open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/4883/21

Провадження 1-кс-1560/21

ухвала

Іменем України

22 грудня 2021 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області про надання дозволу на проведення огляду,

В С Т А Н О В И В:

22.12.2021 року слідчий СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області майор поліції ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку. На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 13.02.2017 року, до Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури надійшло повідомлення від ОСОБА_5 про те, що в с. Підгірці Обухівського району Київської області, внаслідок діяльності Полігону ТПВ №5 виникають екологічні порушення, що призводять до тяжких наслідків. В ході звернення ОСОБА_5 на території Полігону №5 виникають екологічні порушення, що призводять до тяжких наслідків, що виражається у порушенні санітарного та природоохоронного законодавства експлуатації полігону. Тверді побутові відходи складаються з порушенням вимог «Санітарних правил пристроїв та утримування полігону твердих побутових відходів №2811-83», не працює жодна з установок по переробці фільтрату. Відповідно до Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, земельна ділянка із кадастровим номером 3223186800:06:003:0010, загальною площею полігону 63.7 ГА, перебуває у постійному користуванні, на підставі Державного акту на право землею, виданого Державному комунальному підприємству «Київспецтранс» Підгірцівською сільською радою Обухівського району, Київської області, відповідно до рішення Підгірцівської сільської ради від 25.02.1998 №1 для розміщення об`єкту поводження з відходами: Полігону великогабаритних та будівельних відходів №5. Зважаючи на це, а також з метою встановлення факту наявності або відсутності фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами у слідства виникли підстави для проведення огляду вищевказаної земельної ділянки, що розташована в межах села Підгірці, Обухівського району Київської області, із залученням спеціалістів Державної установи Київський обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України та Державної екологічної інспекції Столичного округу для вилучення проб води, повітря, ґрунту для виявлення екологічних порушень та встановлення ймовірних збитків, а тому слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Слідчий СВ Обухівського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області в судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просив не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Враховуючи, що слідчий СВ Обухівського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області та прокурор в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Судом встановлено, СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017111200000070, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 13.02.2017 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2.ст.233, ст.236, ст.237, ч.2. ст.238, ч.2. ст.241, ч.2.ст242, ч.1 ст.253, ч.2. ст.364, ч.2. ст.367 КК України.

Відповідно до Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, земельна ділянка із кадастровим номером 3223186800:06:003:0010, загальною площею полігону 63.7 ГА, перебуває у постійному користуванні, на підставі Державного акту на право землею, виданого Державному комунальному підприємству «Київспецтранс» Підгірцівською сільською радою Обухівського району, Київської області, відповідно до рішення Підгірцівської сільської ради від 25.02.1998 №1 для розміщення об`єкту поводження з відходами: Полігону великогабаритних та будівельних відходів №5.

У відповідності до ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами Кримінального процесуального кодексу України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з вимогами ч. 1 ст.234КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ст.30Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, матеріалами клопотання, а також слідчим, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження з матеріалів якого вбачається наявність достатніх підстав вважати, що для встановлення факту наявності або відсутності фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами у слідства виникли підстави для проведення огляду земельної ділянки із кадастровим номером 3223186800:06:003:0010, що розташована в межах села Підгірці, Обухівського району Київської області, а також враховуючи, що огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою ухвалою слідчого судді клопотання слідчого слід задовольнити.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 234 КПК України, підстави для задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 223, 237, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області про надання дозволу на проведення огляду - задовольнити.

Надати слідчому СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області майору поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому СВ Обухівського РУП Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області майору поліції ОСОБА_6 дозвіл на проведення огляду земельної ділянки загальною площею полігону 63.7 ГА (Державний акт на право постійного користування землею, виданий Державному комунальному підприємству «Київспецтранс» Підгірцівською сільською радою Обухівського району, Київської області відповідно до рішення Підгірцівської сільської ради від 25.02.1998 №1.) із кадастровим номером 3223186800:06:003:0010, що розташовані в межах села Підгірці, Обухівського району Київської області, з метою встановлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами, а також порушень пункту «і» статті 32 Закону України «Про відходи», із залученням спеціалістів Державної установи Київський обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України та Державної екологічної інспекції Столичного округу для вилучення проб води, повітря, ґрунту для виявлення екологічних порушень та встановлення ймовірних збитків.

Строк дії ухвали визначити до 22 січня 2022 року включно.

Відповідно до ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав зазначених у клопотанні прокурора, слідчого надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 102227928
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку