open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 755/8917/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" вересня 2022 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

захисника: ОСОБА_4 ,

обвинуваченої : ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження внесені до ЄРДР за № 12022100000000260 від 16.05.2022 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт. Ріпки, Ріпкинського району, Чернігівської області, українки, громадянки України, працюючої на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4» Дніпровського району м. Києва, одруженої, маючої на утриманні неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_6 , 2004 року народження, та сина ОСОБА_7 , 2008 року народження, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до ст. 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» електронна система охорони здоров`я - інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління інформацією про охорону здоров`я, у тому числі медичною інформацією, шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну інформацією, даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних та електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (API).

Згідно абз. 14 п. 2 Порядку функціонування електронної системи охорони здоров`я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 411 (далі Порядок) центральна база даних - інформаційно-телекомунікаційна система, яка містить передбачені цим Порядком реєстри, програмні модулі, електронну медичну інформаційно-аналітичну систему з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, інформаційну систему НСЗУ в частині, необхідній для реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, а також забезпечує можливість створення, перегляду, обміну інформацією та документами між реєстрами, державними електронними інформаційними ресурсами, електронними медичними інформаційними системами.

Пунктами 14, 16 Порядку передбачено, що створення, внесення, перегляд інформації та документів у центральній базі даних, внесення змін та доповнень до них здійснюються користувачами відповідно до прав доступу, встановлених цим Порядком та нормативно-правовими актами, що регулюють порядок ведення відповідних реєстрів. Документообіг у електронній системі охорони здоров`я здійснюється відповідно до вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. На всі електронні документи та інформацію, що вносяться до електронної системи охорони здоров`я, накладається кваліфікований електронний підпис автора відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Окрім того, наказом Міністерства охорони здоров`я від 28.02.2020 року № 587 запроваджено роботу Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров`я та затверджено Порядок ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров`я.

Відповідно до пункту 12 вказаного Порядку медичні записи, що вносяться в Реєстр, повинні додатково містити таку інформацію відповідно до їх типу: медичні записи про вакцинацію (щеплення, імунізацію): дата проведення вакцинації; інформація про імунобіологічний препарат (код, назва, серія, дата закінчення строку дії, виробник медичного імунобіологічного препарату тощо); інформація про проведену вакцинацію (методика вакцинації, доза, ділянка тіла, в яку введено медичний імунобіологічний препарат, реакція тощо); коментар (за необхідності).

Також, п. п. 15, 16, 17, 19 вказаного Порядку передбачено, що сукупність всіх записів про пацієнта в Реєстрі складає електронну медичну карту пацієнта. Внесення відомостей у Реєстр та їх перегляд здійснюється через електронний кабінет відповідно до прав доступу до системи, визначених цим Порядком або законодавством, що визначає порядок функціонування електронної системи охорони здоров`я. Суб`єкти господарювання зобов`язані забезпечити внесення медичних записів, записів про направлення та рецепти під час медичного обслуговування пацієнта в день надання таких послуг. Записи, що вносяться до Реєстру, повинні бути підписані кваліфікованим електронним підписом таких осіб, якщо інше не передбачено законодавством: медичні записи про виписку пацієнта зі стаціонару - лікуючих лікарів; інші медичні записи, записи про направлення та рецепти - лікарів, які надають медичну допомогу пацієнту.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Розпорядженням Дніпровської районної в місті Києві Державної адміністрації від 09.01.2014 року № 12-К, ОСОБА_5 призначено на посаду директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Дніпровського району міста Києва» та укладено з нею відповідний контракт. Окрім зайняття посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Дніпровського району міста Києва» на ОСОБА_5 покладені обов`язки лікаря загальної практики сімейного лікаря, права та обов`язки якої передбачені відповідною посадовою інструкцією.

Відповідно до займаної посади ОСОБА_5 наділена правом доступу до електронної системи охорони здоров`я «eHealth» та уповноважена вносити до неї відомості, які підтверджуються електронним цифровим підписом.

У невстановлені досудовим розслідуванням місці та час, але не пізніше листопада 2021 року, у ОСОБА_5 , яка працювала директором Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Дніпровського району міста Києва» виник злочинний умисел на здійснення несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, а саме на внесення до електронної системи охорони здоров`я «eHealth» в інтересах окремих осіб завідомо неправдивих відомостей про проведення вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, без фактичного проведення такої вакцинації.

Так, у невстановлені досудовим розслідуванням місці та час, але не пізніше листопада 2021 року, ОСОБА_5 розробила та впровадила протиправний механізм направлений на здійснення несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, а саме внесення до електронної системи охорони здоров`я «eHealth» в інтересах окремих осіб завідомо неправдивих відомостей про проведення вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 без фактичного проведення такої вакцинації.

Так, 23 листопада 2021 року, об 11 год. 13 хв., перебуваючи на своєму робочому місці в комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Дніпровського району міста Києва», за адресою: м. Київ, вул. Івана Сергієнка, 23, отримавши анкетні дані ОСОБА_8 , який вирішив отримати міжнародне свідоцтво (сертифікат) про вакцинацію/профілактику від коронавірусної хвороби COVID-19 без проходження процедури вакцинації та без відвідування медичних закладів, ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, використовуючи персональний комп`ютер, за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису та наданого останньому паролю до особистого кабінету електронної системи охорони здоров`я «eHealth», переслідуючи умисел на несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється в указаній автоматизованій системі, маючи до неї доступ, 24.11.2021 року умисно вчинила несанкціоновану зміну інформації в електронній медичній картці ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначивши дані про отримання ним першої дози вакцини «Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія НВ, Бельгія» від коронавірусної хвороби COVID-19, хоча насправді вакцинація не проводилась.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, які виразились у вчиненні несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчиненому особою, яка має право доступу до неї, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 362 КК України.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 , вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, при обставинах, викладених в обвинувальному акті визнала повністю, щиро розкаялася та показала, що працюючи на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4» Дніпровського району міста Києва, має закріплених за медичною декларацією 2000 пацієнтів. З квітня 2021 року розпочалася масова вакцинувальна компанія, медичний заклад працював у важких умовах, оскільки було багато охочих зробити вакцинацію. В листопаді 2021 року вона отримала дані ОСОБА_8 , який вирішив отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 без проходження процедури вакцинації та без відвідування медичних закладів, посилаючись на негативні наслідки після вакцинації, після чого вмовив внести до особистого кабінету електронної системи охорони здоров`я «eHealth», про отримання ним першої дози вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19, крім того, зазначила, що будь якої винагороди не отримувала.

Покази ОСОБА_5 є послідовними, логічними, а тому не викликають у суду сумніву щодо правильності розуміння обвинуваченою змісту обставин правопорушення, добровільності та істинності її позиції.

Враховуючи те, що учасниками процесу не оспорювались фактичні обставини справи і судом встановлено, що учасники процесу правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності їх позицій, а тому, вислухавши думку учасників судового розгляду та роз`яснивши їм положення ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження інших доказів у справі.

Враховуючи викладене, суд, допитавши обвинувачену та дослідивши матеріали кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченої, прийшов до висновку, що винуватість ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена повністю.

На підставі викладеного, суд вважає доведеною вину ОСОБА_5 в тому, що вона своїми умисними діями, які виразились у вчиненні несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчиненому особою, яка має право доступу до неї, вчинила кримінальне правопорушення, та кваліфікує її дії за ч.1 ст. 362 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 2 КК України, підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

Таким чином реалізується принцип невідворотності кримінального покарання за вчинений злочин.

Згідно з вимогами КК України та Постанови Пленуму Верховного Суду № 8 від 12.06.2009 року «Про практику призначення судами кримінального покарання», покарання, призначене судом, має бути необхідним і достатнім для виправлення засуджених та попередження вчинення ними нових злочинів.

Вирішуючи питання про призначення ОСОБА_5 покарання, суд відповідно до вимогст.65ККУкраїни приймає до уваги характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого нею кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 362 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином, конкретні обставини кримінального провадження, ставлення обвинуваченої до вчиненого - вину визнала повністю, щиро каялася у вчиненому, дані про особу обвинуваченої, а саме: під наглядом у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше не судима, позитивно характеризується за місцем роботи, займається волонтерською діяльністю.

Згідно зі ст. 66 КК України суд визнає пом`якшуючою обставиною щире каяття обвинуваченої ОСОБА_5 у вчиненому.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , відповідно до ст. 67 КК України судом не встановлено.

З урахуванням ступеня тяжкості вчиненого ОСОБА_5 злочину, обставин справи, вищезазначених даних про особу обвинуваченої, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнала, щиро розкаялася, активно сприяло розкриттю злочину, суд приходить до висновку, про призначення обвинуваченій ОСОБА_5 за ч.1 ст. 362 КК України покарання у вигляді штрафу.

Цивільний позов не заявлений.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Речові докази у кримінальному проваджені вирішено, відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 50, 65-67, 362 КК України, ст. ст. 349,368,373-376 КПК України, суд-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК Українита призначити їй покарання у виді штрафу у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 ( тридцять чотири тисячі ) гривень.

Цивільний позов не заявлявся.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Речові докази у кримінальному провадженні, а саме: мобільний телефон «IPhome» з ІМЕІ НОМЕР_1 в чохлі зеленого кольору з сім-картою оператора мобільного зв`язку Київстар, мобільний телефон «Samsung» ІМЕІ НОМЕР_2 в чохлі чорного кольору з сім картою оператора мобільного зв`язку Київстар, ноутбук « НР» SN: СND 0496SPI- які передані в камеру схову речових доказів ГУНП у м. Києві -повернути власнику ОСОБА_5 .

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити учасникам судового провадження.

Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 106703314
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку