open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 953/10526/21

н/п 3/953/2675/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2021 р. Суддя Київського районного суду м. Харкова Зуб Г.А., за участю представників митниці Тиндика М.В., розглянувши справу про порушення митних правил, яка надійшла від Слобожанської митниці Держмитслужби у відношенні:

ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м. Ленінград, громадянка РФ, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина НОМЕР_1 , виданий 25.07.2017 органом ФМС 131,

за ст. 481 ч.6 МК України, -

ВСТАНОВИВ:

26.12.2020 до зони митного контролю МАПП «Гоптівка» митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби у напрямку руху з України до Російської Федерації в`їхав транспортний засіб особистого використання легковий автомобіль «PEUGEOT 307», VIN: НОМЕР_2 , р.н. НОМЕР_3 (країна реєстрації Росія) під керуванням громадянки РФ ОСОБА_3 ( ОСОБА_4 ). В якості пасажира в цьому транспортному засобі до РФ слідувала громадянка РФ ОСОБА_1 .

Під час проведення митних процедур було з`ясовано, що згідно з АСМО «Інспектор» та ЄАІС громадянкою РФ ОСОБА_1 08.12.2019 було ввезено транспортний засіб «AUDI A7», VIN: НОМЕР_4 , р.н. НОМЕР_5 , на митну територію України в зоні діяльності Слобожанської митниці Держмитслужби в режимі тимчасового ввезення до 1 року.

Відповідно до програмно-інформаційного комплексу «Реєстр порушників митних правил» Єдиної автоматизованої інформаційної системи та функціонального модулю «Провадження в справах про ПМП» АСМО «Інспектор» станом на 26.12.2020 інформація про складання протоколу про ПМП у відношенні громадянки РФ ОСОБА_1 щодо порушення терміну тимчасового ввезення транспортого засобу особистого користування «AUDI A7» реєстраційний номер НОМЕР_5 , VIN: НОМЕР_4 відсутня.

Громадянка РФ ОСОБА_1 зверталась з письмовою заявою до Слобожанської митниці Держмитслужби від 16.11.2020 № Л/1376 щодо продовження терміну тимчасового ввезення у зв`язку з аварією чинастанням дії обставин неперебойної сили. Але при здійсненні митного контролю 26.12.2020 та під час складання протоколу про порушення митних правил 26.12.2020 документального підтвердження факту аварії або настання дії обставин непереборної сили у відношенні вищезазначеного транспортного засобу громадянка РФ ОСОБА_1 не надала.

Таким чином, громадянка РФ ОСОБА_1 перевищила встановлений статтею 380 МКУ строк тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування AUDI А7 реєстраційний номер НОМЕР_5 , VIN: НОМЕР_4 на митну територію України більш ніж на десять діб, але не більше ніж на двадцять діб.

За даним фактом 26.12.2020 у відношенні громадянки РФ ОСОБА_1 була порушена справа про порушення митних правил № 1040/80700/20 за ч.3 ст. 481 МКУ, а саме: перевищення строку тимчасового ввезення товарів на митну територію України більше ніж на десять діб. Постановою від 08.04.2021 провадження у справі було припинено.

Згідно з Законом України № 2612-VIII від 08.11.2018 перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування більше ніж на тридцять діб встановолює склад правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 6 ст. 481 МКУ.

Листом Слобожанської митниці Держмитслужби від 28.04.2021 № 7.14-08-3/7.14-20-01/10/5553 громадянку РФ ОСОБА_1 було повідомлено про необхідність прибуття до управління протидії митним правопрушенням та контрабанді Слобожанської митниції Держмитслужби для з`ясування необхідних обставин щодо не вивезення за межі України, встановлення місцезнаходження на даний час вказаного транспортного засобу, надання підтверджувальних документів, відповідних пояснень та виріщення питання згідно чинного законодавства України, проте до митниці вона не з`явилась і від неї не надходило клопотань про перенесення дати прибуття до митниці або підтверджувальних документів про неможливість такого прибуття.

Таким чином, в діях громадянки РФ ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачаються порушення митних правил перевищення строку тимчасового ввезення транспортного засобу AUDI А7 реєстраційний номер НОМЕР_5 , VIN: НОМЕР_4 , на митну територію України більше ніж на 30 діб, а так само втрата цього транспортного засобу.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.6 ст. 481 МК України.

Правопорушниця в судове засідання не з`явилась, повідомлялась судом належним чином та своєчасно, причину неявки суду не повідомила, у зв`язку з чим, враховуючи положення ст. 268 КУпАП, справа розглядається за її відсутності.

Представник митниці Тиндик М.В. в судовому засіданні просив притягнути громадянку РФ ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та призначити стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170000 грн. або конфіскацію транспортного засобу.

Відповідно до ст. 245 КУпАП, провадження по справам про адміністративні правопорушення повинно бути засновано на своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному з`ясуванню обставин справи та вирішення її в точній відповідності з законом.

Оцінка доказів, у відповідності до ст. 252 КУпАП, здійснюється за внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності.

Відповідно до ч.1 ст. 458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно довимог ч.6ст.481МК Україниперевищення строкутимчасового ввезеннятранспортних засобівособистого користуваннята транспортнихзасобів комерційногопризначення намитну територіюУкраїни більшеніж натридцять діб,а таксамо втратацих транспортнихзасобів,у томучислі їхрозкомплектування,- тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Згідно з вимогами ч.1ст.380 МК Українитимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більше як на 60 днів. Тобто автомобіль мав бути вивезений у строк до 08.12.2020.

Таким чином,діяння (бездіяльність) ОСОБА_1 щодо не вивезення транспортного засобу, що перебуває під митним контролем, за межі території України, характеризуються невиконанням встановленого приписамиМК України обов`язку.

Факт митного правопорушення підтверджується: протоколом про порушення митних правил № 0279/80700/21 від 19.05.2021 (а.с. 5-9); поясненнями ОСОБА_1 , протоколом про порушення митних правил № 1040/80700/20 від 26.12.2020 (а.с. 13), постановою про порушення митних правил № 1040/80700/20 від 08.04.2021 (а.с.14), копією паспорту (а.с. 10); копією свідоцтва на ТЗ (а.с. 17-19); витягами з електронних баз даних (а.с. 28-29); доповідною запискою (а.с. 25-27); копією службової записки (а.с. 15).

Статтею 460 Митного кодексу України визначено, що вчинення порушення митних правил, передбачених, в тому числі статтею 481 Митного кодексу України, внаслідок аварії, дії обставин непереборної сили або протиправних дій третіх осіб, що підтверджується відповідними документами, не тягне за собою адміністративної відповідальності, передбаченої Митним кодексом України.

Згідно зі ст.263 ЦК України, непереборною силою вважається надзвичайна і невідворотна за даних умов подія.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 року №530-IX до переліку форс-мажорних обставин, визначених уст.141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» було включено карантин.

Громадянка РФ ОСОБА_1 зверталась з письмовою заявою до Слобожанської митниці Держмитслужби від 16.11.2020 № Л/1376 щодо продовження терміну тимчасового ввезення у зв`язку з аварією чинастанням дії обставин неперебойної сили. Але при здійсненні митного контролю 26.12.2020 та під час складання протоколу про порушення митних правил 26.12.2020 документального підтвердження факту аварії або настання дії обставин непереборної сили у відношенні вищезазначеного транспортного засобу громадянка РФ ОСОБА_1 не надала.

Відповідно до програмно-інформаційного комплексу «Провадження в справах про ПМП» АСМО «Інспектор» станом на даний час інформація про складання протоколу про порушення митних правил за частиною 6 ст. 481 МКУ у відношенні громадянки РФ ОСОБА_1 щодо порушення терміну тимчасового ввезення вказаного транспортного засобу відсутня.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_1 в скоєні митного правопорушення, передбаченого ч. 6ст. 481 МК України, тобто остання перевищила строк тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цього транспортного засобу.

При накладенні стягнення суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу правопорушниці, ступінь її вини.

Обставини, що пом`якшують або обтяжують адміністративну відповідальність за адміністративне правопорушення, не встановлені.

Приймаючи до уваги характер вчиненого правопорушення, особу, що притягується до адміністративної відповідальності, ступінь її вини і майновий стан, приходжу до висновку, що на ОСОБА_1 слід накласти штраф в межах встановлених санкцією ч. 6 ст. 481 МК України в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, в порядку ст. 40 КпАП України з правопорушниці ОСОБА_1 на користь держави підлягає стягненню сума судового збору в розмірі 454,00 грн.

Керуючись ст. 40 КпАП України, ст.ст. 373,481 ч.6,511, 527-529 МК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Визнати ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 ,винною у вчиненніправопорушення передбаченогоч.6ст.481МК України,та накластина неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в дохід держави в розмірі 170000 (сто сімдесят тисяч) гривень 00 коп. на рахунокUA 118999980313080106005020649, отримувач: ГУК Харків.обл./МТГ Харків, МФО 899998, код ЄДРПОУ 37874947, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), призначення платежу: штраф по постанові в справі про ПМП № 0279/80700/21 від ОСОБА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судовий збір в розмірі 454,00 (чотириста п`ятдесят чотири) грн. (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA 908999980313111256000026001, кодкласифікації доходів бюджету: 22030106, у призначенні платежу платником повинно бути вказано: слова "судовий збір", Київський районний суд м. Харкова код ЄДРПОУ суду: 02893746, ПІБ, ідентифікаційний номер платника судового збору та номер справи).

Постанова може бути оскаржена в Харківському апеляційному суді, через Київський районний суд м. Харкова у 10 денний строк з моменту її винесення.

Строк пред`явлення до виконання три місяці.

Суддя Г.А. Зуб

Джерело: ЄДРСР 102277731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку