open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2022 року справа № 320/6601/21

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., за участю секретаря судового засідання Хмеленко В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа", про визнання протиправними та нечинними рішень,

за участю представників сторін:

від позивача: адвокат Круглов С.С.,

від відповідача: не з`явився

від третьої особи: адвокат Герасимовська Н.М.

Суть спору: до Київського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №10 від 02.02.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території АДРЕСА_1 ";

- визнати протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №119 від 03.03.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території АДРЕСА_1 ";

- визнати протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №262 від 16.04.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія".

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивачка зазначила, що 02.02.2021 Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області прийняв рішення №10, яким встановив відкоригований тариф для ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з виробництва та постачання теплової енергії з порушенням положень чинного законодавства України.

Так, позивачка зазначила, що у зв`язку зі збільшенням вартості природного газу, необхідного для виробництва теплової енергії, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з двома заявами про зміну (коригування) тарифу на постачання теплової енергії для мешканців АДРЕСА_1 від 23.11.2020 та від 24.12.2020, до яких були додані різні копії додаткових угод до договорів про постачання природного газу.

Вказане, на думку позивачки, свідчить про надання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" недостовірних даних щодо підстав коригування тарифу, у зв`язку з чим відповідач мав в обов`язковому порядку залишити заяву ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" без розгляду.

Також позивачка зазначила, що ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" надало відповідачу недостовірну інформацію щодо повідомлення про намір зміни (коригування) тарифів колективного споживача, ТОВ Зараз-10, якого насправді не існує.

Так, позивачка зауважила, що управителем будинку АДРЕСА_1 виступає ТОВ Зараз-3. Єдиними учасниками товариства є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . У разі укладення колективного договору про надання комунальної послуги між ТОВ "КК Реформа" та ТОВ "Зараз-3", правовідносини за таким договором поширюються лише на ТОВ "Керуюча компанія Реформа" та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 .

Крім того, позивачка вказала на те, що ТОВ "КК Реформа" не укладало індивідуальних договорів про надання комунальної послуги - постачання теплової енергії ані з ОСОБА_1 , ані з іншими співвласниками будинку №7.

Також позивачка не згодна з вартістю природного газу, який ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" закуповувало у січні 2021 року для виробництва теплової енергії (8,28 грн. за 1 куб. м.), оскільки НАК Нафтогаз України у цей самий період пропонувала для виробників теплової енергії нижчу оптову ціну на природний газ (7,33 грн. за 1 куб. м.).

На думку позивачки, вказані обставини свідчать про те, що спірне рішення №10 було прийнято відповідачем на підставі неправдивих даних щодо ціни газу, зазначених ТОВ "КК Реформа" у своєму розрахунку.

Крім того, позивачка звернула увагу на те, що у спірному рішенні №10 від 02.02.2021 вказано про його прийняття відповідно до Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Проте, у статті 3 вказаного нормативно-правового акта зазначено, що дія закону не поширюється на здійснення регуляторної діяльності, пов`язаної з прийняттям актів, якими встановлюється ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги. У зв`язку з цим позивачка вважає, що оскаржуване рішення прийнято на підставі закону, який не регулює спірні правовідносини.

Також позивачка зазначила, що спірне рішення було опубліковано в газеті "Трибуна Петропавлівської Борщагівки" ("Трибуна Борщагівської об`єднаної громади") №3(452) від 8-12 лютого 2021 р., власником якого є ПП "НВФ "Медіасвіт".

Позивачка зазначила, що відповідна публікація у газеті була розміщена на замовлення ТОВ "Керуюча компанія "Реформа", а не Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області.

Вказані обставини, на думку позивачки, свідчать про те, що відповідач не вчинив жодних дій щодо здійснення оприлюднення спірного рішення, що є порушенням вимог чинного законодавства.

Також позивачка звернула увагу на те, що спірним рішенням встановлено тарифи для мешканців села Чайки Києво-Святошинського району, проте такого населеного пункту не існує, оскільки існує село Чайки Бучанського району та село Чайки Богуславського району Київської області, а тому тариф на постачання теплової енергії встановлено для неіснуючої адміністративно-територіальної одиниці.

Крім того, позивачка зазначила про те, що постійна комісія з питань бюджету та капітального будівництва Борщагівської сільської ради після 14.01.2021 не розглядала питання про затвердження коригованого тарифу на послугу постачання теплової енергії ТОВ "Керуюча компанія "Реформа", що є порушенням вимог рішення Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області VIII скликання від 10.12.2020 №7-2-VIII.

Також позивачка звернула увагу на те, що спірне рішення від 02.02.2021 №10 прийнято без будь-яких належних та обов`язкових документів, встановлених Порядком розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.09.2018 №239 (далі - Порядок №239).

Позивачка зазначила, що всупереч вимогам Регламенту Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради, відповідачем не було опубліковано порядок денний виконкому органу місцевого самоврядування від 02.02.2021.

Крім того, позивачка зауважила, що у спірному рішенні відсутня структура тарифу, що також не відповідає вимогам Порядку №239.

Стверджуючи про протиправність рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 03.03.2021 №119, позивачка зазначила, що цим рішенням було погоджено на лютий 2021 року тариф на теплову енергію та послугу постачання теплової енергії, у той час як виконавчі комітети органів місцевого самоврядування можуть лише встановлювати тарифи на комунальні послуги, проте не погоджувати їх, а тому таке рішення було прийняте поза межами повноважень.

Також позивачка зауважила, що чинним законодавством не передбачено право органів місцевого самоврядування погоджувати тарифи на місяць, який передував місяцю, в якому прийнято рішення про встановлення тарифу, оскільки коригування (встановлення) тарифу може здійснюватися лише на період, який наступає після дати прийняття рішення і тільки за обставин зміни складових тарифу. Таким чином, на думку позивачки, відповідачем при прийнятті спірного рішення порушено вимоги статті 58 Конституції України.

Крім того, позивачка звернула увагу на те, що відповідачем було порушено строк оприлюднення спірного рішення та строк оприлюднення проекту спірного рішення (не пізніше як за 10 робочих днів до дати його розгляду з метою прийняття).

Також позивачка зазначила, що спірним рішенням встановлено тарифи для мешканців села Чайки Києво-Святошинського району, проте такого населеного пункту не існує, оскільки існує село Чайки Бучанського району та село Чайки Богуславського району Київської області, а тому тариф на постачання теплової енергії встановлено для неіснуючої адміністративно-територіальної одиниці.

Позивачка звернула увагу на те, що спірне рішення було прийнято без погодження на коригування тарифу постійною комісією з питань бюджету та капітального будівництва Борщагівської сільської ради, а також без опублікування порядку денного Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 03.03.2021.

Крім того, позивачка вказала на те, що спірне рішення не містить інформації щодо структури тарифу, що суперечить вимогам Порядку №239.

Вказуючи на протиправність прийняття відповідачем рішення від 16.04.2021 №262, позивачка зазначила, що спірне рішення не містить структури тарифу, що є порушенням Порядку №239.

Також позивачка звернула увагу на те, що Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області не здійснив оприлюднення тексту рішення від 16.04.2021 №262, що є порушенням вимог чинного законодавства.

Крім того, у спірному рішенні вказано про необхідність його оприлюднення відповідно до вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", проте, вимоги вказаного Закону не поширюються на здійснення регуляторної діяльності, пов`язаної з прийняттям актів, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги.

Позивачка зазначила, що спірне рішення було прийнято без погодження на коригування тарифу постійною комісією з питань бюджету та капітального будівництва Борщагівської сільської ради, а також без опублікування порядку денного Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 11.06.2021 відкрито провадження у справі №320/6601/21, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Розпочато підготовку справи до судового розгляду. Призначено підготовче засідання на 13.07.2021 та витребувано докази у справі від відповідача.

Також ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 11.06.2021 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа".

Відповідач правом на надання відзиву не скористався.

Третя особа надала суду письмові пояснення по справі, у яких просила відмовити у задоволенні позову повністю.

Так, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" зазначило, що товариство у 2019 році уклало договори про надання комунальних послуг з управителем колективним споживачем (споживачами): ТОВ «ЗАРАЗ-1», ТОВ «ЗАРАЗ-2», ТОВ «ЗАРАЗ-3», ТОВ «ЗАРАЗ-4», ТОВ «ЗАРАЗ-1», ТОВ «ЗАРАЗ-5», ТОВ «ЗАРАЗ-6», ТОВ «ЗАРАЗ-7», ТОВ «ЗАРАЗ-8», ТОВ «ЗАРАЗ-9», ТОВ «ЗАРАЗ-10», в тому числі з ТОВ «ЗАРАЗ-3» у буд.7, в якому проживає позивач та повідомило про зміну тарифів на теплову енергію колективного споживача ТОВ Зараз-3, а також додатково опублікувало відповідне повідомлення про це на власному вебсайті за посиланням http://kk-reforma.com.ua/.

Третя особа зазначила, що відповідні повідомлення про коригування тарифу були розміщені на власному вебсайті товариства 24.12.2020, 05.02.2021 та 09.03.2021, відповідно.

Також третя особа зауважила, що після прийняття відповідачем спірних рішень, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" було доведено до відома споживачів зміст таких рішень, шляхом їхнього оприлюднення на вебсайті товариства 03.02.2021, 05.03.2021 та 20.04.2021 відповідно.

Крім того, третя особа зауважила, що нею був дотриманий порядок зміни (коригування) тарифів та наданий повний комплект документів, необхідних для прийняття органом місцевого самоврядування рішення про коригування тарифу на постачання теплової енергії, а тому твердження позивача про недотримання відповідної процедури вважає необґрунтованими.

Зокрема, третя особа повідомила, що зміна тарифу була пов`язана зі зростанням (збільшенням) вартості природного газу, що закуповується у ТОВ Транс Газ Компані на підставі договорів №ПК081019/01 від 08.10.2019 та №ПК010121/05 від 23.12.2020 і використовується при виробництві теплової енергії, та таке зростання ціни було підтверджено відповідними додатковими угодами, укладеними з постачальником газу.

Третя особа вважає непереконливими посилання позивача на те, що НАК Нафтогаз України пропонувало для продажу природний газ нижчої вартості, оскільки вважає, що законодавством не заборонено виробникам теплової енергії самостійно обирати постачальника природного газу та придбавати його за цінами, що вільно встановлюються сторонами у договорі про постачання. Крім того, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" зауважує, що воно було позбавлено можливості купувати у НАК Нафтогаз України природний газ за нижчою ціною, оскільки не відповідає критеріям, визначеним пунктом 11 Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою КМУ від 19.10.2018 №867.

При цьому третя особа зазначає, що природний газ постачається товариству на умовах попередньої оплати, а тому не затвердження тарифу призвело б до зниження використання природного газу, до зниження температури теплоносія, та, як наслідок, зниження визначеної санітарними нормами та правилами температури житлових приміщень та значного поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Також ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" повідомило, що у 2019 році загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку, у якому проживає позивачка, було обрано ТОВ Зараз-3 управителем будинком №7, з яким укладено договір про постачання теплової енергії та який вважається колективним споживачем. За таких обставин, третя особа вважає, що твердження позивача про не повідомлення щодо зміни тарифів не відповідають фактичним обставинам.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 02.11.2021 закрито підготовче провадження у справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 18.11.2021.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 13.01.2022 закрито провадження в адміністративній справі №320/6601/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Борщагі вської сільської ради Бучанського району Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа" про визнання протиправними та нечинними рішень в частині позовних вимог про визнання протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №119 від 03.03.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія".

У судове засідання, призначене на 27.01.2022, з`явились представники позивача та Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа".

Відповідач у судове засідання, призначене на 27.01.2022, не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином та своєчасно.

Присутній у судовому засіданні 27.01.2022 представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа" проти позову заперечував та просив відмовити у позові.

Заслухавши представників позивача та третьої особи, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши усі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України, що підтверджується паспортом серії НОМЕР_1 , виданим Маньківським РВ УМВС України в Черкаській області 30.10.1998 (т.1, а.с.51-53).

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується учасниками справи по суті, позивач проживає в квартирі АДРЕСА_2 .

Вказана квартира належить позивачеві на праві приватної власності, що підтверджується свідоцтвом про право власності від 19.05.2015 серії НОМЕР_2 (т.1, а.с.55).

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю Зараз-3 визначено з 18.05.2016 управителем будинку АДРЕСА_1 , що підтверджується протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку від 02 червня 2016 року (дата проведення зборів 18 травня 2016 року) (т.3, а.с.180-241).

Рішенням Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 30.09.2019 №317 визнано ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" виконавцем послуг з постачання теплової енергії споживачам за адресою: с.Чайки, Києво-Святошинського району, Київської області вулиця Лобановського Валерія (т.3, а.с.176-177).

24.10.2019 між ТОВ Зараз-3 (Агент) та ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (Товариство) укладено агентський договір №01/10/19 АДЗ3, пунктом 1.2 якого передбачено, що за цим договором Агент уповноважений Товариством здійснювати посередництво у відносинах між Товариством, як теплопостачальною організацією, та споживачами, які споживають послуги з теплової енергії на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, будинки № 5, 7, 9 (т.3, а.с.132-135).

Відповідно до пункту 1.3 за цим Договором Товариство уповноважує, а Агент зобов`язується надавати від імені та за рахунок Товариства агентські послуги вчиняти юридичні та фактичні дії, визначені Договором, укладати угоди та сприяти їх укладенню, що створюють, змінюють, припиняють цивільні права та обов`язки Товариства як теплопостачальної організації.

В пункті 1.5 Договору сторони визначили агентські послуги, які зобов`язується надавати Агент та порядок їх надання, зокрема:

- фіксувати кількісні та якісні показники послуги з постачання теплової енергії (пп.1.5.1);

- здійснювати розрахунок ціни (вартості) послуги з постачання теплової енергії відповідно до затвердженого тарифу на теплову енергію для споживача, а також плати за агентське обслуговування, плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання багатоквартирного будинку (пп.1.5.10);

- інформувати споживачів про намір Товариства змінити тариф на послугу з обґрунтуванням такої необхідності відповідно до Порядку інформування споживачів про намір зміни ціни/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого наказом Мінрегіону від 05.06.2018 №130.

У разі прийняття уповноваженим законом органом рішення про зміну тарифу на послугу, Агент у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дати отримання від Товариства повідомлення про таку зміну, повідомляє про це споживачам з посиланням на відповідні рішення (пп.1.5.13);

- Агент зобов`язується щомісяця приймати на свій поточний рахунок від споживачів плату за теплову енергію, згідно з виставленими споживачам рахунками та перераховувати отримані кошти на поточний рахунок Товариства у строк не пізніше 5 робочих днів з моменту їх зарахування на поточний рахунок Агента (пп.1.5.17).

Відповідно до пункту 1.6 Договору Агент має право від імені Товариства укладати із споживачами договори про надання послуг за постачання теплової енергії. Умови договору про надання послуг з постачання теплової енергії мають бути затверджені Товариством.

Договори, що укладаються Агентом із споживачами у межах повноважень цього договору, вчинені Агентом інші агентські послуги створюють, змінюють та припиняють цивільні права та обов`язки лише Товариства (п.1.7 Договору).

30.10.2019 між ТОВ Зараз-3 (Колективний споживач, що є Управителем багатоквартирного будинку №7, розташованого по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області) та ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (Виконавець) укладено договір про надання послуги з постачання теплової енергії №ТЕ-7, пунктом 1 якого передбачено, що Виконавець зобов`язується надавати Колективному споживачеві послугу з постачання теплової енергії на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення (далі послуга) відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а Колективний споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором (т.1, а.с.115-118).

Відповідно до пункту 17 цього Договору ціною (вартістю) послуги є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Встановлення, обслуговування, заміна вузлів комерційного обліку, проведення перевірки засобу вимірювальної техніки, який є складовою частиною вузла обліку, виконуються колективним споживачем і вартість цих послуг/робіт не включаються до плати виконавцю відповідної комунальної послуги.

Станом на дату укладання цього договору тарифи на теплову енергію встановлюються та вводяться в дію рішенням Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області і зазначаються додатками до цього договору.

У разі прийняття рішення про зміну ціни/тарифу на зазначену послугу виконавець у строк, що не перевищує 20 днів з дати введення їх у дію, повідомляє про це колективного споживача з посиланням на рішення відповідних органів.

У разі зміни зазначеного тарифу протягом строку дії цього договору, новий розмір тарифу застосовується з моменту його введення в дію без внесення сторонами додаткових змін до цього договору.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з листом від 23.11.2020 вих.№147/11, у якому просило затвердити коригований тариф (т.1, а.с.38-39).

До вказаного листа були додані:

- заяву про встановлення тарифу;

- зведений розрахунок коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа";

- копію повідомлення №140/11 від 13.11.2020;

- проєкт рішення виконкому (т.1, а.с.40-43).

Судом встановлено, що ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з листом від 24.12.2020 №161/12 з проханням здійснити коригування тарифу на теплову енергію (т.1, а.с.44-45).

До вказаного листа було додано:

- заяву про встановлення тарифу від 24.12.2020;

- зведений розрахунок коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа";

- копію повідомлення №180/12 від 23.12.2020;

- скріншот сайту Товариства;

- оголошення для публікації;

- проєкт рішення виконкому (т.1, а.с.46-50).

Відповідач листом від 12.01.2021 №1-12/27, підписаним заступником сільського голови П.Коркіним, повідомив ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" про невідповідність поданого пакету документів законодавчим вимогам у зв`язку з відсутністю структури тарифу на теплову енергію та завищенням ціни природного газу, використовуваного для виробництва теплової енергії (т.1, а.с.73-74).

ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" листом від 14.01.2021 №06/01 повідомило відповідача, що поданий пакет документів стосувався коригування тарифу на теплову енергію, а процедура коригування не є тотожною з переглядом тарифу та переглядом структури тарифу. При цьому ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" зауважило, що коригування тарифу пов`язано зі зміною ціни на природний газ, а про зміну тарифу було письмово проінформовано колективного споживача, зокрема ТОВ Зараз-3 (т.2, а.с.10-11).

Заявою від 02.02.2021, зареєстрованою у Виконавчому комітеті Борщагівської сільської ради 02.02.2021 за №342/1-11, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" долучила до пакету документів також розрахунок тарифу та структуру тарифу (т.1, а.с.161 зворотній бік, а.с.162-165).

02.02.2021 Виконавчим комітетом Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області було прийнято рішення №10 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія", яким:

1) встановлено відкоригований тариф ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з виробництва та постачання теплової енергії, її транспортування та постачання на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, а саме:

- для споживачів/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області 1806,71 грн./1 Гкал (з ПДВ);

- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія 1858,79 грн./1 Гкал (з ПДВ).

2) передбачено, що застосування даного тарифу може бути введено в дію після переходу на нові договірні відносини між виконавцем комунальної послуги та споживачами, що відповідатимуть типовим договорам про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830.

3) дане рішення передбачено оприлюднити в засобах масової інформації відповідно до Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності (т.2, а.с.6-7).

Вказане рішення було оприлюднено в друкованому засобі масової інформації - газеті Трибуна Борщагівської об`єднаної громади (випуск №3 (452) за 8-12 лютого 2021 року) (т.2, а.с.45-51).

Також судом встановлено, що листом від 05.02.2021 №15/02 ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з проханням здійснити коригування тарифів на теплову енергію. Вказаний лист зареєстровано відповідачем за №352/1-11 від 08.02.2021 (т.2, а.с.32).

До вказаного листа було додано:

- заяву про встановлення тарифів від 05.02.2021;

- розрахунок коригування тарифу на теплову енергію (виробництво, транспортування, постачання), грн. за 1 Гкал ТОВ "Керуюча компанія "Реформа";

- копію додаткової угоди №2 від 31.01.2021 до договору постачання природного газу №ПК-010121/05 від 23.12.2020;

- копію повідомлення №13/02 від 05.02.2021;

- проєкт рішення виконкому;

- структуру тарифів на теплову енергію, її виробництво та постачання населенню/бюджетним установам та іншим споживачам (т.2, а.с.34-43).

Листом від 19.02.2021 №27/02 (вх. №56 від 19.02.2021) ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" повідомило Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області про публікацію повідомлення про коригування тарифу в газеті Трибуна та відсутність зауважень та пропозицій з боку споживачів (т.2, а.с.44).

03.03.2021 Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області прийняв рішення №119 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія", яким:

1) погодив на лютий місяць 2021 року тариф на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії, що надається споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, який встановлений рішенням виконавчого комітету від 02.02.2021 №10, а саме:

- для споживачів/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області 1806,71 грн./ 1 Гкал (з ПДВ);

- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія 1858,79 грн./1 Гкал (з ПДВ).

2) зобов`язав ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" оприлюднити дане рішення в засобах масової інформації відповідно до Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності (т.2, а.с.30-31).

Судом встановлено, що листом від 10.03.2021 №33/03 ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з проханням здійснити коригування тарифів на теплову енергію. Вказаний лист зареєстровано відповідачем за №689/1-11 від 10.03.2021 (т.2, а.с.57-58).

До вказаного листа було додано:

- заяву про встановлення тарифів від 10.03.2021;

- розрахунок тарифів на виробництво теплової енергії ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на 20-2021 рр.;

- розрахунок коригування тарифу на теплову енергію (виробництво, транспортування, постачання), грн. за 1 Гкал ТОВ "Керуюча компанія "Реформа";

- копію додаткової угоди №3 від 26.02.2021 до договору постачання природного газу №ПК-010121/05 від 23.12.2020;

- копію повідомлення №32/03 від 09.03.2021;

- скрін-шот з веб-сайту ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" від 09.03.2021 з оголошенням про зміну тарифу послуг з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання;

- проєкт рішення виконкому;

- структуру тарифів на теплову енергію, її виробництво та постачання населенню/бюджетним установам та іншим споживачам (т.2, а.с.59-74).

16.04.2021 Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області прийняв рішення №262 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія ", яким у пункті 1 рішення:

1) встановив ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (ідентифікаційний код 43063891) відкориговані тарифи на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії, що надається споживачам на території села Чайка Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, а саме:

для населення: тариф на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії (без ПДВ) - 1586,70 грн./1 Гкал; тариф на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії (з ПДВ) - 1904,04 грн./1 Гкал;

- для бюджетних установ, організацій та інших споживачів: тариф на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії (без ПДВ) - 1632,48 грн./1 Гкал; тариф на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії (з ПДВ) - 1958,98 грн./1 Гкал.

В пункті 2 рішення від 16.04.2021 №262 зазначено, що структура тарифу на теплову енергію наведена у додатку №1, який додається.

Пунктом 3 рішення від 16.04.2021 №262 встановлено, що застосування даного тарифу може бути введено в дію після переходу на нові договірні відносини між виконавцем комунальної послуги та споживачами, що відповідатимуть типовим договорам про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830.

Пунктом 4 рішення від 16.04.2021 №262 відповідач зобов`язав ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (ідентифікаційний код 43063891) проінформувати споживачів про зміну тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії з посиланням на це рішення відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Пунктом 5 рішення від 16.04.2021 №262 відповідач зобов`язав ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (ідентифікаційний код 43063891) оприлюднити дане рішення в засобах масової інформації відповідно до чинного законодавства (т.2, а.с.55-56).

Не погоджуючись з правомірністю прийняття відповідачем рішень від 02.02.2021 №10, 03.03.2021 №119 та від 16.04.2021 №262, позивач звернулась з даним позовом до суду про визнання їх протиправними та нечинними.

Враховуючи, що ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 13.01.2022 у справі №320/6601/21 закрито провадження в частині позовних вимог про визнання протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №119 від 03.03.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія" у зв`язку з набранням 01.12.2021 законної сили рішенням Київського окружного адміністративного суду від 09.09.2021 у справі №320/4416/21, яким було визнано протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 03.03.2021 №119 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія", - предметом дослідження у даній справі є правомірність прийняття відповідачем рішень від 02.02.2021 №10 та від 16.04.2021 №262.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з такого.

Відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг, регулюються Законом України "Про житлово-комунальні послуги" від 09 листопада 2017 року №2189-VIІІ (далі - Закон №2189-VIІІ; у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Статтею 1 цього Закону визначені дефініції таких термінів:

- виконавець комунальної послуги - суб`єкт господарювання, що надає комунальну послугу споживачу відповідно до умов договору;

- житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг;

- індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

- колективний споживач - юридична особа, що об`єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги;

- послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору;

- споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач;

- управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Статтею 5 цього Закону визначено, що до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 4 Закону №2189-VIІІ до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до закону.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги визначено також статтею 28 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні №280/97-ВР від 21 травня 1997 року (далі - Закон № 280/97-ВР, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), підпунктом 2 пункту а частини першої якої визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на теплову енергію (у тому числі її виробництво, транспортування та постачання), тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, на інші комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), побутові, транспортні та інші послуги.

Частиною шостою статті 59 цього Закону передбачено, що виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 4 Закону №2189-VIІІ до повноважень Кабінету Міністрів України належить затвердження порядків формування тарифів на комунальні послуги, що встановлюються органами місцевого самоврядування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 869 затверджено Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води (далі Порядок №869, в редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 5 цього Порядку визначено, що застосовані у ньому терміни вживаються у такому значенні:

- зміна тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води - перегляд уповноваженим органом тарифів та їх структури або коригування тарифів;

- коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води - перерахунок тарифів у зв`язку із зміною протягом строку їх дії обсягу окремих складових, вартість яких змінилася з причин, які не залежать від ліцензіата (суб`єкта господарювання).

Пунктом 11 Порядку №869 передбачено, що у разі зміни протягом строку дії тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, обсягу окремих витрат, пов`язаних із провадженням ліцензованої діяльності та наданням комунальних послуг, з причин, що не залежать від ліцензіата (суб`єкта господарювання), зокрема збільшення або зменшення податків і зборів (обов`язкових платежів), мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, орендної плати та амортизації, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, зміни обсягу фінансових витрат, складової частини планованого прибутку, у тому числі внаслідок зміни курсу валют за наявності в ліцензіата кредитних зобов`язань перед міжнародними фінансовими організаціями, може проводитися коригування тарифів.

Механізм коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води застосовується уповноваженим органом виключно протягом строку дії таких тарифів.

Відповідно до пункту 98 Порядку №869 у разі зміни протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов`язаних з наданням послуг з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, з причин, які не залежать від суб`єкта господарювання, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів (обов`язкових платежів), мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, орендної плати та амортизації, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, зміни обсягу фінансових витрат, складової частини планованого прибутку, у тому числі внаслідок зміни курсу валют за наявності у суб`єкта господарювання кредитних зобов`язань перед міжнародними фінансовими організаціями, може проводитися коригування тарифів.

Механізм коригування тарифів застосовується уповноваженим органом виключно протягом строку дії тарифів.

Під час коригування тарифів кількісні показники, враховані у структурі діючих тарифів, не переглядаються.

Процедура розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих суб`єктами господарювання незалежно від форм власності, які провадять (або мають намір провадити) господарську діяльність із виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами (далі - транспортування) та постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення (далі - ліцензована діяльність) і в установленому законодавством порядку отримали відповідні ліцензії Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, та суб`єктами господарювання незалежно від форм власності (далі - суб`єкти господарювання), що надають (або мають намір надавати) комунальні послуги, визначені статтею 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги (крім послуг із постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії), для подальшого встановлення тарифів відповідно до повноважень, наданих Законами України Про місцеве самоврядування в Україні, Про теплопостачання, Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення, Про житлово-комунальні послуги визначена Порядком №239.

Так, цей Порядок застосовується органами місцевого самоврядування під час розгляду розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) і поширюється на суб`єктів господарювання, зазначених у пункті 1 цього Порядку.

Згідно з пунктом 3 Розділу І цього Порядку №239 застосовані у ньому терміни вживаються у таких значеннях:

- встановлення тарифів - прийняття органом місцевого самоврядування рішення про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

- коригування тарифів - перерахунок тарифів у зв`язку із зміною протягом строку їх дії обсягу окремих складових, вартість яких змінилася з причин, не залежних від суб`єкта господарювання.

Відповідно до пунктів 1-4 Розділу V Порядку №239 зміна тарифів на теплову енергії, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги здійснюється шляхом перегляду тарифу і його структури або шляхом коригування тарифів.

Коригування тарифів здійснюється протягом строку їх дії винятково у випадках зміни вартості окремих складових чинних тарифів із причин, не залежних від суб`єкта господарювання (збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, податків, зборів, обов`язкових платежів, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні ресурси та інші матеріальні ресурси, а також інших складових, щодо зміни вартості яких прийнято рішення уповноваженим державним органом). В усіх інших випадках здійснюється повний перегляд тарифу (тарифів) і його (їх) структури.

У разі коригування тарифів кількісні показники, враховані у структурі чинних тарифів, не переглядаються.

Зміна тарифів ініціюється суб`єктом господарювання шляхом подання до органу місцевого самоврядування відповідної заяви про встановлення тарифів та доданих до неї документів, а саме:

- всього комплекту документів, зазначених у розділі ІІ цього Порядку - у разі повного перегляду тарифів;

- документів, які підтверджують зміну вартості окремих складових тарифів - у разі коригування тарифів.

Підставою для звернення суб`єкта господарювання щодо зміни тарифів можуть бути обставини, що впливають або можуть вплинути на результати його діяльності, а саме:

1) зміна обсягів виробництва і споживання теплової енергії, надання комунальних послуг, урахованих під час встановлення чинних тарифів;

2) зростання/зниження вартості складових тарифів та зміна структури цих тарифів;

3) зміна в установленому порядку інвестиційної програми суб`єкта господарювання, якщо це призводить до зміни рівня тарифів;

4) зміна протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов`язаних із виробництвом, транспортуванням та постачанням теплової енергії, наданням комунальних послуг, із причин, які не залежать від суб`єкта господарювання (збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, податків, зборів, обов`язкових платежів, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні ресурси та інші матеріальні ресурси, а також інших складових, щодо зміни вартості яких прийнято рішення уповноваженим державним органом).

У разі виявлення органом місцевого самоврядування фактів, що безпосередньо впливають на рівень тарифів та їх структуру, орган місцевого самоврядування має врахувати їх під час розгляду заяви та забезпечити перегляд (перерахування) суб`єктом господарювання тарифу (тарифів) та його (їх) структури.

До таких фактів належать:

1) невиконання суб`єктом господарювання інвестиційної програми, яка була врахована в чинних тарифах;

2) установлення факту наявності перехресного субсидіювання між видами господарської діяльності, за якими встановлюються тарифи, та іншими видами господарської діяльності суб`єкта господарювання;

3) установлення факту надання суб`єктом господарювання до органу місцевого самоврядування недостовірної інформації щодо здійснення ліцензованої діяльності та діяльності з надання комунальних послуг та/або недостовірної інформації під час обґрунтування і розрахунків тарифів.

Щодо правомірності прийняття відповідачем рішення від 02.02.2021 №10, суд зазначає таке.

Обґрунтовуючи протиправність прийняття відповідачем рішення від 02.02.2021 №10, позивачка зазначила, що у зв`язку зі збільшенням вартості природного газу, необхідного для виробництва теплової енергії, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з двома заявами про зміну тарифу на постачання теплової енергії для мешканців села Чайки по вул. Лобановського Валерія в Бучанському районі Київської області: від 23.11.2020 та від 24.12.2020, до яких були додані різні копії додаткових угод до договорів про постачання природного газу.

Наведене, на переконання позивачки, свідчить про надання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" недостовірних даних щодо підстав коригування тарифу, у зв`язку з чим відповідач мав в обов`язковому порядку залишити заяву ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" без розгляду.

Однак, вказані твердження суд визнає хибними та звертає увагу на те, що подана ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" заява від 23.11.2020 про коригування тарифу на виробництво та постачання теплової енергії стосувалася іншої процедури, яка була завершена прийняттям Борщагівською сільською радою Бучанського району Київської області рішення від 24.12.2020 №14-3-VIII "Про встановлення відкоригованих тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання з урахуванням коригування споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія", яке було визнано протиправним та скасовано рішенням Київського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2021 року у справі №320/1650/21, яке набрало законної сили 25.05.2021.

Так, заява ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" від 23.11.2020 №147/11 стосувалася необхідності коригування тарифу на теплову енергію у зв`язку зі збільшенням (зростанням) ціни природного газу до 7400,00 грн. за 1000 куб.м. на підставі додаткової угоди від 30.10.2020 №16 до договору постачання природного газу від 08.10.2019 №ПК 081019/01.

При цьому ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" просило відкоригувати тариф на теплову енергію для споживачів/населення житлових будинків до 1588,66 грн./1 Гкал; бюджетних організацій/установ та інших споживачів до 1634,50 грн./1 Гкал.

Натомість заява ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" від 24.12.2020 №161/12 була обумовлена необхідністю коригування тарифу на теплову енергії внаслідок збільшення ціни на природний газ до 8200,00 грн. за 1000 куб. м. на підставі додаткової угоди від 23.12.2020 №1 до договору від 23.12.2020 №ПК 010121/05.

При цьому ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" просило відкоригувати тариф на теплову енергію для споживачів/населення житлових будинків до 1806,71 грн./1 Гкал; бюджетних організацій/установ та інших споживачів до 1858,79 грн./1 Гкал.

За таких обставин, твердження позивачки про надання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" недостовірних даних щодо підстав коригування тарифу не відповідають дійсності.

При цьому суд звертає увагу на те, що станом на момент подання заяви від 23.11.2020 про коригування тарифу у виробника теплової енергії був наявний чинний договір постачання природного газу від 08.10.2019 №ПК 081019/01, додаткова угода до якого від 30.10.2020 №16 і була додана до пакету документів. У свою чергу, договір постачання природного газу №ПК 010121/05 був укладений виробником вже після цього, а саме: 23.12.2020, чим і обґрунтовується надання ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" додаткової угоди від 23.12.2020 №1 до цього договору до пакету документів із заявою про коригування тарифу від 24.12.2020 №161/12.

Не є переконливими і твердження позивачки про те, що ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" надало відповідачу недостовірну інформацію щодо повідомлення про намір зміни тарифів колективного споживача (ТОВ Зараз-3), якого насправді не існує, позаяк ТОВ Зараз-3 є лише управителем будинку №7 по вул. Лобановського Валерія в с.Чайки Бучанського району Київської області, а індивідуальні договори про надання комунальної послуги (постачання теплової енергії) між ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" та мешканцями цього будинку відсутні.

З цього приводу суд зазначає таке.

Відповідно до пунктів 1-4 Розділу VI Порядку №239 під час розгляду органом місцевого самоврядування заяви про встановлення тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, послуг із поводження з побутовими відходами) та доданих до неї документів, зокрема розрахунків тарифів на комунальні послуги, суб`єктом господарювання (заявником) здійснюється інформування споживачів про намір зміни тарифів відповідно до вимог чинного законодавства.

Після завершення процедури доведення до відома споживачів інформації про намір зміни тарифів (на наступний робочий день після останнього дня приймання пропозицій/зауважень від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань) суб`єкт господарювання письмово повідомляє орган місцевого самоврядування про її результати (надходження/ненадходження пропозицій та зауважень, врахування їх або вмотивоване відхилення).

Якщо у процесі доведення до відома споживачів інформації про намір зміни тарифів суб`єктом господарювання враховано зауваження та/або пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань та відповідно перераховано тарифи, які доводилися до відома споживачів, розрахунки таких тарифів надсилаються органу місцевого самоврядування листом із висловленою позицією та відповідними обґрунтуваннями для розгляду та подальшого встановлення тарифів.

Рішення про встановлення тарифів оприлюднюється органом місцевого самоврядування у засобах масової інформації та/або на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування невідкладно, але не пізніше ніж п`ять робочих днів із дати його прийняття.

Суб`єкт господарювання (заявник) інформує споживачів про зміну тарифів на комунальні послуги (з посиланням на рішення органу місцевого самоврядування) відповідно до вимог Закону України Про житлово-комунальні послуги.

Як було вказано вище, ТОВ Зараз-3 визначено з 18.05.2016 управителем будинку АДРЕСА_1 , що підтверджується протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку від 2 червня 2016 року.

Частиною першою статті 14 Закону №2189-VIІІ визначено, що за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону:

1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір);

2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір);

3) об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

Співвласники багатоквартирного будинку (об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин, визначену частиною першою цієї статті, за кожним видом комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії). У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг (ч.2 ст.14 Закону №2189-VIІІ).

Згідно з частиною сьомою цієї статті у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не обрали одну з моделей організації договірних відносин, визначених частиною першою цієї статті, та/або не дійшли згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги відповідно до вимог частини третьої цієї статті з урахуванням таких особливостей:

1) виконавець забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги встановленим нормативам на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги виконавця та внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;

2) до плати виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором не включається плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги;

3) технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласників.

Відповідно до пункту 1 Розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Закону №2189-VIІІ цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 травня 2019 року, крім:

- статті 1, частини першої статті 2, статей 3-7, 9,11, 12, частини другої статті 26, статей 27 та 29 (в частині регулювання послуги з управління багатоквартирним будинком), частини другої статті 2, частин третьої та четвертої статті 8, частин другої та третьої статті 10, статті 15, частин першої,третьої та п`ятої статті 16, статті 18, частини п`ятої статті 28,пунктів 2, 3-1, 6, підпункту 1, підпункту "б" підпункту 2, підпунктів 5 та 11 пункту 8 цього розділу, які вводяться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом;

- частини третьої статті 11, абзаців першого та другого частини п`ятої статті 18, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Пунктами 3, 4 та 5 Розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Закону №2189-VIІІ в редакції від 09.06.2018 було визначено, що договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону. У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

Не пізніш як протягом одного року з дня введення в дію цього Закону співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов`язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг - укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги протягом строку, визначеного в пункті 4 цього розділу, між виконавцем та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги відповідно до частини сьомої статті 14 цього Закону.

Водночас, Законом України від 30.03.2020 №540-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) були внесені зміни до пунктів 3 та 4 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та слова "протягом одного року з дати введення в дію цього Закону" та "протягом одного року з дня введення в дію цього Закону" замінено словами і цифрами "протягом п`яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України".

Таким чином, вказані зміни до Закону №2189-VIІІ відтерміновують можливість укладання між ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" як виконавцем та кожним співвласником індивідуального договору про надання комунальних послуг з постачання теплової енергії відповідно до частини сьомої статті 14 цього Закону. Такий договір може бути укладений лише через 5 місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, у разі неприйняття співвласникам багатоквартирного будинку протягом вказаного періоду рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальних послуг.

Як відомо, карантин з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, був встановлений Кабінетом Міністрів України:

- постановою від 11.03.2020 №211 на період з 12.03.2020 по 22.05.2020;

- постановою від 20.05.2020 №392 на період з 22.05.2020 по 31.07.2020;

- постановою від 22.07.2020 №641 на період з 01.08.2020 по 19.12.2020;

- постановою від 09.12.2020 №1236 на період з 19.12.2020 по 28.02.2021.

Отже, на початок опалювального сезону 2019-2020 років склалися умови, коли: новостворене підприємство ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" як виконавець не мало укладених договорів на постачання теплової енергії зі споживачами та відповідно до вимог Закону №2189-VIІІ не мало можливості укласти з кожним споживачем індивідуальний договір про надання комунальних послуг з постачання теплової енергії відповідно до частини сьомої статті 14 Закону, а співвласники багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 не виконали свій обов`язок щодо прийняття рішення про модель організації договірних відносин з виконавцем даної комунальної послуги.

Враховуючи наведене, суд вважає, що ТОВ Зараз-3, будучи управителем вищевказаного багатоквартирного будинку та маючи відповідні повноваження, скористався своїм правом та уклав договір №ТЕ-7 про надання послуг з постачання теплової енергії, виступивши колективним споживачем.

Суд зауважує, що договір від 30.10.2019 №ТЕ-7 на момент виникнення спірних правовідносин був чинним та у судовому порядку недійсним не визнавався.

Статтею 204 Цивільного кодексу України закріплена презумпція правомірності правочину, за якою правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з частиною другою статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Отже, оскільки договір від 30.10.2019 №ТЕ-7 на момент виникнення спірних правовідносин був чинним, вказані правочини були підставами для виникнення правовідносин, зокрема щодо поставки теплової енергії колективному споживачу ТОВ Зараз-3.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 червня 2018 року № 130 затверджено Порядок інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності (далі Наказ №130).

Відповідно до пунктів 1, 2 Розділу І цього Порядку він визначає механізм інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) з обґрунтуванням такої необхідності виконавцями комунальних послуг, тарифи для яких встановлюються органами місцевого самоврядування (далі - орган, уповноважений встановлювати тарифи).

Положення цього Порядку застосовуються при зміні цін/тарифів на комунальні послуги як за результатами перегляду тарифів і їх структури (або встановлення нових тарифів), так і за результатами перерахунку окремих складових тарифів (коригування тарифів).

Згідно з пунктами 2, 3 Розділу ІІ Порядку №130 протягом 5 робочих днів з дня подання відповідних розрахунків до органу, уповноваженого встановлювати тарифи, виконавці комунальних послуг інформують споживачів про намір здійснити зміну тарифів (або встановити тарифи) у спосіб, визначений цим Порядком, та доводять до відома споживачів інформацію, передбачену цим Порядком.

Строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань приймаються зауваження і пропозиції, встановлюється виконавцем комунальних послуг, але він не може бути меншим за 7 календарних днів та більшим ніж 14 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на комунальні послуги (або встановити тарифи).

Виконавцями комунальних послуг, що надають послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, до відома споживачів доводиться така інформація:

- загальний розмір планованого тарифу, поданого до органу, уповноваженого встановлювати тарифи, та його структура (плановані витрати за елементами, прибуток, податок на додану вартість);

- обґрунтування причин зміни тарифу (зазначення розміру діючого тарифу та відсотка відшкодування затвердженим тарифом собівартості, планованого економічно обґрунтованого тарифу, дати, коли тариф востаннє переглядався, причин перегляду тарифу із визначенням форми (способу) його зміни, відсотка зміни основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, паливно-мастильних матеріалів), визначення відсотка зміни тарифу тощо);

- обґрунтування необхідності встановлення тарифу (у випадку, якщо тариф встановлюється вперше);

- інша додаткова інформація, визначена виконавцем комунальних послуг (за необхідності);

- адреса, за якою приймаються зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань (місцезнаходження виконавця комунальної послуги та органу, уповноваженого встановлювати тарифи), а також строк приймання таких зауважень і пропозицій.

Пунктами 5, 6 Розділу ІІ Порядку №130 визначено, що інформація, зазначена у пунктах 3, 4 цього розділу, доводиться до відома споживачів шляхом розміщення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування в мережі Інтернет (за наявності), у друкованому засобі масової інформації місцевої сфери розповсюдження (перевага надається друкованим засобам масової інформації органу місцевого самоврядування), веб-сайті виконавця комунальних послуг (за наявності), на інформаційних стендах в абонентських відділах виконавців комунальних послуг та на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де споживачі отримують відповідні послуги.

Виконавець комунальних послуг може обрати один із вищеперелічених способів доведення інформації (крім розміщення на інформаційних стендах в абонентських відділах виконавців комунальних послуг та на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування) як основний для розміщення всього масиву необхідної інформації, визначеної цим Порядком. За допомогою інших способів, передбачених в абзаці першому цього пункту, а також шляхом обов`язкового розміщення інформаційного повідомлення у платіжному документі, що застосовується для оплати спожитих послуг, виконавець комунальних послуг повідомляє споживачів про намір зміни тарифів (або встановлення нових тарифів) на комунальні послуги та обов`язково зазначає джерело розміщення всієї необхідної інформації, з якою без перешкод може ознайомитися споживач.

Виконавець комунальних послуг за власним бажанням може додатково також доводити до відома споживачів інформацію про намір зміни тарифів за допомогою радіо, телебачення та способу, визначеного статутом територіальної громади.

Способи доведення до відома споживачів інформації не обмежуються передбаченими цим Порядком.

З матеріалів справи вбачається, що інформація про намір зміни тарифу на теплову енергію була доведена до відома споживачів виконавцем - ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" шляхом розміщення відповідного оголошення на власному вебсайті 24.12.2020. У вказаному в оголошенні було зазначено, що товариство приймає пропозиції та зауваження щодо коригування тарифу протягом 7 днів після опублікування повідомлення за адресою: 08135, Київська область, Києво-Святошинський район, село Чайки, вулиця Валерія Лобановського, будинок 7.

Крім того, ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" також направило на адресу колективного споживача ТОВ Зараз-3 письмове повідомлення від 23.12.2020 №180/12 про намір зміни (коригування) тарифу на постачання теплової енергії, яке містило усю необхідну інформацію, у тому числі щодо прийняття пропозицій та зауважень протягом 7 днів після отримання даного письмового повідомлення.

Викладені обставини спростовують твердження позивачки про недотримання виконавцем комунальної послуги (ТОВ "Керуюча компанія "Реформа") відповідної процедури у вигляді не повідомлення споживачів про намір здійснити коригування тарифу.

Також суд визнає неспроможними твердження позивачки про здійснення ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" закупівлі у січні 2021 року природного газу для виробництва теплової енергії за вищою ціною (8,28 грн. за 1 куб. м.) ніж та, яку пропонувала НАК Нафтогаз України у цей самий період.

Так, суд звертає увагу на те, що відповідно до статті 3 Закону України Про ринок природного газу ринок природного газу функціонує на засадах вільної добросовісної конкуренції, крім діяльності суб`єктів природних монополій, та за принципами:

- вільної торгівлі природним газом та рівності суб`єктів ринку природного газу незалежно від держави, згідно із законодавством якої вони створені (п.2);

- вільного вибору постачальника природного газу (п.3);

- невтручання держави у функціонування ринку природного газу, крім випадків, коли це необхідно для усунення вад ринку або забезпечення інших загальносуспільних інтересів, за умови що таке втручання здійснюється у мінімально достатній спосіб (п.5).

При цьому суд визнає непереконливими посилання позивача на Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 867.

Так, згідно з пунктом 1, це Положення:

- застосовується у прозорий і недискримінаційний спосіб та не обмежує права суб`єктів господарювання, що створені відповідно до законодавства інших держав - сторін Енергетичного Співтовариства, зокрема право на здійснення постачання природного газу споживачам за умови дотримання вимог законодавства;

- не позбавляє виробників теплової енергії права обирати постачальника природного газу і права придбавати природний газ за цінами, що вільно встановлюються сторонами договору постачання природного газу згідно із Законом України Про ринок природного газу;

- не позбавляє постачальників природного газу, зокрема із спеціальними обов`язками, права вільно обирати оптового продавця природного газу для потреб їх господарської діяльності.

У той же час, щодо тверджень позивача про неправомірне прийняття спірного рішення №10 від 02.02.2021 відповідно до Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності суд зазначає таке.

Відповідно до статті 1 Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності регуляторний акт - це - прийнятий уповноваженим регуляторним органом нормативно-правовий акт, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб`єктами господарювання; прийнятий уповноваженим регуляторним органом інший офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб і який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб`єктами господарювання , незалежно від того, чи вважається цей документ відповідно до закону, що регулює відносини у певній сфері, нормативно-правовим актом; регуляторний орган-Верховна Рада України, Президент України, та інші, а також місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, а також посадова особа будь-якого із зазначених органів, якщо відповідно до законодавства ця особа має повноваження одноособово прийняти регуляторні акти.

Згідно з положеннями статті 3 цього Закону його дія не поширюється на здійснення регуляторної діяльності, пов`язаної з прийняттям актів, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги.

Враховуючи вищевикладене, рішення органу місцевого самоврядування про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги (у тому числі, шляхом коригування тарифів) не є регуляторним актом, а тому на спірні правовідносини не поширюється дія Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Саме такий правовий висновок викладено Верховним Судом у постановах від 30 квітня 2020 року у справі №200/3842/19-а, від 05 березня 2020 року у справі №128/3878/15-а та від 04 березня 2020 року у справі №360/3753/18.

Проте, лише посилання у спірному рішенні №10 від 02.02.2021 на положення Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності не є достатньою підставою для визнання протиправним цього рішення, оскільки у ньому також зазначено про його прийняття відповідно до Законів №2189-VIІІ та № 280/97-ВР.

Щодо дотримання процедури оприлюднення спірного рішення №10 від 02.02.2021 суд зазначає таке.

Відповідно до частини одинадцятої статті 59 Закону № 280/97-ВР акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування підлягають обов`язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації". Проекти актів органів місцевого самоврядування оприлюднюються в порядку, передбаченому Законом України "Про доступ до публічної інформації", крім випадків виникнення надзвичайних ситуацій та інших невідкладних випадків, передбачених законом, коли такі проекти актів оприлюднюються негайно після їх підготовки.

Згідно з частиною першою статті 13 Закону України Про доступ до публічної інформації від 13.01.2011 № 2939-VI (в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин, далі Закон №2939) розпорядниками інформації для цілей цього Закону визнаються, зокрема, суб`єкти владних повноважень - органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб`єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов`язковими для виконання.

Отже, виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області є розпорядником публічної інформації в розумінні Закону України Про доступ до публічної інформації.

Пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону №2939 визначено, що доступ до інформації забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації: в офіційних друкованих виданнях; на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет; на єдиному державному веб-порталі відкритих даних; на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 14 Закону №2939 розпорядники інформації зобов`язані оприлюднювати інформацію, передбачену цим та іншими законами.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону №2939 розпорядники інформації зобов`язані оприлюднювати, зокрема, нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності.

Інформація, передбачена частиною першою цієї статті, підлягає обов`язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації (ч.2 ст.15 Закону №2939).

Згідно з частиною третьою статті 15 Закону №2939 проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

При цьому, пунктом 11-1 Розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону №280/97-ВР установлено, що в період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

- на проекти рішень, рішення органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, що передбачені цим пунктом, не поширюються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", частини третьої статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації", Закону України "Про державну допомогу суб`єктам господарювання" (п.п.6).

За таких обставин, проект спірного рішення №10 від 02.02.2021 не підлягав обов`язковому оприлюдненню, а тому опубліковано мало бути лише саме рішення після його прийняття.

Суд звертає увагу на те, що факт опублікування спірного рішення в друкованому засобі масової інформації - газеті Трибуна Борщагівської об`єднаної громади, не заперечується учасниками справи по суті та визнається самою позивачкою, примірник відповідного оголошення доданий до матеріалів позовної заяви.

Суд зазначає, що за прецедентною практикою Європейського суду з прав людини (далі також ЄСПЛ) державі, як правило, надається широка свобода розсуду відповідно до Конвенції, коли мова йде про загальні заходи економічної або соціальної стратегії ((Wallishauser v. Austria (no. 2), п. 65), а також при розробці та реалізації політики в сфері оподаткування ("Bulves" AD v. Bulgaria, § 63; Gasus Dosier-und Fordertechnik GmbH v. the Netherlands, § 60; Stere and Others v. Romania, § 51). Суд поважає позицію законодавця у таких питаннях, якщо вона не позбавлена обґрунтованих підстав (Gasus Dosier- und Fordertechnik GmbH v. the Netherlands, § 60).

ЄСПЛ також наголошує, що національні органи влади повинні приймати рішення щодо типу податку або внесків, які вони вимагатимуть сплатити. Рішення в цій галузі, як правило, включають також оцінку політичних, економічних і соціальних проблем, які Конвенція залишає у компетенції держав-учасниць, оскільки національні органи влади, очевидно, краще, ніж органи Конвенції, пристосовані для оцінки таких проблем (Musa v. Austria, piweHHA KoMiciT; Balaz v. Slovakia (yxB.); Azienda Agricola Silverfu nghi S.a.s. and Others v. Italy, § 103; R.Sz. v. Hungary, §§ 38 and 46). Внутрішній законодавчий орган також повинен визначити, що може бути класифіковано як оподатковуваний дохід, і яким має бути конкретний засіб виконання податкового зобов`язання (Cacciato v. Italy (yxв.), § 25; Guiso and Consiglio v. Italy (yxв.), § 44).

Існування правової основи у національному законодавстві саме по собі не є достатнім для дотримання принципу законності. Крім того, правова основа повинна мати певну якість, тобто вона повинна бути сумісною з верховенством права і повинна забезпечувати гарантії від свавілля. У зв`язку з цим необхідно зазначити, що, згадуючи «закон» стаття 1 Протоколу № 1 посилається на ту саму концепцію, на яку посилається Конвенція в інших місцях використовуючи цей термін, поняття, яке включає як нормативні акти, так і прецедентне право (Spacek, s.r.o., v. the Czech Republic, § 54; Vistins and Perepjolkins v. Latvia [BП], § 96).

Принцип законності також передбачає, що застосовні положення національного законодавства повинні бути достатньо доступними, точними та передбачуваними у своєму застосуванні (Beyeler v. Italy [ВП] § 109; Hentrich v. France, § 42; Lithgow and Others v. the United Kingdom, § 110; Alisic and Others v. Bosnia and Herzegovina, Croatia, Serbia, Slovenia and the Former Yugoslav Republic of Macedonia [ВП], § 103; Centro Europa 7 S.R.L and di Stefano v. Italy [ВП], § 187; Hutten-Czapska v. Poland [ВП], § 163).

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у постанові від 10 грудня 2021 року у справі №0940/2301/18 дійшов висновку про те, що терміни «оприлюднення» та «опублікування» не є синонімами та мають різний зміст і правове навантаження.

Такий висновок підтверджує й аналіз приписів частини п`ятої статті 94 Конституції України, яка передбачає, що закон набирає чинності через десять днів із дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Тобто термін «оприлюднення» має більш широке значення порівняно із терміном «опублікування» та включає у себе різні передбачені законом способи донесення публічної інформації, у тому числі змісту нормативно-правового акту, до відома широкого кола осіб, зокрема, шляхом її розміщення на офіційному веб-сайті відповідного суб`єкта нормотворення, опублікування у офіційних друкованих виданнях, друкованих засобах масової інформації тощо.

Що ж стосується рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та зборів, які є нормативно - правовим актом, то стосовно таких рішень як у Податковому кодексі України, так і у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», або буд-якому іншому акті законодавства, відсутня конкретизація способу їх оприлюднення, а також не регламентовано обов`язок опубліковувати ці рішення у офіційних друкованих виданнях та/або у друкованих засобах масової інформації відповідних рад, у місцевих друкованих засобах масової інформації.

Водночас Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою як це закріплено у статті 1 Конституції України.

Основний Закон України у частині першій статті 8 проголошує й те, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституційний Суд України у підпункті 4.1 пункту 4 мотивувальної частини рішення у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш м`якого покарання) від 02.11.2004 № 15-рп/2004 охарактеризував верховенство права як панування права в суспільстві.

Тобто в Україні як у правовій державі, де на конституційному рівні визнається і діє принцип верховенства права, не може бути неврегульованих правом суспільних відносин, тим більше у такій важливій сфері як оподаткування.

Верховний Суд вважає, що на відносини, пов`язані із порядком та способом офіційного оприлюднення нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування, зокрема й з питань оподаткування місцевими податками та зборами, які не можуть залишатись неврегульованими, можливо поширити дію частини п`ятої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», якою встановлено обов`язковість опублікування нормативно - правових актів органів місцевого самоврядування на офіційному веб-сайті (у разі наявності такого інформаційного ресурсу).

За змістом статті 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі нормативно-правового характеру, підлягають обов`язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», статтею 15 якого встановлено обов`язок оприлюднення розпорядниками своїх нормативно - правових актів невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів з дня їх затвердження. Ця ж стаття Закону України «Про доступ до публічної інформації» у імперативній формі визначає, що у разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації.

Питання оприлюднення рішень органів місцевої влади з питань місцевого значення ЄСПЛ розглядав у справі STICHTING LANDGOED STEENBERGEN AND OTHERS v. THE NETHERLANDS (Application no. 19732/17; §§ 46-54).

ЄСПЛ погодився, що електронна комунікація між органами влади та громадянами може сприяти досягненню мети більшої доступності та кращого функціонування державної служби. Однак існує ризик, що деякі громадяни можуть залишитися поза увагою. ЄСПЛ у цій справі зазначив, що повідомлення про проект рішення та про саме рішення було зроблено лише в мережі «Інтернет» і що скаржник міг би оскаржити це рішення лише в тому разі, якщо він уже висловив свою думку. Проте, беручи до уваги, зокрема, високі показники інтернет-покриття в Нідерландах та факт того, що практика оприлюднення повідомлень виключно онлайн-засобами вже мала місце впродовж певного періоду, висвітлювалась у місцевих газетах на час її запровадження, ЄСПЛ встановив, що заявники не надали жодних аргументів, які могли б дозволити Суду дійти висновку про незабезпечення їх чіткою, практичною та ефективною можливістю висловити свої погляди та подати скаргу.

Суд вважає, що вищенаведені висновки Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у постанові від 10 грудня 2021 року у справі №0940/2301/18 є релевантними до спірних правовідносин.

Враховуючи вказане, суд вважає, що оприлюднення спірного рішення у засобах масової інформації за замовленням та за власні кошти ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" свідчить про дотримання вимог статті 59 Закону № 280/97-ВР.

Також суд визнає непереконливими твердження позивачки про те, що спірним рішенням №10 від 02.02.2021 встановлено тарифи для мешканців села Чайки Києво-Святошинського району, проте такого населеного пункту не існує, оскільки існує село Чайки Бучанського району та село Чайки Богуславського району Київської області, а тому тариф на постачання теплової енергії встановлено для неіснуючої адміністративно-територіальної одиниці.

Так, постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 №807-ІХ "Про утворення та ліквідацію районів" утворено у Киїській області Бучанський район (з адміністративним центром у місті Буча) у складі територій Білогородської сільської, Бородянської селищної, Борщагівської сільської, Бучанської міської, Вишневої міської, Гостомельської селищної, Дмитрівської сільської, Ірпінської міської, Коцюбинської селищної, Макарівської селищної, Немішаївської селищної, Пісківської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

При цьому, п.п.10 пункту 3 Постанови №807-IX ліквідовано у Київській області: Баришівський, Білоцерківський, Богуславський, Бориспільський, Бородянський, Броварський, Васильківський, Вишгородський, Володарський, Згурівський, Іванківський, Кагарлицький, Києво-Святошинський, Макарівський, Миронівський, Обухівський, Переяслав-Хмельницький, Поліський, Рокитнянський, Сквирський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський, Фастівський, Яготинський райони.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №715-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області" визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Київської області, зокрема, Борщагівську територіальну громаду із центром у с. Петропавлівська Борщагівка, до складу якої входять Петропавлівсько-Борщагівська та Софіївсько-Борщагівська територіальні громади, території яких входять до складу території Борщагівської територіальної громади.

Згідно з пунктом 1 постанови Верховної Ради України від 15.07.2020 №795-ІХ "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім визначених пунктами 2 і 3 цієї Постанови) на неділю 25.10.2020. Водночас пунктом 5 указаної Постанови визначено, що чергові місцеві вибори не проводяться в разі призначення перших виборів депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25.10.2020.

Постановою Центральної виборчої комісії від 08.08.2020 №160 Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року призначено на неділю, 25.10.2020, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, зокрема у Борщагівській сільській територіальній громаді перші вибори депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області та Борщагівського сільського голови Бучанського району Київської області.

25.10.2020 проведені перші вибори депутатів Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області та Борщагівського сільського голови Бучанського району Київської області.

До складу Борщагівської сільської територіальної громади входять три населені пункти: с. Петропавлівська Борщагівка, с. Софіївська Борщагівка та с.Чайки.

Вказане посилання позивачки суд розцінює як надмірне формалізоване ставлення, оскільки у першому абзаці спірного рішення зазначено про встановлення відкоригованого тарифу на теплову енергію на території села Чайки Бучанського району Київської області, а тому невідповідність назв районів, вказаних в різних абзацах цього рішення, суд розцінює як звичайну описку (помилку), яка не впливає на суть рішення.

Посилання позивачки на недотримання відповідачем при прийнятті спірного рішення власного Регламенту та Положення про постійні комісії Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області VIII не можуть бути розцінені судом в якості підстави для скасування цього рішення з огляду на таке.

Відповідно до частини третьої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони, зокрема, на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною десятою статті 59 Закону №280/97-ВР акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Відповідно до згаданої раніше частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною другою статті 144 Основного Закону визначено, що рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Таким чином, підставою для скасування у судовому порядку акта органу місцевого самоврядування може бути лише невідповідність такого акта Конституції чи законам України, до яких Регламент Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області та Положення про постійні комісії Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області VIII скликання в частині не погодження відповідачем тарифів у постійної комісії з питань бюджету та капітального ремонту, не відноситься, позаяк є актами локальної дії.

Таким чином, будь-які порушення органом місцевого самоврядування під час прийняття рішення власного регламенту та положень не є достатньою підставою для визнання такого рішення протиправним та його скасування (визнання нечинним).

Також позивачка посилається на те, що до спірного рішення не додано структури тарифу, з приводу чого суд зазначає таке.

Так, пунктом 6 розділу І Порядку №239 визначено, що за результатами розгляду поданих суб`єктом господарювання (заявником) згідно з вимогами цього Порядку розрахунків тарифів органом місцевого самоврядування здійснюється встановлення відповідних тарифів.

До рішення про встановлення тарифів додається структура тарифів.

Встановлення тарифів здійснюється як при повному перегляді (перерахунку) тарифів і їх структури, так і за результатами коригування тарифів.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що структура тарифу була надана ТОВ "КК Реформа" відповідачу на етапі звернення з відповідною заявою про коригування тарифу.

У зв`язку з цим, суд вважає, що відсутність окремого документа у вигляді додатка до рішення органу місцевого самоврядування не є підставою для сумнівів щодо правомірності його прийняття і саме по собі не свідчить про протиправність прийнятого рішення.

З урахуванням викладеного, правові підстави для визнання протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 02.02.2021 №10 відсутні, а тому позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

Щодо правомірності прийняття відповідачем рішення від 16.04.2021 №262, суд зазначає таке.

Позивачка, обґрунтовуючи позовні вимоги в частині протиправності прийняття відповідачем рішення від 16.04.2021 №262, зазначила про те, що Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області не здійснив оприлюднення тексту спірного рішення.

Статтею 57 Конституції України регламентовано, що кожному гарантується право знати свої права і обов`язки. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов`язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов`язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

Відповідно до частини п`ятої статті 59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону №2939 розпорядники інформації зобов`язані оприлюднювати, зокрема, нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності.

Інформація, передбачена частиною першою цієї статті, підлягає обов`язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів з дня затвердження документа. У разі наявності у розпорядника інформації офіційного веб-сайту така інформація оприлюднюється на веб-сайті із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації (ч.2 ст.15 Закону №2939).

Відповідно до статті 22 Закону України Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації Закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, постанови Верховного Суду України та Конституційного Суду України, рішення органів місцевого самоврядування, інші нормативно-правові акти публікуються в офіційних виданнях (відомостях, бюлетенях, збірниках, інформаційних листках тощо) та друкованих засобах масової інформації відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Недержавні друковані засоби масової інформації мають право оприлюднювати офіційні документи органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до законодавства України і на засадах, передбачених укладеною угодою між цими органами та редакціями друкованих засобів масової інформації.

Суд зазначає, що оскаржуване рішення виконкому сільської ради за своєю сутністю, юридичною природою і предметом регулювання є нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування, що учасниками справи не оспорюється і не ставиться під сумнів судом.

Таким чином, обов`язковою умовою набрання чинності нормативно-правового акту органу місцевого самоврядування є його оприлюднення шляхом розміщення на офіційному вебсайті відповідного суб`єкта нормотворення, опублікування у офіційних друкованих виданнях, друкованих засобах масової інформації тощо.

Судом встановлено, що рішення від 16.04.2021 №262 після його прийняття не було оприлюднено у будь-який зі способів, передбачених чинним законодавством (на офіційному вебсайті, офіційних друкованих виданнях та/або у друкованих засобах масової інформації відповідних рад, у місцевих друкованих засобах масової інформації, на дошці оголошень міської ради).

Суд наголошує, що матеріали справи не містять належних та допустимих доказів оприлюднення відповідачем тексту спірного рішення від 16.04.2021 №262 як в офіційних друкованих виданнях, у друкованих засобах масової інформації Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, так і в будь-яких місцевих друкованих засобах масової інформації.

Борщагівською сільською радою Бучанського району Київської області не було надано суду жодного доказу оприлюднення, у будь-який спосіб, оскаржуваного акта після його прийняття.

Представник відповідача під час розгляду справи утримався від пояснень щодо оприлюднення рішення відповідача від 16.04.2021 №262 і не заперечував, що це рішення дійсно не було оприлюднено у будь-який зі способів, передбачених чинним законодавством.

У свою чергу Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Реформа" у письмових поясненнях по справі зазначило, що текст спірного рішення був опублікований Товариством на офіційному вебсайті третьої особи 20.04.2021.

Судом встановлено, що 20.04.2021 ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" було опубліковано текст спірного рішення від 16.04.2021 №262 на своєму вебсайті (https://kk-reforma.com.ua/) за таким посиланням: https://kk-reforma.com.ua/%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%84-2/.

Проте, суд наголошує на тому, що з огляду на практику Верховного Суду, яка наведена у постанові від 10 грудня 2021 року у справі №0940/2301/18, оприлюднення рішення органу місцевого самоврядування про встановлення тарифу на теплову енергію на сайті компанії, яка надає відповідні послуги, не є належним способом виконання вимог чинного законодавства щодо оприлюднення тексту такого рішення.

Так, текст такого рішення має бути оприлюднений у друкованих засобах масової інформації органу місцевого самоврядування, на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, або в будь-яких місцевих друкованих засобах масової інформації.

Оскільки матеріалами справи не підтверджується оприлюднення відповідачем або ТОВ "КК Реформа" тексту спірного рішення в будь-який із наведених вище способів, суд вважає, що рішення від 16.04.2021 №262 є нечинним.

Також позивачка зазначила про те, що спірне рішення безпідставно містить посилання на Закон України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", з огляду на те, що вимоги вказаного нормативно-правового акта не поширюються на здійснення регуляторної діяльності, пов`язаної з прийняттям актів, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги.

Як було зазначено вище, рішення органу місцевого самоврядування про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги (у тому числі, шляхом коригування тарифів) не є регуляторним актом, а тому на спірні правовідносини не поширюється дія Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Разом з тим, наявність посилання у спірному рішенні на положення вказаного нормативно-правового акта не є самостійною підставою для визнання протиправним спірного рішення, з огляду на те, що у рішенні від 16.04.2021 №262 вказаного про його прийняття відповідно до Законів №2189-VIІІ та № 280/97-ВР, норми яких застосовуються до спірних правовідносин.

Щодо посилань позивачки на порушення відповідачем вимог Регламенту Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з огляду на не опублікування порядку денного виконкому та порушення вимог Положення про постійні комісії Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області VIII скликання в частині не погодження відповідачем тарифів у постійної комісії з питань бюджету та капітального ремонту, то суд не приймає їх до уваги, оскільки вказані документи є актами локальної дії, а тому їхнє порушення не розцінюється судом як підстава для висновків щодо протиправності прийняття відповідачем рішення від 16.04.2021 №262.

Також позивачка посилається на те, що у спірному рішенні від 16.04.2021 №262 відсутня структура тарифу, а є лише посилання в п.2 рішення, що структура тарифу є додатком до рішення.

Як встановлено судом вище, необхідність долучення до рішення про встановлення тарифу структури тарифу передбачена пунктом 6 розділу І Порядку №239.

Так, в пункті 2 рішення від 16.04.2021 №262 зазначено, що структура тарифу на теплову енергію наведена у додатку №1, який додається.

Отже, в п.2 рішення відповідача від 16.04.2021 №262 міститься пряме посилання на наявність додатку №1, в якому визначена структура тарифу на теплову енергію.

Проте, суд зазначає, що матеріали справи не містять доказів наявності додатку до спірного рішення, в якому б була визначена структура тарифу на теплову енергію.

Вказані обставини, а саме відсутність як такого додатку №1 до рішення відповідача від 16.04.2021 №262, не заперечувались представником відповідача під час розгляду справи. Натомість суд не приймає до уваги доводи представника відповідача, що такий додаток із структурою тарифу додавався третьою особою ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» до супровідного листа від 10.03.2021 №33/03 і саме цей додаток є додатком до рішення відповідача від 16.04.2021 №262.

Як вже встановлено судом, листом від 10.03.2021 №33/03 ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" звернулося до Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області з проханням здійснити коригування тарифів на теплову енергію. Вказаний лист зареєстровано відповідачем за №689/1-11 від 10.03.2021 (т.2, а.с.57-58).

До вказаного листа було додано:

- заяву про встановлення тарифів від 10.03.2021;

- розрахунок тарифів на виробництво теплової енергії ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на 20-2021 рр.;

- розрахунок коригування тарифу на теплову енергію (виробництво, транспортування, постачання), грн. за 1 Гкал ТОВ "Керуюча компанія "Реформа";

- копію додаткової угоди №3 від 26.02.2021 до договору постачання природного газу №ПК-010121/05 від 23.12.2020;

- копію повідомлення №32/03 від 09.03.2021;

- скрін-шот з веб-сайту ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" від 09.03.2021 з оголошенням про зміну тарифу послуг з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання;

- проєкт рішення виконкому;

- структуру тарифів на теплову енергію, її виробництво та постачання населенню/бюджетним установам та іншим споживачам (т.2, а.с.59-74).

Отже, надана третьою особою структура тарифів на теплову енергію, її виробництво та постачання населенню/бюджетним установам та іншим споживачам (т.2, а.с.69-74) є додатком до проєкту рішення виконкому.

Натомість відповідачем не прийнято у вигляді окремого додатку №1 до рішення від 16.04.2021 №262 структури тарифу на теплову енергію, що відповідачем під час розгляду справи не спростовано.

Вказані обставини свідчать про те, що спірне рішення оформлено неналежним чином та всупереч вимогам чинного законодавства, що свідчить про його протиправність.

Згідно з частинами першою та другою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи, що матеріали справи не містять належних та допустимих доказів оприлюднення у засобах масової інформації або офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування тексту рішення від 16.04.2021 №262, а також відсутність додатку до рішення з інформацією про структуру тарифу, суд вважає, що спірне рішення було прийнято відповідачем протиправно та підлягає визнанню нечинним.

У зв`язку з цим, суд вважає за необхідне визнати протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 16.04.2021 №262 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (ідентифікаційний код 43063891) на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія".

З огляду на наведене, перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень та докази, надані позивачем, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову.

При цьому, суд звертає увагу відповідача, що відповідно до ч.1 ст.265 КАС України резолютивна частина рішення суду про визнання нормативно-правового акта протиправним та нечинним невідкладно публікується відповідачем у виданні, в якому його було офіційно оприлюднено, після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до частини 3 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

Так, судом встановлено, що під час звернення до суду позивачем був сплачений судовий збір за три позовних вимоги немайнового характеру у розмірі 2724,00 грн., що підтверджується квитанцією №0.0.2150003237.1 від 04.06.2021 (т.1, а.с.76).

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду про закриття провадження у справі в частині позовних вимог від 13.01.2022 повернуто з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 908,00 грн. з підстав закриття провадження в частині позовних вимог про визнання протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області №119 від 03.03.2021 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території АДРЕСА_1 ".

Враховуючи часткове задоволення позову стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, підлягає судовий збір в розмірі 908,00 грн.

У судовому засіданні 27.01.2022 були проголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повний текст рішення суду складено 18.02.2022.

Керуючись статтями 243-246, 250, 255, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

1. Адміністративний позов задовольнити частково.

2. Визнати протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 16.04.2021 №262 "Про встановлення тарифів ТОВ "Керуюча компанія "Реформа" (ідентифікаційний код 43063891) на теплову енергію та послугу з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія".

3. В іншій частині в позові відмовити.

4. Стягнути на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (ідентифікаційний код 43918599, місцезнаходження: 08130, Київська область, Бучанський район, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Ярослава Мудрого, 1-А) судовий збір у розмірі 908,00 (дев`ятсот вісім) грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Кушнова А.О.

Джерело: ЄДРСР 103424170
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку