open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 392/1834/21

Провадження № 2/392/268/22

УХВАЛА

17 січня 2022 року м. Мала Виска

Суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Бадердінова А.В., розглянувши справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом до відповідача ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Ухвалою суду від 28.12.2021 року зазначену позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом та постановлено здійснювати розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Разом з тим, після відкриття провадження у даній справі судом виявлено недоліки у позовній заяві.

Відповідно до ч.11 ст. 187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Відповідно доматеріалів справи позивач звернулася з позовною заявою про зміну розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Однак, як вбачається з прохальної частини позову, позивач просить стягнути з ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання неповнолітньої доньки у розмірі ј частини заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 14.12.2021 року і до досягнення донькою повноліття, при цьому в позові на обґрунтування позовних вимог посилається на ч.3 ст.181 СК України, яка, в тому числі, регулює зміну способу стягнення аліментів.

А тому, прохання позивача у позовній заяві про зміну розміру аліментів є помилковим, оскільки фактично така вимога є зміною способу стягнення аліментів. У зв`язку з чим позивачу слід зазначити вірно, у відповідності до норм Сімейного кодексу України (ч.3 ст.181) викласти позовні вимоги.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Позивач зазначає у позові місце проживання чи місце реєстрації відповідача АДРЕСА_1 , в подальшому по тексту позовної заяви вказує, що відповідач працює за межами України, постійного місця роботи на території України немає та посилається на положення Конвенції « Про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання».

Якщо відповідач ОСОБА_2 перебуває на території іншої держави, суд повинен звернутися з дорученням про надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів тощо, до компетентного суду іншої держави, на підставі міжнародних договорів України та Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженоїНаказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 № 1092/5/54.

Згідно до положень п. 1.4. вказаної Інструкції, обсяг правової допомоги, порядок зносин, вимоги щодо форми і змісту доручення, а також особливості виконання доручення визначаються положеннями міжнародного договору України, який діє у відносинах між Україною та відповідною іноземною державою.

Згідно до положень п. 1.6. вказаної Інструкції, реалізація міжнародних договорів України з питань міжнародної правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень здійснюється у межах компетенції Міністерством юстиції України безпосередньо та через міжрегіональні управління Міністерства юстиції України (далі - міжрегіональне управління), місцевими судами України (далі - суди України), а у відповідних випадках - іншими органами державної влади.

Відповідно до положень п. 1.7. вказаної Інструкції, суди України з питань надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах взаємодіють з іноземними компетентними органами через міжрегіональні управління та Міністерство юстиції України.

Відповідно до положень п. 1.8. вказаної Інструкції, міжрегіональні управління взаємодіють з іноземними компетентними органами з питань надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах через Міністерство юстиції України, яке відповідно до положень міжнародних договорів України є центральним органом України з питань надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах (далі - Центральний орган України).

Положеннями п. 2.1. вказаної Інструкції передбачено, що у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

Положеннями п. 2.1.1. вказаної Інструкції передбачено, що доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави.

Згідно до п. 2.3. вказаної Інструкції, доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України.

Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України.

Так, з боку позивача, до матеріалів позовної заяви не додано належним чином завірений переклад позовної заяви та доданих до неї документів на відповідну мову, здійснену фахівцем.

Згідно до вимог п. 2.1.2.г) вказаної вище Інструкції, у разі, якщо міжнародним договором України не передбачено інше, доручення повинно містити наявні дані про фізичну особу: прізвище, ім`я, по батькові, дата і місце народження, місце проживання, громадянство, місце роботи чи професія або наявні дані про юридичну особу: найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, банківські реквізити.

Всупереч вказаних вимог законодавства, позивачем зазначено лише прізвище ім`я та по батькові відповідача, а також адреса, яка є реєстрацією чи проживання суду не зрозуміло. Жодних інших даних з боку позивача не зазначено.

Посилання позивача на ст.1, 14, 25 Конвенцію «Про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання» є випередженим, так як, рішення по даній справі не винесено.

Відповідно до п.3 ч.5 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За правилами ч. 3ст. 181 Сімейного кодексу Україниза рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Всупереч вказаним нормам до позовної заяви ОСОБА_1 не долучено документів, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, крім інших не долучено документ, який підтверджує, що дитина, на утримання якої позивач просить стягнути аліменти, проживає разом з нею (рішення органу опіки та піклування, рішення суду, довідки про зареєстроване місце проживання або довідка про склад родини тощо).

Таким чином, позовна заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення без руху.

Відповідно до ч.12 ст. 187 ЦПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строку, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Згідно із ч.13 ст. 187 ЦПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. ст. 175, 177, ч.1 ст.185, 260-261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини, залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з моменту отримання ухвали.

Запропонувати позивачу в установлений строк виправити зазначені в мотивувальній частині ухвали недоліки позовної заяви, а саме:

-вірно зазначити зміст позовних вимог;

-зазначити дійсне місце проживання відповідача, та у разі проживання за межами України, оформити документи відповідно до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, ратифікованою Законом України від 10 листопада 1994 року, яка діє на території України.

-надати довідку про місце проживання, зареєстроване місце проживання та на утриманні кого з батьків знаходиться ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

-вірно зазначити нормативно-правове обґрунтування позовних вимог норми права, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення зазначених недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, вона буде вважатись неподаною та повернута позивачеві.

В разі невиконання вказаних недоліків, дана позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Альона Володимирівна Бадердінова

Джерело: ЄДРСР 102711194
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку