open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 685/1385/20

Провадження № 2/685/4/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2022 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участі секретаря Казмірчук І.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Універсальна» до ОСОБА_1 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Моторне (транспортне) страхове бюро України, про відшкодування матеріальної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

03 листопада 2020 представник ПАТ «СК «Універсальна» Мухамеджанова В.В. звернулася до суду з позовом, в якому зазначено, що 19 серпня 2018 року в смт Теофіполь мала місце дорожньо-транспортна пригода за участі автомобіля Тойота з державним номерним знаком НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_2 та Фольксваген з державним номерним знаком НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_1 .

Винуватцем пригоди визнаний водій ОСОБА_3 .

Позивачем, як страховиком за договором добровільного страхування наземного транспорту, було виплачено 258060,04 грн. ТОВ «Подільське», власнику автомобіля Тойота з державним номерним знаком НОМЕР_1 , в якості відшкодування шкоди, заподіяної автомобілю внаслідок ДТП.

Позивач просить стягнути в порядку регресу з винуватця ДТП ОСОБА_1 сплачене страхове відшкодування, оскільки його цивільна відповідальність як власника наземного транспортного засобу не була застрахована.

Від позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Від відповідача письмових відзивів не надійшло.

Відповідач та його представник, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, в суд не з`явилися, від представника відповідача адвоката Хомяка О.М. надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку з участю в іншому судовому засіданні в Ізяславському районному суді в якості захисника обвинуваченого, який утримується під вартою.

Судом не вбачається підстав для задоволення даного клопотання, оскільки судом уже було відкладення справи за даної підстави, тому в даному випадку суд вважає, що відповідачем здійснюється затягування розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов переконання про наявність підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 979 ЦК України, за договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальнику) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Предметом договору страхування, згідно ст. 980 ЦК України, можуть бути, зокрема, майнові інтереси, які не суперечать закону і пов`язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування).

Статтею 993 ЦК України передбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки. Аналогічна норма передбачена ст. 27 Закону України «Про страхування».

16 липня 2018 року між страховиком ПАТ «Страхова компанія «Універсальна», позивачем по справі, та страхувальником ТОВ «Подільське» був укладений договір № 3140/229/000030 добровільного страхування наземного транспорту, предметом якого є майнові інтереси страхувальника, що не суперечать закону, пов`язані з володінням, користуванням і розпорядженням наземним транспортним засобом, а саме, автомобіля Toyota Land Cruiser 200, 2018 року випуску, кузов № НОМЕР_3 , реєстраційний № НОМЕР_4 .

Додатковим договором № 1 до вищезазначеного договору страхування було передбачено зміну реєстраційного № забезпеченого транспортного засобу на НОМЕР_5 .

Одним з ризиків, застрахованим згідно даного договору, є дорожньо-транспортна пригода, тобто подія, яка сталася під час руху ТЗ, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.

19 серпня 2018 року о 02 год. 00 хв. по вулиці Небесної Сотні, 75 в смт Теофіполь водій ОСОБА_1 , керуючи автомобілем Volkswagen Passat з номерним знаком НОМЕР_2 (реєстрація Республіки Польща), порушуючи вимоги п. 12.1 та 13.1 ПДР, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та безпечного інтервалу, внаслідок чого скоїв зіткнення з транспортним засобом Toyota Land Cruiser 200 з номерним знаком НОМЕР_5 під керуванням ОСОБА_2 , який рухався попереду, що призвело до пошкодження обох автомобілів.

Вина водія автомобіля Volkswagen Passat з номерним знаком НОМЕР_2 ОСОБА_1 , відповідача по справі, в подальшому була підтверджена постановою Теофіпольського районного суду Хмельницької області від 16 жовтня 2018 року, яка набрала законної сили 27 жовтня 2018 року.

20 серпня 2018 року від ТОВ «Подільське» до ПАТ «СК «Універсальна» надійшла заява про сплату страхового відшкодування згідно вищезазначеного договору добровільного страхування наземного транспортну, страхове відшкодування просить виплатити шляхом перерахування коштів на СТО ТОВ «Гранд Мотор».

21 серпня 2018 року автомобіль був оглянутий експертом авто товарознавцем Кізіма Р.Л. на замовлення страхувальника за участю представника СК «Універсальна».

24 вересня 2018 року була складена ремонтна калькуляція, а також був складений страховий акт № 43351/1 з розрахунком страхового відшкодування, розмір якого становить 258060,04 грн.

11 жовтня 2018 року Хмельницьким облуправлінням АТ «Ощадбанку» направлений лист № 120-24-18/95400/2018-22/вих. до ПрАТ СК «Універсальна» з клопотанням про перерахування страхового відшкодування за вищезазначеним договором страхування на відновлення автомобіля на рахунок ТОВ «Гранд Мотор».

Відповідно до платіжного доручення № 155397 від 22 жовтня 2018 року, Страховою компанією «Універсальна» було перераховано ТОВ «Гранд Мотор» 258060,04 грн. страхового відшкодування за ремонт автомобіля Тойота НОМЕР_5 .

Статтею 993 ЦК України передбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки. Аналогічна норма передбачена ст. 27 Закону України «Про страхування».

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків, тобто втрат, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрат, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки), у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Майнова шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала, що передбачено частиною 1 статті 1166 ЦК України.

Таким чином, до позивача, як страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, перейшло право вимоги, в межах фактичних витрат, до відповідача, як особи, відповідальної за завдані збитки.

Розмір збитків визначений відповідно до ст. 22 ЦК України, як витрати, які особа мусить зробити для відновлення свого порушеного права, зокрема, здійснення ремонту на станції технічного обслуговування, що передбачено договором страхування.

Судом не вбачається підстав для відмови у позові у зв`язку з тим, що цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 як власника транспортного засобу була застрахована страховою компанією «Allianz» згідно картки міжнародного автомобільного страхування «Зелена картка», оскільки на запит Моторного (транспортного) бюро України Польським бюро автомобільних страховиків була надана відповідь про відсутність чинного страхового сертифікату «Зелена картка» на автомобіль, яким керував ОСОБА_1 . Також МТСБУ наданий зразок страхового сертифікату «Зелена картка», яка не відповідає наданій ОСОБА_1 копії страхового полісу СК «Allianz».

Керуючись ст.ст. 22, 979, 973, 1166 ЦК України, ст.ст. 1, 27 Закону України «Про страхування», ст. 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст.ст. 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позов Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Універсальна» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Універсальна» 258060,04 грн. (Двісті п`ятдесят вісім тисяч шістдесят гривень 04 коп.) виплаченого страхового відшкодування.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) сторін, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 17 лютого 2022 року.

Суддя Самойлович А.П.

Джерело: ЄДРСР 103628647
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку