн.

Згідно довідки ОК-5 ОСОБА_1 працювала у Відповідача за цивільно-правовим договором та СОК «Світанок Лошкарівки» у грудні 2014 р. з 01.12.2014 р. но 31.12.2014 р. нарахував суму заробітку для нарахування пенсії у розмірі 200,00 гри., а у І-му кварталі 2015 р. нарахував у січні - 200,00 грн та у лютому 200,00 грн.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, залишилася єдина засновниця цього кооперативу - ОСОБА_3 .

Однак, судом встановлено, що сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Світанок Лошкарівки» припинив фактично свою діяльність.

У відповідності до ст. 11 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 21 липня 2020 року № 819-ІХ вступ до сільськогосподарського кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви, що подається та розглядається правлінням (головою) сільськогосподарського кооперативу.

У відповідності до ст. 25 ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» у разі виходу з кооперативу фізична особа має право на отримання майнового паю натурою, грішми або. за бажанням, цінними паперами відповідно до його вартості на момент виходу, а земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Якщо фізична особа виявила бажання припинити членство у виробничому сільськогосподарському кооперативі, вона повинна подати заяву на ім`я Правління кооперативу, де зазначити своє бажання про вихід та пропозицію розгляду даного питання на Загальних зборах членів кооперативу. Правління кооперативу зобов`язане прийняти рішення про скликання загальних зборів і повідомити членів кооперативу про час і місце їх проведення та порядок денний не пізніше ніж за 10 днів (ч. 2 ст. 14 ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію»). Рішення про припинення членства в кооперативі приймається Загальними зборами та оформляється протоколом.

За загальним правилом у разі смерті засновника, збираються загальні збори кооперативу, виключення із списків засновників здійснюється відповідним Протоколом загальних зборів та винесенням відповідного Рішення (наказу) про виключення засновника, члена кооперативу. Про внесення змін щодо зміни засновників кооперативу необхідно звернутися до органу, що зареєстрував даний кооператив у тижневий термін з часу їх внесення надсилається повідомлення про такі зміни та доповнення (ч.2 ст. 7 З У «Про сільськогосподарську кооперацію»). Але це неможливо, в зв`язку із смертю двох засновників цього кооперативу, в тому числі голови правління.

Таким чином, на підставі вище наведеного, судом встановлено, що ОСОБА_1 не перебувала у трудових відносинах з відповідачем, а працювала за цивільно-правовим договором і відносини ОСОБА_1 з Відповідачем та членство в кооперативі ОСОБА_1 були припинені фактично 28.02.2015.

Враховуючи те, що у позивача відсутня можливість встановити факт припинення цивільно-правових відносин з СОК «Світанок Лошкарівки» в інший спосіб окрім звернення до суду, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду позивачем сплачено судовий збір у сумі 496 грн. 20 коп., що підтверджується квитанцією від 23.08.2022, а тому судовий збір підлягає стягнення на користь ОСОБА_1 з СОК «Світанок Лошкарівки» у сумі 496,20 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 12, 13, 76, 77, 81, 89, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Встановити факт припинення 28.02.2015 року трудових відносин, які виникли на підставі цивільно-правової угоди, яка укладена 01 грудня 2014 року між ОСОБА_1 та Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Світанок Лошкарівки» (ЄДРПОУ 37707528).

Зобов`язати Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області внести відповідні зміни до Єдиного реєстру страхувальників (ЄДРС) про припинення трудових відносин,які виниклина підставіцивільно-правовоїугоди, між ОСОБА_1 та Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Світанок Лошкарівки» (ЄДРПОУ 37707528) та повідомити про це Дніпропетровський обласний центр зайнятості та Дніпровську районна філія Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

Стягнути з Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Світанок Лошкарівки» (ЄДРПОУ 37707528; Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Лошкарівка, вул. ім. Леніна, 37) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) судовий збір у розмірі 496 грн. 20 коп. (чотириста дев`яносто шість грн. 20 коп.)

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складений суддею 22.09.2022.

Суддя А. О. Михальченко

Джерело: ЄДРСР 106795657
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку