open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

07.07.2022 Єдиний унікальний № 371/153/22

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/ 153/22

Провадження № 2 /371/ 406/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2022 року м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Поліщука А.С.,

з секретарем Овчаренко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миронівської міської ради Київської області, Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Потік» про визнання права на земельну частку (пай),

В С Т А Н О В И В :

До Миронівського районного суду Київської області із вказаним позовом звернувся ОСОБА_1 та просив суд визнати за ним право на земельну частку (пай) середнім розміром 4,41 га в умовних кадастрових гектарах при паюванні сільськогосподарських земель, переданих у колективну власність згідно Державного акта на право колективної власності на землю серії КВ, виданого Потіцькою сільською радою народних депутатів Миронівського району Київської області 27 квітня 1995 року колективному сільськогосподарському підприємству імені Карла Маркса.

Позов обгрунтував тими обставинами, що позивача 01 квітня 1993 року було прийнято в члени колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області, його зараховано на навчання до Ржищівського будівельного технікуму. Повний курс навчання у Ржищівському будівельному технікумі він закінчив 28 лютого 1993 року та здобув кваліфікацію техніка-будівельника-технолога. Рішенням загальних зборів колгоспників колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області, позивача було направлено до Київського інженерно-будівельному інституті він навчався стаціонарно з 01 вересня 1993 року по 30 червня 1998 року. Таким чином, 01 квітня 1993 року позивача було прийнято в члени колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області. Рішенням загальних зборів колгоспників колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області позивача направлено на навчання до Київського інженерно-будівельного інституту за спеціальністю інженер-будівельник, в якому він навчався стаціонарно з 01 вересня 1993 року по 30 червня 1998 року. Згідно листа Сільськогосподарського підприємства з обмеженою відповідальністю «Потік», яке є правонаступником КСП «Потік» та колгоспу імені Карла Маркса, від 22 грудня 2021 року №18 відсутні відомості про виключення зі списків КСП імені Карла Маркса ОСОБА_1 .

Колгосп імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області реорганізовано в Колективне сільськогосподарське підприємство «Потік» села Потік Миронівського району Київської області, витяг з протоколу № 2 від 27 липня 1996 року. Колективне сільськогосподарське підприємство села Потік Миронівського району Київської області є правонаступником колгоспу імені Карла Маркса.

Колективне сільськогосподарське підприємство «Потік» села Потік Миронівського району Київської області реорганізовано в Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Потік» села Потік Миронівського району Київської області.

27 квітня 1995 року Колективне сільськогосподарське підприємство імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області отримало Державний акт на право колективної власності на землю. Тобто, позивач був членом колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області. Під час складання списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), позивача не було включено до списку-додатку до Державного акту на право колективної власності на землю, сертифікат на право на земельну частку (пай) на ім`я позивача не видавався.

Позивач не був включений до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай) Колективне сільськогосподарське підприємство імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області, яке отримало Державний акт на право колективної власності на землю.

В судове засідання позивач не з`явився. Представник позивача ОСОБА_2 подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача Миронівської міської ради Київської області в судове засідання не з`явився, надали листа про розгляд справи у відсутності їх представника.

Представник відповідача сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Потік» в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі.

Згідно з ст. 223 ЦПК України неявка в судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.2ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб.

Таким чином, суд під час розгляду цивільної справи повинен захищати порушені, невизнані або оспорювані права, свободи чи інтереси фізичних осіб.

Статтею 5ЦПК України передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Згідно зі ст.16Цивільного кодексуУкраїни кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права. Одним із способів захисту цивільного права є визнання судом цього права.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права (п. а) ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України).

Отже, у випадку порушення, невизнання або оспорювання майнового права, особа право якої порушується, оспорюється чи не визнається має право звернутися до суду по його захист шляхом визнання такого права.

Представник позивача звернувся за судовим захистом у зв`язку із тим, що в інший спосіб позивач не може реалізувати своє право на отримання земельного паю середнім розміром 4,41 умовних кадастрових гектарів в колективному сільськогосподарському підприємстві імені Карла Маркса по Потіцькій сільській раді Миронівського району Київської області.

Відповідно до запису в трудовій книжці під № 1, позивач 01 квітня 1993 року був прийнятий в члени колгоспу імені Карла Маркса Миронівського району Київської області (а.с. 14).

Згідно листа ГУ Держгеокадастру у Київській області від 11 листопада 2021 року Х-312/0.0,954-320/0/452-21, що з списку-додатку до Державного акту на право колективної власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва КСП імені Карла Маркса с. Потік Миронівського району Київської області та зареєстрованого від 27 квітня 1995 року ОСОБА_1 до списку-додатку до Державного акту на право колективної власності на землю не внесений та відповідно наявних у Відділі «Книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю, право постійного користування землею та договорів оренди землі» та других примірників державних актів на земельні ділянки станом на 01 січня 2013 року Державний акт на право власності на земельну ділянку частку (пай) на ім`я ОСОБА_1 не видавався (а.с. 16).

Відповідно до довідки ГУ Держгеокадастру у Київській області від 13 грудня 2021 року №Х-417/0-0.954-448/0/452-21 середній кадастровий розмір земельної частки (паю) по КСП імені Карла Маркса Потіцькій сільській раді Миронівського району Київської області становить 4,41 умовних кадастрових гектарів (а.с. 17).

Згідно архівної довідки виданої Архівним відділом Виконавчого комітету Ржищівської міської ради Київської області від 18 червня 2021 року №05-10/33, що у документах архівного фонду «Ржищівський будівельний технікум» є відомості про те, що ОСОБА_1 , 1974 року народження зарахований до технікуму на перший курс денного відділення за направленням колгоспу з 01 вересня 1989 року; закінчив технікум 28 лютого 1993 року, здобув кваліфікацію техніка будівельника-технолога. Денна форма навчання (а.с. 18).

Відповідно до архівної довідки Київського університету будівництва і архітектури від 09 липня 2021 року № 1.10-190-П про направлення на навчання та закінчення університету в 1998 році ОСОБА_1 з якої вбачається, що останній навчався з 01 вересня 1993 року по 30 червня 1998 року (а.с. 19).

Згідно направлення КСП імені Карла Маркса від 1993 року, ОСОБА_1 направлений на навчання до Київського інженерно-будівельного інституту за спеціальністю інженер-будівельник (а.с. 20).

Відповідно до довідки виданої правління колгоспу імені Карла Маркса, ОСОБА_1 дійсно працював у вищевказаному господарстві майстром-будівельником (а.с. 21).

Згідно архівної довідки виданої Архівним відділом Обухівської районної державної адміністрації Київської області від 02 липня 2021 року № 05-04/261, що в фонді КСП «Потік» с. Потік Миронівського району Київської області, в протоколі № 4 засідання правління колгоспу імені Карла Маркса від 30 квітня 1993 року значаться відомості про прийняття на роботу техніком-будівельником ОСОБА_1 з 01 квітня 1993 року (а.с. 22).

Відповідно до листа СТОВ «Потік» від 22 грудня 2021 року № 18 щодо виключення зі списків КСП імені Карла Маркса ОСОБА_1 повідомлено, що в архіві Колгоспу імені Карла Маркса, КСП «Потік» та СТОВА «Потік» відсутні відомості про виключення зі списків членів КСП ім. Карла Маркса ОСОБА_1 , СТОВ «Потік» є правонаступником Колгоспу ім. Карла Маркса (а.с. 23).

Згідно архівної довідки виданої Миронівською міською радою від 28 жовтня 2021 року №27 про те, що з вересня 1950 року до колгоспу «Червоний Жовтень» приєднано колгоспи «Перше Травня», Імені Кагановича та «Червона Зірка» (протокол № 7 загальних зборів колгоспу «Червоний Жовтень» від 13 вересня 1950 року). Об`єднаному колгоспу залишили назву «Червоний Жовтень». Колгосп «Червоний Жовтень» с. Потік і колгосп імені Шевченка с. Коритище реорганізовано в колгосп «Перемога» протокол № 1 від 09 січня 1960 року. Колгосп «Перемога» с. Потік реорганізовано на колгоспі імені Карла Маркса, протокол № 1 від 16 квітня 1964 року. Статут колгоспу імені Карла Маркса зареєстровано рішенням виконкому Миронівської районної ради народних депутатів № 26 від 27 лютого 1992 року, реєстраційний № 2229-66-К. Колгосп імені Карла Маркса реорганізовано в колективне сільськогосподарське господарство «Потік» протокол № 12 від 23 листопада 1996 року. Колективне сільськогосподарське господарство правонаступник колгоспу імені Карла Маркса, зареєстроване Миронівською районною державною адміністрацією 31 липня 1996 року, реєстраційний №292. Колективне сільськогосподарське господарське «Потік» реорганізовано в сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Потік», протокол № 2 від 16 лютого 2000 року. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Потік» правонаступник КСП «Потік», зареєстроване Миронівською районною державною адміністрацією 13 березня 2000 року реєстраційний №521. Документи з особового складу СТОВ «Потік» за 1950-2000 роки передані на зберігання до Трудового архіву Миронівської міської ради згідно акту передачі, протокол № 1 від 19 березня 2007 року. Документи з особового складу СТОВ «Потік» за 2001 по 01 серпня 2005 р.р. передані на зберігання до Трудового архіву Миронівської міської ради згідно акту передачі, протокол № 2 від 23 травня 2008 року (а.с. 24).

Відповідно до Державного акту серії КВ від 27 квітня 1995 року Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Карла Маркса с. Потік Миронівського району Київської області отримало право колективної власності на землю (а. с. 25-27).

Частиною 1 ст. 25 Земельного кодексу України передбачено, що при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров`я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю).

Тобто, будучи членом колгоспу імені Карла Маркса села Потік Миронівського району Київської області, при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, до числа яких відноситься КСП «Маслівське», ОСОБА_1 має право на отримання у власність земельної частки (паю) із земель цього підприємства.

Статтею 5 Закону України «Про особливі приватизації майна в агропромисловому комплексі» передбачено, що приватизація майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється шляхом перетворення їх у колективні сільськогосподарські підприємства або у акціонерні товариства за рішенням загальних зборів (зборів уповноважених).

Як вбачється з листа СТОВ «Потік» від 22 грудня 2021 року № 18, СТОВ «Потік» (код ЄДРПОУ 03755934) є правонаступником КСП «Потік» (код ЄДРПОУ 03755934) та Колгоспу ім. Карла Маркса (код ЄДРПОУ 03755934) (а.с. 23).

Згідно з ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (в редакції чинній на час реорганізації), юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті перетворення (реорганізації).

Частиною 5 ст. 59 Господарського кодексу України (в редакції чинній на час реорганізації) передбачено, що у разі перетворення одного суб`єкта господарювання в інший до новоутвореного суб`єкта господарювання переходять усі майнові права і обов`язки попереднього суб`єкта господарювання.

Таким чином СТОВ «Потік» є правонаступником Колгоспу ім. Карла Маркса» та проходить процедуру приватизації.

Отже, на час отримання 27 квітня 1995 року Колективним сільськогосподарським підприємством імені Карла Маркса с. Потік Миронівського району Київської області Державного акту на право колективної власності на землю, позивач був членом колективного сільськогосподарського підприємства імені Карла Маркса с. Потік Миронівського району Київської області.

Частиною 1 ст. 25 Земельного кодексу України передбачено, що при приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, земельні ділянки передаються працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров`я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю).

Статтею 7 Указу президента України від 8 серпня 1995 року № 720 передбачено створення під час передачі земель у колективну власність резервного фонду, який використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі.

Пунктами 9, 10 ст. 25 Земельного кодексу України, передбачено, що органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у процесі приватизації створюють резервний фонд земель у розмірі до 15 відсотків площі усіх сільськогосподарських угідь, які були у постійному користуванні відповідних підприємств, установ та організацій. Резервний фонд земель перебуває у державній або комунальній власності і призначається для подальшого перерозподілу та використання за цільовим призначенням.

Таким чином, оскільки право особи на земельну частку (пай) виникає з моменту отримання сільськогосподарським підприємством державного акту про право колективної власності, в якому ця особа вказана як така, що має право на земельну частку (пай), це право є непорушним, строк на його реалізацію законодавством не встановлено, а відтак воно підлягає захисту без обмеження строком позовної давності.

На підставі ст. ст. 25, 81, 152 Земельного кодексу України, ст. ст. 16, 373 Цивільного кодексу України, ст. ст. 1, 2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», керуючись ст. ст. 1, 4, 10, 15, 60, 64, 179, 208, 209, 212 - 215, 218, 223, 292, 294, 296 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Визнати за ОСОБА_1 , право на земельну частку (пай) середнім розміром 4,41 га в умовних кадастрових гектарах при паюванні сільськогосподарських земель, переданих у колективну власність згідно Державного акта на прав колективної власності на землю серії КВ, виданого Потіцькою сільською радою народних депутатів Миронівського району Київської області 27 квітня 1995 року колективному сільськогосподарському підприємству імені Карла Маркса.

3.На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду через Миронівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього судового рішення.

4.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя підпис А.С. Поліщук

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ

Суддя А.С. Поліщук

Джерело: ЄДРСР 105281428
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку