open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №442/1861/22

Провадження №2/442/689/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 травня 2022 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Медведика Л.О.,

з участю секретарів Далявської Л.І., Паньків Н.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

відповідачів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

представника виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Якима І.С.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Дрогобич цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , за участю третьої особи виконавчого комітету Дрогобицької міської ради в особі відділу - служби у справах дітей про позбавлення батьківських прав та усиновлення дитини, -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезгаданим позовом, в підтвердження своїх позовних вимог посилається на те, що 07.03.2015 року уклав шлюб з ОСОБА_2 .. Разом вони виховують трьох дітей, двоє з яких народилося від їхнього шлюбу та ОСОБА_3 , яка є дочкою відповідача ОСОБА_4 . Останній не бере участі у вихованні доньки, не цікавиться її життям, не відвідує її та не надає матеріальної допомоги. Він повністю займається вихованням та утримання ОСОБА_5 , проживають усі азом однією сім`єю в одному будинку. Тобто, відповідач ОСОБА_4 свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, передбачених ст.150 СК України. Більше того, останній надав письмову згоду на позбавлення його батьківських прав відносно доньки. За таких обставин, він змушений звернутися до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивач підтримав позов. Просив задоволити позов.

Відповідач ОСОБА_2 не заперечила проти задоволення позову.

Відповідач ОСОБА_4 визнав позов та не заперечив щодо позбавлення його батьківських прав відносно доньки.

Відповідач ОСОБА_3 просила задоволити позов.

Представник третьої особи вказав, що комісія служби у справах дітей при виконкому ради розглянула прохання позивача і рекомендувала позбавити відповідача ОСОБА_4 батьківських прав щодо своєї доньки ОСОБА_5 . Додав, остання виховується позивачем з самого раннього дитинства. Він створив для неї повноцінну сім`ю, дав освіту і продовжує це робити. В інтересах дитини просить задоволити позов повністю.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані суду докази, оцінивши їх в сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з вимогами статті 264 ЦПК під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; та докази на їх підтвердження.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Суд встановив, що 07 березня 2015 року між позивачем ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було укладено шлюб, зареєстрований відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Дрогобичу реєстраційної служби Дрогобицького міськрайонного управління юстиції у Львівській області, про що зроблено відповідний актовий запис за № 105, що підтверджується Свідоцтвом про шлюб Серії НОМЕР_1 , дата видачі «07» березня 2015 року.

Разом з дружиною, ОСОБА_2 вони виховують трьох дітей. Зокрема, від даного шлюбу у нас народилося двоє дітей: син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та син - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також вони спільно виховують дочку дружини від першого шлюбу - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до Свідоцтва про народження Серія НОМЕР_2 від 20 липня 2004 року виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Дрогобицького міського управління юстиції Львівської області, батьками ОСОБА_8 є батько - ОСОБА_4 та мати - ОСОБА_9 .

Як вбачається із Свідоцтва про зміну імені серія НОМЕР_3 від 09 грудня 2020 року ОСОБА_8 змінила ім`я на ОСОБА_3 , про що 09.12.2020 року Дрогобицьким міським відділом ДРАЦС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) зроблено відповідний актовий запис №33.

Дитина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та проживає в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою про реєстрацію місця проживання особи № 008774/10-2020 від 17.12.2020 року, виданою відділом-центром надання адміністративних послуг виконавчого комітету Дрогобицької міської ради.

Вихованням, утриманням та доглядом дитини займається позивач - ОСОБА_1 - її вітчим, разом зі своєю дружиною ОСОБА_2 . Вони проживають разом в одному будинку та становимо одну сім`ю.

Біологічний батько дитини - ОСОБА_4 , усунувся від виконання своїх батьківських обов`язків. Він з дочкою не спілкується, вихованням не займається та матеріально не утримує її.

Протягом всього часу навчання дитини в школі дівчинкою опікувався позивач, ОСОБА_1 разом з її матір`ю. Весь цей час вони займалися вихованням дитини, позивач забезпечував її всім необхідним для навчання та перебуванням в школі, спілкувалися з вихователями, вчителями, медперсоналом, а також відвідували ОСОБА_5 у школі. По сьогодні ОСОБА_5 постійно проживає разом з позивачем та знаходиться на повному його утриманні.

Біологічний батько дитини - ОСОБА_4 самоусунувся від виховання неповнолітньої дочки. Життям дочки не цікавиться, не телефонує, не виявляє бажання спілкуватись з дитиною та приймати участь у її вихованні, не цікавиться її здоров`ям, не допомагає матеріально, жодного разу дитина не мала нагоди звернутися до нього з проблемами та турботами. Він не відвідував дитину в навчальному закладі, не спілкувався з вчителями, навчанням та позашкільним життям не цікавилися, не приходив на урочисті шкільні заходи, важливі для кожної дитини; не відвідував батьківські збори; не поцікавився у керівника чи вчителів навчанням дитини, її успіхами та труднощами.

Всупереч Закону України «Про охорону дитинства», батько ОСОБА_3 , не дбає про фізичний, духовний та моральний розвиток дитини, не створює належних умов для розвитку її природних здібностей, не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі, не надає доступу до історичних та культурних цінностей.

Таким чином, Відповідач ОСОБА_4 свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, які передбачені ст. 150 СК, що в свою чергу дає підстави для позбавлення його батьківських прав щодо його неповнолітньої дочки.

На даний час, ОСОБА_5 продовжує проживати зі мною та дружиною (її матір`ю), знаходиться на повному утриманні позивача. Останній намагається забезпечити дитину всім необхідним, здійснює постійний нагляд за станом її здоров`я. Дитині забезпечені гідні умови проживання та гармонійна атмосфера оточення. Між ним та Боженою, склалися усталені доброзичливі стосунки, які сприяють належному вихованню дитини, її повноцінному світосприйманню життя та оточуючих людей. Таким чином, позивач має можливість матеріально утримувати та виховувати ОСОБА_3 .

Стан здоров`я позивача дозволяє бути усиновлювачем. Алкогольними напоями не зловживає. Недієздатним чи обмежено дієздатним не визнавався. На території України до кримінальної відповідальності не притягувався, засудженим за кримінальними справами не значуся, в розшуку не перебуваю.

Власником житла де проживає сім`я є відповідач ОСОБА_2 , 1986 р.н., яка не заперечує щодо проживання неповнолітньої дитини.

Будинок забезпечений електро-, водо- та газопостачанням, є водовідведення, автономне опалення. Санітарно-гігієнічні умови будинку добрі.

У будинку є всі необхідні для проживання меблі, побутова техніка. Для дитини облаштована кімната.

По сьогодні ОСОБА_5 постійно проживає разом із позивачем та знаходиться на повному його утриманні. Останній має можливість матеріально забезпечувати дочку всім необхідним, так як, офіційно працевлаштований, працюю в ТзОВ ВНЗ «Інститут Євробізнесу» в м.Ужгород та отримує достатній та стабільний дохід.

З оглянутого листа відділу-служби у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради за №269 від 29.04.2022 року вбачається, що 28.04.2022 року на черговому засіданні комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради розглядалася заява ОСОБА_2 стосовно надання висновку органу опіки та піклування виконкому Дрогобицької міської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 стосовно його дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Після обговорення даного питання та докладного вивчення пакету документів долучених до заяви ОСОБА_2 , комісія прийняла рішення про задоволення заяви та рекомендувала орану опіки та піклування - виконавчому комітету Дрогобицької міської ради затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 стосовно його дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно п. 16 Постанови Пленуму Верховного суду України N 3 від 30 березня 2007 року " Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" "Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років і тільки з підстав, передбачених ст. 164 Сімейного Кодексу України."

Дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , не досягла 18 річного віку.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства" на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці". Аналогічні положення викладені і в ст. 150 Сімейного Кодексу України.

Статтею 150 Сімейного Кодексу України передбачено, що батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, що принижують людську гідність дитини.

У відповідності до Європейської конвенції про усиновлення дітей від 24.04.1967 р., унаслідок усиновлення дитина стає повноправним членом сім`ї усиновлювача (усиновлювачів) і має стосовно усиновлювача (усиновлювачів) та його або їхньої сім`ї такі самі права й обов`язки, як і діти усиновлювача (усиновлювачів), батьківство яких установлено законом. Усиновлювач (усиновлювачі) мають батьківську відповідальність стосовно дитини. Усиновлення припиняє правові відносини між дитиною та її батьком, матір`ю та сім`єю походження.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про охорону дитинства", кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності. Дисципліна і порядок сім`ї мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини. Держава здійснює захист дитини від: усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Верховний Суд України в ч. 2 п. 16 Пленуму "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" N 3 від 30 березня 2007 року розтлумачив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідач ОСОБА_4 не приймає участі у вихованні своєї дочки, не утримує її, не забезпечує умови її проживання, не цікавляться її життям, не піклується про фізичний і духовний розвиток, не виявляє до неї батьківської турботи, а отже свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, які передбачені ст. 150 СК, що в свою чергу дає підстави для позбавлення його батьківських прав щодо його неповнолітньої дочки.

Вищевикладені обставини у їх сукупності свідчать про фактичну можливість, але вольове небажання виконувати відносно своєї дочки батьківські обов`язки, покладені на нього законом.

У статті 19 Конвенції про права дитини, яка ратифікована постановою Верховної Ради України N 789-ХП від 27 лютого 1991 року, набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і відповідно до статті 9 Конституції України є складовою національного законодавства, держави-учасниці, які її підписали, взяли на себе зобов`язання вживати усіх необхідних законодавчих та інших заходів з метою захисту дитини від усіх форм насильства, образи чи зловживань, відсутності належного піклування чи недбалого І брутального поводження або експлуатації з боку батьків чи будь-якої іншої особи.

Згідно ч.2 ст.141 СК України, розірвання шлюбу між батьками, окреме проживання їх від дитини не впливає на обсяг їхніх прав та не звільняє від обов`язків щодо дитини.

У відповідності з ч.2 ст.157 СК України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні.

Ухиляючись від виконання своїх батьківських обов`язків, відповідачі завдають шкоди правам та законним інтересам дитини.

Згідно ч.1 ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснюється на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст.282 цього Кодексу.

Підстав, які визначені в статті 212 Сімейного кодексу України для відмови у наданні права на усиновлення сина немає.

Судом беззаперечно встановлено, що позивач разом з дружиною займається вихованням дочки ОСОБА_5 , у них наявні дружні стосунки, розвинуті почуття взаємопідтримки та допомоги.

Згідно вимог ст. 211 Сімейного кодексу України, позивач має право бути усиновлювачем неповнолітнього та згідно до ст. 223 СКУ, може звернутись до суду з даною заявою, оскільки усиновлення відбувається виключно в судовому порядку. У відповідності до ч.2 ст.224 СК України, при дотриманні всіх умов, встановлених Сімейним кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

В даному випадку, за наявності обставин, що мають істотне значення підтверджених належними документами, доданими до цієї заяви, є всі правові підставі для оголошення позивача усиновлювачем.

Статтями 229, 231 СК України передбачено право усиновлювача бути записаним, батьком дитини, змінити прізвище та по батькові особи, яка усиновлена.

Згідно до ст.. 233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 4,7,10,81,141, 263-266 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов задоволити.

Позбавити ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_4 ) батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Роз`яснити ОСОБА_4 , що такий має право на поновлення батьківських прав в порядку, визначеному ст.169 СК України.

Усиновити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІПН НОМЕР_5 ), неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В актовому записі про народження, складеного на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 внести зміни:

в графі «Відомості про батька» записати батьком усиновленої дитини, вказавши відомості ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 ;

у графі «Відомості про дитину» змінити прізвище дитини з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 »;

у графі «Відомості про дитину» змінити по батькові з « ОСОБА_12 » на « ОСОБА_13 »;

видавши на ім`я дитини повторне свідоцтво про народження із внесеними змінами.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст.273 ЦПК України.

Суддя Медведик Л.О.

Джерело: ЄДРСР 104265570
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку