open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" серпня 2022 р. м. Київ Справа №911/225/22

Господарський суд Київської області у складі головуючої судді Третьякової О.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу №911/225/22

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» (65023, Одеська обл., м. Одеса, вул. Ніжинська, буд.44, офіс 3)

до Приватного підприємства «Авп-Груп» (09151, Київська обл., Білоцерківський район, с. Матюші, вул. Фрунзе, буд. 27)

про стягнення 216820,68 грн

без повідомлення (виклику) сторін

обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» (далі позивач) звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Приватного підприємства «Авп-Груп» (далі - відповідач) про стягнення 216820,68 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань по поставці будівельних матеріалів.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 25.01.2022 у справі №911/225/22 зазначений позов залишено без руху в порядку ст.174 Господарського процесуального кодексу України для усунення у десятиденний строк недоліків позовної заяви.

В установлений строк позивач надав суду супровідний лист та позовну заяву у новій редакції, якими усунув недоліки позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 21.02.2022 відкрито провадження у справі №911/225/22, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у зв`язку з малозначністю справи в порядку п.1 ч.5 ст.12, ч.1 ст.247, ч.1 ст.250 Господарського процесуального кодексу України, відповідачу визначено строк для подання відзиву на позов та заперечень на відповідь на відзив, позивачу - строк для подання відповіді на відзив та ін.

Ухвалу Господарського суду Київської області від 21.01.2022 про відкриття провадження у справі отримано відповідачем 23.04.2022, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №0103281181967.

В установлений процесуальним законодавством та судом в ухвалі від 16.01.2021 строк відзив на позовну заяву відповідачем не подано.

Згідно з ч.9 ст.165 та ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до вищеперелічених норм Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, проаналізувавши позовні вимоги, з`ясувавши всі фактичні обставин справи, на яких ґрунтується позов, оцінивши наявні докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, суд

встановив:

Позивачем було здійснено замовлення у відповідача металопластикових віконних конструкцій, тобто здійснено замовлення товару. Відповідачем було виставлено позивачу рахунки на оплату на загальну суму 282801,61 грн, а саме рахунок на оплату від 22.06.2021 №10 на суму 245980,93 грн, від 05.07.2021 №12 на суму 21979,12 грн, від 05.07.2021 №15 на суму 14841,56 грн.

На підставі виставлених відповідачем рахунків на оплату позивачем частково здійснено попередню оплату замовленого товару на загальну суму 216820,68 грн, що підтверджується платіжними дорученнями від 24.06.2021 №489 на суму 180000,00 та від 09.07.2021 №522 на суму 36820,68 грн.

Оскільки відповідач замовлений та частково оплачений товар позивачу не поставив, останній звернувся до відповідача з листом-претензією від 23.11.2021 №51, в якому зазначив що у зв`язку з невиконанням відповідачем своїх зобов`язань щодо поставки частково оплаченого товару позивач просить у семиденний строк з дня отримання претензії поставити замовлений товар на сплачену суму або повернути сплачені кошти у розмірі 216820,68 грн. На підтвердження направлення вказаної претензії на адресу відповідача позивачем додано до матеріалів позовної заяви рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення від 23.11.2021 №6502615455544, відповідно до якого поштове відправлення було вручено відповідачу 30.11.2021.

Проте відповідач зазначений лист-претензію залишив без відповіді та задоволення, замовлений та частково оплачений товар позивачу не поставив, суму попередньої оплати, сплачену позивачем за вказаними платіжними дорученнями, не повернув, що стало підставою звернення позивача до суду з даним позовом.

Згідно з ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Нормами ст.173 Господарського кодексу України встановлено, що господарським визначається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншими учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно з ст.174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Приписами ч.1 ст.175 Господарського кодексу України встановлено, що майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1-2 ст.202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори).

Згідно з ч.1 ст.639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 525 Цивільного кодексу України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Так, в силу ст.526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона-постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні-покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Правило, визначене відповідною нормою, також викладене у ст.712 Цивільного кодексу України, відповідно до якої за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч.1 ст.662 Цивільного кодексу України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства.

В силу приписів ст.663 Цивільного кодексу України продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього кодексу.

Згідно з ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст.692 Цивільного кодексу України встановлено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно з ч.1 ст.693 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.693 Цивільного кодексу України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Оскільки відповідач не виконав взяті на себе зобов`язання з поставки позивачу товару, він є таким, що порушив взяті на себе зобов`язання, що надає позивачу право вимагати повернення суми попередньої оплати.

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Відповідно до ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ст.74 Господарського процесуального кодексу України).

Належними у розумінні ч.1 ст.76 Господарського процесуального кодексу України є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Згідно з ч.2 ст.76 Господарського процесуального кодексу України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

За приписами ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування (ч.1 ст.79 Господарського процесуального кодексу України).

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За таких обставин суд вважає, що вимога позивача про стягнення з відповідача 216820,68 грн попередньої оплати є правомірною, обґрунтованою, документально підтвердженою, відповідачем не запереченою та належним чином не спростованою, а отже такою, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

З огляду на задоволення позову витрати позивача зі сплати судового збору відповідно до ст.ст.123, 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються судом на відповідача.

Щодо судових витрат позивача на надання професійної правничої (правової) допомоги суд зазначає наступне.

Між адвокатом Лисенко Тетяною Василівною (далі адвокат) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» (далі клієнт) укладено договір про надання професійної правничої (правової) допомоги від 01.11.2021 №0111/21-01 (далі договір) відповідно до умов якого адвокат зобов`язується за завданням клієнта надавати клієнту професійну правничу (правову) допомогу (далі «послуги»), а клієнт зобов`язується оплатити надання послуг та фактичні витрати адвоката, необхідні для виконання цього договору (п.1.1 договору).

Відповідно до п.1.2 договору під послугами у цьому договорі розуміється наступне: консультації, захист, представництво та надання інших видів правової допомоги. Конкретний перелік зазначається у додатковій угоді.

Згідно з п.1.3 договору адвокат надає правову допомогу у вигляді забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів клієнта; представництва інтересів клієнта в будь-яких судах (у т.ч., в будь-яких інстанціях, в будь-яких судочинствах), а також в інших державних органах (у т.ч., але не виключно, правоохоронних, контролюючих тощо) та органах місцевого самоврядування, перед фізичними та юридичними особами, в органах державної виконавчої служби та перед приватними виконавцями; надання клієнту правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових витань, правового супроводу діяльності клієнта, складання заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення.

На виконання п.1.1 цього договору клієнт надає право (уповноважує) адвоката, зокрема, складати, підписувати та подавати позовні заяви, цивільні позови у кримінальному провадженні, відзиви на позовні заяви, відповіді на відзиви, заперечення, пояснення, вимоги, клопотання, заяви про видачу судових наказів або виконавчих листів, апеляційні скарги, касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, додатки до них та будь-які інші документи (п.1.4.1 договору).

Відповідно до п.2.2 договору адвокат зобов`язаний, зокрема, надати послуги передбачені цим договором.

Згідно з п.2.4 договору клієнт зобов`язаний, зокрема, своєчасно та у повному обсязі оплатити адвокату ціну послуг, що планується надати (гонорар), відшкодувати (компенсувати адвокату витрати пов`язаних з виконанням цього договору. При цьому у разі неможливості виконати цей договір, що виникла не з вини адвоката, клієнт зобов`язаний оплатити адвокату плату за фактично надані послуги. Якщо неможливість виконати цей договір виникла з вини клієнта, клієнт зобов`язаний оплатити адвокату плату у повному обсязі.

Відповідно до п.3.2 договору остаточний розмір гонорару, який підлягає сплаті клієнтом, вказується в актах про надання правової допомоги.

Розмір гонорару також залежить від досягнення або недосягнення адвокатом позитивного результату, якого бажає клієнт, та складає 3% від ціни позову у разі прийняття рішення на користь клієнта (п.3.3 договору).

Відповідно до п.4.1 договору факт надання передбачених цим договором послуг підтверджується актом приймання-передачі виконаних робіт (послуг) (далі «акт»).

Згідно з п.4.2 договору адвокат зобов`язаний після фактичного надання послуг підготувати і надати (відправити) клієнту два примірники акта. При цьому сторони домовились, що акт може складатися за будь-який період часу та включати в себе всі послуги, які були надані адвокатом клієнту протягом відповідного періоду часу. Клієнт протягом 3 (трьох) банківських днів після отримання двох примірників акта зобов`язаний підписати акт, скріпити своєю печаткою та повернути адвокату один примірник акта, а у разі відмови від його підписання протягом вказаного строку надати адвокату письмові обґрунтовані зауваження та (або) заперечення до змісту акта та (або) послуг. У випадку, якщо протягом вказаного строку клієнт не поверне адвокату один примірник підписаного і скріпленого печаткою клієнта та не надасть адвокату письмові обґрунтовані зауваження та (або) заперечення до змісту акта та (або) послуг вважається, що акт підписаний клієнтом без зауважень та заперечень.

Цей договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та скріплення їх печатками та діє по 31.12.2022 включно, а в частині оплати клієнтом адвокату гонорару та здійснення клієнтом передбачених цим договором компенсацій (відшкодувань) витрат адвоката, пов`язаних з наданням послуг, - до повного виконання таких зобов`язань, відповідно до переліку у додатковій угоді. При цьому сторони домовились, що у випадку, якщо не пізніше ніж за 30 календарних днів до запланованої дати закінчення терміну дії цього договору жодна сторона письмово не повідомить іншу сторону про небажання продовжувати дію цього договору, то цей договір вважається автоматично продовженим на кожен наступний календарний рік без укладення додаткової угоди до цього договору (п.9.1 договору).

Пунктом 3 додаткової угоди від 01.11.2021 №1 до договору про надання професійної правничої (правової) допомоги від 01.11.2021 №0111/21-01 визначено перелік робіт, що необхідно виконати, та тих, що можуть знадобитись, і їх вартість, зокрема: аналіз нормативно-правових актів та формування правової позиції з питань стягнення боргу з ПП «Авп-Груп» - 1000,00 грн; підготовка та збір доказів 500,00 грн; написання та направлення листа-претензії ПП «Авп-Груп» в рамках досудового вирішення питання 2000,00 грн; написання та подання до господарського суду Київської області позовної заяви про стягнення з ПП «Авп-Груп» суми попередньої оплати 3000,00 грн, «гонорар успіху» 3% від ціни позову у разі прийняття рішення на користь клієнта 6500,00 грн.

Відповідно до акта приймання-передачі виконаних робіт (послуг) до договору про надання професійної правничої (правової) допомоги від 01.11.2021 №0111/21-01 від 18.01.2022 адвокатом Лисенко Тетяною Василівною надано Товариству з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» юридичні послуги на суму 6500,00 грн. Вказаний акт підписано в двосторонньому порядку сторонами договору та скріплено печаткою адвоката та клієнта.

На підтвердження оплати наданих адвокатом послуг на суму 6500,00 грн до матеріалів позовної заяви додано квитанції до прибуткового касового ордера від 30.10.2021 №270 на суму 1000,00 грн, від 01.11.2021 №310 на суму 1000,00 грн, від 08.11.2021 №312 на суму 2000,00 грн, від 08.11.2021 №311 на суму 500,00 грн, від 17.12.2021 №360 на суму 2000,00 грн.

Відповідно до правової позиції викладеній у постанові Великої палати Верховного Суду від 12.05.2020 у справі №904/4507/18 «Гонорар успіху» є складовою гонорару адвоката і належить до судових витрат. Отже, при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд повинен оцінювати, зокрема, і «гонорар успіху» за критерієм розумності таких витрат, їх співмірності з ціною позову, складністю справи та її значенням для сторони справи.

Розмір витрат позивача на професійну правничу допомогу відповідає розміру, заявленому в попередньому (орієнтовному) розрахунку, наведеному в позові, є співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; а також ціною позову.

Таким чином, з огляду на задоволення позову, на користь позивача за рахунок відповідача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору в сумі 3252,31 грн, та на професійну правничу допомогу адвоката в сумі 13000,00 грн.

Керуючись ст. 2, 7, 8, 11, 14, 18, 20, 73-80, 129, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» до Приватного підприємства «Авп-Груп» про стягнення 216820,68 грн попередньої плати задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Авп-Груп» (09151, Київська обл., Білоцерківський район, с. Матюші, вул. Фрунзе, буд. 27, ідентифікаційний код 35088864) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Онбуд-Мет» (65023, Одеська обл., м. Одеса, вул. Ніжинська, буд. 44, офіс 3, ідентифікаційний код 40826170) 216820 (двісті шістнадцять тисяч вісімсот двадцять) грн 68 коп. попередньої оплати 3252 (три тисячі двісті п`ятдесят дві) грн 31 коп. витрат по сплаті судового збору, 13000 (тринадцять тисяч) грн 00 коп. витрати на професійну правничу допомогу адвоката.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду в порядку, передбаченому ст.257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 23.08.2022.

Суддя О.О. Третьякова

Джерело: ЄДРСР 105861003
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку