open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

233 № 233/3423/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2021 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Малінова О.С.,

за участю секретаря Штреккер В.О.,

представника позивача Байгуш О.Ю. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Костянтинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , від імені та в інтересах якої діє адвокат Байгуш Олексій Юрійович, до Краматорської районної державної адміністрації Донецької області, Костянтинівської міської ради Донецької області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

29 липня 2021 року адвокат Байгуш О.Ю., який діяв від імені та в інтересах позивачки ОСОБА_2 , звернувся до Костянтинівського міськрайонного суду із позовною заявою про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування. Свої вимоги обґрунтовував наступними обставинами.

Позивачка ОСОБА_3 є рідною донькою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на все його майно, у тому числі права на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан», яке розташоване в с. Віролюбівка Краматорського (колишнього-Костянтинівського) району Донецької області розміром 6,4 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), який належав спадкодавцю на підставі сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 від 20.07.1996 року, виданого на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275 та зареєстрованого 24.07.1996 р. у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 3686.

Зазначену спадщину відповідно до ст. 549 ЦК УРСР від 1963 року прийняла - ОСОБА_5 , що підтверджується оригіналом сертифікату серії ДН №0166259 на право на земельну частку (пай) та довідкою Костянтинівської міської ради Віролюбівського старостинського округу у якій вказано, що на момент смерті ОСОБА_4 з ним мешкала та була зареєстрована ОСОБА_5

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки - ОСОБА_5 .

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на все її майно, у тому числі права на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан», яке розташоване в с. Віролюбівка Краматорського (колишнього-Костянтинівського) району Донецької області розміром 6,4 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала покійному ОСОБА_4 на підставі сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259, яку фактично ОСОБА_5 успадкувала після його смерті, але не встигла оформити своїх спадкових прав, так як померла.

З метою оформлення вищезазначеної спадщини Позивачка ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Костянтинівського районного нотаріального округу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Панасенко І.П. та 25.02.2021 р. отримала лист про те, що згідно з ст. ст. 1269, 1270, 1272 Цивільного Кодексу України, нею пропущений строк на подачу заяви про прийняття спадщини. У зв`язку з чим їй було рекомендовано звернутись до суду з відповідною позовною заявою.

Згідно із рішенням Костянтинівського міськрайонного суду від 12.05.2021 року по цивільній справі №233/1109/21, позов ОСОБА_2 було задоволено повністю та визначено додатковий строк у три місяці для прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Олексієво-Дружківка міста Дружківки Донецької області.

Зазначену спадщину відповідно до ст. ст. 1269-1272 Цивільного кодексу України та на підставі вищезазначеного рішення суду прийняла позивачка ОСОБА_2 , подавши відповідну заяву до приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І.П., якою була заведена спадкова справа за №33/2021 р.

Але, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_5 , яке складається з: права на земельну частку (пай) розміром 6,4 в умовних кадастрових гектарах, яке належало ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 , спадкоємцем якого була його дружина ОСОБА_5 , яка прийняла спадщину, але не оформила спадкових прав відмовлено з підстав того, що сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий вже після смерті ОСОБА_4 , тобто на померлу особу.

З метою підтвердження факту, що ОСОБА_4 був членом КСП «Красний партизан» та набув права на земельну частку (пай) у даному КСП, було направлений адвокатський запит до міськрайонного управління у Костянтинівському районі та місті Торецьку Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, на який отримано лист про те, що у додатку 1 до Державного акту на право колективної власності на землю серії I-ДН №000159 від 30.10.1995 року гр. ОСОБА_4 значиться у списках громадян - членів КСП «Красний партизан, та згідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються у Костянтинівській районній державній адміністрації був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП «Красний партизан» Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району гр. ОСОБА_4 розміром 6,4 в умовних кадастрових гектарах серії ДН №0166259. Також повідомлено, що розмір земельної частки (паю) зменшився і становить 6,14 умовних кадастрових гектарів та станом на 01.01.2021 року вартість земельної частки (паю) складає 197162 грн. 54 коп.

Також, було отримано від архівного відділу Краматорської районної державної адміністрації Донецької області належним чином завірену копія розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275, на підставі якого був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 на ім`я померлого ОСОБА_4 .

Згідно архівної довідки КП «Трудовий архів Костянтинівської міської ради» від 23.06.2021 р. №07-21-07021139 вбачається, що ОСОБА_4 дійсно працював у колгоспі «Красний партизан». Тобто зі змісту вищевказаних документів вбачається, що ОСОБА_4 за життя набув право на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан» у розмірі 6,14 умовних кадастрових гектарів.

У зв`язку з тим, що оформити вищезазначену спадщину у нотаріальній конторі позивачка ОСОБА_2 не може з підстав вказаних вище, а тому єдиним правовим способом поновлення її порушеного права є визнання судом за нею права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Тому просив визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Красний партизан», розташованого на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського районну Донецької області (на сьогодні Костянтинівської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області) розміром 6,14 умовних кадастрових гектарів, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 від 20.07.1996 року, виданого на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275, після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Олексієво-Дружківка міста Дружківки Донецької області, та після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Клинове Костянтинівського району Донецької області.

Представник позивача адвокат Байгуш О.Ю. у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив задовольнити позов.

Представник відповідача Краматорської районної державної адміністрації Донецької області, у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність та розглянути справу за наявними матеріалами відповідно до норм чинного законодавства.

Представник відповідача Костянтинівської міської ради Донецької області у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, заперечень з привод заявлених вимог не навів.

З`ясувавши вказану позицію сторін, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Клинове Костянтинівського району Донецької області помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на все його майно у тому числі права на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан», яке розташоване в с. Віролюбівка Краматорського (колишнього-Костянтинівського) району Донецької області розміром 6,4 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), який належав спадкодавцю на підставі сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 від 20.07.1996 року, виданого на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275 та зареєстрованого 24.07.1996 р. у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 3686.

Зазначену спадщину відповідно до ст. 549 ЦК УРСР від 1963 року прийняла дружина померлого ОСОБА_5 , що підтверджується оригіналом сертифікату серії ДН №0166259 на право на земельну частку (пай) та довідкою Костянтинівської міської ради Віролюбівського старостинського округу у якій вказано, що на момент смерті ОСОБА_4 з ним мешкала та була зареєстрована ОСОБА_5

ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт Олексієво-Дружківка м. Дружківка Донецької області померла мати позивачки ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 25.07.2013 року.

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на все її майно, у тому числі права на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан», яке розташоване в с. Віролюбівка Краматорського (колишнього-Костянтинівського) району Донецької області розміром 6,4 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала покійному ОСОБА_4 на підставі сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259, яку фактично ОСОБА_5 успадкувала після його смерті, але не встигла оформити своїх спадкових прав, так як померла.

Позивачка ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у с. Клинове Костянтинівського району Донецької області, є рідною донькою померлих ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження НОМЕР_3 ; свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_4 ; свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_5 ; витягу з Держаного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00029912536; свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_6 ; свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_7 ; свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_8 ; свідоцтва про одруження НОМЕР_9 ; свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_10 .

Відповідно до ст. 1261 Цивільного кодексу України, Позивачка - ОСОБА_2 , має право на спадкування за законом в першу чергу як донька померлої - ОСОБА_5 .

З метою оформлення вищезазначеної спадщини Позивачка ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Костянтинівського районного нотаріального округу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Панасенко І.П. та 25.02.2021 р. отримала лист про те, що згідно з ст. ст. 1269, 1270, 1272 Цивільного Кодексу України, нею пропущений строк на подачу заяви про прийняття спадщини. У зв`язку з чим їй було рекомендовано звернутись до суду з відповідною позовною заявою.

Згідно із рішенням Костянтинівського міськрайонного суду від 12.05.2021 року по цивільній справі №233/1109/21, позов ОСОБА_2 було задоволено повністю та визначено додатковий строк у три місяці для прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Олексієво-Дружківка міста Дружківки Донецької області.

Зазначену спадщину відповідно до ст. ст. 1269-1272 Цивільного кодексу України та на підставі вищезазначеного рішення суду прийняла позивачка ОСОБА_2 , подавши відповідну заяву до приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І.П., якою була заведена спадкова справа за №33/2021 р.

Але, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_5 , яке складається з: права на земельну частку (пай) розміром 6,4 в умовних кадастрових гектарах, яке належало ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_4 , спадкоємцем якого була його дружина ОСОБА_5 , яка прийняла спадщину, але не оформила спадкових прав відмовлено з підстав того, що сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий вже після смерті ОСОБА_4 , тобто на померлу особу.

Згідно листа міськрайонного управління у Костянтинівському районі та місті Торецьку Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 29.06.2021 р. №521/113-21, у додатку 1 до Державного акту на право колективної власності на землю серії I-ДН №000159 від 30.10.1995 року гр. ОСОБА_4 значиться у списках громадян - членів КСП «Красний партизан, та згідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються у Костянтинівській районній державній адміністрації був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП «Красний партизан» Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району гр. ОСОБА_4 розміром 6,4 в умовних кадастрових гектарах серії ДН №0166259. Також повідомлено, що розмір земельної частки (паю) зменшився і становить 6,14 умовних кадастрових гектарів та станом на 01.01.2021 року вартість земельної частки (паю) складає 197162 грн. 54 коп.

Архівним відділом Краматорської районної державної адміністрації Донецької області надано копію розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275, на підставі якого був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 на ім`я померлого ОСОБА_4 .

Згідно архівної довідки КП «Трудовий архів Костянтинівської міської ради» від 23.06.2021 р. №07-21-07021139 вбачається, що ОСОБА_4 дійсно працював у колгоспі «Красний партизан».

Тобто зі змісту вищевказаних документів вбачається, що ОСОБА_4 за життя набув право на земельну частку (пай) в КСП «Красний партизан» у розмірі 6,14 умовних кадастрових гектарів.

Згідно п. 2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 8 серпня 1995 року за № 720/95, право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних ділянок (паїв)» передбачено, що право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Пунктом 5 Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» передбачено, що видача громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація провадяться відповідною районною державною адміністрацією.

Зі змісту вказаних вимог законодавства України вбачається, що особа набуває права на земельний пай за наявністю трьох умов: перебування в членах КСП, включення до списку осіб, долучених до Державного Акту на право колективної власності на землю та одержання самим КСП цього акту.

Враховуючи те, що на день видачі колективному сільськогосподарському підприємству «Красний партизан» Державного акту на право колективної власності на землю спадкодавець ОСОБА_4 працював у зазначеному КСП, перебував у його членах та був включений до списку, то він мав право на отримання сертифікату на право на земельну частку (пай). При цьому законодавством України невизначений час на протязі якого така особа повинна отримати сертифікат на право на земельну частку пай і це право може бути успадковане.

Відповідно до правового висновку зробленого у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 15 квітня 2020 року у справі №178/982/18-ц зазначено, що сама по собі видача сертифікату після смерті не може бути підставою для виключення із спадкової маси, оскільки сертифікат є лише документом, що підтверджує належність, однак, права виникають з моменту прийняття рішення.

Відповідно до правової позиції викладеної у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 25 лютого 2021 року у справі №587/2672/19 колегія судів прийшла до висновку, що факт видачі сертифіката на ім`я особи свідчить, що останнього було включено до переліку осіб, які мають право на земельну частку (пай), що є обов`язковим додатком до акту. Право на земельну частку (пай) набуто особою ще за життя й, відповідно, майнові права увійшли до складу спадщини.

Згідно відповіді Приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І.П., наданої на запит суду, від 10.11.2021 року та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №67235826 від 10.11.2021 року, 16 червня 2021 року заведена спадкова справа № 33/2021, номер у спадковому реєстрі 67834471 до майна ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована в с. Клинове Костянтинівського району Донецької області. Спадкоємцем за законом І-ї черги спадкування є дочка ОСОБА_2 , якій видано свідоцтво про право на спадщину 29.07.2021 року за реєстром №1040 на право на земельну частку (пай). Інших спадкоємців немає.

Відповідно до п.4 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України передбачено, що Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1225 Цивільного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних ділянок (паїв)» передбачено, що право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних ділянок (паїв)» передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією або рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до ст. 3 Указу Президента України від 10 листопада 1994 року № 666/94 «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» передбачено, що право на земельну частку (пай) може бути об`єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у пункті 11 постанови від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акту про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» та відповідні норми ЦК УРСР. У цьому разі необхідно враховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у пункті 23 постанови від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16.04.2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ (із змінами, внесеними згідно з Постановою Верховного Суду України №2 від 19.03.2010 року) передбачено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту. Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифікату, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Аналіз вищезазначених норм права та висновків ВС свідчить про те, що до позивачки ОСОБА_2 , як спадкоємиці, перейшли усі права, що належали за життя спадкодавцю ОСОБА_5 , а саме право на земельну частку (пай) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Красний партизан», розташованого на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського районну Донецької області розміром 6,14 умовних кадастрових гектарів, яка належала померлому ОСОБА_4 відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 від 20.07.1996 року, виданого на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275, та яку ОСОБА_5 успадкувала після його смерті, але за життя не оформила своїх спадкових прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно рішення від 24.12.2020 р. № №7/2 - 17, яке розміщено на офіційному сайті Костянтинівської міської ради у мережі Інтернет вбачається, що розпочато реорганізацію Білокузьминівської сільської ради (ЄДРПОУ - 04340655), Віролюбівської сільської ради (ЄДРПОУ - 04340661), Іванопільської сільської ради (ЄДРПОУ - 04340566), Марківської сільської ради (ЄДРПОУ - 23113882), Миколаївської сільської ради (ЄДРПОУ - 05380527), Новодмитрівської сільської ради (ЄДРПОУ - 23113876), Предтечинської сільської ради (ЄДРПОУ - 23412863) шляхом приєднання до Костянтинівської міської ради (ЄДРПОУ - 34898855) та визначено, що Костянтинівська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Білокузьминівської, Віролюбівської, Іванопільської, Марківської, Миколаївської, Новодмитрівської, Предтечинської сільських рад.

Згідно рішення від 24.12.2020 р. № №7/2 - 14, яке розміщено на офіційному сайті Костянтинівської міської ради у мережі Інтернет вбачається, що було утворено на території сформованої Костянтинівської територіальної громади 7 старостинських округів зокрема і Віролюбівський старостинський округ з центром в селі Віролюбівка (Донецька область, Краматорський район, село Віролюбівка, вулиця Шкіляна, 34) до складу якого входить територія сіл Віролюбівка, Попасне, Клинове, селище Безім?яне

Зі змісту розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1635-р. «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій», а саме додатку №3 до нього вбачається, що Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області реорганізована шляхом приєднання до новоутвореної Краматорської держаної адміністрації Донецької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Відповідно до ч.1,2 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 16 квітня 2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його права, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється згідно з частиною третьою статті 152 Земельного кодексу України, шляхом визнання прав. Відповідно до статей 1225 Цивільного кодексу України і 131 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів.

Відповідно до ст. 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України передбачено, що захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

У зв`язку з тим, що оформити вищезазначену спадщину у нотаріальній конторі позивачка ОСОБА_2 не може з наведених підстав, а тому єдиним правовим способом поновлення її порушеного права є визнання судом за нею права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2,5,10-13,76-81, 141, 259,263-265 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_11 ) від імені та в інтересах якої діє адвокат Байгуш Олексій Юрійович до Краматорської районної державної адміністрації Донецької області (ЄДРПОУ:43991155, місцезнаходження: 84313, Донецька область, м. Краматорськ, б. Машинобудівників, будинок 37), Костянтинівської міської ради Донецької області (ЄДРПОУ: 34898855, місцезнаходження: 85114, Донецька область, Краматорський район, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, 260) про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Красний партизан», розташованого на території Віролюбівської сільської ради Костянтинівського районну Донецької області (на сьогодні Костянтинівської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області) розміром 6,14 умовних кадастрових гектарів, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДН №0166259 від 20.07.1996 року, виданого на підставі розпорядження голови Костянтинівської районної держаної адміністрації від 13.05.1996 р. за №275, після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Олексієво-Дружківка міста Дружківки Донецької області, та після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Клинове Костянтинівського району Донецької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Вступна та резолютивна частини рішення прийняті у нарадчій кімнаті 17 листопада 2021 року.

Повний текс рішення виготовлено 26 листопада 2021 року.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 102235600
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку