open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

11.02.2022 Справа № 363/702/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2022 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Гриб Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Вишгородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту смерті,

встановив:

заявник звернувся до суду із вказаною заявою в якій просить встановити факт смерті його матері ОСОБА_2 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України в м. Лутугине Луганської області померла його матір. Однак у зв`язку з відсутністю належним чином оформленого свідоцтва про смерть йому відмовлено в державній реєстрації смерті ОСОБА_2 , що змусило його звернутися до суду.

Учасники процесу до суду не прибули. Зважаючи на те, що згідно ч. 2 ст. 317 ЦПК України встановлено невідкладний розгляд справ про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, суд вважає за можливе провести розгляд заяви у відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю заявника, що підтверджується копією свідоцтва про народження останнього серії НОМЕР_1 виданого 07 лютого 1980 року.

Згідно лікарського свідоцтва про смерть №191 та довідки про причину смерті від 16 вересня 2021 року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 від цирозу печінки.

16 вересня 2021 року відділом записів актів цивільного стану Лутугинського міського управління юстиції Міністерства юстиції на тимчасово окупованій території України в Луганській області видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 , про що складено актовий запис №865.

Згідно відповіді Вишгородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) №22.19-67.1/21 від 08 лютого 2022 року заявнику відмовлено в проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що ним на підтвердження факту смерті пред`явлено копію свідоцтва про смерть, форма якого не відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я України №142 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті» від 15 травня 2017 року.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт смерті ОСОБА_2 і визначає датою її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцем смерті - м. Лутугине Луганської області, причина смерті - цироз печінки.

Згідно ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідно заявнику для державної реєстрації смерті його матері.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, що надасть йому можливість отримати свідоцтво про смерть видане відповідним державним органом України.

За таких обставин подана заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 259-265, 317-319 ЦПК України,

вирішив:

заяву задовольнити повністю.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, уродженки с. Покровське, Артемівського району, Донецької області), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Лутугине Луганської області, причина смерті: цироз печінки.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його підписання шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 09 квітня 1996 року Лутугінським РВ УМВС України в Луганській області, РНОКПП - 2925016172,проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Вишгородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), знаходиться за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Набережна, 6-а, код ЄДРПОУ 22201070.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 103191096
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку