open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 350/56/22

Номер провадження 1-кп/350/70/2022

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2022 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

у складі :

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду селища Рожнятів кримінальне провадження №12021090000000570, відомості про яке внесені в ЄРДР 26.10.2021, про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку та жительку АДРЕСА_1 , не одружену, з вищою освітою, яка працює на посаді заступника директора КПК «ЦПМД» Рожнятівської селищної ради, раніше не судима, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України,

з участю сторін кримінального провадження :

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_3

захисника обвинуваченої ОСОБА_5

суд, -

в с т а н о в и в :

Обвинувачена ОСОБА_3 несанкціоновано змінила інформацію, яка оброблюється в автоматизованій системі, будучи особою, яка має право доступу до неї.

Кримінальне правопорушення вчинено при таких обставинах.

Наказом директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної допомоги» Рожнятівської районної ради № 5 К від 02.01.2020, лікаря-педіатра ОСОБА_3 переведено на посаду заступника директора з охорони материнства та дитинства даного закладу.

Пунктами 2.1., 2.2., 2.11. та 2.20. посадової інструкції лікаря-педіатра ОСОБА_3 передбачено, що остання у своїй діяльності:

-керується чинним законодавством України про охорону здоров`я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров`я, організацію педіатричної допомоги;

-бере участь у проведенні протиепідемічних заходів у разі виникнення осередку інфекції;

-веде лікарську документацію.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» на території України діє єдина електронна система охорони здоров`я (далі Система). Це інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну інформацією, даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних та електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРI).

Пунктом 1 порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров`я (далі Порядок), затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України № 587 від 28.02.2020 визначено перелік відомостей, що вносяться до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів (далі Реєстр) в системі. Серед іншого, до Реєстру вносяться медичні записи про вакцинацію (щеплення, імунізацію), із зазначенням: дати проведення вакцинації, інформація про імунобіологічний препарат (код, назва, серія, дата закінчення строку дії, виробника медичного імунобіологічного препарату тощо) та інформація про проведену вакцинацію (методика вакцинації, доза, ділянка тіла, в яку введено медичний імунобіологічний препарат, реакція тощо).

Разом з цим, пунктом 26 Порядку встановлено, що лікар при зверненні до нього пацієнта (його законного представника) уточнює у пацієнта (його законного представника) актуальність даних, що відображаються у зведеній медичній інформації про пацієнта та за необхідності вносить відповідні медичні записи в систему в межах своєї компетенції.

Також, пунктом 40 постанови Кабінету Міністрів України № 411 від 25.04.2018 (далі Постанови) постановлено, що доступ користувачів до інформації у центральній базі даних здійснюється через електронні кабінети. Електронні кабінети керівників та уповноважених осіб суб`єкта господарювання у сфері охорони здоров`я, медичних працівників функціонують в електронних медичних інформаційних системах, оператори яких уклали з адміністратором договір про підключення до центральної бази даних, з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних». Електронні кабінети пацієнтів можуть функціонувати через електронні медичні інформаційні системи та веб-сайти, веб-портали або мобільні додатки уповноважених державних органів або підприємств, що належать до сфери їх управління. Використання веб-сайтів, веб-порталів або мобільних додатків для доступу до електронного кабінету пацієнта здійснюється під час надання згоди особою на обробку персональних даних у випадках, передбачених Законом України «Про захист персональних даних».

Окрім цього, пунктом 45 Постанови визначено, що медичні працівники мають право:

-за зверненням пацієнта (його законного представника) реєструвати пацієнта у Реєстрі пацієнтів, подавати заяви про внесення змін та доповнень до відомостей про нього у Реєстрі пацієнтів;

-вносити до центральної бази даних електронний примірник декларації, підписаної пацієнтом (його законним представником) у паперовій формі, відповідно до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженого МОЗ;

-створювати, вносити до центральної бази даних відомості про рецепти, направлення, інші медичні записи, переглядати та подавати заяви про внесення змін та доповнень до документів та інформації, внесених ним до центральної бази даних.

Однак, ОСОБА_3 , будучи уповноваженою особою працівником КНП «Центрпервинної медичноїдопомоги» -лікарем-педіатром, якій надані права доступу до відповідних даних Системи, маючи відповідний електронний ключ та пароль доступу до неї, використала надані їй повноваження в протиправних цілях за наступних обставин.

Так, наказом директора КНП «Центр первинної медичної допомоги» Рожнятівської селищної ради № 23 від 17.03.2021, у відповідності до вимог статті 75 Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», розпорядження КМУ від 25.03.2020 № 338-р «Про проведення єдиної державної системи цивільного захисту у режимі надзвичайної ситуації», на виконання пункту 116-19 постанови КМУ від 15.02.2021 № 120 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року і від 5 лютого 2020 року № 65» та розпорядження Керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації (COVID-19) від 24.02.2021 №11, а також з метою удосконалення організації порядку проведення профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, створено пункт щеплення від COVID-19 в амбулаторії загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) сел. Рожнятів, до групи медичних працівників якого включеного ОСОБА_3 .

В період з 18 по 19 березня 2021 року ОСОБА_3 успішно завершила підготовку на предмет володіння правилами організації і технікою проведення щеплень від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також навичками надання невідкладної допомоги в разі розвитку після вакцинальних реакцій/ускладнень.

22 жовтня 2021 року, в період часу з 15 год 00 хв по 15 год 05 хв, обвинувачена ОСОБА_3 , будучи особою, яка має доступ до інформації, що оброблюється в автоматизованій системі «eHealth», перебуваючи в особистому кабінеті № 18, що в приміщенні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної допомоги» Рожнятівської селищної ради, що за адресою: сел. Рожнятів, вул. Шкільна,17, на прохання ОСОБА_6 , за допомогою робочого комп`ютера, з використанням особистого ключа із електронним цифровим підписом та ідентифікатором доступу, здійснила вхід до електронного інтернет ресурсу «medics.ua» та в електронному робочому кабінеті лікаря (ID 1031213), безпідставно внесла дані про огляд пацієнта ОСОБА_6 , яка на той час не перебувала у приміщення медичного закладу.

У подальшому, 22.10.2021, в період часу з 15 год 00 хв по 15 год 05 хв, обвинувачена ОСОБА_3 із виростанням електронного інтернет ресурсу «www.medics.ua» в частині розділу «Імунізація «eHealth» свого електронного кабінету, діючи умисно, в порушення порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров`я (далі Порядок), затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України № 587 від 28.02.2020, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечнінаслідки і бажаючи їх настання, знаючи, що ОСОБА_6 не вакцинувалась, внесла завідомо неправдиві дані про нібито здійснення вакцинації останньої вакциною від коронавірусної хвороби на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації «AstraZeneca AD». LJPJ. 0.5 мл., порядковим номером 1.

Обвинувальний акт (а.с. 2-6) надійшов до суду з угодою про визнання винуватості від 13 січня 2021 (а.с. 11-17), укладеною на підставі ст.ст.468-470, 472-473 КПК України між прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 та підозрюваною ОСОБА_3 , яка підписана, в тому числі і кожен пункт угоди їхніми особистими підписами, за умовами якої підозрювана ОСОБА_3 повністю визнає свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України, не заперечує обставин вчинення інкримінованих їй кримінального правопорушення, що викладені у повідомленні про підозру, а також зобов`язується:

а) беззастережно визнати вину у вчиненні злочину в судовому провадженні;

-сприяти Івано-Франківській обласній прокуратурі та органу досудового розслідування щодо викриття всіх відомих осіб, причетних до вчинення аналогічних злочинів, сприяти розслідуванню і встановленню обставин вказаного кримінального провадження;

-у межах строків давності притягнення до кримінальної відповідальності співпрацювати з Івано-Франківською обласною прокуратурою та іншими правоохоронними органами області у викритті та виявленні відомих їй правопорушень.

Сторонами погоджена кваліфікація інкримінованих підозрюваній кримінального правопорушення за ч.1 ст.362 КК України, яка не підлягає подальшому оспорюванню.

При укладенні угоди сторони узгодили визнати обвинувачену ОСОБА_3 винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України та призначити покарання у виді штрафу у сумі 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 42500 грн.

Із запропонованим видом та мірою покарання обвинувачена ОСОБА_3 згідна, що засвідчила своїм підписом.

В угоді про визнання винуватості передбачені наслідки її укладення та затвердження, встановлені ст.473 КПК України, та наслідки її невиконання, визначені ст.476 КПК України.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 беззаперечно визнала себе винуватою у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, підтвердила, що повністю розуміє свої права та характер обвинувачення за ч.1 ст.362 КК України. Вказала, що вчинив кримінальне правопорушення при вищевикладених обставинах, у вчиненому щиро кається та просить затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки затвердження якої їй зрозумілі та відомі. Розуміє протиправність своїх дій, сприяла слідству, тому просила призначити покарання, визначене в угоді про визнання винуватості, яку вона уклала добровільно, без будь-якого тиску.

Прокурор просив затвердити угоду про визнання винуватості на умовах, визначених у ній.

Захисник обвинуваченої підтримав позицію ОСОБА_3 та просив затвердити угоду про визнання винуватості на умовах, визначених у ній.

Вирішуючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд приходить до такого висновку.

Згідно з п.1 ч.3 ст.314 КПК України, під час підготовчого судового засідання суд може затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу.

Відповідно до положень п.2 ч.1 ст.468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з п.1 ч.4 ст.469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

У ч.4 ст.469 КПК України також зазначено, що угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Суд у підготовчому судовому засіданні встановив, що обвинувачена ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 КК України, яке згідно зі ст.12 КК України є нетяжким злочином, а тому сторонами дотримано вимоги ч.4 ст.469 КПК України.

Не встановлено і порушень вимог ч.5 ст.469 КПК України та роз`яснень, викладених у п.11 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №13 від 11.12.2015 "Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод", оскільки угоду про визнання винуватості укладено після повідомлення ОСОБА_3 про підозру і до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Сторонами дотримановимоги положеньст.472КПК Україниі вугоді провизнання винуватостізазначено сторін, сформульовано підозру та її правову кваліфікацію із зазначенням частини статті закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, беззастережне визнання підозрюваною своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, узгоджене покарання та згода обвинуваченої ОСОБА_3 на його призначення, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 цього Кодексу, наслідки невиконання угоди. В угоді зазначено дату її укладення і вона скріплена підписами сторін.

Відповідно до п.10 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №13 від 11.12.2015 "Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод", під беззастережним визнанням винуватості підозрюваним/обвинуваченим слід розуміти безумовне (повне) визнання ним своєї винуватості у вчиненні інкримінованого органом досудового розслідування кримінального правопорушення.

Суд у підготовчому судовому засіданні переконався, що обвинувачена ОСОБА_3 повністю визнала свою винуватість в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст.362 КК України.

Суд встановив, що укладення угоди між сторонами є добровільним, на чому наголосили в судовому засіданні прокурор та обвинувачена, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Умови угоди про визнання винуватості відповідають вимогам КПК України та КК України.

Невідповідності інтересам суспільства умов угоди про визнання винуватості судом не встановлено та такі умови угоди не порушують прав, свобод чи інтересів сторін та інших осіб.

При цьому, судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права, визначені ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання.

Обставинами, які згідно з ст.66 КК України пом`якшують покарання обвинуваченій ОСОБА_3 суд визнає її щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та повне визнання своєї вини у вчиненому.

Обставин, які відповідно до ст.67 КК України обтяжують покарання обвинуваченій ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Призначаючи покарання, суд враховує положення ст.50 КК України, якою встановлено, що «покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами», положення статті 65 КК України, якою встановлено, що "особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів", а також принципи справедливості та співмірності призначення покарання.

Крім того, суд бере до уваги документально підтверджені дані про особу обвинуваченої ОСОБА_3 , яка раніше не судима, на диспансерному обліку в психоневрологічному та наркологічному закладах не перебуває, не одружена, з вищою освітою, та вважає, що узгоджені сторонами вид і міра покарання є відповідними ступеню тяжкості злочину та особі обвинуваченої.

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку про можливість затвердження у підготовчому судовому засіданні відповідно до п.1 ч.3 ст.314 КПК України угоди про визнання винуватості від 13 січня 2021, укладеної між прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 та підозрюваною ОСОБА_3 , яка засвідчена їхніми особистими підписами, та призначення обвинуваченій узгодженої між сторонами міри покарання. Саме таке покарання буде достатнім для виправлення обвинуваченої та недопущення вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Під час досудового розслідування та судового розгляду до обвинуваченої ОСОБА_3 запобіжний захід не обирався.

Цивільний позов не заявлено.

Питання речових доказів суд вирішує згідно з вимогами ст.100 КПК України.

Згідно ст. 124 КПК України, у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

У кримінальному провадженні понесено процесуальні витрати на залучення експерта для проведення судової експертизи в сумі 4118,88 гривні, які необхідно стягнути з обвинуваченої ОСОБА_3 в доход держави.

Керуючись ст.ст.314, 373, 374, 475 КПК України, суд -

у х в а л и в :

затвердити угоду про визнання винуватості від 13 січня 2021, яка укладена у кримінальному провадженні №12021090000000570,відомості прояке внесенів ЄРДР26.10.2021 між прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 та підозрюваною ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.362 Кримінального кодексу України та призначити їй покарання у виді штрафу в розмірі 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 42 500 (сорок дві тисячі п`ятсот) гривень.

Після набрання вироком законної сили речові докази:

- журнал профілактичних щеплень осіб КНП «Центр первинної медичної допомого» Рожнятівської селищної ради за період жовтня 2021 року - повернути власнику КНП «Центр первинної медичної допомого» Рожнятівської селищної ради.

Стягнути з ОСОБА_3 в доход держави 4118 (чотири тисячі сто вісімнадцять) гривень 88 (вісімдесят вісім) копійок процесуальних витрат пов`язаних з проведенням судових експертиз.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 102903624
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку