open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

328/1747/21

11.01.2022

2/328/106/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

11 січня 2022 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Погрібної О.М., за участю секретаря судового засідання Баздирь О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Токмак в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом комунального підприємства «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії,

встановив:

Директор КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради Мамчак А.П. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії за період з 01.04.2017 по 01.05.2021 в сумі 20821,28 грн, втрати внаслідок інфляції в сумі 3100,93 грн, три відсотки річних від простроченої суми у сумі 1070,49 грн та судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що між КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради та КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради укладено Договір про відступлення права вимоги від 05.06.2019 відповідно до ст.ст.512-519 ЦК України, за яким первісний кредитор передав, а новий кредитор прийняв на себе право вимоги до боржників первісного кредитора за договорами про надання послуг з централізованого опалення. Відбулась заміна кредитора у зобов`язанні з 05.06.2019 року.

КП «Токмак біоенергія» ТМР визначено виконавцем послуг з постачання теплової енергії в м. Токмак згідно з рішенням виконавчого комітету Токмацької міської ради № 97 від 23.05.2019 року. Підприємство є єдиним виробником послуг з централізованого опалення в м. Токмак.

Багатоквартирний будинок АДРЕСА_1 приєднаний до системи централізованого опалення в м. Токмак.

Відповідач зареєстрований та проживає в квартирі за адресою: АДРЕСА_2 та є споживачем житлово-комунальних послуг, до 01 червня 2021 року отримував послугу з централізованого опалення безперебійно. Відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

До 01 червня 2021 року відповідач отримував послугу з постачання теплової енергії безперебійно на підставі відкритого особового рахунку проводилися відповідні нарахування, що свідчить про фактичні правовідносини. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Позивач КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради належним чином виконувало взяті на себе зобов`язання, забезпечувало споживача якісними комунальними послугами. Оформлених претензій від боржника до підприємства не надходило.

Відповідач взяті на себе обов`язки не виконує, плату за надану послугу не сплачує, в зв`язку з чим заборгованість за період з 01.04.2017 по 01.05.2021 в сумі 20821,28 грн, втрати внаслідок інфляції в сумі 3100,93 грн, три відсотки річних від простроченої суми у сумі 1070,49 грн, про що надано відповідний розрахунок.

Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за житлово-комунальні послуги, з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості, а також стягнути судові витрати у вигляді сплати судового збору в розмірі 2270,00 грн.

Ухвалою судді Токмацького районного суду Запорізької області від 09 липня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, на позові наполягає, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач на розгляд справи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи в судовому засіданні повідомлявся відповідно до ст.128 ЦПК України, відзив на позов не надав, клопотань про перенесення розгляду справи чи розгляд справи за його відсутності не надходило. Суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів та ухвалює заочне рішення, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Оскільки особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши в порядку ст.279 ЦПК України, наявні у справі документи і матеріали, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи № 13-19/2197 від 06.07.2021 року відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 20.03.2001 року по теперішній час зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач отримує послугу з централізованого опалення квартири за адресою: АДРЕСА_2 , безперебійно на підставі відкритого особового рахунку № НОМЕР_1 , куди проводилися відповідні нарахування. Цивільні права та обов`язки між КП «Токмак біоенергія» ТМР та ОСОБА_1 до 01 червня 2021 року не припинялися.

Відсутність укладеного договору з позивачем КП «Токмак біоенергія» не звільняє відповідача від обов`язку оплачувати надані йому послуги. Зазначений правовий висновок викладений у постанові ВП Верховного Суду від 04 липня 2018 року у справі N 904/7183/17 (провадження N 12-153гс18). Аналогічна позиція сформульована у постанові Верховного Суду від 06 листопада 2019 року у справі N 642/2858/16 (провадження N 61 -26204св18).

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Виконавцем послуг було КП «Токмак теплоенергія» на підставі рішення виконавчого комітету Токмацької міської ради №151 від 31.05.2013, а з 24 травня 2019 року виконавцем послуг являється КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради на підставі рішення виконавчого комітету Токмацької міської ради № 97 від 23 травня 2019 року.

КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради зареєстровано як юридичну особу, яка здійснює діяльність щодо постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

05 червня 2019 року між КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради та КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради укладено Договір про відступлення права вимоги, відповідно до умов якого КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради передає, а КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради приймає на себе право вимоги до боржників за договорами про надання послуг з центрального опалення, договорами про постачання теплової енергії в гарячій воді, договорами про закупівлю теплової енергії, договорами про забезпечення функціонування індивідуального (автономного) опалення та централізованого опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, які укладені між КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради та фізичними особами, фізичними особами-підприємцями, юридичними особами, які є споживачами теплової енергії в сумі 25194177,55 гривень.

Відповідно до п.1.2 Договору про відступлення права вимоги, крім передачі прав вимоги оплати за спожиту теплову енергію та послуг з централізованого опалення за зобов`язанням, зазначеним в п.1.1 договору, до нового кредитора переходять права вимоги стягнення пені, інфляційних втрат та відсотків, пов`язаних з невиконанням або неналежним виконанням боржниками своїх зобов`язань за договорами.

Відповідно до п.1.3 Договору про відступлення права вимоги передача прав на вимогу оформлюється актом прийому-передачі, який підписується обома сторонами договору та є невід`ємною частиною цього договору.

05 червня 2019 року, відповідно до акту прийому-передачі КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради передало КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради договори про надання послуг з централізованого опалення (оригінал), укладені між КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради і споживачами згідно реєстру від 05 червня 2019 року, що є додатком до договору про відступлення права вимоги від 05 червня 2019 року.

З реєстру від 05.06.2019 року до акту прийому-передачі від 05.06.2019 дебіторської заборгованості по населенню слідує, що відповідач ОСОБА_1 (особистий рахунок НОМЕР_1 ) є боржником.

15 липня 2019 року виконавчим комітетом Токмацької міської ради прийнято рішення № 126, відповідно до якого визнано Комунальне підприємство «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради правонаступником Комунального підприємства «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради за правами та обов`язками в частині надання житлово-комунальних послуг та постачання теплової енергії.

Відповідно до положень ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України та частиною 1 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 20 Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» (чинного на час виникнення спірних правовідносин) передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. При цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частиною третьою статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Обов`язок утримання житлових приміщень, в тому числі оплату послуг з центрального опалення та постачання гарячої води покладається на власника або наймача приміщення і рівною мірою на повнолітніх членів сім`ї наймача, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Відповідно до п.22 ст.1 Закону України від 12.05.1991 №1023-XII «Про захист прав споживачів» (далі Закон №1023-XII) споживачем є фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов`язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов`язків найманого працівника КП «Токмак теплоенергія» Токмацької міської ради, а з 24.05.2019 року КП «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради надавало послуги, що за своїм функціональним призначенням є комунальними послугами, а саме - надання послуг з централізованого опалення.

Згідно зі ст.19,25 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію і у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії теплопостачальної організації остання має право на стягнення заборгованості.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідач зобов`язаний оплатити надані послуги, а позивач має право вимагати від відповідача виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Свої зобов`язання щодо надання житлово-комунальних послуг з централізованого опалення позивач виконує в повному обсязі.

Оформлених претензій, згідно зі ст.18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року та ст. 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року від ОСОБА_1 до підприємства не надходило.

Відповідач порушив свої зобов`язання та своєчасно не вносить оплату за спожиту теплову енергію. За період з 01.04.2017 по 01.05.2021 утворилась заборгованість в сумі 20821,28 грн, втрати внаслідок інфляції в сумі 3100,93 грн, три відсотки річних від простроченої суми у сумі 1070,49 грн, що підтверджується розрахунком і яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, оскільки відповідачем сума заборгованості у добровільному порядку не сплачена.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягненню з відповідача на користь позивача підлягають судові витрати по оплаті судового збору, оскільки позовні вимоги задоволені повністю, а позивачем до матеріалів справи додано платіжні доручення на підтвердження сплати судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.12, 13, 81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов комунального підприємства «Токмак біоенергія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального підприємства «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради заборгованість за послуги з постачання теплової енергії за період з 01.04.2017 по 01.05.2021 в сумі 20821,28 грн, втрати внаслідок інфляції в сумі 3100,93 грн, три відсотки річних від простроченої суми у сумі 1070,49 грн, витрати на оплату судового збору в сумі 2270,00 гривень на рахунок НОМЕР_2 в AT «МетаБанк», а всього 27262,70 гривень (двадцять сім тисяч двісті шістдесят дві гривні 70 коп).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення суду складено 11 січня 2021 року.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи http://court.gov.ua/fair.

Учасники справи:

Позивач: Комунальне підприємство «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради, місце знаходження 71701, Запорізька область, місто Токмак, вулиця Шевченка, будинок 45-А, код в ЄДРПОУ 42980582.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , рнкопп НОМЕР_3 .

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 102509620
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку