open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №: 398/253/22

провадження №: 2/398/1020/22

РІШЕННЯ

Іменем України

"08" червня 2022 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Нероди Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Шаповал І.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Олександрії у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

в с т а н о в и в:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дружини, з якою проживає дитина з інвалідністю.

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

В обґрунтування позову зазначала, що вона перебувала у шлюбі з відповідачем з 20 квітня 2005 року. Рішенням суду від 14 березня 2011 року шлюб розірвано. У шлюбі у них народилися дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які проживають з позивачем.

Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 29 липня 2009 року з відповідача на користь позивача стягнуто аліменти на утримання дітей у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку до повноліття дітей.

22 вересня 2015 року відповідача позбавлено батьківських прав щодо дочок.

Неповнолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 24 квітня 2015 року встановлена інвалідність з дитинства до повноліття. Позивач, як матір дитини з інвалідністю, отримує щомісячно соціальну допомогу у розмірі 2 662 грн. 80 коп. Позивач намагалася врегулювати спір добровільно, однак позитивного результату це не дало. Оскільки позивач проживає з дитиною з інвалідністю та опікується нею, то вона має право на відповідне матеріальне утримання. Тому позивач просить стягнути з відповідача на своє утримання аліменти у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно до досягнення дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повноліття.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 18.05.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЧА

Відповідач відзив на позов та заяви із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження не подав.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Судом встановлено, що позивач і відповідач перебували у шлюбі, який зареєстрований 20 квітня 2005 року відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Олександрія Олександрійського міськрайонного управління юстиції.

Під час шлюбу у сторін ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась дочка ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 21.11.2005 року.

Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 14.03.2011 року у справі № 2-470/2011 між позивачем та відповідачем розірвано шлюб.

29 липня 2009 року заочним рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області у справі № 2-2412/09 з відповідача на користь позивача стягнуто аліменти на утримання дітей дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дочки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) до досягнення дітьми повноліття.

Згідно рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 22.09.2015 року у справі № 398/1358/15-ц відповідача позбавлено батьківських прав щодо дочок ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до довідки КП «Житлогосп» від 24.01.2022 року № 2581 ОСОБА_7 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , і разом з нею проживають дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно копії посвідчення серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 , 2005 року народження, являється дитиною з інвалідністю з дитинства.

З довідки Управління соціального захисту населення Олександрійської міської ради від 24.01.2022 року № 208 встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в управлінні та їй призначено державну соціальну допомогу по догляду за дитиною з інвалідністю дочкою ОСОБА_5 , 2005 року народження.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 88 СК України, якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною з інвалідністю, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Право на утримання триває протягом всього часу проживання з дитиною з інвалідністю та опікування нею і не залежить від матеріального становища того з батьків, з ким вона проживає.

Розмір аліментів тому з подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю визначається за рішенням суду відповідно до частини першої статті 80 цього Кодексу, без урахування можливості одержання аліментів від своїх батьків, повнолітніх дочки або сина.

Визначальним на підставі цієї норми закону є наявність у одного із подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю права на утримання, незалежно від того, чи вона (він) працює та незалежно від її (його) матеріального становища.

Аналіз вказаної норми дає підстави для висновку, що у одного із подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю виникає право на утримання за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: проживання з дитиною з інвалідністю, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду і опікування нею та наявність у чоловіка можливості надавати матеріальну допомогу.

Згідно ч. 3 ст.70 Закону України «Про виконавче провадження», загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

За таких обставин, оцінивши докази по справі в їх сукупності, співмірність вимог позивача, враховуючи стан здоров`я дитини, яка є інвалідом та вимагає постійного догляду, суд вважає необхідним позов задовольнити частково та стягнути з відповідача аліменти на утримання позивача, з якою проживає дитина з інвалідністю, у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно та протягом усього часу проживання ОСОБА_1 з дитиною з інвалідністю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та опікування нею, що в сукупності зі стягнутими рішенням Олександрійського міськрайонного суду від 29.07.2009 року аліментами на утримання дітей у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) не буде перевищувати 50 відсотків заробітної плати (доходу) відповідача.

НОРМИ ПРАВА

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в України», дитина з інвалідністю - особа віком до 18 років (повноліття) зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов`язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Статтею 1 Закону України «Про охорону дитинства» визначення інвалідності дитини доповнено посиланням на те, що стійкий розлад функцій організму зумовлює обмеження її нормальної життєдіяльності та необхідність додаткової соціальної допомоги і захисту.

Статтею 19 цього ж Закону визначено безпосередній причинний зв`язок інвалідності з потребою у сторонньому догляді, як форми додаткової соціальної допомоги та захисту.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 75 СК України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України, регулювання сімейних відносин має здійснюватись з максимально можливим врахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї.

Згідно ст. 80 СК України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з урахуванням можливості одержання утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 88 СК України, якщо один із подружжя, в тому числі і працездатний, проживає з дитиною з інвалідністю, яка не може обходитися без постійного стороннього догляду, і опікується нею, він має право на утримання за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Право на утримання триває протягом всього часу проживання з дитиною з інвалідністю та опікування нею і не залежить від матеріального становища того з батьків, з ким вона проживає.

Розмір аліментів тому з подружжя, з ким проживає дитина з інвалідністю визначається за рішенням суду відповідно до частини першої статті 80 цього Кодексу, без урахування можливості одержання аліментів від своїх батьків, повнолітніх дочки або сина.

Враховуючи те, що позивач звільнена від сплати судового збору за подання позовної заяви про стягнення аліментів, тому суд дійшов висновку про стягнення судового збору у розмірі 992 грн. 40 коп. з відповідача в дохід держави.

На підставі ст.ст. 6, 80, 84, 88, 141, 180-184 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 141, 263-265, 354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів задоволити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з якою проживає дитина з інвалідністю дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 25 січня 2022 року та протягом усього часу проживання ОСОБА_1 з дитиною з інвалідністю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та опікування нею.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,на користь держави 992 грн. 40 коп. судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Повний текст рішення складено 08 червня 2022 року.

СУДДЯ: Л.М. НЕРОДА

Джерело: ЄДРСР 104663724
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку