open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

іменем України

10 лютого 2022 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 750/597/21

Головуючий у першій інстанції - Карапута Л. В.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/240/22

Чернігівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої-судді: Шарапової О.Л.

суддів: Євстафіїва О.К., Скрипки А.А.,

секретар: Шапко В.М.

позивачка: ОСОБА_1 ,

відповідач: Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.

Оскаржується рішення Деснянського районного суду міста Чернігова від 22 жовтня 2021 року.

В С Т А Н О В И В:

У січні 2021 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просила визнати протиправним та скасувати наказ ректора Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка № 28 вк/ІІ від 15.02.2019 року в частині встановлення з 01 серпня 2014 року по 31 жовтня 2018 року надбавки за особливі умови роботи в розмірі 5% посадового окладу всім працівникам бібліотеки, які займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №84 від 22.01.2005 року;

- зобов`язати Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка здійснити їй перерахунок надбавки за особливі умови роботи, в період з 01 серпня 2014 року по 31 жовтня 2018 року, в розмірі 50% від посадового окладу, з урахуванням сплаченої надбавки у розмірі 5%;

- стягнути з Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка 10000 грн. 00 коп. моральної шкоди.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вона з 14 травня 2009 року по 10 лютого 2017 року працювала на різних посадах в бібліотеці Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1073 від 30 березня 2009 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек», з наступними змінами та доповненнями, передбачено надбавку за особливі умови роботи бібліотекарям та встановлено, що 50% - це граничний розмір надбавки і встановлюється він керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці, надбавка за особливі умови роботи є обов`язковою виплатою. Розмір надбавки за особливі умови роботи не залежать від стажу роботи і особистого внеску працівника.

Наказом ректора № 100 вк/ІІ від 21 травня 2014 року всім працівникам наукової бібліотеки знято 50% надбавки за особливі умови роботи, починаючи з 01 серпня 2014 року. Наказом ректора Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка від 15 лютого 2019 року № 28 вк/ІІ всім працівникам наукової бібліотеки, в тому числі їй, на період з 01 серпня 2014 року по 31 жовтня 2018 року встановлено надбавку за особливі умови праці в розмірі 5 %, тобто не виплачувало гарантовану законодавством надбавку за особливі умови роботи у розмірі 50% до посадового окладу, хоча у вказаний період Міністерство освіти України в повному обсязі профінансувало відповідачу виплату надбавки, передбаченої Постановою Кабінету Міністрів України, в розмірі 50% посадового окладу.

Рішенням Деснянського районного суду міста Чернігова від 22 жовтня 2021 року позовні вимоги задоволені.

В апеляційній скарзі Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка просить оскаржуване рішення скасувати та постановити нове про відмову у задоволенні позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги полягають в тому, що оскаржуване рішення є незаконним. Особа, яка подала апеляційну скаргу, посилається на те, що конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці. Особа, яка подала апеляційну скаргу, вказує на те, що позивачкою пропущений строк звернення до суду.

Відзив на апеляційну скаргу до суду не подавався.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до наступного висновку.

Встановлено, що ОСОБА_1 працювала на різних посадах в бібліотеці Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка у період з 14.05.2009 року по 10.02.2017 року(а.с. 17-19).

Постановою Кабінету Міністрів України № 1073 від 30.09.2009 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» в редакції чинній до 25 березня 2014 року встановлено працівникам державних і комунальних бібліотек, які проводять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідницьку, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплат за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 № 84, надбавку за особливі умови роботи у розмірі 50% посадового окладу.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1073 від 30.09.2009 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» в редакції від 25.03.2014, працівникам державних і комунальних бібліотек, які проводять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідницьку, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплат за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 № 84, встановлено надбавку за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу. Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.

Наказом ректора Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка № 100 вк/ІІ від 21.05.2014 у зв`язку зі зміною істотних умов праці, а саме зняття 50% надбавки за особливі умови праці згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 89 від 25 березня 2014 року, всім працівникам наукової бібліотеки, в тому числі й позивачці, знято 50% надбавки за особливі умови роботи, починаючи з 01 серпня 2014 року.

Наказом ректора Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка №28 вк/ІІ від 15 лютого 2019 року всім працівникам наукової бібліотеки, в тому числі й позивачці, на період з 01 серпня 2014 року по 31 жовтня 2018 року встановлено надбавку за особливі умови роботи в розмірі 5% посадового окладу (а.с.13).

Статтею 98 КЗпП України визначено, що оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.

В ході розгляду справи не оспорювало ся, що протягом спірного періоду фінансування вищевказаної надбавки проведене у розмірі 50% посадового окладу.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції дійшов висновку, що кошторисами на 2014-2018 рік встановлено надбавку в розмірі 50%, фінансування було проведено в повному обсязі; керівник навчального закладу не мав права знімати надбавку; виплата вказаної надбавки мала бути проведена у розмірі 50% згідно з проведеним фінансуванням.

Апеляційний суд погоджується з висновком суду першої інстанції, який узгоджується з матеріалами справи та приписами законодавства.

Доводи апеляційної скарги про те, що конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці, не спростовують висновків суду першої інстанції, оскільки у спірний період фінансування вищевказаної надбавки проведене у розмірі 50% посадового окладу, а тому керівник навчального закладу не мав права зменшувати розмір цієї надбавки.

Доводи апеляційної скарги про те, що позивачкою пропущений строк звернення до суду ґрунтуються на помилковому тлумаченні правових норм, оскільки за приписами ст.. 233 КЗпП України працівник може звернутися до суду з вимогою про виплати належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Керуючись ст.ст. 367, 374 375, 381-384, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка - залишити без задоволення.

Рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 22 жовтня 2021 року - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повної постанови у випадках, передбачених ст. 389 ЦПК України.

Повний текст постанови складений 10 лютого 2022 року.

Головуюча: Судді:

Джерело: ЄДРСР 103094104
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку