open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

21 лютого 2022 року м. ТернопільСправа № 921/574/20 (921/96/22) Господарський суд Тернопільської області

Суддя Гевко В.Л. , розглянувши матеріали позовної заяви №06-2/103 від 11.02.2022 (вх.№106 від 14.02.2022) та заяву без номера та без дати (вх.№1076 від 14.02.2022) про відстрочення сплати судових витрат у справі

за позовом: Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України', вул. О. Кульчицької, 8, м. Тернопіль, 46001

до відповідача: Управління Держпраці у Тернопільській області, вул. Шпитальна, буд. 7, м. Тернопіль, 46006

про скасування постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення №ТР 6201/152/АВ/ЗП-ФС від 17.01.2022 в сумі 19 500 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Дочірньє підприємство "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України' звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою №06-2/103 від 11.02.2022 (вх.№106 від 14.02.2022) до відповідача: Управління Держпраці у Тернопільській області про скасування постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення №ТР 6201/152/АВ/ЗП-ФС від 17.01.2022 в сумі 19 500 грн.

В силу статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Розглянувши матеріали даної позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху, з огляду на наступне.

1) Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 ГПК до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Однак документів, що підтверджують сплату судового збору, до позовної заяви позивачем не додано.

Натомість Дочірнім підприємством "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України' подано заяву без номера та без дати (вх.№1076 від 14.02.2022) про відстрочення сплати судових витрат в розмірі 2 481 грн 00 коп. до вирішення питання по суті.

В обґрунтування заяви, посилаючись на статтю 8 Закону України Про судовий збір зазначає, що ухвалою Господарського суду Тернопільської області №921/574/20 від 25.09.2020 порушено провадження у справі про банкрутство за заявою Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України'. Кредиторська заборгованість станом на 01.02.2022- 32 229, 000 грн.

Суд розглянувши подану заяву має за необхідне зазначити таке.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір».

За змістом статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Проте, згідно ухвали Господарського суду Тернопільської області від 29.12.2020 по справі №921/574/20 скасовано арешт з майна боржника та скасування обмежень щодо розпорядження майном.

Тому суд не вважає, що позивач не спроможний сплатити 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб за подання до суду позовної заяви.

Ураховуючи зазначене, у задоволенні заяви Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України'слід відмовити.

Частиною 1 статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір перераховується в безготівковій або готівковій формі.

Відповідно до пунктів 1, 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру визначена ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та за подання позовної заяви немайнового характеру визначена ставка судового збору у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлений Законом України "Про державний бюджет України на 2022 рік" і згідно зі статті 7 цього Закону становить 2481 грн.

Відповідно до частини 2 статті 174 ГПК України якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

У зв`язку з цим, оскільки, позивачем заявлено вимогу немайнового характеру, за розгляд такої необхідно сплатити 2481 грн судового збору і надати суду документ, що підтверджує сплату судового збору.

2) Згідно частини 2 стаття 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно частин 2,4,5 статті 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

На копіях документів проставляються відмітка про засвідчення копії документа яка складається зі слів Згідно з оригіналом, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Судом встановлено, що на копіях, які подані до позовною заяви не проставлені вищезазначені відмітки.

3) Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) сторін, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Проте, позивачем не зазначено свого ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), натомість зазначено ідентифікаційний код філії Заліщицька дорожня експлуатаційна дільниця Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України'.

У вступній частині позовної заяви позивачем зазначено відповідача Управління праці у Тернопільській області, проте, згідно витягу з ЄДР повна назва відповідача Управління Держпраці у Тернопільській області.

4) Відповідно до пунктів 8, 10 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Разом з тим, зазначені вище відомості у самій позовній заяві відсутні.

Відповідно до частини 1 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно частини 2 статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин суддя дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання суду: 1) оригінал платіжного доручення про сплату судового збору; 2) належним чином завірені додатки до позовної заяви із проставленням відмітки про засвідчення копії документів, яка складається зі слів Згідно з оригіналом, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; 3) зазначення свого ідентифікаційного коду юридичної особи та повної назва відповідача; 4) відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Одночасно суд визначає строк для усунення недоліків - протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позивач вправі надати докази в підтвердження усунення недоліків позовної заяви, які перелічені вище, надіславши їх рекомендованою та/або електронною кореспонденцією на адресу суду.

Із змісту частини 4 статті 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 162, 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви без номера та без дати (вх.№1076 від 14.02.2022) Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України' про відстрочення сплати судових витрат у справі №921/574/20(921/96/22).

2. Позовну заяву №06-2/103 від 11.02.2022 (вх.№106 від 14.02.2022) Дочірнього підприємства "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України' залишити без руху.

3. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені частиною 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Копію ухвали направити рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення:

Позивачу Дочірньому підприємству "Тернопільський облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України', (вул. О. Кульчицької, 8 м. Тернопіль, 46001).

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями) з 21.02.2022.

Заперечення (оскарження) щодо ухвали може бути подано з підстав та у порядку визначених статтями 253-259 ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за Веб-адресою сторінки https://court.gov.ua/sud5022/.

Суддя В.Л. Гевко

Джерело: ЄДРСР 103465833
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку