open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

15 липня 2022 року м. Ужгород№ 260/2058/22 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Іванчулинець Д.В.,

при секретарі судового засідання - Костелей І.Ф.,

за участі сторін та осіб, які беруть участь у розгляді справи:

представника позивача Радь І.І.,

представників відповідача: Андращюк Д.С. та Горзова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) (вул. Грюнвальдська, буд. 11, м. Івано-Франківськ, Закарпатська область, 76018, код ЄДРПОУ 43316386) про зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

У відповідності до ч. 3 ст. 243 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 15 липня 2022 року проголошено вступну та резолютивну частини Рішення. Рішення в повному обсязі складено та підписано 25 липня 2022 року.

14 червня 2022 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) (далі відповідач), яким просить суд:

1) розглянути справу в порядку спрощеного провадження без виклику в судове засідання сторін;

2) зобов`язати Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), відповідно до ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (архівною складовою якого є Єдиний реєстр громадських формувань), виключивши відомості про ОСОБА_1 , як Голову Ради (керівника) Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії Опозиційна платформа - за життя;

3) судові витрати віднести на рахунок позивача та з відповідача не стягувати (а.с.1, 2).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач займав посаду Голови Ужгородської місцевої (районної в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ». 17 березня 2022 року він звернувся до Ради Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» із заявою, якою повідомив про вихід з членів відповідної партії та складання своїх повноважень, як Голови. 03 червня 2022 року позивач у зв`язку з припиненням членства в партії, звернувся із заявою до відповідача, згідно якої, просив внести відомості щодо його виключення, як Голову Ужгородської місцевої (районної в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ». Однак, рішенням відповідача від 06 червня 2022 року позивачеві було відмовлено у проведенні державної реєстрації змін до відмостей, у зв`язку з тим, що вимогами ч.7 ст.6 Закону України «Про політичні партії в України» дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівників та заступників керівників політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника. Вважаючи відмову відповідача у вчиненні державної реєстраційної дії протиправною позивач звернувся з даним позовом до суду.

15 червня 2022 року ухвалою судді Закарпатського окружного адміністративного суду було відкрито загальне позовне провадження в даній адміністративній справі (а.с.13, 14).

04 липня 2022 року ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду було закрито підготовче провадження у даній справі та призначено розгляд такої по суті (а.с.23, 24).

05 липня 2022 року на адресу суду від представника відповідача надійшов письмовий відзив на позовну заяву згідно змісту якого вбачається, що останній заперечує проти позову. Вважає, що державний реєстратор Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений чинним законодавством приймаючи 06 червня 2022 року рішення про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у зв`язку із зупиненням (припиненням) членства у структурному утворенні політичної парті, що не має статусу юридичної особи - Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ». Відтак, позов є не обґрунтованим та таким, що не підлягає до задоволення (а.с.27-32).

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги у повному обсязі з мотивів наведених у позовній заяві та просив суд задовольнити позов повністю.

Представники відповідача у судовому засіданні заперечували проти задоволення позовних вимог повністю з мотивів наведених у письмовому відзиві та просили суд відмовити позивачеві в задоволенні позову.

Заслухавши пояснення представника позивача, представників відповідача, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 03 червня 2022 року, позивач - ОСОБА_1 звернувся до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано- Франківськ) із заявою про виключення відомостей про нього, як Голови Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ», в зв`язку із виходом з членів ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» (а.с.7).

До поданої позивачем заяви ним долучено копію заяви від 17 березня 2022 року з відміткою про її отримання (передбачено ч. 5 ст. 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (надалі - Закон про реєстрацію)) про припинення членства та складання повноважень (а.с.6).

Вищевикладені факти підтверджуються заявою позивача від 03 червня 2022 року та описом прийнятих документів відповідачем від 03 червня 2022 року (а.с.7, 8).

Рішенням відповідача від 06 червня 2022 року позивачу відмовлено в державній реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» (а.с.9).

Як вбачається із вищезазначеного рішення від 06 червня 2022 року, відмова відповідача мотивована вимогами частини сьомої статті 6 Закону України «Про політичні партії в Україні», згідно якої дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Копії рішення відповідача про відмову від 06 червня 2022 року, повідомлення про відмову від 06 червня 2022 року та супровідного листа від 06 червня 2022 року, долучені позивачем до матеріалів позовної заяви (а.с.9-11).

Вважаючи відмову відповідача у вчиненні реєстраційної дії протиправною та такою, що ґрунтується не на нормах чинного законодавства, порушує права позивача, останній звернувся з даним позовом до суду.

Так, відповідно до вимог статті 36 Конституції України встановлено, що громадяни України мають право на свободу об`єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров`я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об`єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій чи громадських організацій.

Згідно з приписами статті 1 Закону України «Про політичні партії в Україні» передбачено, що право громадян на свободу об`єднання у політичні партії для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів визначається і гарантується Конституцією України. Встановлення обмежень цього права допускається відповідно до Конституції України в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров`я населення або захисту прав і свобод інших людей, а також в інших випадках, передбачених Конституцією України.

Ніхто не може бути примушений до вступу в політичну партію або обмежений у праві добровільного виходу з політичної партії.

Належність чи неналежність до політичної партії не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання державою будь-яких пільг і переваг.

Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно Конституцією та законами України.

Частиною п`ятою статті 21 вищезазначеного Закону встановлено, що для державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв`язку із зупиненням (припиненням) членства у структурному утворенні політичної партії, що не має статусу юридичної особи, член керівного органу (крім керівника) подає копію заяви про зупинення (припинення) ним членства до відповідних статутних органів політичної партії з відміткою про її прийняття.

Відтак, наведений захист прав позивача відповідає вимогам статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою закріплена свобода зібрань та об`єднання.

Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував про необхідність дотримання вимог щодо виправданості втручання у права, гарантовані статтями 8-10 Конвенції. Зокрема, за позицією ЄСПЛ виправданість втручання у права, гарантовані Конвенцією встановлюються за сукупності трьох умов:

1) втручання здійснюється «згідно із законом».

2) втручання переслідує законну мету, зазначену у другому пункті відповідної статті Конвенції.

3) втручання є «необхідним у демократичному суспільстві» для досягнення такої цілі чи цілей (мається на увазі, що воно відповідає нагальній соціальній потребі і зокрема є пропорційним до поставленої законної мети).

У рішенні від 03 квітня 2008 року по справі «Корецький та інші проти України» ЄСПЛ визнає, що втручання в свободу об`єднання заявників не було виправданим і порушено права, гарантовані статтею 11 Конвенції.

В розрізі справи №260/2058/22 суд констатує, що державою не забезпечено ні балансу відповідних інтересів, ні ясності закону, який фактично обмежує право позивача на припинення членства у партії, через заборону припинення перебування на виборній посаді керівника відповідного структурного утворення політичної партії аж до моменту обрання нового керівника такого структурного утворення політичної партії.

За сукупності викладених обставин, зважаючи на приписи Конституції України, Закону про реєстрацію, Закону України «Про політичні партії в Україні», згідно яких ніхто не може бути примушений до вступу в політичну партію або обмежений у праві добровільного виходу з політичної партії, та за умови письмового повідомлення про припинення членства в політичній партії, позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Важливим моментом у даній справі є прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» (№2243-IX від 03.05.2022 року, набрав чинності 18.05.2022 року) та Указу Президента України від 19 березня 2022 року № 153/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року "Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій". Відповідно до цього Рішення Ради національної безпеки і оборони України призупинено на період дії воєнного стану будь-яку діяльність в Україні, зокрема, політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", що не дає можливість в будь-який спосіб змінити керівників структурних утворень політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

Відтак, суд приходить переконання, що даний позов підлягає до задоволення у повній мірі.

За правилами, встановленими ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У відповідності до вимог статті 139 КАС України, понесені судові витрати позивача по сплаті судового збору у розмірі 992,40 грн. підлягають стягненню на його користь за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Керуючись ст. ст. 5, 9, 19, 77, 205, 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) (вул. Грюнвальдська, буд. 11, м. Івано-Франківськ, Закарпатська область, 76018, код ЄДРПОУ 43316386) про зобов`язання вчинити дії задовольнити повністю.

2. Зобов`язати Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), відповідно до вимог статті 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (архівною складовою якого є Єдиний реєстр громадських формувань), виключивши відомості про ОСОБА_1 , як Голову Ради (керівника) Ужгородської місцевої (районна в Закарпатській області) організації Політичної партії Опозиційна платформа - за життя.

3. Стягнути на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) за рахунок бюджетних асигнувань Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) (вул. Грюнвальдська, буд. 11, м. Івано-Франківськ, Закарпатська область, 76018, код ЄДРПОУ 43316386) судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні сорок копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

СуддяД.В. Іванчулинець

Джерело: ЄДРСР 105417115
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку