open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 740/776/22

Провадження № 2-о/740/40/22

РІШЕННЯ

іменем України

18 лютого 2022 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі: судді Олійника В.П., за участі секретаря судового засідання Ісаєнко А.М., заявника ОСОБА_1 та її представника адвоката Величко А.А.,

розглянувши у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 , про видачу обмежувального припису,

встановив:

17 лютого 2022 року ОСОБА_1 звернулась досуду іззаявою про видачу обмежувального припису щодо свого онука ОСОБА_2 на строк 6 місяців у виді заборони перебування у місці спільного проживання у буд. АДРЕСА_1 , заборони наближатись до заявника на відстань менше 300 м за місцем її проживання чи перебування. Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_2 є її онуком, шість років проживав у Польші, восени 2021 року повернувся до України та почав з нею спільно проживати у вказаному будинку. ОСОБА_2 зловживає спиртними напоями, вчиняє постійні сварки, виносить речі з будинку, виганяє її з власного будинку, погрожує фізичною розправою та підпалити будинок, веде себе агресивно, підіймає руку. Насильство зі сторони ОСОБА_2 здійснюється останні 5 місяців, з кожним разом його поведінка стає агресивнішою та жорстокішою, останній погрожує фізичною розправою. Вірогідність продовження домашнього насильства із спричиненням тілесних ушкоджень є високою. Просить заяву задовольнити.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги за вищевикладених обставин, пояснивши, що її онук ОСОБА_2 спричиняє постійні сварки з приводу спадкування після його матері та отримання грошових коштів, пошкодження її майна із погрозами фізичного насильства, у лютому 2022 року не впустив її до власного будинку, що змусило її ночувати та перебувати у сестри та інших людей, неодноразові виклики поліції не дали бажаного результату. Вона є власником 1 / 2 частки буд. АДРЕСА_2 , у якому ОСОБА_2 проживає. Дії ОСОБА_2 є реальною загрозою для її здоров`я та життя.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні показала, що ОСОБА_2 спричиняє щодо своєї бабусі ОСОБА_1 постійні сварки з приводу спадкування після його матері та отримання грошових коштів, вигнав її з будинку та перешкоджає у проживанні, внаслідок чого ОСОБА_1 проживала у неї та інших людей. У телефонній розмові ОСОБА_2 повідомив їй, що не впустить ОСОБА_1 до будинку поки остання не надасть гроші за квартиру.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні показав, що ОСОБА_2 вигнав ОСОБА_1 з власного будинку та перешкоджає у проживанні, внаслідок чого ОСОБА_1 проживала у нього, останній пошкодив її майно та спричиняє насильство.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, клопотання про відкладення судового розгляду відсутні.

Відповідно до ч.2 ст.350-5 ЦПК України суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду.

Із врахуванням поданих учасниками справи доказів суд приходить до слідуючих висновків.

Відповідно до ст.1 Закону України Про запобігання та протидію домашньому насильству домашнє насильство-діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабусею ОСОБА_2 , 1988 року народження, останні спільно проживають у буд. АДРЕСА_2 , про що заперечення учасників судового розгляду відсутні.

Докази щодо наявності кв.1 вказаного будинку суду не подані.

Із врахуванням неодноразових звернень ОСОБА_1 до Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області щодо домашнього насильства зі сторони ОСОБА_2 18 листопада 2021 року, 27 січня 2022 року, 08 лютого 2022 року, неодноразових профілактичних заходів вказаного відділу поліції щодо ОСОБА_2 з приводу недопущення протиправних дій, акту з`ясування обставин вчинення насильства… від 08 лютого 2022 року,-наявні підстави для висновку про те, що ОСОБА_2 , зокрема у стані алкогольного сп`яніння, вчиняє психологічне та фізичне насильство по відношенню до своєї бабусі ОСОБА_1 , яка має 72 річний вік та захворювання, за спільним місцем проживання у буд. АДРЕСА_2 , пошкоджує її речі, вигнав із будинку, що підтверджується також і показаннями в судовому засіданні свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ..

Дані дії ОСОБА_2 є неприпустимими при вирішенні будь-яких питань, зокрема питань спадкування, що в свою чергу має негативний вплив на заявника ОСОБА_1 ..

Вказані обставини підтверджують вчинення домашнього насильства ОСОБА_2 щодо своєї бабусі ОСОБА_1 ..

Також в судовому засіданні встановлена висока вірогідність продовження вчинення ОСОБА_2 домашнього насильства по відношенню до заявника, настання тяжких та особливо тяжких наслідків його вчинення, такі ризики є реальними, що є підставою для видачі обмежувальногоприпису щодоостаннього відповіднодо ст.26Закону УкраїниПро запобіганнята протидіюдомашньому насильствуу виглядізаборони перебувати в місці проживання (перебування) заявника та заборони наближатися на визначену відстань до місця проживання завника, із визначенням строку обмежувального припису, із врахуванням встановлених в судовому засіданні обставин,-три місяці.

Підстави для визначення строку обмежувального припису в шість місяців в судовому засіданні не встановлені.

За таких обставин заява підлягає частковому задоволенню.

Також судом враховується, що ОСОБА_2 станом на час судового розгляду виповнилось 33 роки, при цьому ч.3 ст.350-6 ЦПК України встановлено, що обмежувальний припис, виданий судом стосовно особи, яка на момент винесення рішення суду не досягла вісімнадцятирічного віку, не може обмежувати право проживання (перебування) цієї особи у місці свого постійного проживання (перебування). Аналогічні норми зазначені також в ч.7 ст.26 Закону України Про запобігання та протидію домашньому насильству.

Обмеження для ОСОБА_2 у зв`язку з його протиправною поведінкою відносно заявника ОСОБА_5 є пропорційним втручанням у його життя в силу приписів Закону України Про запобігання та протидію домашньому насильству, так як вони мають на меті охорону гарантованих ст.ст.3, 27-30Конституції України прав заявника, які він порушує.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ст.350-6 ЦПК України рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Керуючись ст.ст.350-1 -350-6 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Заяву задовольнити частково.

Видати обмежувальний припис відносно ОСОБА_2 , 1988 року народження, місце проживання в АДРЕСА_2 , якому визначити наступні заходи тимчасового обмеження його прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

заборонити перебувати в місці проживання (перебування) з постраждалою особою ОСОБА_1 у буд. АДРЕСА_2 на строк три місяці;

заборонити наближатися на відстань менше 300 м до місця проживання (перебування) постраждалої особи ОСОБА_1 у буд. АДРЕСА_2 на строк три місяці.

У задоволенні інших вимог заяви відмовити.

Надати ОСОБА_2 семиденний строк, що обчислюється з наступного дня після проголошення рішення, протягом якого він у присутності та під наглядом компетентних посадових осіб Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області вправі забрати із буд. АДРЕСА_2 належні йому речі.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, віднести на рахунок держави.

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити Ніжинський РВП ГУНП в Чернігівській області для взяття ОСОБА_2 , стосовно якого видано обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також виконавчий комітет Ніжинської міської ради Чернігівської області.

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі до Чернігівського апеляційного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.Олійник.

Джерело: ЄДРСР 103391148
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку