open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/994/22

Провадження № 2-о/293/30/2022

25 липня 2022 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Збаражського О.М.,

за участю секретаря судового засідання Крисюк О.О.,

заявника ОСОБА_1 , представника заявника адвоката Сидорчука М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Черняхів в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), про встановлення факту смерті,-

ВСТАНОВИВ:

І. СУТЬ ЗАЯВИ

1.1. 11.07.2022 ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, в якій просить встановити факт смерті її брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Дівочки Черняхівського району Житомирської області, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу населеного пункту с. Троїцьке Попаснянського району Луганської області, у віці 35 років.

1.2. Подана заява обґрунтовувалась тим, що 25.03.2022 її брата ОСОБА_2 призначено на посаду номера обслуги 3 відділення спеціального призначання 3 взводу спеціального призначення 3 роти спеціального призначення 3 батальйону спеціального призначення, ВОС НОМЕР_4. 08.04.2022 ОСОБА_2 вибув для безпосередньої участі у бойових діях в район населеного пункту Лиман . ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 помер в результаті масового артилерійського обстрілу збройними силами російської федерації поблизу населеного пункту Троїцьке Попаснянського району Луганської області внаслідок потрапляння снаряду в бліндаж та вибуху боєкомплекту та отримав поранення несумісні з життям. Зазначає, що встановлення факту, що має юридичне значення, необхідне для державної реєстрації смерті її брата, проведеної державним органом України.

ІІ. ПРОЦЕДУРА та ПОЗИЦІЇ СТОРІН

2.1. 11.07.2022 ухвалою Черняхівського районного суду Житомирської області відкрито окреме провадження у цивільній справі №293/994/22, розгляд справи призначено на 13.07.2022 (а.с.16-17).

2.2. 13.07.2022 розгляд справи відкладено на 25.07.2022 через перебування головуючого судді у нарадчій кімнаті (а.с. 19).

2.3. 25.07.2022 заявник в судовому засіданні підтримала заяву та просила задовольнити. Представник заявника заяву підтримав та пояснив, що заявник звернулася до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) з заявою про реєстрацію смерті брата, проте заявнику відмовили через відсутність лікарського свідоцтва про смерть брата.

2.4. Представник Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) згідно поданої заяви від 25.07.2022 не заперечувала щодо задоволення заяви ОСОБА_1 (а.с.20).

ІІІ. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ та ДОКАЗИ НА ЇХ ПІДТВЕРДЖЕННЯ

3.1. Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 , серії НОМЕР_2 (а.с.6,7).

3.2. 25.03.2022 солдат ОСОБА_2 номер обслуги 3 відділення спеціального призначення 3 взводу спеціального призначення 3 роти спеціального призначення 3 батальйону спеціального призначення, приступив до виконання службових обов`язків, що підтверджується витягом із наказу командира в/ч НОМЕР_5 від 25.03.2022 №23 (а.с.4).

3.3. 08.04.2022 ОСОБА_2 вибув для безпосередньої участі у бойових діях та забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, виконання бойових завдань на лінію безпосереднього зіткнення з противником (район населеного пункту Лиман), що підтверджується витягом із наказу командира в/ч НОМЕР_5 від 08.04.2022 №38 (а.с.5).

3.4. Згідно акту про настання смерті від 18.05.2022, затвердженого командиром військової частини НОМЕР_5 08.06.2022, засвідчено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 о 19 год. 30 хв. ОСОБА_2 загинув за наступних обставин: ІНФОРМАЦІЯ_2 в період з 17 години 27 хвилин до 19 години 32 хвилин збройними силами рф було здійснено масований обстріл з мінометів 120 калібру поблизу н.п. Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Внаслідок попадання в бліндаж відбувся вибух боєкомплекту та виникла пожежа, під час якої номер обслуги 3 відділення спеціального призначення 3 батальйону спеціального призначення військової частини НОМЕР_5 солдат ОСОБА_2 отримав поранення, не сумісне з життям. Тіло ОСОБА_2 безпосередньо на очах військовослужбовців, які склали цей акт, згоріло внаслідок дії високої температури (а.с.3).

3.5. Згідно листа Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) заявнику відмовлено в реєстрації смерті брата ОСОБА_2 через відсутність документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою (а.с. 21).

ІV. НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО, ЩО ПІДЛЯГАЄ ЗАСТОСУВАННЮ

4.1. Відповідно до вимог пункту 5 частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

4.2. Згідно з п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

4.3. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

4.4. Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, цей Закон та Указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою України (ст. 2 зазначеного Закону України).

4.5. В зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався, останній раз Законом України «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" від 22.05.2022 строком на 90 діб до 23 серпня 2022 року.

4.6. Відповідно до ч.1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про становлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

4.7. Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Відповідно до п.13 вказаної постанови заявник зобов`язаний обгрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

4.8. Статтею 319 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

V. ОЦІНКА та МОТИВИ СУДУ

5.1. Заявник звернулася із даною заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 та вказувала, що останнє необхідне для державної смерті її брата, проведеної державним органом України.

5.2. Факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поблизу населеного пункту Троїцьке Попаснянського району Луганської області внаслідок масованого обстрілу збройними силами російської федерації підтверджується матеріалами заяви.

5.3. На даний час законом не передбачено іншого порядку, ніж встановлення цього факту в судовому порядку. Задоволення даної заяви надасть заявнику можливість отримати свідоцтво про смерть її брата ОСОБА_2 .

5.4. Згідно п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» з наступними змінами та доповненнями, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

5.5. Згідно зі ст. 14 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом.

5.6. За таких обставин суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті) підлягає задоволенню.

5.7. Відповідно до п. 9 ст. 10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

5.8. Враховуючи те, що військова агресія російської федерації проти України розпочалася 24.02.2022, наразі чинним законодавством України не встановлений порядок набрання рішенням у справах про встановлення факту смерті на території, на якій ведуться бойові дії законної сили, суд вважає за необхідне застосувати аналогію закону та відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України визначити, що рішення про встановлення факту смерті особи на території, де ведуться бойові дії, підлягає до негайного виконання.

VI. СУДОВІ ВИТРАТИ

6.1. Під час звернення до суду заявником було подано клопотання про звільнення від сплати судового збору.

6.2. Частиною 7 статті 294 ЦПК України визначено, що під час ухвалення судом рішення в справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

6.3. Згідно з вимогами ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

6.4. Відповідно до п. 21 ч. 1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

6.5. Таким чином, заявник в силу закону звільнена від сплати судового збору під час розгляду даної справи.

Керуючись ст.ст. 89, 258, 259, 265, 268, 273, 319, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Дівочки Черняхівського району Житомирської області, який загинув 16 травня 2022 року поблизу населеного пункту Троїцьке Попаснянського району Луганської області внаслідок масованого обстрілу збройними силами російської федерації, у віці 35 років.

Копію рішення суду невідкладно направити до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) для державної реєстрації смерті ОСОБА_2 .

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник:

ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_5 ,

проживає за адресою:

АДРЕСА_1

РНОКПП НОМЕР_3

Заінтересована особа:

Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

у Житомирському районі Житомирської області

Центрально-Західного міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м. Хмельницький)

місцезнаходження: Житомирська область, смт Черняхів, вул.Шевченка, 4

код ЄДРПОУ 22061781

Суддя Олег ЗБАРАЖСЬКИЙ

Джерело: ЄДРСР 105385308
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку