open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

242/444/21

1-кп/242/24/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2022 року м. Селидове

Селидівський міський суд Донецької області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду в м. Селидове кримінальне провадження № 12020050140000113 від 12.02.2020 року відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Авдіївка Донецької області, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України

де сторонами є прокурор ОСОБА_4 , представник потерпілого ОСОБА_5 , обвинувачений ОСОБА_6

В С Т А Н О В И В:

Згідно обвинувального акту ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення при наступних обставинах.

09 лютого 2020 року о 16 годині 21 хвилина ОСОБА_6 зайшов до магазину «Продукти-161» ТОВ «АТБ-маркет», який знаходиться на першому поверсі будинку АДРЕСА_2 , підійшов до полиць з алкогольними напоями та на верхній полиці побачив пляшку горілки 0,75 л торгівельної марки «Хортиця Де Люкс 40%», вартістю згідно висновку експерта 255 грн., яку взяв у руки й зайшов разом з нею до відділу з побутовими товарами, де, діючи умисно, таємно, з корисливою метою сховав її під своє пальто. Після чого ОСОБА_6 через вхідний турнікет вийшов з магазину ТОВ «АТБ-маркет», тобто виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, однак довести свій злочинний намір, спрямований на таємне викрадення чужого майна не зміг, з незалежних від його волі причин, так як був зупинений охоронцем біля магазину. В наслідок закінченого замаху на крадіжку ОСОБА_6 заподіяв ТОВ «АТБ-маркет» матеріальну шкоду в розмірі 255 грн.

Учасники висловили думку, що кримінальне провадження необхідно закрити.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, вислухавши доводи сторін, суд прийшов до наступного.

Згідно зістаттею 113КПК України процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цьогоКодексу(частина 2статті 113КПК України).

За своєю юридичною природою процесуальні строки виступають темпоральними умовами реалізації суб`єктивних прав і юридичних обов`язків учасників кримінальних процесуальних правовідносин.

У справі «Іванов проти України» зазначено, щостаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободв кримінальному провадженні застосовується у такий спосіб, щоб особа, яку звинувачено, не залишалася тривалий час у стані невизначеності щодо своєї долі (пункт 71). Аналогічні позиції ЄСПЛ висловив у справах Карт проти Туреччини (пункт 68),Вемхофф проти Німеччини (пункт 18).При цьому ЄСПЛ у справі «Іванов проти України» вказав, що період, який має прийматися до уваги повинен відраховуватися саме з порушення кримінальної справи проти особи (пункт 63).

В інтерпретації ж до чинногоКПКУкраїни цей період необхідно відраховувати з дня притягнення до кримінальної відповідальності як стадії кримінального провадження, яка, згідно з пунктом 14 частини 1статті 3КПК України, починається з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до частини 1статті 219 КПКУкраїни строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченомустаттею 290цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею (частина 5статті 219КПК України).

Згідно частиною 3статті 219КПК Україниз дняповідомлення особіпро підозрудосудове розслідуванняповинно бутизакінчене: 1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цьогоКодексу; 2)протягом двадцятидіб -у разіповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступкуу випадках,якщо підозрюванийне визнаєвину абонеобхідності проведеннядодаткових слідчих(розшукових)дій,або вчиненнякримінального проступкунеповнолітнім; 3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченомучастиною другоюстатті 298-4цьогоКодексу; 4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Частина 4статті 219 КПКУкраїни встановлює, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати,зокрема: одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті.

Згідно з частиною 5статті 294 КПКУкраїни строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до ч. 2 ст. 298 КПК України досудове розслідування кримінальних проступків (дізнання) здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави.

Так, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що відомості до ЄРДР за № 12020050140000113 було внесено 12.02.2020 року за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України (кримінальний проступок) й 18.11.2020 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального проступку.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 301 КПК України дізнавач зобов`язаний у найкоротший строк, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цьогоКодексу,подати прокурорувсі зібраніматеріали дізнанняразом ізповідомленням пропідозру,про щоневідкладно письмовоповідомляє підозрюваного,його захисника,законного представника,потерпілого. Прокурор зобов`язаний не пізніше трьох днів після отримання матеріалів дізнання разом з повідомленням про підозру, а в разі затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цьогоКодексу,протягом двадцятичотирьох годинздійснити однуіз зазначенихдій: 1) прийняти рішення про закриття кримінального провадження, а в разі затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цьогоКодексу,-про негайнезвільнення затриманоїособи; 2)повернути дізнавачукримінальне провадженняз письмовимивказівками пропроведення процесуальнихдій зодночасним продовженнямстроку дізнаннядо одногомісяця тазвільнити затримануособу (уразі затриманняособи впорядку,передбаченому частиноючетвертою статті298-2цьогоКодексу); 3)звернутися досуду зобвинувальним актом,клопотанням прозастосування примусовихзаходів медичногоабо виховногохарактеру абопро звільненнявід кримінальноївідповідальності; 4) у разі встановлення ознак злочину направити кримінальне провадження для проведення досудового слідства.

Із викладеного слідує, що прокурор після отримання матеріалів дізнання разом із повідомлення про підозру зобов`язаний не пізніше 3 днів виконати одну із дій, вказаних у ч. 2 ст. 301 КПК України, зокрема: звернутися до суду з обвинувальним актом.

Як неодноразово зазначав Верховний Суд, кінцевим моментом строку досудового розслідування є його закінчення, яке, як етап кримінального провадження, законодавець пов`язує у часі зі зверненням з обвинувальним актом до суду (його фактичним направленням). А тому в рамках строку досудового розслідування обвинувальний акт має бути не лише складено, затверджено та вручено, а й безпосередньо направлено на адресу суду (постанови Верховного Суду від 26 травня 2020 року у справі №556/1381/18, від 01 липня 2021 року у справі № 752/3218/20, ухвали Верховного Суду від 26 травня 2020 року у справі №712/6375/18, від 15 березня 2021 року у справі № 676/6116/18, від 05 квітня 2021 року у справі № 676/804/20, від 21 квітня 2021 року у справі № 991/6516/20).

Обвинувальний акт в кримінальному провадженні № 12020050140000113 був складений дізнавачем та затверджений прокурором 19 листопада 2020, а до суду надійшов тільки 25.01.2021, тобто більше ніж через 2 місяці після повідомлення про підозру у вчиненні кримінального проступку. Відомості щодо продовження строку досудового розслідування прокурором не надані.

В постанові ВС від 15.09.2021 (справа № 711/3111/19) вказано, що на переконання колегії суддів, судам першої інстанції слід ретельно перевіряти не тільки дотримання прокурором вимог, передбаченихстаттями 291-293КПК України, а й виконання ним приписівстатті 219КПК України, про які йшлося раніше та зроблено висновок щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, згідно якого кінцевим моментом строку досудового розслідування є його закінчення, яке, як етап кримінального провадження, законодавець пов`язує у часі зі зверненням з обвинувальним актом до суду (його фактичним направленням). А тому в межах строку досудового розслідування обвинувальний акт має бути не лише складено, затверджено та вручено, а й безпосередньо направлено на адресу суду. Перевірка судом першої інстанції у підготовчому провадженні дотримання прокурором вимог, передбачених статтями291,293КПК України, а також виконання ним приписівстатті 219КПК Українив частині направлення обвинувального акта у строки досудового розслідування є передумовою набуття підозрюваним у вчиненні злочинів, які не є тяжкими чи особливо тяжкими проти життя та здоров`я особи, процесуального статусу обвинуваченого стосовно якого, відповідно до частини 1статті 337КПК України, має здійснюватися судовий розгляд. Направлення прокуроромобвинувального акта після закінчення досудового розслідування до суду поза межами строків досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які не є тяжкими чи особливо тяжкими проти життя та здоров`я, виключає набуття особою процесуального статусу обвинуваченого (підсудного), а, отже, унеможливлює розгляд в суді кримінального провадження по суті та тягне за собою закриття кримінального провадження на підставі пункту 10 частини 1статті 284КПК України.

Відповідно до пункту 10 частини 1 статті 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо, зокрема: після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначенийстаттею 219цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

За викладених обставин, враховуючи, що проступок, який інкримінувався ОСОБА_6 не відноситься до категорій тяжких чи особливо тяжких злочинів проти життя та здоров`я особи, а обвинувальний акт було направлено до суду більше ніж через 2 місяці після повідомлення про підозру у вчиненні такого проступку, тому підлягають застосуванню приписи пункту 10 частини 1статті 284КПК України.

Керуючись ст.ст. 284, 372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження № 12020050140000113 від 12.02.2020 року відносно ОСОБА_6 за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, закрити на підставі п. 10 ч. 1ст. 284 КПК Українив зв`язку з закінченням строку досудового розслідування.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 103068709
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку