open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

125/1084/22

3/125/565/2022

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.09.2022 м. Бар Вінницької області

Суддя Барського районного суду Вінницької області Салдан Ю. О., розглянувши за участі секретаря судового засідання Гаврищук К. М., особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ініціатора протоколу ОСОБА_2 , справу про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, працює електромеханіком електрозв`язку Укртелекому, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП), -

У С Т А Н О В И Л А :

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення від 02.08.2022 серії ВАВ № 481759, складеного інспектором ЮП СП Жмеринського РВП ГУНП у Вінницькій області Пономаренко В. Ю., ОСОБА_1 ставилося у провину те, що 01.08.2022 близько 08:00 в АДРЕСА_2 , ОСОБА_1 ухилилася від покладених на неї батьківських обов`язків щодо виховання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишила його без нагляду, і місце його перебування їй було невідоме, чим порушила вимоги частини 2 статті 150 СК України. Такі дії ініціатором протоколу кваліфіковано як адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 184 КУпАП.

Завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення, які визначені статтею 245 КУпАП, є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Із статті 280 КУпАП вбачається, що орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

У судовому засіданні ОСОБА_1 пояснила, що дійсно її син втік з дому 01.08.2022. Зазначила, що проживає з дітьми сама, батько перебуває за кордоном, такі дії син вчиняє не вперше, оскільки має встановлений психіатричний діагноз. Син має розлади поведінки та емоцій, постійно вчиняє домашнє насильство щодо неї та її старшої доньки, втікає з дому. Однак вона, як матір, мусить працювати, щоб забезпечувати дітей матеріально, батько матеріальної допомоги не надає, влаштувати сина у спеціальний інтернат не вдається, а навчатися у загальній школі в силу особливосте поведінки він не може, тому доводиться залишати сина вдома із сестрою. Для дистанційного контролю за сином вона встановила в квартирі камеру відеоспостереження. Однак у день, вказаний у проколі, син відключив камеру, забрав у доньки ключі і втік із дому.

ОСОБА_1 також пояснила, що вживала заходів для поліпшення стану сина, він перебував на стаціонарному лікуванні у КНП «ВОКПЛ ім. акад. О. І. Ющенка Вінницької обласної ради», однак лікування не допомагає налагодити поведінку сина. Повідомила, що не може впоратися із ситуацією, знаходиться у відчаї, не знає, що їй робити. Наразі уклала договір про надання соціальних послуг соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. В рамках цього договору їй буде надаватися психологічна допомога і психологічний супровід.

У судовому засіданні інспектор Пономаренко В. Ю. зазначила, що вважає, що ухилення ОСОБА_1 від покладених на неї обов`язків полягало в тому, що 01.08.2022 їй було невідомо місце перебування сина.

На запитання суду, чи було відомо батьку про місце перебування сина, чи складався протокол щодо батька за ухилення від батьківських обов`язків, інспектор повідомила, що батько перебуває за кордоном, разом із дітьми не проживає, і через це неможливо скласти протокол щодо нього, тому до адміністративної відповідальності було притягнуто саме матір.

На запитання суду, яким чином інспектор з`ясовувала обставини життя сім`ї і обставини ухилення від батьківських обов`язків кожного із батьків, чи з`ясовувала, яким чином впливає на належність виконання батьківських обов`язків матір`ю щодо сина з психічним розладом відсутність піклування і підтримки з боку батька, інспектор повідомила, що вказані обставини не бралися до уваги, оскільки батько за кордоном і саме матері не було відомо місце перебування сина.

Вирішуючи питання про наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, суд керується таким.

Частиною 1 статті 184 КУпАП передбачено відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Отже, адміністративна відповідальність за вказаною статтею настає за ухилення батьків від виконання обов`язків, які передбачені законодавством. Ці законодавчо передбачені обов`язки батьків, як видно із тексту диспозиції частини 1 статті 184 КУпАП, мають стосуватися забезпечення необхідних умов життя дитини, та/або забезпечення необхідних умов навчання дитини, та/або забезпечення необхідних умов виховання неповнолітніх дітей. Крім того, ухилення від виконання батьківських обов`язків передбачає систематичне свідоме нехтування своїми обов`язками матері чи батька.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 , виданого 13.09.2009 відділом реєстрації актів цивільного стану Барського районного управління юстиції Вінницької області.

Згідно з випискою із медичної карти стаціонарного хворого №1875 виданою 13.05.2022 КНП «ВОКПЛ ім. акад. О. І. Ющенка Вінницької обласної ради», малолітньому ОСОБА_3 встановлено психіатричний діагноз, рекомендовано нагляд психіатра, дотримання лікувально-охоронного режиму, стаціонарне лікування за потребою.

18.08.2022 ОСОБА_1 уклала із Відділенням соціальної роботи з сім`ями, дітьми та молоддю КУ «ЦНСП» Барської міської ради договір про надання соціальних послуг соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, що підтверджується наданою копією договору.

Згідно із нормами частини 1 статті 1 Закону України «Про соціальні послуги» визначено, що соціальні послуги - дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають.

Складні життєвіобставини -обставини,що негативновпливають нажиття,стан здоров`ята розвитокособи,функціонування сім`ї,які особа/сім`яне можеподолати самостійно. Серед чинників, що можуть зумовити складні життєві обставини, у законі названо психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин (частина 1 статті 1 вказаного Закону).

Відповідно до частини 1 статті 9 вказаного Закону, основними напрямамидержавної політикиу сферінадання соціальнихпослуг є визначення правових засад профілактики потрапляння осіб/сімей у складні життєві обставини, подолання або мінімізації негативних наслідків таких обставин.

Найперше завдання держави, в поле зору якої потрапила сім`я, що перебуває у складних життєвих обставинах, надати цій сім`ї соціальний супровід, допомогти впоратися із складними життєвими обставинами.

Однак ініціатором протоколу не було з`ясовано, чи нехтувала ОСОБА_1 соціальною підтримкою держави, що могло б стати підставою для висновку про свідоме ухилення нею від батьківських обов`язків.

Під час судового розгляду встановлено, що ОСОБА_1 перебуває в складних життєвих обставинах, які зумовлені особливостями стану психічного здоров`я її сина. ОСОБА_1 намагалася мінімізувати негативні наслідки таких обставин самостійно в міру своїх матеріальних та особистісних ресурсів, зокрема, зверталася до закладу охорони здоров`я задля лікування сина, встановила у квартирі камеру відеоспостереження (про що вона вказувала у первинних поясненнях, які були додані до протоколу, і інспектор цих обставин не оспорювала), виконує обов`язок із матеріального забезпечення сім`ї. Однак самостійно ОСОБА_1 не в змозі подолати ці складні життєві обставини.

Нормами сімейного законодавства передбачено рівність прав та обов`язків обох батьків щодо дитини. Однак батько не підтримує матері у вихованні сина, не надає фінансову чи організаційну допомогу для посилення контрою за поведінкою сина. Відсутність піклування і підтримки з боку батька за встановлених обставин цієї справи істотно впливає на можливість належного виконання матір`ю своїх батьківських обов`язків, що не було враховано під час визначення наявності підстав для притягнення матері до адміністративної відповідальності.

Враховуючи все вищезазначене, розглянувши справу в межах тих обставин, які були викладені у протоколі, суд не знайшов підстав для висновку про те, ОСОБА_1 залишила сина без нагляду, оскільки вона здійснювала дистанційне відеоспостереження за сином, а також підстав для висновку, що ОСОБА_1 було невідомо місцеперебування сина з причин свідомого нехтування нею своїми материнськими обов`язками.

Таким чином, суд дійшов висновку, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 184 КУпАП.

За встановленої відсутності складу адміністративного правопорушення, на підставі пункту 1 частини 1 статті 247 КУпАП, провадження у справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю.

Під час розгляду справи судом було роз`яснено ОСОБА_1 , що вона несе відповідальність за своїх дітей, що син потребує особливої уваги і підтримки, задля забезпечення якнайкращих інтересів дітей їй слід докладати зусиль задля встановлення ефективної взаємодії із соціальними службами і не ухилятися від пропонованих соціальних послуг, продовжувати вживати заходів для мінімізації впливу складних життєвих обставин, які пов`язані з особливостями психічного здоров`я її сина.

Керуючись частиною 1 статті 184, статями 245, 247, 280, 283-285 КУпАП, суддя,

П О С Т А Н О В И Л А :

Провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 184 КУпАП, закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду, через Барський районний суд Вінницької області, протягом 10-ти днів з дня її винесення.

Суддя Юлія САЛДАН

Джерело: ЄДРСР 106494843
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку