open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 602/949/21

Провадження № 2/602/37/2022

ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Тернопільської області

Р ІШ ЕН НЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" лютого 2022 р. м.Ланівці

Лановецькийрайонний суд Тернопільськоїобласті в складі :

головуючоїсудді - Костів Л.І.,

секретар - Домчук В.І.,

з участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

представникапозивача - ОСОБА_2 ,

представникавідповідача - Басок Т.Г.,

розглянувшиу відкритому судовому засіданні в залі суду в містіЛанівціцивільну справу за позовноюзаявою ОСОБА_3 до Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільськоїобластіпро поновлення на роботі,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась із позовом до Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської областіпро поновлення на роботіта стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, у якому просить визнати незаконним та скасувати наказ №09-к Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області від 28 серпня 2021 року про звільнення ОСОБА_1 , вчителя англійської мови Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня, з роботи 30 серпня 2021 року у зв`язку зі скороченням штату, (п.1ст.40 КЗпП України), з виплатою вихідної допомоги в розмірі середнього місячного заробітку відповідно до ст.44 КЗпП України, укласти з нею трудовий договір та стягнути із відповідача середній заробіток за весь час вимушеного прогулу по день винесення рішення.

В обґрунтування заявлених вимог позивачка зазначила, що вона, є багатодітною матір`ю.Маючи відповідну освіту та будучи кваліфікованим учителем англійської мови, зарубіжної літератури, вихователем, 01 вересня 2008 року була призначена вчителем англійської мови Гринківськоїзагальноосвітньої школи І ступеня (Гринківський заклад загальної середньої освіти І ступеня).

18 червня 2021 року комісією з реорганізації Гринківського закладу загальної середньої освіти І ступеня її було попереджено про вивільнення відповідно до пункту 1 ст.40 Кодексу законів про працю.

Відповідно до рішення Лановецької міської ради №928 від 14 червня 2021 року вирішено провести реорганізацію Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня шляхом приєднання до Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району, якого визначено правонаступником прав та обов`язків Гриньківської загальноосвітньої школи І ступеня.

30 червня 2021 року вона направила керівнику Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів№1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району заяву щодо працевлаштування, як вчителя англійської мови або зарубіжної літератури, чи вихователя та одночасно повідомила про наявність трьох утриманців - малолітніх дітей.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 27 серпня 2021 року запис про державну реєстрацію юридичної особи - Гринківський заклад загальної середньої освіти І ступеня припинено на підставі рішення щодо реорганізації, правонаступник - Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району.

Однак, відповідно до наказу №09-к Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня від 28 серпня 2021 року, незважаючи на припинення даної юридичної особи 27 серпня 2021 року, її звільнено у зв`язку із скороченням штату на підставі п.1 ст.40 Кодексу законів про працю України.

06 вересня 2021 року правонаступником роботодавця - відповідачем розглянуто заяву ОСОБА_1 від 30 червня 2021 року щодо працевлаштування та повідомлено про відсутність можливості забезпечити її годинами англійської мови, зарубіжної літератури, вихователя, тому що вакансії на вищевказані посади у закладі освіти немає.

Вважає своє звільнення із займаної посади незаконним, оскільки воно здійснено з порушенням вимог ст.49-2 КЗпП щодо порядку вивільнення працівників. Зокрема, відповідачем не було їй запропоновано жодної вакантної посади.

Враховуючи викладене, позивачка просить зобов`язати Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області поновити її на роботі - прийняти на роботу, а також стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

В судовомузасіданні позивачка ОСОБА_1 та їїпредставник -адвокатСвиріпа-ДепутатВ.З. позовні вимоги підтримали повністю та просили їх задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві.

Представниквідповідача-Лановецького закладузагальноїсередньоїосвіти І-ІІІступенів №1іменіЮрія КоваляЛановецькоїміської радиКременецького районуТернопільськоїобласті -Басок Т.Г. в судовому засіданніпозов не визнала, підтримавшиписьмовийвідзив на позовнузаяву, в якомузазначила, що вимогипозивачки про скасування наказу про звільнення, зобов`язанняприйняти на роботу-укластитрудовийдоговір, стягненнязаробітної плати за час вимушеного прогулу є необгрунтованими, протизаконними та такими, які не можуть бути задоволеними.

14 червня 2021 року Лановецькоюміською радою восьмого скликаннябулоухваленорішення № 928 «Про реорганізаціюГриньківського закладу загальноїсередньоїосвіти І ступеняЛановецькоїміської ради Кременецького району Тернопільськоїобласті», згідноякогоГриньківський заклад загальноїсередньоїосвіти І ступеняЛановецькоїміської ради Кременецького району Тернопільськоїобластіреорганізовано шляхом приєднання до Лановецького закладу загальноїсередньоїосвіти І-ІІІ ступенів №1 іменіЮрія Коваля Лановецькоїміської ради Кременецького району Тернопільськоїобласті.

18 червня 2021 року ОСОБА_1 , вчителяіноземнихмовГриньківського закладу загальноїсередньоїосвіти І ступеняЛановецькоїміської ради Кременецького району Тернопільськоїобласті,булопопереджено,що вона підлягаєвивільненню. Позивачка була ознайомлена з попередженнямпідпідпис.

Згідно наказу від 28 серпня 2021 року № 09-к «Про звільнення ОСОБА_1 » ОСОБА_1 , вчителяанглійськоїмовиГриньківського закладу загальноїсередньоїосвіти І ступеня,булозвільнено з роботи 30 серпня 2021 року у зв`язкузіскороченням штату, на підставі п.1 ст.40 КЗпП України, з виплатоювихідноїдопомоги у розмірісередньогомісячногозаробіткувідповідно до ст.44 КЗпПУкраїни.

17 червня 2021 року до Лановецького закладу загальноїсередньоїосвіти І-ІІІ ступенів № 1 іменіЮрія Коваля Лановецькоїміської ради звернулася ОСОБА_4 іззаявою про працевлаштуванняна посадувчителяанглійськоїмови. Згодом вона булапризначенана посадувчителяанглійськоїмови з неповнимтижневимнавантаженням по строковому договору з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року з оплатою працівідповідно до тарифікації.

30 червня 2021 року ОСОБА_1 звернулася з письмовоюзаявою у Лановецький заклад загальноїсередньоїосвіти І-ІІІ ступенів №1 іменіЮрія Коваля Лановецькоїміської ради Кременецького району Тернопільськоїобласті, в якій просила прийнятиїїна роботувчителеманглійськоїмови, зарубіжноїлітератури, вихователем. На початок 2021-2022 навчального року не буломожливостізабезпечитиїї годинами англійськоїмови, зарубіжноїлітератури, вихователяпродовженого дня, та вакансій на вищезазначені посади у закладі не було. Необгрунтованоюможевважатисявідмова, за наявностівакантних посад, а станом на момент зверненняпозивачки до Лановецького закладу загальноїсередньоїосвіти І-ІІІ ступенів № 1 іменіЮрія Коваля Лановецькоїміської ради іззаявою вакантна посади булавідсутня.

Окрімцього, до директора Лановецького закладу загальноїсередньоїосвітиІ-ІІІ ступенів №1 іменіЮрія Коваля Лановецькоїміської ради неодноразововозверталися батьки здобувачівосвіти, а такожпедагогічнийколектив закладу, якібули категорично проти того, щоб ОСОБА_1 булапрацевлаштована у зазначеномувищезакладі.

Позивачці була запропонована вакантна посада у Бережанській філії Вишгородоцького ЗЗСО Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області. Зі слів завідуючої цього закладу, ОСОБА_5 , позивачка відмовилася від пропозиції.

Згідно з частиною першою статті 60 Закону України «Про повну загальну середню освіту» штатні розписи державних і комунальних закладів загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування і типів розробляються на основі типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, та затверджуються керівником закладу загальної середньої освіти за погодженням із засновником або уповноваженим ним органом.

Разом з тим, пунктом 5 Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти не встановлюєтьсянормищодовизначеннякількостівчителів.

Кількість ставок вчителіввизначається, виходячи з кількості годин за навчальними планами, розробленими на основіТиповоїосвітньоїпрограми, з урахуваннямінваріантної та варіативноїскладових, поділукласів на групи при вивченніокремихпредметів, кількості годин, передбачених для індивідуального та груповогонавчанняучнів, іншихвимогзаконодавстващодоорганізаціїосвітньогопроцесу, з урахуваннямнорми на ставку 18 навчальних годин на тиждень.

При цьому, відповідно до ч.5 ст.24 Закону України «Про повнузагальнусереднюосвіту» розподілпедагогічногонавантаження у закладіосвітизатверджуєтьсяйогокерівникомвідповідно до вимогзаконодавства.

Дослідивши та оцінившидокази по справі, заслухавшипоясненнясторін, суд встановив наступні обставини.

Як вбачаєтьсяізкопіїзаписівтрудової книжки позивачкисерія НОМЕР_1 ,01 вересня 2008 року ОСОБА_1 призначено на посаду вчителя англійської мови Гринківської загальноосвітньої школи І ступеня згідно наказу №206-Квід01 вересня 2008 року та 30 серпня 2021 року звільнено у зв`язкуіз скороченнямштату.

Згідно копії Диплома бакалавра ТЕ №34950144, ОСОБА_6 закінчила у 2008 році Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім.Тараса Шевченка і отримала базову вищу освіту за напрямом підготовки «Педагогічна освіта» та здобула кваліфікацію бакалавра педагогічної освіти, вчителя англійської мови.

Згідно копії Диплома спеціаліста ТЕ №36962626, ОСОБА_6 закінчила у 2009 році Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім.Тараса Шевченка і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Мова та література (англійська)» та здобула кваліфікацію вчителя англійської мови, зарубіжної літератури та української мови і літератури.

Згідно копії Диплома про перепідготовку 12 ДСК №279538, виданого 30 червня 2014 року, реєстраційний номер 17/2014, ОСОБА_1 закінчила педагогічний факультет Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка. Рішенням державної кваліфікаційної комісії від 23 червня 2014 року їй присвоєно кваліфікацію організатора дошкільної освіти, вихователя дітей дошкільного віку.

Відповідно до пункту 1 ст.40 КЗпП України, рішення Лановецької міської ради від 14 червня 2021 року №928 «Про реорганізацію Гринківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області», комісія з реорганізації юридичної особи Гринківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області винесла письмове попередження, яким повідомила вчителя іноземних мов Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області ОСОБА_1 про те, що вона підлягає вивільненню.Зпопередженням позивачка ознайомилася 18 червня 2021 року.

Згідно копії рішення Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області восьмого скликання № 928 «Про реорганізацію Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області», 14 червня 2021 року було ухвалено рішення, згідно якого Гриньківський заклад загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області реорганізовано шляхом приєднання до Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області. Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області є правонаступником усього майна, прав та обов`язків Гриньківського закладу закладу загальної освіти і ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області.

Згідно копії заяви ОСОБА_1 від 17 червня 2021 року, позивачка звернулася до директора закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області з письмовою заявою про прийняття її на посаду вчителя англійської мови за наявності вакантної посади.

Як вбачається з копії заяви ОСОБА_1 від 30 червня 2021 року, позивачка звернулася до директора закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області з письмовою заявою про прийняття на роботу вчителем англійської мови, зарубіжної літератури, вихователем та врахувати той факт, що у неї на утриманні троє дітей.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 27 серпня 2021 року запис про державну реєстрацію юридичної особи - Гринківський заклад загальної середньої освіти І ступеня припинено на підставі рішення щодо реорганізації, правонаступник - Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля.

Згідно копії наказу директора Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Т.Басоквід 28 серпня 2021 року №09-к «Про звільнення ОСОБА_1 » ОСОБА_1 , вчителя англійської мови Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня, було звільнено з роботи 30 серпня 2021 року у зв`язку зі скороченням штату, (п.1 ст.40 КЗпП України), з виплатою вихідної допомоги у розмірі середнього місячного заробітку відповідно до ст.44 КЗпП України.

Згідно копії наказу директора Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Т.Басок від 31 серпня 2021 року №53-к «Про призначення ОСОБА_4 » ОСОБА_4 призначено на посаду вчителя англійської мови неповним тижневим навантаженням по строковому договору з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року з оплатою праці відповідно до тарифікації.

Згідно копії відповіді на заяву позивачки №167, виданої 06 вересня 2021 року директором Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля - Басок Т., станом на початок 2021-2022 навчального року адміністрація школи не має можливості забезпечити ОСОБА_1 годинами англійської мови, зарубіжної літератури, вихователя продовженого дня, так як вакансій на вищезазначені посади у закладі освіти немає.

Як вбачається із копії довідки №269, виданої 25 листопада 2021 року директором Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля, у 2021-2022 навчальних роках кількість годин англійської мови за навчальним планом становить 87 год., тобто загальна кількість ставок становить 4.8. При цьому у закладіпрацює 5 вчителіванглійськоїмови.Кількість годин зарубіжноїлітератури становить 26.5 год.,це 2.03 ставки. Зарубіжнулітературувикладають два вчителі.Кількість ставок вихователів ГПД становить 2.75. Вихователями ГПД працюють 7 учителів, їхнєсереднєнавантаження становить 0.4 ставки. Отже, на поточний навчальний рік у закладі освіти немає вакансій учителів англійської мови, зарубіжної літератури, вихователів ГПД.

Згідно копії довідки №266, виданої 18 листопада 2021 року директором Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля, штатного розпису Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня, який затверджено станом на 01 вересня 2020 року та наказів про зміни в штатному розписі Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня у Лановецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 ім.Ю. Коваля немає.Станом на 01 вересня 2021 року та по день видачі довідки, штат Лановецького закладу загальноїсередньоїосвіти І-ІІІ ступенів №1 ім.Ю.Коваляповністю укомплектований згідно штатного розпису.

Згідно копії штатного розпису Лановецької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Ю.Коваля станом на 01 вересня 2020 року, затвердженого 31 серпня 2020 року начальником відділу освіти, культури, охорони здоров`я та соціальної політики Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області О.І.Ходанович, штатний розпис закладу становив всього 42.25 штатних посад, з них: керівний склад 5 штатних посад; медпрацівники - 11 штатних посад; спеціалісти 5 штатних посад; техперсонал 21.25 штатних посад.

Згідно копії штатного розпису Гриньковецької ЗОШ І ступенів станом на 01 січня 2021 року, затвердженого 04 січня 2021 року начальником відділу освіти, культури, охорони здоров`я та соціальної політики Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області О.І.Ходанович, штатний розпис закладу становив всього 1.75 штатних посад, з них: спеціалісти 0.50 штатних посад; техперсонал 21.25 штатних посад.

Згідно копії довідки про доходи, виданої 01 грудня 2021 року відділом освіти, культури, охорони здоров`я та соціальної політики Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, загальна суму доходу ОСОБА_1 , вчителя іноземної мови 1-4 кл. за період з 01 червня 2021 року по 31 липня 2021 року становить 15565.36 грн.

Як вбачається з інформації №297, виданої 28 грудня 2021 року директором школи Лановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 ім.Ю.Коваля, до штатного розпису Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 ім.Ю.Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, затвердженого станом на 01 вересня 2021 року за період з 01 вересня 2021 року 06 вересня 2021 року зміни не вносились. У періоди 01 вересня 2021 року 06 вересня 2021 року та 14 червня 2021 року 06 вересня 2021 року, передбаченихштатнимрозписом, вакантні посади: кухар -1 штатна посада, операторикотелень - 3 штатні посади, (під час опалювального сезону). Станом на 01 вересня 2021 року та на деньвидачіінформації штат повністю укомплектований згідно штатного розпису.

Щодоінформації про наявністьвакантних посад вчителів у Лановецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 ім.Ю.Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільськоїобласті, кількість ставок визначається, виходячи з кількості годин за навчальними планами, розробленими на основіТиповоїосвітньоїпрограми, кількостікласів та іншого. Тому кількість ставок вчителіввизначається на 01 вересня - початок навчального року і не змінюєтьсяпротягомнавчального року. Оскільки на початок нового 2021-2022 начального року передбачалосьзменшеннякількостікласів, то у період 14 червня 2021-01 вересня 2021 року вакантних посад вчителів не передбачалось.

Згідно копії штатного розпису Лановецької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Ю.Коваля станом на 01 вересня 2021 року, затвердженого 01 вересня 2021 року начальником відділу освіту, культури, охорони здоров`я та соціальної політики Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області О.І.Ходанович, штатний розпис закладу становив всього 44.25 штатних посад, з них: керівний склад 5 штатних посад; педпрацівники - 11 штатних посад; спеціалісти 7 штатних посад; техперсонал 21,25 штатних посад.

Статтею 43 КонституціїУкраїнизакріплено право кожного на працю, щовключаєможливістьзароблятисобі на життяпрацею, яку вінвільнообираєабона яку вільно погоджується. Громадянамгарантуєтьсязахиствід незаконного звільнення.

Таким чином,КонституціяУкраїни, нормиякої, відповідно до ст.8 цього Основного закону, є нормами прямоїдії, визначає, що держава створюєумови для повногоздійсненнягромадянами права на працю.

До того ж, з огляду на положенняст. 5-1 КЗпПУкраїни, держава гарантуєпрацездатнимгромадянам, якіпостійнопроживають на територіїУкраїни, зокрема, правовийзахиствіднеобґрунтованоївідмови у прийняттіна роботу і незаконного звільнення, а такожсприяння у збереженніроботи.

Відповідно до п.1 ч.1ст.40 КЗпПУкраїни, трудовийдоговір, укладений на невизначений строк, а такожстроковийтрудовийдоговір до закінчення строку йогочинностіможуть бути розірванівласникомабоуповноваженим ним органом лише у випадкахзмін в організаціївиробництва і праці, в тому числіреорганізації, банкрутстваабоперепрофілюванняпідприємства, установи, організації, скороченнячисельностіабо штату працівників.

Частиною 2статті 40 КЗпПУкраїнипередбачено, щозвільнення з підстав, зазначених у пункті 1 цієїстатті, допускається, якщонеможливо перевести працівника, за йогозгодою, на іншу роботу.

За правилами ч.1статті 42 КЗпПУкраїнипри скороченнічисельностічи штату працівників у зв`язкуіззмінами в організаціївиробництва і праціпереважне право на залишення на роботінадаєтьсяпрацівникам з більшвисокоюкваліфікацією і продуктивністюпраці. Частиною 2 зазначеноїстаттіпередбачено, що при рівнихумовахпродуктивностіпраці і кваліфікаціїперевага в залишенні на роботінадається: 1) сімейним при наявностідвох і більшеутриманців; 2) особам, в сім`їякихнемаєіншихпрацівників з самостійнимзаробітком; 3) працівникам з тривалимбезперервним стажем роботи на даномупідприємстві, в установі, організації; 4) працівникам, якінавчаються у вищих і середніхспеціальнихучбових закладах без відривувідвиробництва; 5) учасникамбойовихдій, постраждалимучасникамРеволюціїГідності, особам з інвалідністювнаслідоквійни та особам, на якихпоширюєтьсячинністьЗакону України«Про статус ветераніввійни, гарантіїїхсоціальногозахисту», а також особам, реабілітованимвідповідно доЗакону України«Про реабілітацію жертв репресійкомуністичногототалітарного режиму 1917 - 1991 років», із числа тих, якихбулопідданорепресіям у формі (формах) позбавленняволі (ув`язнення) абообмеженняволічипримусовогобезпідставногопоміщенняздоровоїлюдини до психіатричного закладу за рішеннямпозасудовогоабоіншогорепресивного органу; 6) авторам винаходів, корисних моделей, промисловихзразків і раціоналізаторськихпропозицій; 7) працівникам, якідістали на цьомупідприємстві, в установі, організаціїтрудовекаліцтвоабопрофесійнезахворювання; 8) особам з числа депортованих з України, протягомп`ятироків, з часу повернення на постійнемісцепроживання до України; 9) працівникам з числа колишніхвійськовослужбовцівстроковоїслужби, військовоїслужби за призовом під час мобілізації, на особливийперіод, військовоїслужби за призовом осібофіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягомдвохроків з дня звільненняїхзіслужби; 10) працівникам, яким залишилося меншетрьох років до настанняпенсійноговіку, при досягненніякого особа має право на отриманняпенсійнихвиплат. Перевага в залишеннінароботіможенадаватися й іншимкатегоріямпрацівників, якщоцепередбаченозаконодавствомУкраїни.

В силу вимогст.49-2 КЗпПУкраїни, про наступневивільненняпрацівників персонально попереджають не пізнішеніж за два місяці. При вивільненніпрацівників у випадкахзміни в організаціївиробництва і працівраховуєтьсяпереважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством. Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організаціївиробництва і працівласникабоуповноважений ним орган пропонуєпрацівниковііншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.19постанови пленумуВерховного СудуУкраїнивід 06листопада 1992року №9«Про практикурозгляду судамитрудових спорів» із подальшимизмінами, розглядаючитрудові спори, пов`язанізізвільненням за п. 1ст. 40 КЗпП, суди зобов`язаніз`ясувати, чидійсно у відповідачамалимісцезміни в організаціївиробництва і праці, зокрема, ліквідація, реорганізаціяабоперепрофілюванняпідприємства, установи, організації, скороченнячисельностіабо штату працівників, чи додержано власникомабоуповноваженим ним органом норм законодавства, щорегулюють вивільнення працівника, які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, про те, щопрацівниквідмовивсявідпереведення на іншу роботу абощо власникабо уповноважений ним орган не мавможливості перевести працівника з йогозгоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувавсявивільнюваний працівникпереважним правом на залишення на роботі та чи попереджувавсявін за 2 місяці про наступневивільнення. У випадкахзмінивласникапідприємства (установи, організації) чийогореорганізації (злиття з іншимпідприємством, приєднання до іншогопідприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного абокількохновихпідприємств, перетворення одного підприємства в інше, наприклад, державного підприємства в оренднепідприємствоабопідприємства в господарськетовариство) дія трудового договору працівникапродовжується (ч. 3 ст. 36 КЗпП вредакціївід 19 січня 1995 року). При реорганізаціїпідприємстваабо при йогоперепрофілюваннізвільнення за п. 1 ст. 40 КЗпПможематимісце, якщоцесупроводжуєтьсяскороченнямчисельностіабо штату працівників, змінами у їхскладі за посадами, спеціальністю, кваліфікацією, професіями. Працівник, якийбув незаконно звільнений до реорганізації, поновлюється на роботі в тому підприємстві, де збереглосяйогопопереднємісцероботи. При ліквідаціїпідприємства (установи, організації) правила п.1ст.40КЗпП можутьзастосовуватись і в тих випадках, коли післяприпиненняйогодіяльностіодночасноутворюєтьсяновепідприємство. В цихвипадкахпрацівник не вправівимагатипоновленняйого на роботі на заново утвореномупідприємстві, якщовін не був переведений туди в установленому порядку. Судам слідмати на увазі, що при проведеннізвільнення власникабоуповноважений ним орган вправі в межах одноріднихпрофесій і посад провести перестановку (перегрупування) працівників і перевести більшкваліфікованогопрацівника, посада якогоскорочується, з йогозгоди на іншу посаду, звільнивши з неї з цихпідставменш кваліфікованого працівника. Якщоце право не використовувалось, суд не повинен обговорюватипитання про доцільністьтакої перестановки (перегрупування).

Відповідно достатті 76 ЦПК України, доказами є будь-якідані, на підставіяких суд встановлюєнаявністьабовідсутністьобставин (фактів), щообґрунтовуютьвимоги і запереченняучасниківсправи, та іншихобставин, якімаютьзначення для вирішеннясправи. Ціданівстановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електроннимидоказами; висновкамиекспертів; показаннямисвідків. Згідностатті 77 ЦПК України, належними є докази, якімістятьінформаціющодо предмета доказування. Сторонимають право обґрунтовуватиналежність конкретного доказу для підтвердженняїхніхвимогабозаперечень.

Згідно ч.1ст.81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести тіобставини, на які вона посилається як на підставусвоїхвимогабозаперечень.

Суд зазначає, що в підтвердження правомірності звільненняпозивача за п.1ст.40 КЗпПУкраїни, вжиття ним заходів для дотриманнязаконодавчозакріпленихгарантійпрацівника при звільненні за вказаноюстаттею, відповідачем не надано суду доказів про те, щоним вживались заходи з метою збереження гарантійпозивачки, установленихст.42 КЗпПУкраїни, якінадаються працівникові при скороченнічисельностічи штату працівників у зв`язкуіз змінами в організаціївиробництва і праці.

Таким чином, суд вважає, що звільнення позивачавідповідачем проведено з порушеннямвимог ч.2ст.40 КЗпПУкраїни, відповідно до якої, звільнення з підстав, зазначених у пункті 1 цієїстатті, допускається, якщонеможливо перевести працівника, за йогозгодою, на іншу роботу, а такожст.42 КЗпПУкраїни, оскільки не врахованопереважне право позивача на залишенні на роботі при вивільненні працівників у зв`язкуіззмінами в організаціївиробництва і праці.

Суд також приходить до переконання, щопід час вивільненняпозивачкиЛановецькимзакладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської областіне врахувалосяпереважне право залишення на роботі ОСОБА_1 ,позивачці не булозапропонованоіншу роботу з урахуваннямїї стажу роботи, кваліфікації та наявнихвакансій посад.

Таким чином, з врахуванням наведених обставин, суд вважає, що наказ Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області №09-к від 28 серпня 2021 року про звільнення ОСОБА_1 , вчителя англійської мови Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня, з роботи 30 серпня 2021 року у зв`язку зі скороченням штату, п.1ст.40 КЗпП Україниз виплатою вихідної допомоги в розмірі середнього місячного заробітку відповідно до ст.44КЗпП України слід скасувати, аЛановецькому закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, як правонаступнику прав та обов`язків Гриньківської загальноосвітньої школи І ступеня, прийняти на роботу укласти трудовий договір з позивачкою.

Відповідно до ч.2ст.235 Кодексу законів про працюУкраїни, при винесеннірішення про поновлення на роботі орган, якийрозглядаєтрудовийспір, одночасноприймаєрішення про виплатупрацівниковісередньогозаробітку за час вимушеного прогулу аборізниці в заробітку за час виконаннянижчеоплачуваноїроботи, але не більш як за один рік.

Середнійзаробітокпрацівникавизначаєтьсявідповідно дост. 27 Закону України «Про оплату праці»за правилами, передбаченими Порядком обчисленнясередньоїзаробітної плати, затвердженимпостановоюКабінетуМіністрівУкраїнивід 08.02.1995 року № 100(далі Порядок).

З урахуваннямцих норм, зокрема абзацу 3 пункту 2 Порядку, середньомісячназаробітна плата за час вимушеного прогулу працівникаобчислюєтьсявиходячи з виплат за останні два календарнімісяціроботи, щопередуютьподії, з якоюпов`язанавиплата, тобто, щопередують дню звільненняпрацівника з роботи.

Відповіднодо пункту 5 розділу ІV Порядку, основою для визначеннязагальноїсумизаробітку, щопідлягаєвиплаті за час вимушеного прогулу, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка згідно з пунктом 8 цього Порядку визначаєтьсяділеннямзаробітної плати за фактичновідпрацьованіпротягомдвохмісяцівробочі (календарні) дні на число відпрацьованихробочихднів (годин), а у випадках, передбаченихчиннимзаконодавствомкалендарнихднів за цейперіод.

Післявизначеннясередньоденноїзаробітної плати як розрахунковоївеличини для нарахуваннявиплатпрацівнику, здійснюєтьсянарахуваннязагальноїсумисередньогозаробітку за час вимушеного прогулу, яка обчислюється шляхом множеннясередньоденноїзаробітної плати на середньомісячне число робочихднів у розрахунковомуперіоді (абзац 2 пункту 8 Порядку).

Середньомісячне число робочихдніврозраховуєтьсяділенням на 2 сумарного числа робочихднів за останні два календарнімісяцізгідно з графікомроботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманнямвимогзаконодавства (абзац 3 пункту 8 Порядку).

Крім того, положеннямирозділу ІІІ Порядку передбаченівиплати, які не підлягаютьурахуванню при обчисленнісередньоїзаробітної плати як розрахунковоївеличини для нарахуваннявиплати за час вимушеного прогулу, зокремазгідно п. 4 не враховуються: матеріальнадопомога, виплати за щорічну і додаткову відпустки та допомога у зв`язкуізтимчасовоюнепрацездатністю.

Отже, згіднозазначених норм, середньоденназаробітна плата визначаєтьсяділеннямзаробітної плати, отриманої за фактичновідпрацьованіпротягомдвохмісяцівробочідні, на число цихвідпрацьованихробочихднів.

Середній заробіток позивача слід розрахувати, виходячи з наступного: 11099.44 грн. + 4465.92 грн. = 15565.36грн. / 42 дні = 370.60 грн., де 15565.36грн. - заробітна плата позивача за два останніх місяці, що передували звільненню, тобто за червень та липень 2021 року; 42 - кількість відпрацьованих робочих дні позивачем за червень-липень 2021 року.

Станом на 23 лютого 2022 року середній заробіток за час вимушеного прогулу позивача буде становити 45583.80 грн., із розрахунку: 123(кількість робочих днів) х 370.60 грн.( середній заробіток за один день) = 45583.80 грн.

У відповідності до частини 1ст.141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розмірузадоволенихпозовнихвимог.

З огляду на положення п. 2 ч. 1ст. 430 ЦПК України, суд такожвважає за необхіднедопустити до негайноговиконаннястягнення з відповідача на користьпозивачасередньоїзаробітної плати за один місяць. Негайномувиконаннюпідлягаєтакожрішення в частиніпоновленняпозивача на роботівідповідно до п. 4 ч. 1ст. 430 ЦПК України.

На підставінаведеного, керуючисьст.ст.4,13,82,263,265 ЦПК України, ст.40,233,234,235 Кодексу законів про працюУкраїни,постановою Пленуму Верховного Суду Українивід 06 листопада 1992 року №9 «Про практику розгляду судами трудовихспорів», суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області(місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Шкільна,5 Кременецького району Тернопільської області) про поновлення на роботі- задовольнити.

Скасувати наказ №09-к Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області від 28 серпня 2021 року про звільнення ОСОБА_3 , вчителя англійської мови Гриньківського закладу загальної середньої освіти І ступеня, з роботи 30 серпня 2021 року у зв`язку зі скороченнямштату, п.1ст.40КЗпП України з виплатою вихідної допомоги в розмірі середнього місячного заробітку відповідно до ст.44 КЗпП України.

Зобов`язатиЛановецький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області прийняти на роботу укласти трудовий договір з ОСОБА_7 .

Стягнути з Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області(місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Шкільна,5 Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 24622284) в користь ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) 45583(сорокп`ять тисячп`ятсот вісімдесяттри)грн.80коп. заробітної плати за час вимушеного прогулу за період з 31 серпня 2021 року по 23 лютого 2022 року, із врахуванням установлених законодавством України податків, зборів та обов`язкових платежів.

Стягнути з Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області(місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул..Шкільна,5 Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 24622284) в користь держави908гривень 00копійок судового збору.

Рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення заробітної платиза час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць підлягає до негайного виконання.

Апеляційнаскарга на рішення суду подаєтьсяпротягомтридцятиднів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданнібулооголошенолишевступну та резолютивнучастини судового рішенняабо у разірозглядусправи (вирішенняпитання) без повідомлення (виклику) учасниківсправи, зазначений строк обчислюється з дня складенняповного судового рішення.

Апеляційнаскаргаподається до Тернопільськогоапеляційного суду.

Рішення суду набираєзаконноїсилипіслязакінчення строку поданняапеляційноїскаргивсімаучасникамисправи, якщоапеляційнускаргу не було подано.

У разіподанняапеляційноїскаргирішення, якщойого не скасовано, набираєзаконноїсилипісляповерненняапеляційноїскарги, відмови у відкриттічизакриттяапеляційногопровадженняабоприйняття постанови суду апеляційноїінстанції за наслідкамиапеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 04 березня 2022 року.

Суддя: Л. І. Костів

Джерело: ЄДРСР 103611078
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку