open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 686/11520/14-к

Провадження № 1-кп/686/234/22

ПОСТАНОВА

05 серпня 2022 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підсудних ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

потерпілого ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальну справу про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Нахабіно, Красногорського району Московської області Росії, громадянки України, не судимої, пенсіонерки, освіта вища, проживає в АДРЕСА_1 , за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст.364, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України;

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с.Радівці, Деражнянського району Хмельницької області, громадянки України, пенсіонерки, освіта вища, проживає в АДРЕСА_2 ;

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Іча, Соболевського району, Камчатської області Росії, громадинки Україна, освіта середня спеціальна, померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженки м.Хмельницький, освіта вища, одружена, освіта вища, проживає в АДРЕСА_3 ,

-за ч.2 ст.27, ч. 3 ст.28, ч. 5 ст. 191, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.2 ст.364, ч.2 ст. 27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Згідно обвинувального висновку, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , обвинувачуються в тому, що діючи за попередньою змовою групою осіб та в складі організованої групи із залученням до злочинної діяльності службових осіб Громадської організації «Кредитна спілка «Промінь», упродовж 2002-2007 років вчинили низку злочинів направлених на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем з підробкою і використанням завідомо підроблених документів та здійснення професійної діяльності у небанківських фінансових установах без державного спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, з порушенням умов ліцензування з отриманням доходу у великих розмірах.

Так, 18.03.2002 року ОСОБА_4 , з метою заволодіння чужим майном та отримання прибутку від злочинної діяльності, за попередньою змовою з ОСОБА_5 , створила на кооперативних засадах, та зареєструвала об`єднання громадян «Кредитна спілка «Промінь», як неприбуткову організацію, засноване фізичними особами, які в дійсності не знали істинних намірів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .. Відповідно до наказу №1 від 18.03.2002р. ОСОБА_4 працювала головою правління Громадської організації «Кредитна спілка «Промінь» с.Гнатівці Хмельницького району, та являлась службовою особою, яка згідно своїх службових обов`язків наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, з управління і розпорядження колективним майном.

ОСОБА_4 , з серпня 2002 року з метою заволодіння майном членів кредитної спілки та кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 », отримання додаткового доходу від злочинної діяльності, створила стійке злочинне об`єднання, до якого завербувала працівників Громадської організації «Кредитна спілка «Промінь»: секретаря правління спілки ОСОБА_5 і заступника начальника планово-економічного відділу-касира спілки ОСОБА_10 , з якими була знайома упродовж 2-х років і знаходилась у дружніх відносинах та які добровільно вступили в злочинну групу і підтвердили своїми діями реальність своїх намірів вчиняти злочини.

ОСОБА_5 , відповідно до наказу № 5 від 01.07.2002 року, працювала діловодом спілки, секретарем правління, а пізніше начальником кредитного відділу спілки і від 01.06.2004 року секретарем спостережної ради кредитної спілки «Промінь»;

ОСОБА_10 , відповідно до наказу № 7 від 01.08.2002 року, працювала заступником начальника планово-економічного відділу та касира, а відповідно до наказу №7 від 02.01.2004 року начальником депозитного відділу, в подальшому, відповідно до наказу № 18 від 01.06.2004 року, головою правління кредитної спілки «Промінь», була службовою особою, яка згідно своїх службових обов`язків наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, з управління і розпорядження колективним майном.

Спільно з вказаними особами ОСОБА_4 розробила детальний злочинний стан з розподілом ролей та функцій, спрямованих на досягнення цього плану, відомого та схваленого всіма учасниками групи, згідно якого вона, ОСОБА_4 взяла на себе роль організатора та виконавця вчинення злочинів, а ОСОБА_5 та ОСОБА_10 виступили виконавцями вчинення злочинів.

Як організатор злочинної групи та виконавець вчинення злочину ОСОБА_4 , детально планувала вчинення злочинів, спрямовувала зусилля всіх співучасників злочинної групи на вчинення злочинів та виконання її наказів, підшуковувала осіб, які вкладали кошти в кредитну спілку та отримували позику в кредитній спілці, вводила їх в оману, складала фіктивні документи, безпосередньо в складі організованої злочинної пупи вчиняла злочини, розподіляла отримані прибутки. При цьому, ОСОБА_4 здійснювала керування організованою злочинною групою, розподіляла ролі та функції і кошти, отримані шляхом зловживання службовим становищем, забезпечувала фінансування, приховування злочинної діяльності, вербування нових учасників злочинної групи.

ОСОБА_5 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, з метою заволодіння грошовими коштами членів та кредитної спілки «Промінь», зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, підшуковувала осіб, які вступали в члени спілки, проводила документальне оформлення вступу даних осіб в члени спілки, ошукувала осіб які вступали в члени спілки, отримувала від них гроші, складала та видавала фіктивні документи.

В послідуючому, з метою прикриття злочинної діяльності, щоб члени спілки «Промінь» не виявили проблемних кредитів і створення видимості погашення боргу та відсотків за обманутих осіб, регулювала перерахування коштів на рахунки цим особам, виконувала злочинні накази організатора злочинної групи ОСОБА_4 ..

ОСОБА_10 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, з метою заволодіння грошовими коштами членів та кредитної спілки «Промінь», зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, ошукувала осіб, які вступали в члени спілки, отримувала від них гроші, складала та видавала фіктивні документи. В послідуючому з метою прикриття злочинної діяльності, щоб члени спілки «Промінь» не виявили проблемних кредитів і створення видимості погашення боргу та відсотків за ошуканих осіб, регулювала перерахування коштів на рахунки цим особам, виконувала інші злочинні накази організатора злочинної групи ОСОБА_4 ..

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, спільно з ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, в порушення вимог Статуту громадської організації «Кредитна спілка «Промінь»: ст. 15.1 - не створила Резервні фонди, які використовуються для покриття втрат від неповернення позичок; ст. 15.2. - не сформувала Резервні фонди за рахунок вступних внесків та частки даного статуту від доходів членів Кредитної Спілки шляхом щомісячних відрахувань, які повинні становити 15 відсотків від коштів спілки, а в окремих випадках в розмірах, визначених нормативними документами Національного банку України.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціям, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , для повноцінного функціонування організованої злочинної групи, завербувала до злочинної групи ОСОБА_6 та невстановлену слідством особу.

ОСОБА_6 , відповідно до наказу № 13 від 07.10.2003 р. працювала бухгалтером, а відповідно до наказу № 13 від 15.04.2004 року працювала касиром за сумісництвом та добровільно вступила до злочинної групи і своїми діями підтвердила реальність своїх намірів вчиняти злочини.

ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, з метою заволодіння грошовими коштами членів та кредитної спілки « Промінь», зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, підшуковувала осіб, які вступали в члени спілки, проводила фінансове оформлення вступу даних осіб в члени спілки, ошукувала осіб які вступали в члени спілки, отримувала від них гроші, складала та видавала фіктивні документи, виконувала злочинні накази організатора злочинної групи ОСОБА_4 ..

Невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, з метою заволодіння грошовими коштами членів та кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 », зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, підробляла фінансові та інші документи кредитної спілки та використовувала фіктивні документи, виконувала злочинні накази організатора злочинної групи ОСОБА_4 ..

Упродовж 2002 - 2004 років ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, створивши так звану «фінансову піраміду»:

- отримуючи депозитні вклади від ошуканих ними нових членів спілки, не маючи фінансової можливості повернути вклади та відсотки по вкладам, використовували дані кошти на виплату відсотків членам спілки по раніше отриманим депозитним вкладам ошуканих осіб;

- рішенням правління кредитної спілки від 30.07.2002 року встановила відсоткову ставку 60% по всіх видах кредитів та по депозитних договорах 24.6%, а засновникам спілки 36%, отримавши від членів спілки грошові кошти у вигляді вкладів по договорах;

- в порушення вимог ч. 1 ст. 3 Статуту громадської організації «Кредитна спілка «Промінь», де вказано, що кредитна спілка є місцевою громадською організацією, недержавною, не прибутковою організацією, створеною громадянами України на засадах добровільності, рівноправності членів, самоврядування, законності, гласності та демократії, встановила собі, рідним та знайомим підвищені відсотки по вкладах та встановила нульові відсотки на позику, та призначила підвищені відсотки по договорах.

Підроблені протоколи загальних зборів кредитної спілки, діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, підписала голова правління ОСОБА_4 та секретар правління ОСОБА_5 , а ОСОБА_10 та ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведенні їм роль, провели документальне оформлення вище вказаних операцій по бухгалтерському обліку спілки.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, продовжуючи свою злочинну діяльність, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, з моменту створення об`єднання громадян «Кредитна спілка «Промінь», маючи вільний доступ до грошових коштів спілки, видавала позики не оформляючи відповідних фінансових документів, що призвело до погіршення фінансового стану спілки.

Так, Голова правління спілки ОСОБА_4 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 в її присутності, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, передала ОСОБА_11 гроші в сумі 8000 грн., при цьому будь-яких документів не склала та дану операцію по бухгалтерському обліку спілки не провела.

Аналогічним способом голова правління ОСОБА_4 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , а в послідуючому у складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_10 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, видала позику ОСОБА_11 всього на загальну суму 66559.5 грн.

ОСОБА_10 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, дані операції не провела по бухгалтерському обліку кредитної спілки.

ОСОБА_11 , будучи введеною в оману і не знаючи дійсних намірів членів злочинної групи, доставила гроші в м. Хмельницький, в присутності ОСОБА_5 та ОСОБА_10 передала їх ОСОБА_4 , яка діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, отримала від ОСОБА_11 гроші.

Упродовж 2002-2007 років організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи, заволоділа грошовими коштами ОСОБА_11 в сумі 116 028.53 грн., причинивши значну матеріальну шкоду.

Також, упродовж квітня-серпня 2002 року приватний підприємець ОСОБА_12 , з метою заняття підприємницькою діяльність та будівництва об`єкту на території речового ринку по Львівському шосе в м. Хмельницькому, звернувся до ОСОБА_4 з проханням дати йому в борг гроші в сумі 52000 грн., для будівництва туалету на речовому ринку по Львівському шосе в м. Хмельницькому.

ОСОБА_12 , будучи поставлений перед фактом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , не маючи будь якого іншого джерела фінансування та виходу з даної ситуації, дав згоду отримати кошти частинами та меншими сумами на загальну суму 20 000 грн.

ОСОБА_4 , в присутності ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, ввівши в оману ОСОБА_12 передала гроші кредитної спілки нібито свої, частинами ОСОБА_12 і ОСОБА_13 на загальну суму 20 000 грн., після чого ОСОБА_12 написав розписку про отримання від ОСОБА_4 грошей в сумі 20 000 грн. і передав її ОСОБА_4

28 червня 2002 року ОСОБА_12 звернувся з проханням до ОСОБА_4 і ОСОБА_5 видати йому іншу частину грошей в рахунок позики, яку він повинен був отримати в сумі 52 000 грн., відповідно до попередньої домовленості.

ОСОБА_4 , в присутності ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, ввівши в оману ОСОБА_12 передала гроші кредитної спілки нібито свої, частинами гроші ОСОБА_12 і ОСОБА_13 на загальну суму 20 000 гри., після чого ОСОБА_12 написав розписку про отримання від ОСОБА_4 грошей в сумі 20 000 гри. і передав її ОСОБА_4 .

20 серпня 2002 року ОСОБА_12 знову звернувся з проханням до ОСОБА_4 і ОСОБА_5 видати йому іншу частину грошей в рахунок позики, відповідно до попередньої домовленості.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, в складі організованої злочинної групи, ввівши в оману ОСОБА_12 передала гроші кредитної спілки нібито свої, частинами гроші ОСОБА_12 і ОСОБА_13 на загальну суму 12 000 грн., після чого ОСОБА_12 написав розписку про отримання від ОСОБА_4 грошей в сумі 12 000 грн. і передав її ОСОБА_4

ОСОБА_12 , будучи введеним в оману і не знаючи дійсних намірів організованої злочинної групи, на вимогу ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_10 повернув кошти, ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, отримала від ОСОБА_12 і ОСОБА_13 гроші та видала квитанції до прибуткових касових ордерів.

Всього голова правління спілки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, отримали від ОСОБА_12 гроші в сумі 246971.6грн.

Окрім того, ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, з ОСОБА_5 , ОСОБА_10 та невстановленої слідством особи, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, передала невстановленій слідством особі, складені ними фіктивні фінансові документи за ОСОБА_12 і ОСОБА_13 .

Невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, виконала підпис та текст в угодах про позику та видаткових касових ордерах, угоді застави майна.

ОСОБА_12 отримав у ОСОБА_4 гроші в сумі 52000 грн., а повернув всього 246971.6грн.

Заступник начальника планово-економічного відділу-касир спілки ОСОБА_10 , а з 7 жовтня 2003 року бухгалтер-касир спілки ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, спільно з ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, дані операції провели по бухгалтерському обліку кредитної спілки.

Голова правління спілки ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном та приховати злочинну діяльність, представила в Хмельницький міськрайонний суд фіктивні документи нібито ОСОБА_12 взяв позику в громадській організації «Кредитна спілка «Промінь» та не повернув, що не відповідало дійсності.

Упродовж 2002-2004 років організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи, заволоділа грошовими коштами ОСОБА_12 в сумі 194971.6 грн., причинивши значну матеріальну шкоду.

Окрім того, після того, як 18 березня 2002 році ОСОБА_4 створила і зареєструвала об`єднання громадян «Кредитна спілка «Промінь», як неприбуткову організацію, ОСОБА_14 , виступила одним із засновників та внесла в касу спілки пайовий внесок в сумі 600 грн., при цьому ОСОБА_4 , повторно, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, не маючи наміру повертати зазначені кошти, будь-яких фінансових документів їй не видала та дану операцію по бухгалтерському обліку спілки не провела.

Голова правління спілки ОСОБА_4 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, з метою отримання прибутку від господарської діяльності, вмовили ОСОБА_14 відкрити в своєму будинку в с. Копистин, Хмельницького району швейний цех, при цьому домовились, що вони будуть компаньйонами та обіцяли дати кошти членів кредитної спілки в сумі 20 000 грн. для відкриття швейного цеху.

ОСОБА_14 не маючи будь-якого іншого джерела фінансування та виходу з даної ситуації дала згоду отримати гроші частинами.

Голова правління спілки ОСОБА_4 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, в присутності ОСОБА_5 передала ОСОБА_14 гроші в сумі 1000 грн., при цьому будь-яких документів не склала та дану операцію по бухгалтерському обліку спілки не провела, при цьому запропонувала оформити отримання з каси спілки гроші на дітей ОСОБА_14 пояснюючи тим, що великі суми грошей видавати на одну особу з каси не можна.

ОСОБА_14 отримавши від ОСОБА_4 та ОСОБА_5 гроші в сумі 1000 грн. написала розписку, яку передала ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Аналогічним способом голова правління ОСОБА_4 , зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, за попередньою змовою з ОСОБА_5 видала позику ОСОБА_14 оформлену в різний час, на рідних та різними сумами грошей на загальну суму 7800 грн..

ОСОБА_14 відповідно до домовленості із ОСОБА_4 та ОСОБА_5 проводила погашення відсотків по основній сумі позики, передаючи гроші ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , всього в період 2002-2003р. в сумі 52433,76грн..

Упродовж 2002-2007 років організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особи, заволоділа грошовими коштами ОСОБА_14 в сумі 20000грн., причинивши значну матеріальну шкоду.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, в складі організованої злочинної групи, продовжуючи свою злочинну діяльність, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, не проводила моніторинг наданих кредитів та супроводження прострочених кредитів, не відслідковувала історію погашення членами спілки попередніх кредитів, а надавала нові кредити при вже існуючих не погашених договорах. Окрім того, ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, систематично переукладала прострочені кредитні договори з позичальниками, при чому до суми кредиту додавалися несплачені відсотки і на загальну суму укладався новий договір.

В результаті чого всі кредити були прострочені та залишок заборгованості за наданими кредитами становив 1463179.45 грн. (970486.45 грн. по основній сумі і 492693 грн. по відсоткам), що призвело до росту від`ємного капіталу та спричинення збитків на дану суму кредитній спілці «Промінь».

На початку жовтня 2003 року організатор злочинної групи ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціям, виконуючи відведену їй роль, визначаючи напрямки злочинної діяльності злочинної групи та вчинення конкретних завдань, які висуваються перед організованою злочинною групою та окремими її членами з вчинення злочинів у фінансово-кредитній системі, виявила, що змінюються правові умови діяльності кредитних спілок та вчинила дії, спрямовані на управління процесом підтримання функціонування і забезпечення існування та збереження організованості злочинної групи, як стійкості об`єднання осіб для здійснення ними злочинної діяльності.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціями виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особою зрозумівши, що змінились умови діяльності громадської організації Кредитна спілка «Промінь», що створюється нова фінансова установа кредитна спілка «Промінь» та органи нагляду за діяльністю кредитних спілок Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, змінюються умови призначення керівництва, кредитування та звітності кредитної спілки, з метою створити більшість під час проведення загальних зборів членів кредитної спілки, надала наказ ОСОБА_5 , підробити низку доручень від членів спілки, щоб мати більшість голосів при виборах керівництва кредитної спілки.

ОСОБА_5 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціями, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, виконуючи наказ ОСОБА_4 , внесла у бланки доручень фіктивні тексти від імені: ОСОБА_15 ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 ..

Невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціями, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, виконуючи наказ ОСОБА_4 , у бланку доручення ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 в графі «підпис» підробила підписи вказаних осіб.

17.10.2003 року голова правління спілки ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціям, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, провела позачергові загальні збори членів кредитної спілки, де маючи більшість голосів членів спілки, ввела себе та членів своєї організованої злочинної групи ОСОБА_10 та ОСОБА_5 в спостережну раду кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». У цей же день ОСОБА_4 на засіданні спостережної ради обрали головою спостережної ради спілки, ОСОБА_5 секретарем спостережної ради спілки, ОСОБА_10 членом спостережної ради спілки.

Упродовж 2003-2004 років організатор організованої злочинної групи ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном та забезпечення стабільності, безпеки організованої злочинної групи, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, провела документальне оформлення кредитної спілки в органах державної влади, як неприбуткової організації, яка заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб їх членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об`єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

22 квітня 2004 року ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, отримала в Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України ліцензію №771579, серія АА по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, рішення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 22.04.2004 року №273-л, ліцензію від 11.05.2004року, строком дії з 29.04.2004 по 29.04.2007рік.

15 квітня 2004 року, ОСОБА_4 , згідно рішення загальних зборів членів кредитної спілки від 17.10.2003 року, була обрана Головою спостережної ради даної кредитної спілки і відповідно до ст. 13 і п. 5 статуту кредитної спілки «Промінь» була наділена, як голова органу управляння спілкою організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, з управління і розпорядження колективним майном.

Організатор організованої злочинної групи ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном:

- в порушення вимог п.6.1. Розділу 1 «Положення про критерії та фінансові нормативи діяльності кредитних спілок та об`єднаних кредитних спілок», затвердженого розпорядженням Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) 16.01.2004 № 7, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.02.2004 за №148/8747 не сформувала, додатковий капітал, резервний капітал та резерв забезпечення покриття втрат від неповернутих позичок, що призвело до того, що кредитна спілка працювала у від`ємному капіталі за рахунок тільки отриманих вкладів від членів спілки;

- в супереч інтересам служби, в порушення вимогам ст. 21 ЗУ «Про кредитні спілки», ст. 7 ЗУ «Про кредитні спілки», п. 21.1 Статуту кредитної спілки «Промінь», без рішення кредитного комітету, при відсотковій ставці 60% встановила по своїм кредитним договорам нульову ставку.

В результаті чого, організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановлена слідством особа, заволоділа грошовими коштами кредитної спілки «Промінь на загальну суму 102129,18 грн.

29 червня 2004 року ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, продовжуючи свою злочину діяльність, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, незаконно відшкодувала сплату адміністративного штрафу ОСОБА_6 в сумі 85.85 грн.

Бухгалтер-касир спілки ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, виписала видатковий касовий ордер № 939 від 09.07.2004 року та провела оплату через банк, отримавши квитанцію №23 від 09.07.2004 року в сумі 85,0 грн. і квитанцію про банківські послуги в сумі 0,85 грн. та провела дану операцію по бухгалтерському обліку кредитної спілки в липні 2004 року за дебітом рахунку 849 „Інші операційні витрати, кредитом рахунку 372/1 „Розрахунки з підзвітними особами, в результаті чого заволоділи майном кредитної спілки «Промінь» в сумі 85.85грн..

Протягом 2005 року голова спостережної ради ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи, продовжуючи свої злочині дії, з метою заволодіння чужим майном, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, в порушення вимог п.9.3 (розділ 9) Статуту кредитної спілки „Промінь, де вказано, що члени спостережної ради працюють на громадських засадах та ними не можуть бути особи, які перебувають у трудових відносинах із кредитною спілкою, незаконно відшкодували витрати на відрядження ОСОБА_4 ..

Бухгалтер-касир спілки ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, доповнюючи дії інших учасників злочинної групи, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, виписала видатковий касовий ордер № 169 від 25.01.2005 року, № 451 від 14.03.2005 року, згідно авансових звітів ОСОБА_4 № 011 від 25.01.2005 року на суму 94,59 грн., №034 від 14.03.2005 року на суму 79,47 грн.

Відповідну операцію ОСОБА_6 відобразила в бухгалтерському обліку в січні та березні 2005р., в результаті чого заволоділи майном кредитної спілки «Промінь» в сумі 174.06 грн..

Організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановлена слідством особа, заволоділа грошовими коштами кредитної спілки «Промінь» в сумі 434.06 грн..

Даний період часу, кредитна спілка «Промінь» працювала за рахунок отриманих вкладів від членів спілки і ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, разом з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, продовжуючи свої злочині дії, з метою заволодіння чужим майном, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, не прийняли дієві міри до зменшення від`ємного капіталу спілки та виправлення фінансового стану спілки, як наслідок зріс від`ємний капітал спілки та станом на 31.03.2005 року склав 1211602 грн.

Окрім того, ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, продовжуючи свою злочину діяльність, з метою заволодіння чужим майном, при наявності у ОСОБА_4 значної суми простроченої заборгованості за 25 кредитними договорами (станом на 01.01.2005 року) склала фіктивний документ - рішення спостережної ради та прийняли рішення Спостережної ради, що сприяє подальшому погіршенню фінансового становища Спілки.

Так, по кредитним договорам № 003, № 009, № 013, № 020а, № 023, №025, № 028, № 031, № 035, № 2002, № 20021, № 20022, № 20023, дозволили голові спостережної ради ОСОБА_4 і секретарю спостережної ради кредитної спілки ОСОБА_5 сплачувати спочатку суму кредиту, а нараховані відсотки сплачувати з відстрочкою, склавши фіктивний документ - рішення спостережної ради кредитної спілки, яке вони підписали, хоча у них на даний час були значні суми депозитних внесків по яких вони отримували відсотки.

Також, голова спостережної ради кредитної спілки «Промінь» ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, доповнюючи дії ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, розірвала депозитний договір № 049 від 02.03.2005 та № 058 від 15.03.2005р., в порушення вимог п.2.6 даних договорів, де вказано що вкладнику у випадку дострокового розірвання договорів повертається лише сума вкладу без відсотків.

Бухгалтер-касир ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, доповнюючи дії інших учасників організованої злочинної групи, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, виплатила відсотки по вкладу ОСОБА_4 на загальну суму 8715.82 грн. та провела дану операцію по бухгалтерському обліку спілки.

Організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленої слідством особи, заволоділа грошовими коштами кредитної спілки «Промінь» в сумі 8715,82 грн..

Надання фінансових послуг на вищевказаних умовах, спричинило зменшення суми продуктивних активів та, відповідно, призвело до неможливості повернення депозитних внесків членам кредитної спілки «Промінь».

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, спільно з ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном та приховати вище вказану діяльність підробила низку протоколів засідання кредитного комітету від 05.01.2004р., 19.03.2004р., 23.06.2004р., 2.07.2004р., 08.07.2004р., 30.09.2004р., 19.10.2004р., 12.10.2004р., 1.09.2005р., 31.01.2005р., 9.03.2005р., 08.08.2005р., 10.08.2005р., 6.09.2005р., 13.09.2005р., 20.09.2005р., 28.09.2005р., де невстановлена особа розписалась за ОСОБА_22 , яка відмовилась підписувати дані протоколи. Окрім того, підробила видатковий касовий ордер № 596 від 16.10.2006р. нібито ОСОБА_23 отримала гроші в сумі 70 гри.55 коп., що не відповідало дійсності, не невстановлена слідством особа вказала в графі «отримав» сімдесят гривень 55 коп. і розписалась за ОСОБА_23 .. ОСОБА_10 підписала даний видатковий ордер, а ОСОБА_6 провела дану операцію по бухгалтерському обліку спілки.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном, умисно спланувала дії членів організованої злочинної групи до не створення і недотримання нормативів, які необхідні були для прибутковості і повноцінного функціонування кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

В подальшому кредитна спілка працювала за рахунок отриманих вкладів від членів спілки. ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та не встановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, не прийняла дієві міри до зменшення від`ємного капіталу спілки та виправлення фінансового стану спілки і тому зростав від`ємний капітал спілки.

30 серпня 2005 року в порушення переліку типових документів, що створюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств із зазначенням термінів зберігання документів, затвердженого наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.1998 року № 41 та вимогам п. 3.11 Ліцензійних умов провадження діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 02.12.2003 року № 146 щодо не зберігання депозитних договорів протягом п`яти років, після виконання взаємних зобов`язань, знищили договори на членські внески депозитного типу за період з 18.03.2002 року по 14.04.2004 року в кількості 401 справи; касові книги за період з 18.03.2002 року по 14.04.2004 року в кількості 26 справ; первинні бухгалтерські документи і додатки до них за період з 18.03.2002 року по 14.04.2004 року в кількості 26 справ.

Директор Департаменту нагляду за кредитними установами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, тимчасово зупинив дію ліцензії серія АА № 771579, рішення від 22.04.2004 № 373-А, видану кредитній спілці "Промінь. При цьому, встановив термін до 30 червня 2005 року, усунути порушення, які були підставою для тимчасового зупинення дії ліцензії.

Перевіркою працівниками комісії з регулювання ринків фінансових послуг України виявлено не відповідність критеріїв та фінансових нормативів діяльності Спілки згідно з вимогами Положення про критерії та фінансові нормативи діяльності кредитних спілок та об`єднаних кредитних спілок, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг 16.01.2004року № 7, зареєстрованим в Міністерстві юстиції 03.02.2004 року за №148/8747.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, разом з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 і ОСОБА_6 та не встановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, здійснювали професійну діяльність у небанківських фінансових установах з порушенням умов ліцензування, з метою отримання доходу у великих розмірах.

18 жовтня 2005 року директор Департаменту нагляду за кредитними установами Державної комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, анулював ліцензію на провадження діяльності по залученню внесків(вкладів) членів спілки на депозитні рахунки кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 », яке 27 жовтня 2005 року схвалено розпорядженням № 4817 Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг України.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, разом з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та не встановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, здійснювали професійну діяльність у небанківських фінансових установах без державного спеціального дозволу( ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, з метою отримання доходу у великих розмірах.

Після зупинення і анулювання ліцензії ОСОБА_4 , діючи згідно то зробленого плану і розподілених функцій, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, зрозумівши, що змінились умови діяльності кредитної спілки « ІНФОРМАЦІЯ_6 » і виникла необхідності забезпечити стабільність і безпеку функціонування злочинної групи, в приміщенні кредитної спілки «Промінь» по АДРЕСА_4 , зібрала членів злочинної групи ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та розробила новий план вчинення злочинів із розподіленням функцій та ролей.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном, внесла зміни в раніше узгоджений план вчинення злочинів та уточнила дії кожного учасника організованої злочинної групи: підшукувати і ошукувати, які б вступили в члени спілки та вклали гроші в спілку, складати та видавати їм фіктивні документи про отримання від них грошей, дані операції не проводити бухгалтерському обліку спілки, а їх гроші перераховувати на свої рахунки з відповідним фінансовим оформленням.

Зміни в раніше складений план вчинення злочинів, був узгоджений всіма учасниками організованої злочинної групи: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особою.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, з метою заволодіння чужим майном, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, спрямувала зусилля всіх співучасників злочинної групи на вчинення злочинів та виконання її наказів, а ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановлена слідством особа, виконували її накази, підшуковували осіб, яких водили в оману запевняючи їх, що кредитна спілка «Промінь» для прийняття вкладів від членів спілки має ліцензію, що працює з прибутком, оформляли документи про вступ в члени спілки, отримуючи кошти від членів спілки, видавали їм фіктивні документи, а кошти оформляли на себе чи своїх рідних і знайомих, а в послідуючому заволодівали даними коштами.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподіленим функціям, виконуючи відведену їй роль, взнавши, що необхідна заміна члена організованої злочинної групи ОСОБА_6 , яка займалась бухгалтерським оформленням та приховуванням фінансових операцій організованої злочинної групи, з метою стабільного функціонування організованої злочинної групи завербувала до злочинної групи: ОСОБА_24 , яка відповідно до наказу №12к від 06.12.2005 року працювала бухгалтером кредитної спілки та своїми діями підтвердила реальність своїх намірів та добровільно надала згоду на участь у вчинені злочинів, реальність своїх намірів та добровільно надала згоду на участь у вчинені злочинів.

ОСОБА_24 , діючи згідно розробленого злочинного плану та розподілених функцій, з метою заволодіння грошовими коштами членів та кредитної спілки « Промінь», зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, ошукувала осіб, які вступали в члени спілки, отримувала від них гроші, складала та видавала фіктивні документи. В послідуючому з метою прикриття злочинної діяльності, щоб члени спілки «Промінь» не виявили проблемних кредитів і створення видимості погашення боргу та відсотків за обманутих осіб, регулювала перерахування коштів на рахунки цим особам, виконувала інші злочинні накази організатора злочинної групи ОСОБА_4 .

Члени організованої злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_24 та невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їм роль, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою приховати злочину діяльність злочинної групи, не прийняли міри до виправлення фінансового стану спілки, в результаті чого за І півріччя 2006 року пайовий капітал спілки становив 114,5 тис. грн., резервний капітал залишився без змін - 4120 грн., однак непокритий збиток зріс і становив - 1506,5 тис. грн..

Таким чином, члени злочинної організованої злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановлена слідством особа, діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, з метою заволодіння чужим майном, працювали без ліцензії на провадження діяльності по залученню внесків(вкладів) членів спілки на депозитні рахунки кредитної спілки «Промінь», при цьому заключали нові кредитні договори і продовжили вже існуючі, та в послідуючому заключали депозитні договори про внесення вкладів надавали членам спілки фіктивні документи-депозитні договори та квитанції до прибуткових касових ордерів, отримували від даних членів спілки гроші, які оформлялись нібито прийняті від керівництва спілки та їх знайомих, і не проводили дані операції по бухгалтерському обліку спілки.

З метою залучення нових осіб для отримання від них кредитних коштів, а також створення враження перед членами спілки «Промінь», що кредитна спілка працює з прибутком, частина коштів передавалась членам спілки у вигляді відсотків з вкладених коштів.

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересів служби, в супереч ч.1 ст.2 ЗУ „Про кредитні спілки, щодо недотримання основного принципу діяльності Спілки - рівноправності членів, упродовж 2006 - 2007років за рахунок повернутих коштів від сплати кредитів повернула внески голові Спостережної ради - ОСОБА_4 , секретарю Спостережної ради ОСОБА_25 , члену Спостережної ради - ОСОБА_26 , голові правління ОСОБА_10 та її чоловікові ОСОБА_27 .

ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, в порушенням вимог п.2 ст.23 Закону України «Про кредитні спілки» за період з 01.01.2004 року по 16.06.2007 року сформувала капітал Спілки за рахунок пайового і резервного капіталу, який зменшувався на суму непокритого збитку. Як результат такої діяльності створила капітал кредитної спілки, який мав від`ємне значення, що було зумовлене наявністю непокритого збитку.

Так, станом на 16.06.2007р. непокритий збиток Спілки становив 875012,39 грн., який виник в результаті фінансово-господарської діяльності - 337140,42 грн., та збиток пов`язаний з витратами на формування резерву забезпечення покриття втрат від неповернених кредитів - 537871,97 грн.

В результаті чого, за даний період часу кредитна спілка отримувала доходи лише від фінансової діяльності (% за наданими кредитами та % нараховані на запишки коштів на банківських рахунках) в сумі 1325459,8 грн., а витрати кредитної спілки пов`язані з фінансово-господарською діяльністю становили 1591722,21 грн.

Витрати на нарахування відсотків по залученим депозитним внескам становили 1370151,72 грн., а операційні (господарські) витрати - 221570,99 грн. (в т. ч. витрати на нарахування зарплати та обов`язкових платежів - 110811,60грн., оренда, поштові витрати, представницькі витрати та інші господарські витрати - 110759,39 грн.).

Таким чином, отримані доходи не покривали витрати на здійснення фінансово- господарської діяльності та збиток кредитної спілки від фінансово-господарської діяльності становив 337140,42 грн.

Окрім того, ОСОБА_4 , діючи згідно розробленого плану і розподілених функцій, виконуючи відведену їй роль, спільно з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особою, зловживаючи службовим становищем, в супереч інтересам служби, з метою заволодіння чужим майном, залучила депозитних внесків на суму 3332949 грн. та видала кредитів на суму 1942725 грн., що становить лише 58,3 % від суми залучених внесків. Це підтверджує те, що упродовж вказаного періоду 41,7 % залучених депозитних внесків використала не за цільовим призначенням, а саме: для покриття збитку від фінансової діяльності (44691 грн.), покриття операційних витрат спілки - 221570,99 гри., а решта внесків залучалась для погашення зобов`язань Спілки по депозитних договорах дія, яких закінчилась (1123962 грн..).

Упродовж січня 2002 -2007 років відшуковувала незнайомих осіб та своїх знайомих, використовуючи їх помилкове сприйняття дійсних її намірів, зловживаючи довірою, пропонувала вступати в члени кредитної спілки "Промінь", внести в касу кредитної спілки власні кошти, під великі відсотки, нібито для використання в бізнесі, обіцяючи вчасно розрахуватись за отриманий кредит та сплатити відсотки.

З метою залучення нових осіб для отримання коштів, а також створення враження перед членами кредитної спілки " Промінь", що кредити нібито погашаються, частина коштів передавалась ОСОБА_10 , ОСОБА_6 та ОСОБА_24 , які контролювали строки погашення кредитів та повернення вкладів, виявивши членів спілки, які наполягали на повернення вкладених грошей терміново, повертали частину грошей і вводили в оману і запевняючи, що член спілки отримає великі відсотки по вкладу та основну суму вкладу вмовляли знову вкласти отриману суму грошей в касу кредитної спілки «Промінь».

Створивши так звану «фінансову піраміду», отримавши від членів спілки кредитні гроші, вони свідомо ввели їх в оману і, використовуючи їх помилкове сприйняття дійсних намірів учасників злочинної групи, підробивши документи, заволоділи чужим майном, а саме грошовими коштами та ошукавши ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 ,. ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , ОСОБА_52 , ОСОБА_53 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 , ОСОБА_56 , ОСОБА_57 , ОСОБА_58 , ОСОБА_59 ОСОБА_60 , ОСОБА_61 , ОСОБА_62 , ОСОБА_63 , ОСОБА_64 , ОСОБА_65 , ОСОБА_66 , ОСОБА_67 , ОСОБА_68 , ОСОБА_69 , ОСОБА_70 , ОСОБА_9 , ОСОБА_71 , ОСОБА_72 , ОСОБА_73 , ОСОБА_74 , ОСОБА_12 , ОСОБА_75 та ОСОБА_14 , свідомо ввели їх в оману, отримані кошти, розподіляли між членами організованої злочинної групи, і частину коштів використала для підтримування безпеки і функціонування організованої злочинної групи.

Всього ОСОБА_4 у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_76 . ОСОБА_24 та невстановленою слідством особою заволоділа чужим майном в особливо великих розмірах на загальну суму 1725401.17грн.. спричинивши тяжкі наслідки.

Такі дії підсудних кваліфіковано: ОСОБА_4 за ч. 3 ст.27, ч. 3 ст. 28; ч.2 ст. 364 КК України, а ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_76 за ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.2 ст.364 КК України, як навмисні дії, які виразились у використані з корисливих мотивів, чи інших особистих інтересів службовою особою службового становища в супереч інтересам служби, що спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам та інтересам юридичних осіб, вчиненими в складі організованої групи, що спричинили тяжкі наслідки.

Організована злочинна група у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особи, заволоділа чужим майном в особливо великих розмірах на загальну суму 1725401,17 грн. (основна сума 1499995,01 грн. і 225406,16грн. відсотки по вкладу), а саме упродовж:

1.2002-2007 років ОСОБА_28 в сумі 32850грн., (з яких 22500грн. основна сума та 10350грн. сума нарахованих відсотків, заборгованість визначена станом на 21.04.2007р.);

2.2002-2007 років ОСОБА_29 в сумі 54183,89грн. (з яких 47904,52 грн. основна сума та 6279,37грн. сума нарахованих відсотків);

3.2002-2007 років ОСОБА_30 у сумі 600грн.;

4.2002-2007 років ОСОБА_77 в сумі 20738рн. (з яких 15650 грн. основна сума та 5088грн. сума нарахованих відсотків);

5.2002-2007 років ОСОБА_32 в сумі 50000грн. (з яких 35000 грн. основна сума та 15000грн. сума нарахованих відсотків);

6.2004-2007 років ОСОБА_33 в сумі 38500грн. (з яких 28500 грн. основна сума та 10000грн. сума нарахованих відсотків);

7.2003-2007 років ОСОБА_34 в сумі 1560грн. (з яких 1000 грн. основна сума та 560грн. сума нарахованих відсотків);

8.2003-2007 років ОСОБА_35 в сумі 8000грн.;

9.2004-2007 років ОСОБА_78 в сумі 8260грн. (з яких 7000 грн. основна сума та 1260грн. сума нарахованих відсотків);

10.2004-2007 років ОСОБА_38 в сумі 10500грн. (з яких 10000 грн. основна сума та 500грн. сума нарахованих відсотків);

11.2003-2007 років ОСОБА_39 в сумі 10248грн. (з яких 9600грн. основна сума та 648грн. сума нарахованих відсотків);

12.2003-2006 років ОСОБА_79 в сумі 5020грн. (основна сума боргу, останній укладений депозитний договір №040 від 15.02.2005 року);

13.2003-2007 років ОСОБА_41 в сумі 6580 грн. (з яких 5350грн. основна сума та 1230грн. сума нарахованих відсотків);

14.2003-2007 років ОСОБА_42 в сумі 13000грн. (з яких 10000 грн. основна сума та 500грн. сума нарахованих відсотків);

15.2003-2006 років ОСОБА_43 в сумі 19296,17 грн. (з яких 18000грн. основна сума та 1296грн. сума нарахованих відсотків;

16.2003-2007 років ОСОБА_80 в сумі 10767,80грн. (з яких 7400грн. основна сума та 3367,8грн. сума нарахованих відсотків);

17.2003-2007 років ОСОБА_81 у сумі 51125,18 грн.;

18.2003-2007 років ОСОБА_46 у сумі 56550грн.;

19.2003-2007 років ОСОБА_47 у сумі 12848грн., (з яких 8800грн. основна сума та 4048грн. сума нарахованих відсотків);

20.2003-2007 років ОСОБА_82 в сумі 122282,51грн. (з яких 88826грн. основна сума та 33456,51грн. сума нарахованих відсотків);

21.2003-2007 років ОСОБА_49 в сумі 14563грн.;

22.2004-2007 років ОСОБА_50 в сумі 26000грн.;

23.2004-2007 років ОСОБА_83 в сумі 60640грн. (з яких 52000грн. основна сума та 8640грн. сума нарахованих відсотків);

24.2004-2007 років ОСОБА_52 в сумі 8518грн.;

25.2004-2007 років ОСОБА_53 в сумі 73539,13грн. (з яких 53439,13грн. основна сума та 20100грн. сума нарахованих відсотків);

26.2004-2007 років ОСОБА_54 в сумі 5000грн.;

27.2004-2007 років ОСОБА_55 в сумі 20270грн. (з яких 18600грн. основна сума та 1670грн. сума нарахованих відсотків);

28.2004-2007 років ОСОБА_57 в сумі 5830грн.;

29.2004-2007 років ОСОБА_58 в сумі 2821грн. (з яких 2275грн. основна сума та 546грн. сума нарахованих відсотків);

30.2004-2007 років ОСОБА_59 в сумі 15500грн.;

31.2004-2007 років ОСОБА_84 в сумі 1010грн. (остання додаткова угода №067Д від 01.07.2007 року, остання оформлена виплата відсотків 18.01.2007р.);

32.2004-2007 років ОСОБА_61 в сумі 120218,88грн. (з яких 100182,40грн. основна сума та 20036,48грн. сума нарахованих відсотків);

33.2004-2007 років ОСОБА_62 в сумі 73440грн. (з яких 54000грн. основна сума та 19440грн. сума нарахованих відсотків);

34.2004-2007 років ОСОБА_63 в сумі 40000грн. (з яких 25000грн. основна сума та 15000грн. сума нарахованих відсотків);

35.2004-2007 років ОСОБА_64 в сумі 32000грн.;

36.2004-2007 років ОСОБА_65 в сумі 4190грн.;

37.2004-2007 років ОСОБА_85 в сумі 5900грн. (з яких 5000грн. основна сума та 900грн. сума нарахованих відсотків);

38.2004-2007 років ОСОБА_67 в сумі 45225грн.;

39.2004-2007 років ОСОБА_68 в сумі 75520грн. (з яких 49000грн. основна сума та 23520грн. сума нарахованих відсотків);

40.2002-2007 років ОСОБА_36 в сумі 5410грн.;

41.2005-2007 років ОСОБА_69 в сумі 7964,31грн.;

42.2005-2007 років ОСОБА_70 в сумі 7850грн. (з яких 7000грн. основна сума та 850грн. сума нарахованих відсотків);

43.2004-2007 років ОСОБА_56 в сумі 32000грн.;

44.2005-2006 років ОСОБА_9 в сумі 4400грн. (з яких 3020грн. основна сума та 1380грн. сума нарахованих відсотків);

45.2005-2007 років ОСОБА_71 в сумі 14600грн. (з яких 10000грн. основна сума та 4600грн. сума нарахованих відсотків);

46.2005-2007 років ОСОБА_72 в сумі 43820грн. (з яких 30020грн. основна сума та 13800грн.- відсотки);

47.2005-2007 років ОСОБА_86 в сумі 1440грн. (з яких 1000грн. основна сума та 440грн. відсотки);

48.2005-2007 років ОСОБА_74 в сумі 5513,29грн. (з яких 4113,29грн. основна сума та 1400грн. відсотки, угода №118 від 17.05.2006 року).

Окрім наведеного упродовж 2002-2007 років організована злочинна група у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановленою слідством особи, заволоділа грошовими коштами: ОСОБА_14 в сумі 20000грн., ОСОБА_11 в сумі 116028.53 грн., та упродовж 2002-2004 років грошовими коштами ОСОБА_12 в сумі 194971.6 грн.

Вказаними діями організована злочинна група у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особи, причинили потерпілим значну матеріальну шкоду.

Також організована злочинна група у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_24 та невстановленою слідством особи, заволоділи грошовими коштами кредитної спілки «Промінь» у великих розмірах на загальну суму 111279,06грн.

Всього ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 в складі організованої злочинної групи, в тому числі з ОСОБА_24 та невстановленою слідством особою, заволоділи грошовими коштами кредитної спілки «Промінь» у великих розмірах на загальну суму 111279,06грн., а також заволоділи грошовими коштами членів кредитної спілки «Промінь» в особливо великих розмірах на загальну суму 1614122,11грн. (основна сума 1391715,96грн. і 225406,16грн. відсотки по вкладу). А всього заволоділи чужим майном в особливо великих розмірах на загальну суму 1725401,17 грн. (основна сума 1499995,01 грн. і 225406,16грн. відсотки по вкладу).

Такі дії підсудних кваліфіковано: ОСОБА_4 за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України, ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 за ч.2 ст.27, ч. 3 ст.28, ч. 5 ст. 191 КК України (в навмисних діях, які виразились в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненими повторно, в особливо великих розмірах, в складі організованої групи).

Окрім того, протягом 2002 - 2007 років ОСОБА_4 працюючи головою правління кредитної спілки «Промінь» с. Гнатівці, Хмельницького району, за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 і ОСОБА_24 , під час заволодіння грошовими коштами членів кредитної спілки і кредитної спілки " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", використали з корисливих мотивів, чи інших особистих інтересів своє службове становище в супереч інтересам служби, що спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам та інтересам юридичних осіб, що спричинили тяжкі наслідки створили так звану фінансову піраміду, при цьому внесли в низку офіційних документів, завідомо неправдиві дані, складали та видавали завідомо неправдиві дані при видачі позики та отриманні вкладів від членів кредитної спілки, що спричинили тяжкі наслідки.

Такі дії підсудних кваліфіковано: ОСОБА_4 за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, України, а ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 за ч.2 ст. 27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК, як навмисні дії, які виразились у внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, складання і видача завідомо неправдивого документа, що спричинили тяжкі наслідки, вчинені в складі організованої групи.

Постановою Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 03.12.2013 року провадження в кримінальній справі в частині обвинувачення ОСОБА_4 за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28 ч.2 ст.202 КК України, ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 за ч.2 ст.27, ч.3 ст.28 ч.2 ст.202 КК України закрито за відсутністю в їх діях складу злочину.

16.06.2022р. та 29.06.2022р. до суду надійшли клопотання захісників ОСОБА_8 та ОСОБА_7 про закриття провадження в зв`язку із закінченням строків давності.

В судовому засіданні захисники свої клопотання підтримали, просили задоволити.

Підсудні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в судовому засіданні клопотання підтримали, пояснивши, що вони не заперечують проти закриття провадження за закінченням строків давності, проте свою вину у вчиненні злочинів заперечують.

ОСОБА_87 (чоловік померлої підсудної ОСОБА_10 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 ) подав до суду заяву в якій зазначив, що не заперечує проти закриття кримінальної справи щодо ОСОБА_10 за закінченням строків давності, наслідки закриття з цих підстав йому зрозумілі.

Прокурор в судовому засідані проти задоволення клопотання захісників та закриття провадження не заперечила, пояснивши, що найтяжчий злочин згідно пред`явленого обвинувачення за ч.5 ст.191 КК України, згідно ст.49 КК України передбачено звільнення від кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини, якщо миноло 15 років з дня вчинення злочину. Разом з тим, в ході судового розгляду не встановлено обставин, які переревили б строки давності. Враховуючи, що це імперативна норма, обвинувачення надає згоду на закриття провадження. Також у зв`язку з наведеним, обвинувачення не підтримує своє клопотання про призначення експертизи, тому клопотання експертів просить залишити без розгляду.

Потерпілий ОСОБА_9 в судовому засіданні проти закриття кримінальної справи заперечив, оскільки не відшкодовано збитки.

Заслухавши думку прокурора, захисників, підсудних, потерпілого суд вважає, що клопотання захисників підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так,відповідно доп.5ч.1ст.49КК України,особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминули такістроки: 5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2ст. 49КК України 2001 рокуперебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку - п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років.

Підсудна ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочинів передбачених:

-ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України, який (на момент вчинення злочину) відносився до особливо тяжких злочинів;

-ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст.364 КК України, який (на момент вчинення) є тяжким злочином;

-ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, який (на момент вчинення) є злочином середньої тяжкості.

Підсудні ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , обвинувачується у вчиненні злочинів передбачених:

- ч.2 ст.27, ч. 3 ст.28, ч. 5 ст. 191 КК України, який (на момент вчинення злочину) відносився до особливо тяжких злочинів;

- ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.2 ст.364 КК України, який (на момент вчинення) є тяжким злочином;

- ч.2 ст. 27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, який (на момент вчинення) є злочином середньої тяжкості.

З моменту вчинення злочинів (останній злочин вчинено 01.07.2007р.) минуло понад 15 років.

За таких обставин підсудні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , підлягають звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження, у відповідності до ч.2 ст.11-1, ст.248 КПК України( в ред. 1960 року)закриттю.

У зв`язку з наведеним, клопотання експерта про надання доказів, цивільні позови потерпілих: ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_88 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 ,. ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_83 , ОСОБА_52 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 , ОСОБА_56 , ОСОБА_57 , ОСОБА_58 , ОСОБА_61 , ОСОБА_62 , ОСОБА_64 , ОСОБА_65 , ОСОБА_63 , ОСОБА_66 , ОСОБА_67 , ОСОБА_68 , ОСОБА_69 , ОСОБА_70 , ОСОБА_9 , ОСОБА_71 , ОСОБА_72 , ОСОБА_86 , ОСОБА_74 , ОСОБА_12 , ОСОБА_75 та ОСОБА_14 , слід залишити без розгляду.

Речові докази, фінансові та бухгалтерські документи КС «Промінь», які приєднано до матеріалі кримінальної справи, слід залишити зберігатись в матеріалах кримінальної справи.

Обрані підсудним запобіжні заходи, накладені арешти на майно підсудних, скасувати.

Керуючись ст.ст.11-1,248 КПК України(в редакції 1960 року), п.11розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України 2012 року,ст. 49 КК України(в редакції Закону від 05.04.2001 № 2341-III), суд

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 звільнитивід кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст.364, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України; ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 звільнитивід кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.27, ч. 3 ст.28, ч. 5 ст. 191, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.2 ст.364, ч.2 ст. 27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності, а провадження у справі закрити.

Клопотання експертапро наданнядоказів,цивільні позовипотерпілих:ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_88 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 ,. ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_83 , ОСОБА_52 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 , ОСОБА_56 , ОСОБА_57 , ОСОБА_58 , ОСОБА_61 , ОСОБА_62 , ОСОБА_64 , ОСОБА_65 , ОСОБА_63 , ОСОБА_66 , ОСОБА_67 , ОСОБА_68 , ОСОБА_69 , ОСОБА_70 , ОСОБА_9 , ОСОБА_71 , ОСОБА_72 , ОСОБА_86 , ОСОБА_74 , ОСОБА_12 , ОСОБА_75 та ОСОБА_14 , залишити без розгляду.

Скасувати запобіжний захід, застосований згідно постанови старшого слідчого в ОВС СВ СУ УМВС України в Хмельницькій області ОСОБА_89 від 28.11.2008 року щодо ОСОБА_5 , у виді застави квартири АДРЕСА_5 , загальною вартістю в сумі 235190 грн..

Скасувати запобіжний захід, застосований згідно постанови старшого слідчого в ОВС СВ СУ УМВС України в Хмельницькій області ОСОБА_89 від 10.11.2008 року щодо ОСОБА_4 , у виді застави квартири АДРЕСА_6 та земельної ділянки загальною площею 0,08га в СТ «Ветеран», загальною вартістю в сумі 615320 грн..

Запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд обраний ОСОБА_6 скасувати.

Арешт накладений на майно ОСОБА_5 постановою ст. слідчого в ОВС СВ СУ УМВС України в Хмельницькій області ОСОБА_89 від 07.06.2008 року, в тому числі квартиру АДРЕСА_7 , скасувати.

Арешт накладений на майно ОСОБА_6 постановою ст. слідчого в ОВС СВ СУ УМВС України в Хмельницькій області ОСОБА_89 від 28.11.2008 року, в тому числі квартиру АДРЕСА_8 , скасувати.

Арешт накладений на майно ОСОБА_10 постановами ст. слідчого в ОВС СВ СУ УМВС України в Хмельницькій області ОСОБА_89 від 07.06.2008 року, в тому числі автомобілі «ЗІЛ-ММЗ 555» р.н. НОМЕР_2 , э «Mitsubishi Lancer» р.н. НОМЕР_3 , «УАЗ 3303» р.н. НОМЕР_4 , «ЗАЗ 110206» р.н. НОМЕР_5 , земельну ділянку та житловий будинкок за адресою АДРЕСА_9 , скасувати.

На постанову може бути подана апеляція протягом 7 діб до Хмельницького апеляційного суду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 105598693
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку