open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/9902/21

ун. № 759/28773/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12020110000001144, відомості про яке внесено до ЄРДР від 17.12.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ :

20.12.2021 року слідчому судді Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою : АДРЕСА_1 з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме : оригіналів особових справ громадян, які здіснювали реєстрацію новонароджених дітей, де один з батьків є громадянином ІНФОРМАЦІЯ_2 :

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та Ping.Xiaofeng ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та Xu. Shandli ІНФОРМАЦІЯ_10 ;

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , та Xiao, Xinyang ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

- ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , та ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

- ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , та ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_16 .

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020110000001144 від 17.12.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадяни ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі - КНР) ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , спільно з ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 та невстановленими на даний час особами організували злочинну схему переміщення, передачі, одержання людини (малолітньої дитини), вчиненої з метою експлуатації - усиновлення (удочеріння) з метою наживи, з використанням обману, за попередньою змовою групою осіб та її батьками (усиновителями).

Так, починаючи з 2019 року громадяни ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , та ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , діючи узгоджено з ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , лікарем-гінекологом ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , перекладачем ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_26 , ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та іншими невстановленими особами, підшукують на території Китайської народної республіки осіб - громадян KHP, які бажають за грошову винагороду незаконно в`їхати на територію України та порушуючи встановлену законом процедуру, скористатись технологіями сурогатного материнства і в подальшому вивезти до Китайської народної республіки дитину, отриману внаслідок використання технологій сурогатного материнства.

Знайшовши громадянина КНР, який бажає отримати дитину шляхом використання технологій сурогатного материнства на території України, ОСОБА_15 , ОСОБА_24 , ОСОБА_23 та ОСОБА_16 повідомляє про це ОСОБА_17 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 та ОСОБА_27 .

Далі, після в`їзду громадянина КНР до України через Міжнародний аеропорт « ІНФОРМАЦІЯ_28 », що розташований в АДРЕСА_2 , ОСОБА_17 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та ОСОБА_25 , підшукавши, з невстановленими досудовим розслідуванням особами молодих жінок - мешканок громадянок України, за грошову винагороду, за участю перекладача ОСОБА_28 , в подальшому укладають фіктивний шлюб з громадянином КНР.

Відповідно до статті 48 «Штучне запліднення та імплантація ембріона» Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» застосування штучного запліднення та імплантації ембріона здійснюється згідно з умовами та порядком, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я, за медичними показаннями повнолітньої жінки, з якою проводиться така дія, за умови наявності письмової згоди подружжя, забезпечення анонімності донора та збереження лікарської таємниці. Тобто, отримати послуги сурогатного материнства має право тільки подружжя.

Відповідно до пункту 6.2 Розділу VI «Сурогатне (замінне) материнство» «Інструкції «Про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій» затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України №771 від 23 грудня 2008 року (із змінами та доповненнями), показаннями до сурогатного материнства є:

- відсутність матки (вроджена або набута);

- деформація порожнини або шийки матки при вроджених вадах розвитку або внаслідок хірургічних втручань, доброякісних пухлин, при яких неможливе виношування вагітності;

- структурно-морфологічні або анатомічні зміни ендометрія, що призводять до втрати рецептивності, синехії порожнини матки, які не піддаються лікуванню;

- тяжкі соматичні захворювання, при яких виношування вагітності загрожує подальшому здоров`ю або життю реципієнта, але які не впливають на здоров`я майбутньої дитини;

- невдалі повторні спроби ДРТ (4 і більше разів) при неодноразовому отриманні ембріонів високої якості, перенесення яких не приводило до настання вагітності.

З метою звернення до спеціалізованих медичних закладів, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » ( АДРЕСА_2 ), та набуття підстав для можливості використання технологій сурогатного материнства, ОСОБА_17 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , узгоджено із співучасниками, та спільно з іншими невстановленими особами, забезпечують фіктивних дружин підробленими медичними довідками, виданими посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код НОМЕР_2 ), в тому числі лікарем-гінекологом ОСОБА_20 , за вказівкою керівництва вказаного Товариства ОСОБА_18 та ОСОБА_19 із зазначенням однією з вищеперерахованих підстав - показаннями до сурогатного материнства.

Відповідно до рапорту співробітника УМП ГУНП в Київській області було встановлено, що громадяни Китайської Народної Республіки отримують право на батьківство дітей, яких народила інша жінка (гр. України) та за грошову винагороду передала громадянам КНР. Далі після оформлення всіх відповідних документів громадяни КНР планують видавати вказаних дітей за своїх та вивозити за межі території України.

Відповідно до ч. 2 статті 123 «Визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій» Сімейного кодексу України, у разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя.

Після народження дитини від сурогатної матері, батьками дитини стають громадянин КНР та його фіктивна дружина - громадянка України.

Відповідно до пункту 4.1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених Постановою Кабінетів Міністрів України №957 від 27 січня 1995 року, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

У зв`язку з цим, фіктивна дружина надає дозвіл громадянину КНР на вивіз дитини до КНР. Після перетину державного кордону України через Міжнародний аеропорт « ІНФОРМАЦІЯ_28 », дитина з громадянином КНР в`їжджає на територію Китайської Народної Республіки. Подальше місцезнаходження та обставини існування дитини на даний час досудовим розслідуванням не встановлені.

Виконуючи доручення слідчого, даного в порядку ст.40 КПК України було встановлено наступних громадянок України, які бажаючи отримати грошову винагороду, порушуючи встановлену законом процедуру сурогатного материнства вступали у фіктивний шлюб з громадянами КНР, з метою подальшого вивезення дітей до ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та Ping.Xiaofeng ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

- ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та Xu. Shandli ІНФОРМАЦІЯ_10 ;

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , та Xiao, Xinyang ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

- ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , та ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

- ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , та ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_16 .

В ході досудового розслідування було встановлено, що вищевказані особи здійснювали реєстрацію новонароджених дітей, де одним із батьків є громадяни ІНФОРМАЦІЯ_31 .

Враховуючи вище викладене у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Вище вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, підлягають вивченню та будуть використані під час досудового розслідування кримінального провадження за № 12020110000001144, а саме: при проведенні судової почеркознавчої експертизи, допитів свідків та при проведенні інших слідчих дій, в яких виникне необхідність, а також вказаний документ може бути використаний як доказ, оскільки містить відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та осіб, які причетні до його вчинення.

Вищезазначені документи не містять охоронювану законом таємницю і за їх відсутності у органу досудового розслідування відсутня можливість використати у ході розслідуванні відомості, що в них містяться. Крім того, іншим шляхом, окрім дослідження та отримання вказаних документів, встановити обставини, що підлягають з`ясуванню неможливо.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Крім того, статтею 84 КПК України встановлено, що доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ст. 98 КПК України - речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Відповідно до ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Частиною 2 статті 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що оригінали особових справ громадян, які здійснювали реєстрацію новонароджених дітей, де один з батьків є громадянином ІНФОРМАЦІЯ_2 знаходяться ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Також слідчий просив клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані документи, у зв`язку з тим, що існують достатні підстави вважати, що є реальна загроза зміни та знищення таких документів особами, причетними до скоєння кримінального правопорушення, які у разі повідомлення матимуть реальну можливість змінити зміст, відомості та інші фактичні дані документів або ж знищити їх в цілому.

У судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, вимоги підтримав та просив задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, до суду не викликалась у відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання за відсутності осіб, які не з`явилися, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Отже, надання тимчасового доступу до речей і документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставини, передбачені ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що подане клопотання слід задовольнити, оскільки при зверненні до суду із зазначеним клопотанням слідчим доведено, що існує потреба у вказаних заходах, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться в клопотанні слідчого, а у слідства відсутня можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

На підставі вищевикладеного,керуючись вимогами ст. ст.131,132,159,160,163,164,165,166,395 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_30 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_31 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_32 , слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_33 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_34 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_35 , слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_36 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_37 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_38 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_39 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_40 , старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_41 , слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_42 , слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_43 , слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_44 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_45 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_46 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_47 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_48 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_49 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_50 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_51 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_52 , прокурору Київської обласної прокуратури ОСОБА_53 до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме: оригіналів особових справ громадян, які здійснювали реєстрацію новонароджених дітей, де один з батьків є громадянином Китайської Народної Республіки:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та Ping.Xiaofeng ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та Xu. Shandli ІНФОРМАЦІЯ_10 ;

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , та Xiao, Xinyang ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

- ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , та ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

- ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , та ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_16 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 102302258
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку