open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 752/27227/21

Провадження № 2/752/4463/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

01 серпня 2022 року місто Київ

Голосіївський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Ольшевської І.О.,

за участю секретаря судових засідань Гладибороди Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін в судове засідання в приміщенні суду в м. Києві за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Аква Тревел Груп» про відшкодування витрат, завданих недбалими діями туристичної компанії,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2021 року до Голосіївського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Аква Тревел Груп» про відшкодування витрат, завданих недбалими діями туристичної компанії.

Стислий виклад позиції позивача та зміст позовних вимог.

В обґрунтування позовних вимог вказано про те, 10 грудня 2019 року між позивачем, туроператором ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» та турагентом ТОВ «Аква Тревел Груп» було укладено договір № МЗТ/19-01 на туристичне обслуговування. Згідно умов цього договору туроператор зобов`язувався забезпечити надання замовнику туристичні послуги. На виконання п. 2.5. договору, позивачем було здійснено 100 % вартості туристичних послуг, що склала 92 950,00 грн. Факт оплати вказаних послуг підтверджується відкритим замовленням CFU 30080AI та не заперечувався ані відповідачем, ані третьою особою. Згідно додатку №1 замовником було замовлено тур до Греції по маршруту острів Корфу, з бронюванням готелю Aelos Beach, на 11 ночей, авіаперевезення включено, термін перебування: з 30.08.2020 по 10.09.2020. 06.08.2020 року позивачу у спеціальному чаті відповідача (туропертора) надійшло повідомлено, що замовлення № CFU 30080AI за ініціативи туроператора та турагента переброньоване на 29.08.2021 зі збереженням параметрів та його вартості. Пізніше 19.07.2021 року позивачу надійшло повідомлення, що замовлення № CFU 30080AI не буде виконано. У вересні 2021 року на адресу відповідача та третьої особи позивач відправив вимогу про повернення сплачених коштів. Відповідач вимогу проігнорував, кошти у вказаний строк не повернув. За наявності вказаних обставин позивач просив суд стягнути ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» на його користь матеріальні збитки у зв`язку із невиконання умов договору в розмірі 92 950 грн. та моральну шкоду в розмірі 5 000 грн.

Процесуальні дії у справі.

15 листопада 2021 року суддею Голосіївського районного суду м. Києва відкрито провадження у справі та вирішено подальший розгляд справи проводити у спрощеному провадженні без повідомлення (виклику) сторін в судове засідання.

Аргументи учасників справи.

5 січня 2022 року ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» надано відзив. Відповідач визнав факт укладення договору на туристичне обслуговування № МЗТ/19-01, вказав про те, що згідно із п.1.4 Договору передбачено, що послуги, які входять до складу турпродукту безпосередньо надаються замовнику третіми особами. Згідно із п. 1.5 Договору послуги, які входять до турпродукту потребують попереднього бронювання і підтвердження з боку третіх осіб, які надають такі послуги. Безпосередньо надає туристичний продукт Туристична компанія Mouzenidis Travel A.E. (Греція), яка безпосередньо надає туристичний продукт. www.mzt.ua форми. Так між третьою особою та позивачем був укладений договір на туристичне обслуговування №МЗТ/19-01 від 10.12.2019 року. Загальна сума коштів, що надійшла на рахунок відповідача за заявкою позивача, склала 90310 грн. Сума коштів, що перевищує дану суму, була утримана відповідачем на власний розсуд. Всі претензії щодо суми, яка перевищує 90310 грн. мають бути адресовані третій особі TOB «АКВА ТРЕВЕЛ ГРУП». Таким чином, на підставі створеної третьою особою - туристичним агентом ТОВ «АКВА ТРЕВЕЛ ГРУП», через систему онлайн бронювання на сайті грецького туроператора www.mzt.ua заявки на бронювання №CFU30080A1, відповідачем через грецького туроператора Mouzenidis Travel S.A. був заброньований туристичний продукт для позивача, що включає проживання в готелі Грецької Республіки та авіаперевезення грецьким авіаперевізником Ellinair S.A. в обидві сторони для двох осіб, починаючи з 30.08.2020 р. Пунктом 6.9. укладеного відповідачем з нерезидентом агентського договору №MZT/GR-K1V/16 від 01.01.2016 р. передбачено, що всі суми, отримані відповідачем на свій рахунок у гривневому еквіваленті за комерційним курсом від реалізації турпродукту туроператора -нерезидента є власністю Mouzenidis Travel S.A. Зазначені суми є транзитними для відповідача і знаходяться під його відповідальністю до моменту завершення всіх необхідних розрахунків між сторонами. Кошти було перераховано на підставі звітів через АТ «УкрСиббанк». Кошти від Mouzenidis Travel A.E. до ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» не повернуто. Тур було перенесено на підставі «Заходів протидії наслідкам пандемії Covid-19 та подальших невідкладних положень» на 2021 рік. У зв`язку із смертю засновника компанії Mouzenidis Travel A.E. в період з 18.06.2021 по 26.06.2021 було припинено прийом і обслуговування українських туристів. Запланована подорож позивача 26.06.2021 була скасована, нерезидент відмовляється від повернення коштів, посилаючись на прийнятий 13.04.2020 Урядом Грецької Республіки законодавчий акт, на господарський спір між ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» та Mouzenidis Travel A.E. та неможливість усунути обставини, які стали підставою для скасування туру у зв`язку з форс-мажорними обставинами.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог, з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

10 грудня 2019 між ТОВ «Музенідіс Тревел Україна», як туроператором, ТОВ "Аква Тревел Груп", турагентом, з однієї сторони, та між ОСОБА_1 , як замовником, укладено Договір на туристичне обслуговування № МЗТ/19-01, згідно із п. 1.2. якого туроператор через турагента зобов`язався забезпечити комплекс туристичних послуг, які згідно із п. 1.4. надаються замовнику третіми особами - перевізником, готелем, страховою організацією, іншими особами та згідно із п. 1.5 послуги, які входять до складу туристичного продукту, потребують попереднього бронювання і підтвердження з боку третіх осіб, що надають такі послуги.

Відповідно із Договором на туристичне обслуговування № МЗТ/19-01, укладеним між ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» від імені та в інтересах Туристичної компанії «Mouzenidis Travel A.E.» від імені та за дорученням якого на підставі агентського договору на реалізацію туристичного продукту «АДТА/18KIV01182від 16.07.19 р. укладає договір ТОВ «Аква Тревел Гр1уп» в особі директора Веретельник К.В. від 10.12.2019, туроператор через турагента зобов`язався забезпечити надання комплексу туристичних послуг, а замовник зобов`язався прийняти їх та оплатити не пізніше наступного дня в розмірі 92950 грн.

Згідно із Додатком № до Договору на туристичне обслуговування № МЗТ/19-01 погоджено початок туру з 30 серпня 2020 року по 10 вересня 2020 року.

Факт оплати вказаних послуг не заперечується відповідачем.

09.09.2021 представник позивача звернулась до ТОВ «Аква Тревел Груп» та до ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» із вимогою щодо повернення коштів за ненадані туристичні послуги в розмірі 92950 грн.

Відповідно із агентським договором №MZT/GR-KIV/16 з реалізації туристичного продукту та окремих туристичних послуг від 01.01.2016, укладеного між ТОВ «Музенідіс Тревел Україна», іменоване як компанія та грецькою компанією MOUZENIDIS TRAVEL - TRAVEL AGENCY TOURISM AND HOTELS ENTERPRISES SOCIATE ANONYME», іменованої як партнер, компанія зобов`язується за винагороду здійснювати угоди та/або правочини з реалізації сформованих партнером туристичних продуктів й/або окремих туристичних послуг, а також забезпечити комплекс заходів з їх реалізації на умовах цього Договору. Реалізація туристичного продукту (комплекс послуг по розміщенню туриста, екскурсійні послуги, послуги гідів-перекладачів, а також інші послуги) й/або окремих туристичних послуг (в т. ч. авіаперевезення, наземне обслуговування та інші послуги), надані згідно з заявками компанії здійснюються компанією за дорученням та від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок партнера. Компанія здійснює свою діяльність на умовах повної фінансової самостійності. Витрати компанії, спрямовані на реалізацію туристичного продукту в обов`язковому порядку мають бути попередньо узгоджені з партнером і в письмовій формі партнером підтверджені.

Згідно із п. 7.2. агентським договором №MZT/GR-KIV/16 з реалізації туристичного продукту та окремих туристичних послуг від 01.01.2016, при настанні обставин непереборної сили термін виконання зобов`язань збільшується пропорційно часу, протягом якого будуть діяти такі обставини. Сторона, для якої створилась неможливість виконання зобов`язань за цим Договором повинна протягом 2 днів повідомити іншу сторону про настання і припинення обставин, що перешкоджають виконанню зобов`язань за Договором. Належним доказом наявності зазначених вище обставин та їх продовження є документи, що видаються компетентними органами відповідної країни.

Згідно із ст. 7 ЗУ «Про міжнародне приватне право» при визначенні права, що підлягає застосуванню, суд чи інший орган керується тлумаченням норм і понять відповідно до права України, якщо інше не передбачено законом. Якщо норми і поняття, що потребують правової кваліфікації, не відомі праву України або відомі під іншою назвою або з іншим змістом і не можуть бути визначені шляхом тлумачення правом України, то при їх правовій кваліфікації також враховується право іноземної держави.

Відповідно до ст. 13 ЗУ «Про міжнародне приватне право» документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Відповідно до доданого до відзиву, ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» Урядового бюлетеня Грецької Республіки від 30.05.2020 №104, законодавчий акт від 13.04.2020 «Заходи з усунення триваючих наслідків пандемії коронавірусу COVID-19 і інших термінових заходів» застосовується до договорів про надання туристичних послуг, які укладені і розриваються з 25.02.2020 по 30.09.2020 будь-якою стороною договору. У випадку розірвання згідно пар 1 туристичне підприємство повинно повернути клієнту будь-яку суму, яку клієнт сплатив або в іншій формі на виконання договору шляхом відступлення від засад договору або закону надати клієнту замість повернення грошової суми ваучер на рівнозначну суму строком дії 18 місяців з дати його видачі.

Згідно із ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 214 ЦК України, особи, які вчинили дво- або багатосторонній правочин, мають право за взаємною згодою сторін, а також у випадках, передбачених законом, відмовитися від нього, навіть і в тому разі, якщо його умови повністю ними виконані. Відмова від правочину вчиняється у такій самій формі, в якій було вчинено правочин. Правові наслідки відмови від правочину встановлюються законом або домовленістю.

Згідно із ст. 1 ЗУ «Про туризм» туристичний продукт - попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов`язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об`єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо). Готель - підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається з шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов`язковим обслуговуванням. Порядок встановлення категорій готелям визначається Кабінетом Міністрів України. Готелю встановлюється категорія на 5 років . Готельна послуга - дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов`язана з розміщенням та тимчасовим проживанням. Готельна послуга складається з основних та додаткових послуг, що надаються споживачу відповідно до категорії готелю . Аналогічні засоби розміщення - підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно з щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів.

Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про туризм» туристичні оператори (далі - туроператори) - юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність.

Згідно із ст. 20 ЗУ «Про туризм» туроператор (турагент) зобов`язаний не пізніш як через один день з дня, коли йому стало відомо про зміну обставин, якими сторони керувалися під час укладення договору на туристичне обслуговування, та не пізніш як за три дні до початку туристичної подорожі повідомити туриста про таку зміну обставин з метою надання йому можливості відмовитися від виконання договору без відшкодування шкоди туроператору (турагенту) або внести зміни до договору, змінивши ціну туристичного обслуговування.

Туроператор або турагент вправі відмовитися від виконання договору лише за умови повного відшкодування замовникові збитків, підтверджених у встановленому порядку та заподіяних внаслідок розірвання договору, крім випадку, якщо це відбулося з вини туриста.

Турист вправі відмовитися від виконання договору на туристичне обслуговування до початку туристичної подорожі за умови відшкодування туроператору (турагенту) фактично здійснених ним документально підтверджених витрат, пов`язаних із відмовою.

Якщо під час виконання договору на туристичне обслуговування туроператор не в змозі надати значну частину туристичного продукту, щодо якого відповідно до договору на туристичне обслуговування сторони досягли згоди, туроператор повинен з метою продовження туристичного обслуговування вжити альтернативних заходів без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані. У разі неможливості здійснення таких заходів або відмови туриста від них туроператор зобов`язаний надати йому без додаткової оплати еквівалентний транспорт для повернення до місця відправлення або іншого місця, на яке погодився турист, а також відшкодувати вартість ненаданих туроператором туристичних послуг і виплатити компенсацію у розмірі, визначеному в договорі за домовленістю сторін.

Відповідно із ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно до відзиву ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» визнає, що на рахунок ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» за заявкою № CFU30080A1 надійшли кошти в розмірі 90310 грн. Позивач не скористався туристичними послугами, відповіді на звернення представника позивача щодо повернення коштів відповідачами до відзивів не додано.

Згідно до платіжного доручення № 1010 від ТОВ «Аква Тревел Груп» перераховано ТОВ «Музенідіс ТревелУкраїна» 90310 грн.

Таким чином, ТОВ «Аква Тревел Груп» на рахунок ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» було здійснено перерахунок коштів, сплачених позивачем, ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» не було доведено до відома позивачу достовірну інформацію про неможливість виконання Договору на туристичне обслуговування № МЗТ/19-01, тому з ТОВ «Музенідіс Тревел Україна» на користь позивача підлягають відшкодуванню сплачені позивачем кошти в сумі 92950 грн.

Згідно з ч.1 ст. 906 ЦК України, збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Згідно із Глобальним етичним кодексом туризму, туристичну діяльність необхідно здійснювати в гармонії із специфічними особливостями і традиціями приймаючих регіонів і країн, дотримуючись при цьому їх законів, звичаїв і традицій.

Позивач тривалий час очікував на виконання умов договору на туристичне обслуговування проте ані послуг, ані коштів у зв`язку з їх ненаданням не отримав, тому підлягає відшкодуванню з відповідача на користь позивача моральна шкода в розмірі 2000 грн.

При задоволенні позовних вимог на підставі ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню судовий збір з відповідача на користь держави.

Керуючись ст.ст. 12, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 263, 265 ЦПК, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Аква Тревел Груп» про відшкодування витрат, завданих недбалими діями туристичної компанії задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна» на користь ОСОБА_1 92 950 (дев`яносто дві тисячі дев`ятсот п`ятдесят грн. 00 коп.) грн. та моральну шкоду в розмірі 2 000 (дві тисячі грн. 00 коп.) грн.

3. У задоволенні решти вимог відмовити.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна» на користь держави 908,00 (дев`ятсот вісім грн. 00 коп.) грн. судового збору.

5. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

6. Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Голосіївський районний суд міста Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Музенідіс Тревел Україна», місце знаходження юридичної особи: 01024, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд 9/2 код ЄДРПОУ 39173811

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Аква Тревел Груп», місце знаходження юридичної особи: 03087, м. Київ, вул. Єреванська, буд. 12, код ЄДРПОУ 40576404.

Повний текст рішення суду складено та підписано 01.08.2022р.

Суддя І.О. Ольшевська

Джерело: ЄДРСР 105522774
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку