open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.08.2022 Справа №607/9970/22

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ВийванкоО.М., за участю секретаря судового засідання Медвідь О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі, в приміщення зали судових засідань, клопотання слідчого СВ ВП №1 (м. Тернопіль) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області Цибульського В.І., погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури Романівим Д.Я. про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,в кримінальному провадженні №12022211060000056 від 08 квітня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просить надати доступ до інформації щодо надання послуг рухомого мобільного зв`язку за період з 08 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв. 07.04.2022, яка знаходиться в оператора телекомунікацій рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 , покоординатах: ПрАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »:LAC54083СID52018281,13301LAC54081СID9953,а саме: адреса розташування базової станції, які забезпечували зв`язок в зоні покриття ретрансляційних антен операторів; тип з`єднання (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація); дата, час та тривалість з`єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер сім-картки, ІМЕІ), ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку, з`єднання нульової тривалості, з можливість вилучити вищевказану інформацію, скопіювавши її на електронний носій.

В обґрунтуванняклопотання слідчийзазначає,що вперіод часу з 08 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв. 07.04.2022, невідома особа проникла в будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , звідки, під час введеного воєнного стану в державі (Указ президента №64/2022 від 24.02.2022), умисно та таємно викрав золоті ювелірні вироби, фотоапарат та 100 доларів США, чим спричинив ОСОБА_1 матеріальної шкоди на суму 30000,00 гривень.

Обставини вчинення кримінального правопорушення дають обґрунтовані підстави вважати, що під час його організації та вчинення невстановлені слідством особи користувались послугами рухомого (мобільного) зв`язку в зоні покриття ретрансляційних антен операторів телекомунікацій за наступними координатами: ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: LAC54083 СID52018281, 13301 LAC54081 СID9953.

Слідчий зазнача, що інформація, яка знаходиться в зазначеного оператора телекомунікацій, про зв`язок, надані телекомунікаційні послуги, у тому числі отримані послуги, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення та часткове підтвердження їхньої присутності на місці скоєння злочину у разі встановлення таких.

Отримані в операторів телекомунікацій зазначені відомості можуть бути використані для встановлення осіб скоївших зазначені кримінальні правопорушення, а також, як один із доказів у кримінальному провадженні, а тому є вкрай необхідним вилучення зазначеної інформації.

Ураховуючи викладене вище, безперечну необхідність та важливість зазначеної інформації для неупередженого та повного розслідування даного кримінального розслідування, а також не можливість іншим шляхом здобути та встановити в повному обсязі обставини скоєння зазначеного злочину та тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, а також те що терміни зберігання вищезазначеної інформації обмежені, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судове засідання слідчий не з`явився, однак подав заяву про розгляд клопотання без його участі, та просив його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Враховуючи те, що суд належним чином повідомляв про розгляд клопотання осіб, у володінні яких знаходяться речі і документи, які не з`явилися в судове засідання без поважних причин і доказів на підтвердження поважних причин неявки до суду не подали, слідчий суддя вважає за можливе здійснити розгляд за їх відсутності для виконання вимог щодо розгляду клопотання у розумні строки.

Слідчий суддя встановив, що ВП №1 (м. Тернопіль) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області розслідується кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022211060000056 від 08.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Слідчий зазначає у клопотанні про необхідність отримання доступу до інформації, щодо надання послуг рухомого мобільного зв`язку за період з 08 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв. 07.04.2022, яка знаходиться в оператора телекомунікацій рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 , покоординатах: ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: LAC54083 СID52018281, 13301 LAC54081 СID9953, оскільки вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України одним із видів заходу забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно із загальними правилами застосування заходів забезпечення кримінального провадження, встановлених ч. 3, 5 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження:

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження, звертаючись до слідчого судді під час досудового розслідування, із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, повинен зазначити у клопотання, серед іншого, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, а також значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей в речах і документах, обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів документів.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно п. 7 ч. 1ст.162КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно доч. 1 ст. 119 ЗУ «Про електронні комунікації»постачальники електронних комунікаційних послуг повинні забезпечувати і нести відповідальність за схоронність даних щодо кінцевого користувача, отриманих при укладенні договору про надання електронних комунікаційних послуг та наданні електронних комунікаційних послуг, у тому числі щодо:персональних даних споживача;факту отримання кінцевим користувачем електронних комунікаційних послуг; змісту інформації, що передається та/або отримується кінцевим користувачем;обсягу, змісту, маршрутів передачі інформації (даних), у тому числі даних, що обробляються з метою передачі інформації в електронних комунікаційних мережах або оплати електронних комунікаційних послуг;даних про місцезнаходження, до яких відносяться будь-які дані, що обробляються постачальником електронних комунікаційних послуг при наданні послуг електронних комунікацій, у тому числі щодо розташування термінального обладнання. Ця вимога не поширюється на випадок передачі даних про місцезнаходження абонента, що здійснює виклик до служби екстреної допомоги за номером 112;даних про спроби виклику між певними кінцевими точками електронної комунікаційної мережі, в тому числі про невдалі спроби виклику (таких, що були ініційовані і не отримали відповіді) або перерване з`єднання, а згідно з положеннями п.п 2 ч. 8ст. 104 вказаного Закону, саме на постачальників електронних комунікаційних послуг покладено обов`язок зберігати записи про надані електронні комунікаційні послуги протягом строку позовної давності, визначеного законом.

Згідно з ч. 1 ст. 121ст. 119 ЗУ «Про електронні комунікації»доступ до інформації про споживача, факти надання електронних комунікаційних послуг, у тому числі до даних, що обробляються з метою передачі такої інформації в електронних комунікаційних мережах, здійснюється виключно на підставі рішення суду, слідчого судді у випадках та порядку, передбачених законом.

Оглянувши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

На думку слідчого судді, слідчим у клопотанні та доданими до клопотання доказами доведено, що інформація щодо надання послуг рухомого мобільного зв`язку за період з 08 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв. 07.04.2022, яка знаходиться в оператора телекомунікацій рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 , покоординатах: ПрАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »:LAC54083СID52018281,13301LAC54081СID9953,асаме:адреса розташуваннябазової станції,які забезпечувализв`язокв зоніпокриття ретрансляційнихантен операторів;тип з`єднання(вхідні,вихідні дзвінки,SMS,MMS,GPRS,переадресація);дата,час татривалість з`єднання;ідентифікаційні ознакикінцевого обладнання(абонентськийномер сім-картки,ІМЕІ),ідентифікаційні ознакитерміналу,з якимвідбувався сеансзв`язку,з`єднання нульовоїтривалості, сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для проведення слідчих (процесуальних) дій та встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні відповідно до ст.91 КПК України.

Вказане підтверджується доданими до клопотання матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Відтак, слідчий суддя дійшов висновку, що беручи до уваги неможливість отримання відомостей в інший спосіб, клопотання в цій частині підставне та підлягає до задоволення.

Однак, на думку слідчого судді не підлягає задоволенню клопотання в частині надання тимчасового доступу до інформації оперуповноваженим, оскільки тимчасовий доступ до речей і документів не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, а тому, він не може надаватися працівникам оперативних підрозділів. У той же час, відповідно до ст. 40 КПК України, слідчий вправі самостійно надавати доручення відповідним оперативним підрозділам, зокрема, щодо безпосереднього отримання речей і документів, до яких йому надано тимчасовий доступ.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП №1 (м. Тернопіль) Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області Цибульського В.І., погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури Романівим Д.Я. про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,в кримінальному провадженні №12022211060000056 від 08 квітня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СВ ВП №1(м.Тернопіль)Тернопільського РУПГУНП вТернопільській областіЦибульському В`ячеславу Ігоровичу на тимчасовий доступ до інформації щодо надання послуг рухомого мобільного зв`язку за період з 08 год. 00 хв. по 17 год. 00 хв. 07.04.2022, яка знаходиться в оператора телекомунікацій рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 , покоординатах: ПрАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »:LAC54083СID52018281,13301LAC54081СID9953,а саме:

1. адреса розташування базової станції, які забезпечували зв`язок в зоні покриття ретрансляційних антен операторів;

2. тип з`єднання (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація);

3. дата, час та тривалість з`єднання;

4. ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер сім-картки, ІМЕІ), ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку, з`єднання нульової тривалості.

Надати можливість вилучити вищезазначену інформацію, скопіювавши її на електронний носій.

У іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді встановити два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської областіО. М. Вийванко

Джерело: ЄДРСР 105704903
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку