open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 127/27634/21

Провадження № 3/127/8277/21

П О С Т А Н О В А

21 січня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Вохмінової О.С.

з участю секретаря судових засідань Мельник В.В.

розглянувши матеріали, що надійшли з Вінницької митниці Державної митної служби України про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, прож.: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ,

за ст. 470 ч. 6 МК України,-

в с т а н о в и в :

згідно інформації електронної бази АСМО «Інспектор», 28.08.2018 року, в зоні діяльності Вінницької митниці, ОСОБА_1 ввіз на митну територію України транспортний засіб марки «Міtsubishi Spaсе» реєстраційний номер НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , зареєстрований в Республіці Молдова, митний режим «транзит», без сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті транспортних засобів на строк, передбачений ст. 95 МК України для автомобільного транспорту – 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності одного органу доходів і зборів – 5 діб).

Станом на 02.09.2021 року було встановлено відсутність у ПІК «Інспектор» та ЄАІС ДМС України інформації про вивезення з митної території України або поміщення в інший митний режим вказаного автомобіля.

Строк доставки транспортного засобу марки «Міtsubishi Spaсе» реєстраційний номер НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , зареєстрованого в Республіці Молдова, що перебуває під митним контролем, до митного органу призначення, ОСОБА_1 перевищив більш ніж на 30 діб. Своїми діями ОСОБА_1 вчинив правопорушення, передбачене ч. 6 ст. 470 Митного кодексу України.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, надав суду заяву з проханням розглянути справу у його відсутності (а.с. 10).

В судовому засіданні представник митниці – Вихристюк В.Д. суду пояснила, що за даними журналу пропуску, ОСОБА_1 07.09.2021 року об 11.31 год. сплатив добровільний внесок за ввезений ним транспортний засіб реєстраційний номер НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , а сам транспортний засіб вивіз за межі України. Просила суд звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності за ч. 6 ст. 470 МК України на підставі п. 9-9 Прикінцевих та перехідних положень МК України, оскільки ним було добровільно сплачено до державного бюджету кошти у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника митниці та дослідивши додані докази, суд приходить до наступного висновку.

Диспозиція ч. 6 ст. 470 МК України передбачає відповідальність за перевищення встановленого статтею 95 цього Кодексу строку доставки транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, і тягне за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Відповідно до Закону України від 15.04.2021 № 1403-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України», а саме п. 9-9 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» МК України, установлено, що тимчасово, протягом 180 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України», фізична особа, яка є власником транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним, має право вивезти за межі митної території України транспортний засіб особистого користування, що був у використанні у класифікується за товарними позиціями 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни) згідно УКТ ЗЕД, який перебував на митній території України станом на 31.12.2020 у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, за умови добровільної сплати до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Вивезення транспортного засобу особистого користування з дотриманням умов, визначених абзацом першим цього пункту, звільняє фізичних осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митного режиму тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470, 481 та 485 цього Кодексу, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митного режиму тимчасового ввезення або транзиту.

Таким чином, спеціальне звільнення від адміністративної відповідальності може мати місце у разі вивезення транспортного засобу особистого користування, щодо якого недотримані строки та умови митного режиму "транзит" та за умови добровільної сплати до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З матеріалів справи встановлено, що транспортний засіб марки «Міtsubishi Spaсе» реєстраційний номер НОМЕР_2 , номер кузова НОМЕР_3 , відповідає критеріям, визначеним у п 9-9, Розділу ХХІ МК України, оскільки станом на 31.12.2020 року перебував у митному режимі «транзит», ОСОБА_1 вивіз даний транспортний засіб 07.09.2021 року та сплатив добровільний внесок, що підтверджується даними ДФС України від 07.09.2021 року та поясненнями представника митниці Вихристюк В.

Згідно ст. 527 МК України, у справі про порушення митних правил митний орган або суд (суддя), що розглядає справу, виносить одну з таких постанов: 1)про проведення додаткової перевірки; 2)про накладення адміністративного стягнення; 3) про закриття провадження у справі.

Враховуючи наведені обставини та норми закону суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 слід звільнити від адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 6 ст. 470 МК України, а провадження у справі закрити.

Враховуючи викладене та керуючись ч. 6 ст. 470, ст. 527 МК України, п. 9-9 Розділу ХХІ «Прикінцевих та перехідних положень» МК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 6 ст. 470 МК України, на підставі п. 9-9 Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України.

Провадження в адміністративній справі про притягнення ОСОБА_1 до відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 470 МК України, закрити.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 102707431
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку