open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 750/10915/21

Провадження № 1-кс/750/4320/21

У Х В А Л А

28 грудня 2021 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду м. Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Чернігові) територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 62020100000002016 від 07.10.2020,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий,за погодженнямз керівникомЧернігівської спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сфері ОСОБА_4 ,звернувся досуду зклопотанням пропродовження строкудосудового розслідуваннявищевказаного кримінальногопровадження на шість місяців.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив задовольнити з наведених у ньому підстав.

Клопотання подане з додержанням вимог, передбачених ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

З клопотання та доданих до нього документів вбачається, що четвертим слідчимвідділом (здислокацією ум.Чернігові)територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Києві здійснюється досудове розслідування розпочате за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 422, ч. 1 ст. 329 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що оперативним співробітником Управління Служби безпеки України в Чернігівській області ОСОБА_5 , ймовірно допущено втрату документів, що містять державну таємницю, шляхом передачі громадянину ОСОБА_6 флеш-носія з видаленими документами, які містять дані щодо форм та методів оперативної діяльності співробітників органів Служби безпеки України, порядку проведення слідчо-оперативних дій та актуальну оперативну інформацію. Попередньо зазначені електронні документи мають гриф обмеження доступу «Для службового користування», «Таємно», «Цілком таємно». Після відновлення вказаних файлів за допомогою комп`ютерного програмного забезпечення інформація з обмеженим доступом, наявна у них, стала доступна для ознайомлення громадянину ОСОБА_6 .

З метою встановлення обставин кримінального правопорушення в ході досудового розслідування було проведено ряд слідчих (розшукових) дій. Однак для забезпечення повного, всебічного та неупередженого розслідування відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України слідчий просить про продовження строку досудового розслідування на шість місяців, що обґрунтовується необхідністю достатнього часу для проведення слідчих (розшукових) дій, зокрема, встановити та допитати в якості свідків співробітників органів Служби безпеки України, які являлися виконавцями документів, що містять державну таємницю, розголошення яких допущено ОСОБА_5 , з метою з`ясування питань щодо порядку виконання секретних документів, їх зберігання, обліку тощо; встановити та допитати в якості свідків керівників режимно-секретних органів Служби безпеки України, в яких було виготовлено документи, що містять державну таємницю, розголошення яких допущено ОСОБА_5 , з метою з`ясування питань щодо незаконного отримання таких документів ОСОБА_5 або ж іншими особами та вжитих з цього приводу заходів, щодо порядку зберігання та обліку документів, що містять державну таємницю, доступу до них сторонніх осіб тощо; у підрозділах Служби безпеки України, в яких виконано документи, що містять державну таємницю, розголошення яких допущено ОСОБА_5 витребувати документи (в тому числі в ході проведення тимчасових доступів до речей і документів з урахуванням обмеженого доступу до них) щодо їх підготовки, обліку, пересилання, знищення тощо; отримати висновок державного експерта з питань таємниць Служби безпеки України; за необхідності виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії з метою забезпечення швидкого, повного та всебічного досудового розслідування.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудоверозслідування злочинуабо кримінальногопроступку домоменту повідомленняособі пропідозру неможливозакінчити устрок,зазначений вабзаці другомучастини першоїстатті 219цього Кодексу,вказаний строкможе бутинеодноразово продовженийслідчим суддеюза клопотаннямпрокурора абослідчого,погодженого зпрокурором,на строк,встановлений пунктами1-3частини другоїстатті 219цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.295-1КПК України,у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Разом з тим, у поданому клопотанні, в порушення вимог пунктів 3-5 ч. 2 ст. 295-1 КПК України не наведено обґрунтованих обставин, що перешкоджали здійснити необхідні процесуальні дії раніше. Причому слідчий посилається на необхідність проведення ряду слідчих (процесуальних) дії, які необхідно було здійснити безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення.

Після продовження строку досудового розслідування ухвалою слідчого судді від 05 жовтня 2021 року у цьому кримінальному провадженні по суті проводиться лише імітація слідчих (розшукових) дій, а саме, періодично скеровуються доручення одного і того ж змісту, результати розгляду яких у матеріалах клопотання відсутні.

Враховуючи повну відсутність доказів на початковій стадії розслідування та відсутність активності органу досудового розслідування по їх відшуканню, є достатні підстави вважати, що продовження строку досудового розслідування не вплине позитивно на результати подальшого розслідування.

При цьому слід констатувати, що відсутність у справі реальних кроків по розслідуванню кримінального провадження свідчить про бездіяльність слідчого та відсутність процесуального контролю з боку прокурора у цьому кримінальному провадженні. З огляду на наведене, а також з врахуванням того, що продовження строку досудового розслідування 05.10.2021 не сприяло ходу досудового розслідування, не вбачається підстав для подальшого продовження такого строку, у зв`язку з чим клопотання є не обґрунтоване.

Керуючись ст.ст. 219,294,295,295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Чернігові) територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 62020100000002016 від 07.10.2020, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 102273200
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку