open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 758/13019/20-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2022 року Печерський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Бусик О.Л.

при секретарях судових засідань - Шевчук А.В., Трубіцькій І.С.

за участю:

представника відповідача - Лелюх В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального провадження у в залі суду м. Києва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Київенерго», Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

19 листопада 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Подільського районного суду м. Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (далі - ПАТ «Київенерго»), Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» (далі - КП «Київтеолоенерго», в якому просив визнати неправомірними дії та скасувати нарахування здійснені КП «Київтеплоенерго» за послуги з центрального опалення та гарячого водопостачання по особовому рахунку за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з 27 грудня 2004 року. Зобов`язати КП «Київтеплоенерго» не нараховувати оплату за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову, позивач вказував на те, що він є власником квартири АДРЕСА_2 .

В кінці 2017 року йому стало відомо, що за особовим рахунком його квартири є борг за централізоване опалення та гарячу воду. На адресу ПАТ «Київенерго» направлялись листи щодо вказаного боргу та направлення спеціаліста для обстеження квартири щодо відсутності труб централізованого опалення, однак відповіді не отримав.

На вимогу позивача представником РТ «Поділ» КП «Київтеплоенерго» 16 квітня 2019 року було проведено обстеження квартири на предмет відключення від централізованих систем опалення та постачання гарячої води та складено акт, яким визначено, що опалення від`єднано від загально будинкової системи, при ввімкненому постачанні централізованого опалення, прилади нагріву холодні, також відсутня й гаряча вода.

04 серпня 2020 року до позивача звернувся представник КП «Київтеплоенерго» з проханням терміново встановити заглушки на трубі гарячої води. Працівником КП «Київтеплоенерго» було складено акт про встановлення пломб на запірній арматурі та заглушки на шматку труби діаметром 15 мм.

На вимогу позивача про скасування боргу, 31 серпня 2020 року, КП «Київтеплоенерго» надало відповідь про наявність боргу в сумі 44 720,96 грн за послуги з централізованого опалення та 5333,41 грн за послуги з централізованого постачання гарячої води.

В той же час, квартира з 2002 року від`єднана від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання. З моменту придбання вказаної квартири, а саме з 2004 року позивач не укладав жодних договорів ні з ПАТ «Київенерго», ні з КП «Київтеплоенерго» і, як наслідок, відсутній й особовий рахунок, відповідно до якого нараховувалась би оплата за послуги, які не надавались, оскільки це технічно неможливо у зв`язку з відсутністю у квартирі труб.

Таким чином, позивач не є споживачем послуг, які надаються відповідачами й договір з ними не укладав.

Крім того, за весь час проживання в квартирі претензій щодо заборгованості від відповідачів не надходило.

На підставі викладеного позивач просив про задоволення позову.

До позовної заяви позивач додав клопотання про витребування доказів, в якому просив витребувати у КП «Київтеплоенерго» усю наявну інформацію щодо надання послуг та плату за централізоване опалення та гаряче водопостачання за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 24 листопада 2020 року справу передано за підсудністю до Печерського районного суду м. Києва.

Ухвалою судді Печерського районного суду м.Києва від 12 квітня 2021 року в справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Ухвалою суду від 14 вересня 2021 року клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів - задоволено. Витребувано у КП «Київтеплоенерго» інформацію щодо надання послуг та оплату за централізоване опалення та гаряче водопостачання за адресою: АДРЕСА_1 .

14 листопада 2021 року від КП «Київтеплоенерго» надійшов відзив на позовну заяву, в якому вказано про те, що для проведення розрахунків за житлово-комунальні послуги систему централізованого опалення житловий будинок за адресою АДРЕСА_3 оснащений засобом обліку теплової енергії зав. №19708 марки SA діапазон розповсюдження - всі квартири будинку, який встановлено на загальному вводі будинку.

У квартирі АДРЕСА_2 відсутній індивідуальний засіб обліку теплової енергії. Інформація щодо наявності системи автономного опалення в кв. АДРЕСА_4 вказаного жилого будинку в КП «Київтеплоенерго» відсутня.

Нарахування плати за отримані послуги з централізованого опалення мешканцям вказаного будинку проводяться відповідно до п. 12 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630, а саме: згідно з показаннями будинкового засобу обліку, тобто за фактично спожиту теплову енергію пропорційно опалювальній площі всіх приміщень будинку.

Від ПАТ «Київенерго» до КП «Київтеплоенерго» в програмному комплексі передано інформацію по особовому рахунку за адресою АДРЕСА_1 про наявність ознак одного індивідуального засобу обліку гарячої води.

Разом з тим, позивач не передавав показання квартирного засобу обліку гарячої води, тому нарахування проводилось згідно з середньодобовим споживанням відповідної комунальної послуги.

Позивач не навів жодного нормативного акту на підставі якого йому було встановлено автономне опалення в 2002 році. Крім того, акт здачі в експлуатацію системи індивідуального опалення та гарячої води в даному приміщенні не можна вважати умовою для відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання й перегляду договору про надання послуг відповідно до вимог 2.7 Порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року №4.

04 серпня 2020 року працівником КП «Київтеплоенерго» в квартирі позивача проведено опломбування відключеного стану запірної арматури на подачу гарячого водопостачання, про що складено відповідний акт та інформацію внесено до програмного комплексу підприємства.

З дати опломбування та відключеного стану запірної арматури по особовому рахунку за вищенаведеною адресою нарахування за послуги з центрального постачання гарячої води не проводяться.

Крім того, чинним законодавством передбачено, що самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється, а позивач не надав належних та допустимих доказів відключення його жилого приміщення від мереж централізованого опалення в порядку, передбаченому чинним законодавством.

На підставі наведеного, представник КП «Київтеплоенерго» просив у задоволенні позову відмовити.

Позивач в судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просив слухати справу у його відсутність.

У судовому засіданні представник відповідача проти позову заперечував, просив відмовити в його задоволенні у повному обсязі.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступного висновку.

Суд установив, що на підставі договору купівлі-продажу від 27 грудня 2004 року №5941 ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 .

Згідно з актом обстеження товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-експлуатаційне підприємство «ВД-Побут» (далі - ТОВ «ВЕП «ВП-Побут») про обстеження квартири АДРЕСА_2 від 28 листопада 2002 року встановлено, що вказана квартира на час введення в дію системи центрального опалення та гарячого водопостачання житлового будинку АДРЕСА_3 та заключення договору на постачання теплової енергії з акціонерним товариством «Київенерго» від 16 грудня 2002 року №250718 була відокремлена від загальної системи теплопостачання будинку.

В квартирі виконані роботи по обладнанню приміщень автономним газовим опаленням та гарячим водопостачанням.

Звертаючись до суду з позовом, позивач зазначав, що з листопада 2017 року йому почали надходити рахунки від ПАТ «Київенерго» із наявною заборгованістю за послуги з постачання централізованого опалення та гарячої води.

15 листопада 2017 року та 22 грудня 2017 року ОСОБА_1 звернувся до ПАТ «Київенерго» із листами, в яких повідомляв про відсутність в його квартирі централізованого опалення та постачання гарячої води та просив направити спеціалістів для обстеження його квартири на предмет відсутності постачання вказаних послуг.

16 квітня 2019 року представник КП «Київтеплоенерго» Савченко О.Л. склав акт обстеження № 40 у будинку АДРЕСА_3 , в якому зазначено про видиме роз`єднання гарячого водопостачання, заглушка не встановлена.

В акті також зазначено, що опалення в квартирі від`єднано від загальної будинкової системи. Всі стояки центрального опалення заізольовані. Центральне постачання гарячої води в квартирі від`єднано від загальнобудинкової системи. Всі стояки центрального постачання гарячої води заізольовані.

04 серпня 2020 року представник виконавця послуг КП «Київтеплоенерго» Гринчук Д.С. на підставі заяви ОСОБА_1 склав акт про встановлення пломб на запірній арматурі для тимчасового призупинення послуги з централізованого постачання гарячої води.

Згідно з рахунками-повідомленнями станом з 01 квітня 2021 року до 01 вересня 2021 року заборгованість за послуги з централізованого опалення становить 11 245,75 грн та 116 77,40 грн за послуги з постачання гарячої води.

Відповідно до частини першої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в установленому порядку звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних прав або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з приписами ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст.14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї.

Відповідно до частини першої статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Судові рішення у цій справі зазначеній нормі не відповідають.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України).

За правилами ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

При цьому, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом (ч. 2 ст. 13, ч. 6 ст. 81 ЦПК України).

Звертаючись до суду з позовом, позивач указував на те, що на час придбання ним квартири у 2004 році, вона вже була відокремлена від загальної системи теплопостачання будинку та гарячої води й в квартирі було встановлено автономне опалення, що підтверджується актом ТОВ «ВЕП «ВД-Побут», тобто Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630, на які посилається відповідач, не можуть бути застосовані до спірних правовідносин.

Крім того, про відсутність в квартирі позивача централізованого опалення та гарячого водопостачання свідчить акт обстеження, складений представником КП «Київтеплоенерго» від 16 квітня 2019 року, при складанні даного акта обстеження представником КП «Київтеплоенерго» не встановлено неправомірних дій позивача щодо відключення від загальної системи теплопостачання будинку та гарячої води.

Отже, даних, які б свідчили про те, що позивач з 2004 року фактично отримував послуги з теплопостачання та постачання гарячої води, а також факт, що його квартира фактично була підключена до централізованого опалення та до централізованого постачання гарячої води, відповідач не надав. Враховуючи викладені обставини, відповідач не надав об`єктивні дані, які б підтверджували факт отримання позивачем послуг з теплопостачання.

Водночас, КП «Київтеплоенерго» нараховує позивачу заборгованість за послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, які фактично ним не надавались.

Відносини між позивачем та відповідачем регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), Правилами надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 1997 р. N 1497 та Наказом N 307/262 від 28.10.99 Про затвердження Правил користування тепловою енергією, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30 листопада 1999 р. за N 825/4118.

Згідно ч.1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Обов`язок щодо укладення договору про надання житлово-комунальних послуг покладається саме на споживача, як і обов`язок по оплаті вказаних послух, як це визначено ст. 20 Закону.

Відповідно до ч.4 ст. 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», виконавець/виробник зобов`язаний проводити перерахунок розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі перерви в їх наданні, ненаданні або наданні не в повному обсязі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.ст. 20-21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг та обов`язок виконавця - надавати такі послуги вчасно та відповідної якості.

Отже, споживачі житлово-комунальних послуг зобов`язані оплатити ці послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Ураховуючи те, що відповідач не надав належних та допустимих доказів того, що квартира позивача під`єднана до мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, то слід дійти висновку про відсутність у нього підстав для нарахування за вказані послуги по особовому рахунку за адресою: АДРЕСА_1 .

В той же час, позивач не довів порушень його прав з боку ПАТ «Київенерго».

За таких обставин, слід дійти висновку про те, що до задоволення підлягають вимоги позивача про визнання неправомірними дій КП «Київтеплоенерго» за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання за період з 01 травня 2018 року згідно з договором про відступлення права вимоги, укладеного ПАТ «Київенерго» та КП «Київтеплоенерго» від 11 жовтня 2018 року.

Керуючись ст. 14 ЦК України, ст.ст. 16, 20, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. ст. 12, 13, 19, 81, 141, 263-265,267,273,274,280,354,355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії - задовольнити частково.

Визнати неправомірними та скасувати нарахування, здійснені Комунальним підприємством виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» за послуги центрального опалення та гарячого водопостачання по особовому рахунку за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з 01 травня 2018 року.

Зобов`язати Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» не нараховувати оплату за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання за адресою: АДРЕСА_1 .

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Київенерго» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Печерський районний суд м. Києва до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідачі: Публічне акціонерне товариство «Київенерго» (вул. Івана Франка, 5, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ 00131305);

Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго» (вул. Івана Франка, 5, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ 40538421).

Повний текст судового рішення складено 23 лютого 2022 року.

Суддя О.Л. Бусик

Джерело: ЄДРСР 104194968
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку